Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Dorota123 11:27, 04 gru 2019

Witam na pewno byłam już w Twoim wątku, nie pamiętam czy się wpisałam, ale dziś to robię. Masz już piękną rabatę z jeżówkami, hortensjami i innymi wypełniaczami. Widzę też, że projektuje się tak zwany przedogródek. Będę kibicować powstawaniu nowej rabatki, ja w planowaniu jestem kiepska bo mnie się za dużo roślin podoba. Dlatego u mnie taki kolorowy busz.
deszczowymaj 14:07, 04 gru 2019

Dorota123 napisał(a)
Witam na pewno byłam już w Twoim wątku, nie pamiętam czy się wpisałam, ale dziś to robię. Masz już piękną rabatę z jeżówkami, hortensjami i innymi wypełniaczami. Widzę też, że projektuje się tak zwany przedogródek. Będę kibicować powstawaniu nowej rabatki, ja w planowaniu jestem kiepska bo mnie się za dużo roślin podoba. Dlatego u mnie taki kolorowy busz.

Witam Dorotko

Dziękuję za komplementy rabatkowe

Jak widzisz u mnie też miejscami lekki busz i to w wersji misz masz (zwłaszcza na tej najdłuższej rabacie) ona na początku służyła jako przechowalnik,lekko ją uporządkowałam ale nadal nie mogę dojść z nią do ładu ale mimo wszystko lubię ją

I mam ten sam problem,że za dużo roślin mi się podoba ostatnio bardzo lubuję się w drzewkach
Milka 05:37, 05 gru 2019

deszczowymaj napisał(a)
Kochani dziękuję za podpowiedzi

Grzesiu myśle ,że chyba jednak będą to tuje ..ogników nie mam w ogrodzie..a myślę że warto zrobić jakieś powtórzenie tak jak pisze Asia,dobrze by było nawiązać do rabaty (równoległej)

Ewuś ta rabata znajduje się przy samej ulicy (coraz bardziej ruchliwej) na początku nie miałam zamiaru osłaniać tego miejsca żywopłotem,to sugestia mojego eMusia ale myślę,że ma rację..bo ruch tam naprawdę coraz większy a żywopłot nie dość,że odrobinę przysłoni to jeszcze wyciszy i wyłapie trochę kurzu ulicznego taką mam nadzieję

Bardzo dobry kierunek myślenia. Ja mam podobnie, ruch od ulicy, hałas i kurz i mam tuje, jak kiedyś sadziłam, nie wiedziałam, że można ciąć i formować. Wyrosły, giganty i stanowią super ekran, na dodatek od ulicy nie widać nic domu. Sąsiad za murem też to samo posadził i jest cudowny podwójny szpaler.
Rób, jak radzi eMuś..
Co do ogników, są fajne, ale straszne kłujoki, raczej jako soliter do kształtowania polecam.
Milka 05:39, 05 gru 2019

deszczowymaj napisał(a)
Aby nadać grozy i tak już trudnej sytuacji skorzystałam z dobrodziejstwa jakim jest gogle maps i mam dla Was zdjęcie ..zdjęcie miejsca w którym ma powstać nowa rabatka i żywopłocik
Gogle mi mówi,że to foty z 2012roku.. obstawiam raczej 2015

Drewniany płotek po prawej stronie i ta kompozycja z pnia oraz opony już nie istnieją

Nie ma tu za dużo miejsca, a więc aby się odsłonić, wybrałabym szmaragdy, ale koniecznie cięte i gęsto posadzone. Po bokach jakieś kolumnowe drzewka i trawki, bo chyba więcej się nie zmieści?
deszczowymaj 10:39, 05 gru 2019

Irenko
pięknie Ci dziękuję za utwierdzenie mnie w moim wyborze
Czyli to już pewne,będą szmaragdy A jak myślisz jak gęsto sadzić..co 40cm?
I tak się zastanawiam czy może posadzić je blisko ogrodzenia? aby (wrosły) w nie i zakryły ..tak aby siatka nie była widoczna,tylko ściana z tuj.. ?

Ta rabata wcale nie jest taka mała jak wygląda na zdjęciu miałam pomierzyć ale jeszcze nie byłam na działce ..ale jak na moje oko to 9m długości i ok 2 m szerokości,może 180cm bo chyba co tyle są przęsła ..
deszczowymaj 10:46, 05 gru 2019

galgAsia napisał(a)
Asiaaa…

1. Strony świata! bez tego kicha! Na mapach googla zawsze są zaznaczone. Sprawdź też w telefonie - ja mam kompas w narzędziach.

Asiu Ty moja najdroższa paczaj

ta strzałka w prawym dolnym rogu mówi wszystko
Czyli miałam rację strzelając że to strona południowa
antracyt 10:53, 05 gru 2019

deszczowymaj napisał(a)

Irenko
pięknie Ci dziękuję za utwierdzenie mnie w moim wyborze
Czyli to już pewne,będą szmaragdy A jak myślisz jak gęsto sadzić..co 40cm?
I tak się zastanawiam czy może posadzić je blisko ogrodzenia? aby (wrosły) w nie i zakryły ..tak aby siatka nie była widoczna,tylko ściana z tuj.. ?

Ja nie Irenka, ale moim zdaniem na froncie o wiele lepiej wygląda żywopłot wrośnięty w ogrodzenie niż zwykła siatka - to w końcu wizytówka... piszę tak, bo sama w ten sposób posadziłam cisy, malutkie jeszcze, ale już oczami wyobraźni widzę jak takie zielone ogrodzenie będzie ładne tylko czy w Twoim wypadku korzenie tui nie będą niszczyły chodnika?
galgAsia 11:15, 05 gru 2019

Czyli nie będziesz miała cienistej rabatki ani ciemności w pokoju . A drzewa dadzą trochę cienia przed palącym słońcem. I jeżówki też będą
A tuje na chodniki nie mają prawa wyjść - przecież tam jest krawężnik, no i tuje korzenią się płytko, nie zrobią podkopu.
mirkaka 15:24, 05 gru 2019

Ja też radzę aby tuje wrosły w siatkę, widziałam to , wygląda super
deszczowymaj 17:42, 05 gru 2019

Zuziu Uważam (tak jak Asia) że,system korzeniowy tuj nie jest na tyle mocny aby mógł zniszczyć chodnik,jest płytki i taki (pajęczykowaty) wiesz o co chodzi? jak kupuje się tuje z odkrytym korzeniem , to nawet spora tuja ma nie zbyt pokaźnych rozmiarów system korzeniowy ..tylko taka rozczochrana miotła

Dodatkowo pod ogrodzenie jest wylany murek,na zdjęciu może nie wygląda zbyt okazale ale on tam jest i zapewne będzie wystarczającym (stoperem) dla korzeni