Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "evergold"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:47, 24 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Ana, wygląda jak turzyca Evergold - u mbnie zimuje bez problemu od dwóch sezonów i ładnie się rozrasta...i co w niej najfajkniejsze nie trzeba ścinać wiosną, ewentualnie oczyścić z suchych liści - więc jest dekoracyjna cały rok

ooo a masz jej fotki?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:28, 24 lip 2012

Do góry
Ana, wygląda jak turzyca Evergold - u mbnie zimuje bez problemu od dwóch sezonów i ładnie się rozrasta...i co w niej najfajkniejsze nie trzeba ścinać wiosną, ewentualnie oczyścić z suchych liści - więc jest dekoracyjna cały rok
Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 11:18, 23 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)

No, kochana, toż z ciebie ogrodnik pełną przez duże "O" Takie udane rozmnażanie, no, podziwiam A to obok to zielistka?

Mieszkasz w pięknym miejscu.
Kilka lat temu objeżdzilismy z M. Roztocze na rowerach. Cudne tereny, a na rowery - wymarzone I przejeżdzalismy też przez Susiec!

Dziękuję za odwiedziony Teresko to obok to turzyca carex evergold. Do ogrodu też rozmnażam
Tak na rowery wymarzone mam tereny tzn. do wszystkiego do idealne miejsce. Tu się porostu czuje że żyje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:45, 22 lip 2012

Do góry
Na moim planie widnieją Carex "Evergold" i są - biorę oczywiście

Cudnie i w dodatku jaka ładna pogoda, gorąco mi się zrobiło, po co ja właściwie dziś wzięłam sweterek?

To nam się spodobało wyjątkowo - liliowiec o cieniowanych płatkach

Oto wózek z cudami wyjątkowej urody

Kubusiowo 14:36, 22 lip 2012

Do góry
Na moim planie widnieją Carex "Evergold" i są - biorę oczywiście

Cudnie i w dodatku jaka ładna pogoda, gorąco mi się zrobiło, po co ja właściwie dziś wzięłam sweterek?

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:24, 21 lip 2012

Do góry
Aniu, ja w garażu nic nie mogę wstawiać bo nie ma tam miejsca na donice...także jakiekolwiek zimowanie odpada...posadzę na probę parę sztuk, jak przezimują na dworzu to dokupię...evergold mam od 2 sezonów i nic się nie dzieje, zobaczymy jak inne...

AniuDS, myslalam jeszcze o bialych różach tam, ale bedzie za dużo, a w wąskim pasku pomiędzy kolistymi rabatami za malo miejsca jest...(teraz na zdjęciach tego paska nie widac, bo deski od frontu jeszcze nie przycięte są)

Jeszcze parę fotek, napstrykałam dziś masę, ale nie mam czasu pozmniejszać, więc będę wstawiaś systematycznie po kilka..dziś tylko parę sztuk, zaraz godzina zero - szlaban na weekendowy komputer trzeba szykowac tort i siebie na urodzinki

Trawiasta na start

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:11, 21 lip 2012

Do góry
Aniu - nad trawkami myslę intensywnie i nad tym jak to wszytko połaczyć w calość...chcialabym jeszxcze tam jakieś smukłe drzewo...
Trawy na liscie:
- stipa tenuissima
- carex evergold
- carex Amazon Mist
Na razie probuję ułozyć sobie to wszystko...żeby bylo dekoracyjnie caly rok...dlatego stawiam na zimozielone (prócz lawendy)

Anula
- no niestety, ręce opadaja...z tarasem będziemy negocjowac cenę, bo w sumie czasowa obsuwa o miesiąc. Szkoda, że M nie podpisal umowy, ja nie znoczę takich 'na gebę"...ale fachowiec o tyle pokorny, że sam powiedzial, że zjedzie z ceny...no i zrobi mi z tego drewna wielką ramę do lustra w lazience

Agata - ja jestem bardzo zadowolona z tego połączenia drewna z kostką...dlatego też poszerzamy placyk z kostki przy tarasie
drewno do bangkirai

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:18, 20 lip 2012

Do góry
Magnolia, narysowałam cos takiego - rośliny znane - z tyłu hortensje, zielone to świerk 'Nana' podsadzony Globosa (tak może byc czy inaczej ustawić?), żółte żurawki.

nadal nie wiem jak poprowadzic linie przed łukiem bukszpan - moze tak? jakos nie widze tego.... Zmierzyłam dzis i tam gdzie jest sciezka, w najszerszym miejscu, to prawie 3 m (2,80) więc jest troche tego.

Czy da się tu wykorzystać tę hacone 'Mediopicta' i turzyce 'Evergold' bo tych mam odpowiednio 30 i 20 ?
czy kombinowac cos innego.
Podobałaby mi się tu żurawka 'Obsidian'
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:18, 12 lip 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Śpiesze się bo czasu coraz mniej...
Super dziewczyny, ze doradzacie - dziękuję i proszę o więcej

magnolia, zmodyfikowałam troche twój rysunek do swoich potrzeb

Układ hortensji bardzo mi się podoba i fajnie, że zmieściłas tez tam 'Silver Dollar'

Świerki s. nie wiem, boje się tam wsadzić 3 sztuki - bo co ja zrobię po - powiedzmy - 5 latach jak to sie rozrosnie...?
Co proponujesz - zwykły czy odmiane 'Nana'
A może dodać tam do 1 świerka stożki z bukszpana - mam 3, na razie małe ale przeciez urosną.

Molinia fajna - mam 3 sztuki 'Karl Foerster' - chyba za mało? No mam jeszcze 5 sztuk miskanta 'Morning Light' ale bidoty straszne. Napisałam w tej sprawie do p. Anety i ma mi dosłać nowe - więc miałabym 10

Runianka w tamtym miejscu nie da chyba rady bo tam słońce przez większą częśc dnia.

Z przodu żurawki - zmniejszyłam citronelle (tak jak słońce operuje) i podzieliłam jeszcze bordową, bo za duży areał.
Może dać Sashay, dalej turzyce 'Evergold' (mam 20szt), potem opchiopogon...

Miskanty wplotłam miedzy stożki bukszpanu - napisz, jeśli to nie pasuje. Mam tez 3 kulki bukszpanowe ale jesli bedzie trzeba to dokupię.
Aha, mam 30 szt Hakonechloa macra 'Mediopicta' - może ją jako "wypełniacz"?

Co o tym myslicie?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 17:20, 12 lip 2012

Do góry
Śpiesze się bo czasu coraz mniej...
Super dziewczyny, ze doradzacie - dziękuję i proszę o więcej

magnolia, zmodyfikowałam troche twój rysunek do swoich potrzeb

magnolia napisał(a)

Układ hortensji bardzo mi się podoba i fajnie, że zmieściłas tez tam 'Silver Dollar'

Świerki s. nie wiem, boje się tam wsadzić 3 sztuki - bo co ja zrobię po - powiedzmy - 5 latach jak to sie rozrosnie...?
Co proponujesz - zwykły czy odmiane 'Nana'
A może dodać tam do 1 świerka stożki z bukszpana - mam 3, na razie małe ale przeciez urosną.

Molinia fajna - mam 3 sztuki 'Karl Foerster' - chyba za mało? No mam jeszcze 5 sztuk miskanta 'Morning Light' ale bidoty straszne. Napisałam w tej sprawie do p. Anety i ma mi dosłać nowe - więc miałabym 10

Runianka w tamtym miejscu nie da chyba rady bo tam słońce przez większą częśc dnia.

Z przodu żurawki - zmniejszyłam citronelle (tak jak słońce operuje) i podzieliłam jeszcze bordową, bo za duży areał.
Może dać Sashay, dalej turzyce 'Evergold' (mam 20szt), potem opchiopogon...

Miskanty wplotłam miedzy stożki bukszpanu - napisz, jeśli to nie pasuje. Mam tez 3 kulki bukszpanowe ale jesli bedzie trzeba to dokupię.
Aha, mam 30 szt Hakonechloa macra 'Mediopicta' - może ją jako "wypełniacz"?

Co o tym myslicie?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:20, 10 lip 2012

Do góry
1. ważne jest co będzie po drugiej stronie sciezki.
2 wg mnie za żywopłocikiem linie nasadzeń powinny jakoś nawiązywać czy mieć przedłużenie po drugiej stronie ścieżki. Choćby niektóre.
3. Masz tuje Danica do wykorzystana? Czy wydaje mi sie?
W rabacie między hortensjami E. a żywopłotem można 'rozsypać' tuje Daniki lub inny krzew kulisty i niski w zadarniającym dywanie. Może to być Żurawka Citronelle jeśli da radę na całym tym obszarze, tojeść rozesłana Aurea ( tez uda się jesli nie ma tam słońca za bardzo), albo jakies turzyce czy niewysokie trawki zielone czy jasne- molinia Variegata, carex morrovi Variegata ( Ice Dance). Carex Evergold, może Holcus mollis Variegatus (ale nie wiem jak ona z czasem się zachowuje, czy nie robi się łysa w środku, więc trzebaby dopytać szkółkarzy). W to można wsadzic duuzo narcyzy lub krokusów czy innych cebulek.

Inny pomysł- cały ten obszar w rozplenicy nie za wysokiej np Halmen czy Medium Boy, z rozchodnikiem okazałym między nie wplecionym, a w tym , bliżej hortensji ze 3 stożki bukszpanowe. W tym czosnki wielkogłówkowe. A jak nie rozplenica to molinia careulea.

Za żywopłotem mogą być żurawki,może w 2 pasach , albo w 3 pasach( 2 szersze, 1 węższy, nie z żurawek)- może ciemna i herbaciana. Te pasy za sciezka mogą się gubic w morning Lightach i hortnesjach bukietowych. Chociaż tam tez mogłyby być 2 lub 3 świerki serbskie jak zaproponowała Syla. Ale nie wiem co tam masz już zaplanowane.
Ogród z perspektywą na przyszłość 09:54, 09 lip 2012

Do góry
To może karmnikiem ościstym aurea - dawałby piękne zielono-żółte tło...albo jeśli tam półcień to pachysandra...

wrzucam parę inspiracji ze strony GAP - jesli szepniesz słówko to usunę, ok? Właśnie też planuję taką kulkową rabatkę i mam wieeelki folder

podadzone turzycą evergold

tu chyba z bodziszkiem

z cebulowymi

i na żwirku z Limelight

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 22:11, 04 lip 2012

Do góry
Wczoraj posadziłam miskanta gracillimus przed cisami:

i trochę trawek (turzyca Evergold i kłosówka) przed rh:

i jeszcze tutaj trawki (turzyca Evergold i miskant Variegata):

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:38, 04 lip 2012

Do góry
Carex oshimensis 'Evergold' (turzyca)

Hakonechloa 'Mediopicta' - nie mogłam sie powstrzymac i "przymierzyłam", czy pasuje do planowanej rabaty
Uprasza sie o nie zwracanie uwagi na wszechobecne chwaściory i kamienie, które beda usuniete w możliwie najszybszym terminie
Hakone pójdzie łukiem tak jak kostka (nie widac jej), tu gdzie kończy sie żywopłocik z bukszpanu dalej (W stronę widza") pójdą kulki bukszpanu.
I wyjdzie wtedy po jednej stronie hosty 'Patriot', po drugiej Hakone

Zamówiłam jeszcze 'Morning Light' - przyjdzie jutro, przesyłka już w drodze.

To co poniżej to gratisy

Molinia 'Karl Foerster'

Pennisetum 'Medium Boy'

Pennisetum setaceum 'Rubrum' (rozplenica)

Agrostis stolonifera (mietlica)
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:03, 04 lip 2012

Do góry
na rabatkę trawiastą wprowadziły się nowe trawki, rozplenice i carexy Evergold (i nieszczęsny wąż do podlewania )
Zdjęcia troszkę przed-burzowe

i jeszcze raz hortensjowa - Limelight ma mnóstwo kwiatów, czekam aż rozkwitnie

A tu moja hortensja NN na rabatce przy placu zabaw - chyba będzie to Kyushu

Diamentowy ogród 11:29, 03 lip 2012

Do góry
Wczorajsze zakupy

wrzosy, karmnik ościsty (tylko 5 sztuk było), turzyca evergold, 3 sztuki irysów do stawu

berberysy Golden Ring

Lawenda

Perowskia na tle miskanta

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:52, 26 cze 2012

Do góry
Miskanty posadzone. Tylko mam wątpliwość, czy nie za gęsto? Są w odległości 70cm od hortensji, już ich lekko dotykają, a jak się to wszystko rozrośnie? Póki się nie ukorzeniły mogę przesadzić, ale musiałabym też przesuwać hortensje, które zaczynają kwitnąć... Poradźcie!!!

Za żurawkami lime dosadzić bordowe żurawki? Będzie wtedy dość ciasno, ale "na bogato" Przymiarka:

I druga strona:

Za bordowymi żurawkami miał być pas carex evergold, ale się nie zmieści Mogę jedynie posadzić po dwie sztuki za żurawkami a przed miskantami... Bordowe żurawki z daleka są niewidoczne, trzeba to miejsce jakoś rozjaśnić.

Dużo pytań i wątpliwości jak na jeden post... Co robić???

Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 10:24, 22 cze 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
przecież będziesz robiła kolejne rabaty znajdziejsz miesjce dla hortensji
toż to obowiązek na ogrodowisku posiadac hortensje

no masz rację, hortensja to podstawa na ogrodowisku, zaraz obok bukszpana i żurawki
Pomyślę jeszcze nad tą rabatką
Asia jaka jest rozsądna cena za okazałą runiankę oraz carex evergold?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:24, 21 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Obiecane fotki.
Żurawki Lime Marmelade za nimi hortensje Limelight i przymiarka trawek Carex Ice Dance:

Żurawki bordowe noname, nie widać ich za dobrze na tle kory... Za nimi hortensje Limelight. Pomiędzy nimi będą miskanty - waham się pomiędzy Gracillimusami a Variegatusami. I dołem, przy tych bordowych żurawkach przydałoby się coś żółtego albo limonkowego. Mam pomysła, żeby dosadzić tam jasnych żurawek, albo trawkę carex evergold

Hortensje są jakoś mało wyraźne na tle serbów, może jak zakwitną...? Ale mają już ładne pąki

śliczności jak limelight zakwitną to dopiero będzie cudnie...żuraweczki lime z hortensjami.........cudo
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:18, 21 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)
Carex Ice Dance - sadż tylko jedna doniczkę..urośnie szybko wielka kępa.....
Zaczyna mi sie bardziej podobać......wchodza kolory Za rok bedzie duuuuuużo ładniej....

Nie wiedziłam, że Ice Dance tak szybko rośnie! Robiłam przymiarki, ale wydaje mi się, że jest za mało wyraźna w tym miejscu... Może też carex evergold? Bo jeszcze w tle wyżej będą miskanty .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies