Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:31, 21 wrz 2018

Do góry
Ostatsnio przystopowałam ze zdjęciami, ale jakoś mnie nie cieszą nadzwyaczajnie te moje kadry. Ale że kilka kwiatków jest już ładnych, to poszłam pocykać.

Niezbyt znany miskant Jos van der Palen

Cudowna werbena - powiem szczerze, że teraz moja bylinówka między pergolami bez niej byłaby bardzo smutna

Green jewel jeszcze się starają, choć zdążyły nieco wypłowieć

Kilka zawilców

Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:45, 21 wrz 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

To, że to nie te co.miały byc to pikuś. Najgorsze, że nie mają ładnego, zwartego, fontannowego pokroju tylko tworza taką luźną, rozczochraną kępę i psują mi wygląd rabaty .

Nie mam gracka chyba juz ale one sa sztywne raczej
Jak miskant się pokłada to chyba raczej tak ma i juz
Ja mam np takie silberfeder, nie lubie tego, musiały dostać łukowate podpory

Pieknie sztywne są malepartusy, memory, silberspine, kleine fontan
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:22, 20 wrz 2018

Do góry
Witam, planuje obsadzić rabatę o szerokości 2 m (rośnie tam juz szpaler tuj więc zostaje około 1 m do dyspozycji) w iglaki i trawy. Prosze doradźcie gatunki iglaków które będą dobrze wyglądać na tak wąskiej rabacie.

Myślałam o:
-czymś na kształt stożka ( 4 szt ciemno zielone tak aby dorastało do max 1-1,5 m na wysokość)
- berberys (2 szt bordowe)
-tuje kulki 3 szt
- jałowce ( 3 szt jasno zielone, coś co dorośnie do około metra na szerokośc i wysokość albo nawet i mniej
- miskant gracillimmus (mam)
- rozplenice (mam)

Rabata jest bardzo długa wzdłuz całego ogrodzenia. Z jednej strony iglaki będą sie łazcyć z dereniami Elegantissima a z drugiej strony będą hortensje.

Prosze o podpowiedzi gatunków bo gdy ide do szkółki bez planu to głupieje i kupuje dziwne rzeczy. Jutro wstawie zdjecia jak wyglada reszta nasadzen tak aby wszystko było spójne.

Pytanie dodatkowe: czy Ogrodowisko ma założona grupę na fb ? Bardzo by się przydała.

Ogród pod lasem 16:43, 20 wrz 2018

Do góry
co to za miskant?
Małymi kroczkami do celu... 14:34, 20 wrz 2018

Do góry
Graham Thomas w tym roku zrobił się z niej wielki krzak, również muszę jej jakąś podporę zrobić Kwiaty piękne, ale szybko się sypią, ale i tak co przechodzę upajam się jej zapachem

A tak urosły mi róźe artemis i Chopin są wyższe niż miskant Ml i ogrodzenie, niestety już nie kwitną

No i coś zeźarło artemis liście oprysk nie pomógł
Na zielonej... trawce :) 08:35, 20 wrz 2018

Do góry
kasienka533 napisał(a)

Witam serdecznie ja tu nowa, dopiero zaczynam przygodę z ogrodem... co to za miskanty z tymi kloskami?

Witaj

Miskant chiński ale nie wiem jaka konkretnie to odmiana - kupiłam jako no name w CO.
RODOS - trochę inaczej 23:31, 19 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

...mnie też zawsze żal roślin wyrzucać

Nie da się ukryć, że u Ciebie jest gdzie jest gdzie upychać wszystkie chciejstwa u mnie niestety na wiosnę pierwsze wykopki będę robić, ale roślinki się nie zmarnują - rozdam wśród działkowców Mam jedno miejsce na rabacie, które stworzyłam dość bezmyślnie ...kosodrzewina ok, za nią miskant memory ok, obok brzoza krzaczasta ok, z przodu kosaćce ok, jeszcze kostrzewa sina ok ale po co tam wpakowałam forsycję( która jest atrakcyjna 1-2 tygodnie) i to jeszcze taką odmianę niską? Błędy, błędy, błędy....Zdjęcia są z lipca, w tej chwili to jeden wielki misz - masz, ponieważ forsycja pochłania kostrzewę i dochodzi do kosaćców.

Pamiętajcie o ogrodach 20:58, 19 wrz 2018

Do góry
Oj, trochę wysoki, ale piękny. Wygospodarowałam miejsce koło sosenek na jakiś miskant i tam mógłby rosnąć, jego wysokość by nie raziła.
Nad imperatą w żwirku pomyślę, podoba mi się to rozwiązanie.
Pamiętajcie o ogrodach 19:50, 19 wrz 2018

Do góry
Grażynko to najprawdopodobnie jest miskant chiński "Dronning Ingrid" i dochodzi w stanie kwitnienia na około 2metry. Piszę prawdopodobnie bo jak kupowałem to nie wiedzieli.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:09, 19 wrz 2018

Do góry
lawenda001 napisał(a)

Fajny gąszcz. Czy tu na tym zdjęciu jest może miskant klei fontain? Podobny kupiłam. Bardzo ładny.

Nie mam go w innym miejscu - tutaj są samie olbrzymie miskanty
A tak szczerze to ja takie rewolucje porobiłam z trawami że do końca nie wiem który gdzie jest hahahahahahahaha
Pamiętajcie o ogrodach 21:29, 18 wrz 2018

Do góry
Ale masz zdolną żonę, zrobiła piękne dekoracje, szczególnie ten wieniec z szarłatem
Fajne te dynie, takie pokarbowane, idealne ozdoby jesienne.
Co to za miskant, ten z watą i jaki jest wysoki?
Podoba mi się imperata w żwirku, ale co z chwastami? Ja w niektórych miejscach pod żwirek daję kartony, ale pod trawę się nie da.
Ogród za grosze 18:48, 17 wrz 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Ewo pięknie trzcinnika super i rozplenica a w tle miskant ok, bardzo lubię takie zestawienia.

To zestawienie z konieczności, ale też je lubię, tym bardziej, że mam je "na widoku" .
Ogród za grosze 18:44, 17 wrz 2018

Do góry
Nie kasuj wrzosowiska, ja robię tak: wiosną tnę wrzosy i obcięte układam pomiędzy krzewinkami, sypię na to kwaśną próchnicę i przysypuję korą. Nie łapią grzyba i ładnie rosną. Strzyżenie im nie przeszkadza.
Najbardziej pasował by mi miskant, który nie kwitnie. Ten ze zdjęcia wiosną będziemy dzielić i rozsadzać. Już się boję, piła i siekiera chyba w ruch pójdą.
Te rojniki to jakieś nowe odmiany i kolor zmieniają, najładniej wyglądać mają w czerwcu, zobaczymy .
O gaurze napisałam u Ciebie, a cynie też lubię, tylko większość zjadły ślimaki .
Jak feniks z popiołów 15:25, 17 wrz 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)
Dorko - ta trawa to miskant ML

Znowu okazuje się,że posadziłam za blisko Nie sądziłam,że aż taki wielgachny rośnie..
Jak feniks z popiołów 15:20, 17 wrz 2018

Do góry
Dorko - ta trawa to miskant ML
Kiedyś będzie tu ogród 21:21, 15 wrz 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Kocięta przesłodkie, hichopter świetny, suszy na szczęście nie bardzo widać na zdjęciach. Ale pewnie czujesz ją w rękach po tych konewkach
Suszę najbardziej widać po przesadzanych roslinach. I tu latam z konewkami. Najbardziej dostały azalie wielkokwiatowe, wyglądają masakrycznie. W zasadzie gołe patyki zostały. Ale nie jestem w stanie wszystkiego podlewać.

Miskant sobie radzi. Ta tyczka to przyszły dąb Green Pilar.

anabuko1 napisał(a)
W porannej rosie dużo roślin wygląda rewelacyjnie.
I to pięknie uchwyciłaś.Zawłaszcza w metasekwoi.
Bardzo lubię wschodzące słońce we mgle... i rosę... Masz rację Aniu, wtedy wszystko się świeci.

Limonkowy kolor sosny rumelijskiej też świeci w słoneczku.

Kasya napisał(a)
Aniu , wielkie dzieki za hortkę bardzo profesjonalna sadzonka
Za zielsko się nie dziękuję. Bardzo proszę, niech zdrowo rośnie. Fajnie było ciebie i Gosię spotkać, choć w przelocie.
W samym słońcu 20:46, 15 wrz 2018

Do góry
Zoja- Tam glina jest wywalona niemal na samą górę ( jak rura była wkopywana). Skalniakowe rośliny średnio mi się widzą niestety.
Cóż, zarośnie znowu perzem i innymi chwastami i będzie znowu "ślicznie", tyle tylko,że niepotrzebnie darń zerwałam.
Odechciało mi się robić cokolwiek już...no, ale po niedzieli sprawdzę jakie tam pod tujani pH, dodam mączki i siarki i posadzę te hortensje co nam. Zamówię jeszcze trawy..tylko bije się z myślami czy Miskant ML czy Rozplenice co Toszka pisala . W sumie na żywo chyba żadnej z tych traw nie widziałam :/ posadzę też tawuły pod dom i finito. Trzeba będzie pomyśleć co tam posadzić, ale to nie w tym roku
Ogród za grosze 18:56, 15 wrz 2018

Do góry
Ewo pięknie trzcinnika super i rozplenica a w tle miskant ok, bardzo lubię takie zestawienia.
W samym słońcu 11:25, 15 wrz 2018

Do góry
Toszko, a co ja poradzę, spróbuję jeszcze ponaciskac, ale czy się uda namówić Szkoda, że Twojego ogrodu nie można zobaczyć
W sumie tak co te 70 cm to można byłoby posadzić szmaragdy, tyle,że już tam drzewka owocowe się nie zmieszczą i pójdą wszystkie na trawnik

Zoja, Ania,dzięki za wasze głosy

Wrzucam na szybko ta drugą

Aniu- w sumie to jeszcze się zoabczyc czy Miskant czy Rozplenice ( popatrzę na zdjęcia i ceny

To ta nr 3
Wśród brzóz i dębów 20:37, 14 wrz 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ładnie już zazielenia się altanka. A ten miskant to może memory? Fajne białe wiechy.

Gosiu, tak, to Memory. Faktycznie, ma niezwykłe te kwiatostany. Pierwszy raz mi kwitnie, mam nadzieję, że w następnych latach kępa się rozrośnie i będzie bardziej okazała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies