Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Miejsko & sielsko 21:09, 05 maj 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)

Jęxyk znów się wyostrza, choć mam taki katar że aż w głowie mi się kręci!

Może i czasem wyobraźnia ograniczona moja jest, ale jestem w stanie zakumać że widok zapożyczony i szklarnia nie Twoja Możesz pokazać en face

No wybacz - korę to ciężko nową dopatrzeć, nie zrobiłam dokładnej analizy koloru kory na zdjęciach Poprawię się następnym razem Biję się w pierś za ten ogromny błąd!

wyciągnij języczek i zaciśnij ząbki
hi hi hi

Miejsko & sielsko 21:07, 05 maj 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

O widzę, że w formie
Świeżą korę również dosypałam, nie widać?
Moje buki mają w plecach szklarnie to ciężko zrobić jakiekolwiek zdjęcie.

Jęxyk znów się wyostrza, choć mam taki katar że aż w głowie mi się kręci!

Może i czasem wyobraźnia ograniczona moja jest, ale jestem w stanie zakumać że widok zapożyczony i szklarnia nie Twoja Możesz pokazać en face

No wybacz - korę to ciężko nową dopatrzeć, nie zrobiłam dokładnej analizy koloru kory na zdjęciach Poprawię się następnym razem Biję się w pierś za ten ogromny błąd!

Edit - poprawka - wyobraźni nie mam aż tak ograniczonej. Np. dziś wymyśliłam że luby może się złożyć ze mną na prezent urodzinowy.... mój .... urodziny miałam w styczniu Ale nie powiem kwoty - jak powie że bezcenna jestem to zapłaci za całość
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:48, 28 kwi 2015

Do góry
mira napisał(a)
Bogdzia jak chcesz ił to zajedź do mnie

Ania tak długo to jeszcze niegdzie na wątku nie siedziałam, no poczytałam...
ale też pooglądałam, oczywiście śledzę piwonię.

A Muminki są dobre na wszystko to fakt.

Może jeszcze w tym tygodniu będę dla Ciebie kopać co chciałaś

Zawsze się zastanawiam kiedy masz czas na ogród i kto w nim teraz pracuje? a może ja za wolno sie ruszam - o! chyba tak

Cudnie Ci wszystko kwitnie.

hej pozdrawiam

Mira.. nie pamiętam co komu daję, bo daję by dać.. czasami skleroza wielka i zapominam co od kogo dostałam. Ale że nie pamiętam co było moim chciejstwem????? To już skleroza tragiczna.... do głowy przychodzi mi tylko rdest.. Mam tragiczną sklerozę cy jeszcze nie???

Na pytanie kto w nim teraz pracuje odpowiem ci krótko - nikt.

Trawnik ani rabaty w tym roku nie widziały nawozu.. trawnik niestety to odczuwa.. widać gołym okiem. Jest tragiczny (jak moja skleroza). Opryskałam miedzianem co najpilniejsze i połowę promanalem (na drugą brakło czasu). Raz opryskałam rh.... do tej pory kwasoluby nie dostały żadnego nawozu, ani cebulowe
Moje siewki z nasionek nawet mimo pampersa nie wytrzymały mojego ogrodniczkowania.
Kilka ogórków i werbena przeżyło.. kilka sałat, bo szybko poszły do gruntu. Reszta zaliczyła zgon.

Nie przekopana szklarnia ( i nie umyta..grrr), nie przekopany warzywnik - czyli nic nie posiane i nic nie posadzone..

Nic nie pielone w tym roku... kilka większych mleczy w przelocie..

Zakupy i dary zadoniczkowane.. róże leża na boku przysypane łopatą ziemi.. już zapuściły korzenie i piękne liście, ale muszę je wydrzeć. szkoda, że nie posadziłam do doniczek ??

Mira.. zwykle pokazujemy sukcesy.. a u Ciebie w doniczce to nawóz.. psychoza opuchlakowa..

Szklarnia w ogrodzie 11:11, 22 kwi 2015

Do góry
Moja szklarnia nie jest duża, ok 2,60x4,0m. Stelaż jest aluminiowy, wypełnienie szklane. Kupiłam ją głównie z myślą o uprawie pomidorów.

W ubiegłym roku podczas wichury wiatr wypchnął drzwi i te przewracając się wybiły dwie szybki. Musiałam domówić u szklarza na wymiar. Pod tym względem poliwęglan lepszy. Zdecydowałam się na szklaną tylko z tego powodu, że bardziej mi się podobała. W przypadku kiedy szklarnia nie jest ogrzewana i przy standardowej grubości poliwęglanu jaki oferują producenci szklarni, nie znalazłam dodatkowych argumentów za i przeciw. Jeśli chodzi o użytkowanie nie wiem, bo nie znam nikogo, kto posiada szklarnię z poliwęglanu.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:19, 15 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Aniu te różowe hiacynty na jesieni sadziłaś? Takie wypasione masz. U mnie, jeżeli nie wykopywane, marnieją i byle jakie się robią. Nie mam siły do nich...

Kindzia - bo hiacynty jak tulipany.. albo rosną albo nie.. te powyżej siedzą w jednym miejscu już 3 sezon.. i mają się ładnie.
Te rosną już od 2012... niebieskie są ładne co rok, a te z tyłu.. już nie Ale pachną wszystkie

Różowe posadziłam w 2011.. archiwalne foto... choina przesadzona, szklarnia przeniesiona
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 20:26, 09 kwi 2015

Do góry
trochę cebulic się pojawiło ale ewidentnie zeszłoroczny szybki wzrost łąki je zagłuszył i raczej widzę ich mniej niż w zeszłym sezonie, myślę że może w tym roku się rozrosną.

Dzisiaj w końcu zajęłam się warzywnikiem, posadziłam pod tunelem foliowym kalarepę, zasiałam rzodkiewkę, sałatę i rukolę, jutro dosadzę kupione sadzonki sałaty. Szklarnia już prawie skręcona więc chyba w przyszłym tygodniu będę mogła już też coś w szklarni posiać. Postaram się o fotorelację z montażu końcowego szkalrenki
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:23, 09 kwi 2015

Do góry
Renia, trawy niewykopane, wiec spokojnie - odbiór własny w dogodnym terminie, najlepiej asap, ale tak żebyś miała kiedy posadzić Ostrzegam ze po zimie jeszcze się nie zebrały i trzeba je z suchego wyskubać. No i wykopanie trochę trwa, wiec daj cynka żebyś miała gotowe, albo łopata w dłoń

Roberto, zapraszam po krzaczki, ile? Wszystkie? (kilkanaście jest do wykopania)

Mariolko, swoje wszystkie ciemierniki wsadzam teraz ze skorupkami, Rodzice na mnie dziwnie patrzyli kiedy po świątecznym śniadaniu pozbierałam nadające się skorupki i zabrałam ze sobą hihi

Bożenko
, żaden problem! Stres? Przed każdym spotkaniem się denerwuje

Renia, koniecznie daj znać, zapraszam!

Aniu, słuszna uwaga! O tym nie pomyślałam, pewnie dlatego ze trawy a zwłaszcza ML specjalnie ochoczo nie przyrasta

Milego dnia!

Spędziłam godzinkę buszując po bazarku, jestem super zadowolona - u pana od książek zdobyłam kolejne 3 numery komiksów Thorgala (10 zł za 3 szt, na allegro za szt ceny zaczynają się od 10 zł plus wysyłka)- sama mam prawie komplet (została mi fascynacja z dzieciństwa), zbieram dla chrześniaka

Byla cudna spora rzeźba (ale 90 zl) z mielonki granitu z czymś, ok 6-70 cm wysokości, 2 splecione postacie (tylko zarys ciała plus głowy). Szkoda ze nie kupiłam, a teraz nie mam się już czym wrócić na targ

Byla tez cudna szklarenka, misterna robota ala ogród botaniczny kensington (od razu z ich szklarnia mi się skojarzyła), ale zbyt wymuskana, 70 zl, nie miałabym z nia co zrobic ani miejsca wyeksponowanego na nią nie mam...

no i jakby tam pochodzić, to by się coś znalazło jeszcze, ale na szczęście nie mam czasu, trzeba pracować hihi
Szklarnia w ogrodzie 08:53, 01 kwi 2015

Do góry
Zastanawiam się nad kupnem szklarni z poliwęglanu do ogrodu. Znalazłem je tutaj:
http://esklepmatbud.pl/szklarnie-z-poliweglanu/1006-szklarnia-z-poliweglanu-dacznaja-trioszka-rozne-dlugosci-klasa-gwarantowana-wytrzymalosc-arlen-tm.html#/szklarnia-szkielet_dl_6m_poliweglan

czy one są dobre? i czy nie można kupić czegoś tańszego. Czekam na wasze opinie

pozdrawiam
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 16:20, 29 mar 2015

Do góry
No właśnie to drugie zgadłeś takie klosze mam też w domu bo bardzo mi się podobają, a na złomie znalazłam kilka w różnych rozmiarach i owinęłam folią spożywczą i przykryłam rośliny. Taka mini szklarnia. Kupiłam doniczkę maka niebieskiego -Meconopsis grandis i nałożyłam na niego taki klosz. W ciągu kilku dni bardzo podrósł Dzbany do bielenia rabarbaru?? ale numer

Sakwa może się doczeka zdjęcia i jutro wstawię jak się uda Szukałam czy można takie kupić ale nie ma wyboru a ze skóry to już wogóle. Albo ceny z kosmosu. A tak mam mojego projektu i taka jak mi się podoba. Koloru skóry tylko nie wybierałam bo musiałam robić z tego co miałam. Trzyma się na dwóch paskach- w pasie i na połowie uda żeby się nie okręcała i była tam gdzie trzeba a nie że się schylę i mam wszystko pod brodą
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:39, 26 mar 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
U mnie ślimaki zeżarły wręcz wszystkie hosty! W tym roku podejmuję walkę z nimi. Trochę mnie to przeraża, gdyż jak przypomnę sobie ile ślimaków miniaturowych rozmiarów pełzało po macie wiklinowej na ogrodzeniu to nie wiem, czy nie złożyć broni

Jak złożę broń to nic nie będę mieć Najbardziej smakowite rośliny podsypuję granulkami.. sypię w pobliżu łodygi i troszkę, by inne zwierzątka miały utrudniony dostęp.. bo ślimakom zawsze dostęp łatwy. I oczywiście chodzę po ogrodzie z gwoździem.. mam zawsze złożone takie sprzęty przy każdej rabacie.. Ale obchód trzeba robić wieczorem i rano.. ja to nawet potrafię z latarką wyjść.. wtedy najlepszy zbiór. Zakładam pułapki z granulkami .. walczę bo bym nic nie miała... po łąkach u nas nie da się chodzić... tyle tego jest.. W pobliżu rowów jak jeszcze popada deszcz to ulica cała w ślimakach bo głupie na asfalt wychodzą. Brrr... koszmar. Współczuję Tobie. Szklarnia zamknięta a cholery i tak do niej wchodzą i są nie do wytępienia.. marchewki mi w zeszłym roku pogryzły od spodu.. z góry ładna, a od spodu dziury na przestrzał. Mam nerwa na te ślizgacze.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:54, 22 mar 2015

Do góry
Sprawozdanie:

Szklarnia: spalilismy siarke granulowana tydzień temu, wczoraj z mamą trzykrotnie umyłam całą szkalrnie ludwikiem i wszystko co byłow w środku, : cylindry, paliki, konstrukcje, linki, narzędzia, wiadra, kubły itd.

Posiałam; rzodkiewkę , salaty do szkalrni i wsadziałm rozaday kalarepy
W jednym warzywniku posiałam pierwsza partie groszku
Posiałam: stipe i brukułki

Przycięłam :trawy (poza miskantami wszytsko już,) byliny

Donica ogrodowiskowa cześciowo zrobiona: zabaetonowana, konstrukcja zrobiona

wielkanoc: wszystkie materiały przygotowane i pomyłsy zgromadzone-czekają

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:09, 18 mar 2015

Do góry
Haniu, dobrze że to tylko sprzęt nawalił
Oby szybko został teraz naprawiony, bo wiosenne prace trzeba udokumentować i zielonym ogrodniczkom udzielić porady. Pozdrawiam Cię z łóżka, z nietypowego dla mnie miejsca o tej porze dnia. Na nowej działce tyle pracy mam... szklarnia czeka, ogórki na parapecie już wielgachne, a tu wirus mnie powalił i skubaniec trzyma.
Odnawiam ogród 17:29, 16 mar 2015

Do góry
Witajcie! W lato malo robilam bo ocieplalismy dom i po prostu nie mialam ani sily ani kasy na ogrod. Z nowym rokiem przyszly nowe pomysly. Pokaze Wam co udalo nam sie do tej pory zrobic

Te krzewy przesadzilismy w ten "bardak" :

i obecnie wyglada to tak:

Na ten rok zaplanowane jest jeszcze posadzenie na jesien thui wzdluz plotu
A rosliny ktore tam rosna (widac je na 2 zdjeciu gdzie pokazuje przesadzone krzaki) przesadzimy przed te tuje. Beda rosly na zielonym tle.

Pokaze Wam jeszcze gdzie bedzie warzywnik

Warzywnik bedzie tam gdzie obecnie jest foliak a z prawej strony bedzie szklarnia. Tylko to sa plany na przyszly rok. W tym roku foliak zostaje tam gdzie jest, a teraz na wiosne wylejemy fundamenty pod szklarnie, zasypiemy ziemia i zrobie posieje tam warzywa w gruncie.

To na tyle na dzis, odezwe sie latem bo lada dzien RODZE
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 20:29, 15 mar 2015

Do góry
Lukas napisał(a)
Witam, wpadam z rewizytą
Tunel bardzo fajny, w moim niestety folia do wymiany w tym roku, już całkiem potargana na jesieni była, ale cóż warto bo wiele korzyści, latem piękne, zdrowe warzywa, zimą przechowalnia dla roślin

Ja zainwestowałem w taką z wtopiona siatką (szkieletem), zobaczymy więc czy będzie bardziej trwała.

Mechanicznie raczej na pewno, natomiast obawiam się, że mróz i słońce mogą ją zniszczyć i to tylko kwestia czasu.

Marzeniem moim jest szklarnia z aluminiowa z poliwęglanu, ale to inwestycja przyszłości.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 07:11, 08 mar 2015

Do góry
Dzisiaj nawet przymrozku nie było Słonko od rana, jak się ociepli coś pogrzebię. Młoda z M pojadą na koniki, będę miała chwilę pusty dom

Hm, fajnie byłoby mieć tunel.. a najlepiej szklarenkę, za garażem bym ją miała, taką

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Farchiwum.allegro.pl%2Foferta%2Facm-szklarnia-przyscienna-ogrod-zimowy-7-5-gratis-i2905473011.html&ei=Aej7VIWfD8f2O8r7gLAK&bvm=bv.87611401,d.bGQ&psig=AFQjCNFnT5Q1xMk6FxVsPlO-hajWz8_9JQ&ust=1425881463088053

miłego!
Mój wymarzony ogród 20:51, 04 mar 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)

a spaceruj sobie śmiało

I po spacerku bardzo sympatycznym. Dużo udało Ci się zrobić, mimo przeciwności losu (pan "majster klepka", mąż na wyjeździe). Warzywniak piękny, szklarnia jeszcze piękniejsza, donice z grilem też świetne. Śliczna Pomocnica Ci rośnie Z ciekawością będę zaglądać. Pozdawiam
Spotkanie Gardenia - luty 2015 09:06, 01 mar 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Ania to zależy na co za mała .jeśli na uprawę warzyw to na pewno za mała ,ale jesli do robienia rozsady i sadzonkowania ..wystarczy

Właśnie coś takiego mi się marzy- szklarnia na rozsady jak u Monty Don
Szklarnia w ogrodzie 10:33, 26 lut 2015

Do góry
Jak działa szklarnia

http://www.goethe.de/ins/cz/pro/hk/PL_Gustak.pdf

Doczytałam że poliwęglan jest lepszy, ale czy to prawda nie wiem, bo tezy wysuwa sprzedawca takich szklarni a nie chcę go tutaj reklamować.
Szklarnia w ogrodzie 10:29, 26 lut 2015

Do góry
Ciepło w szklarni nie wiadomo czy zależy od materiału jaki został użyty do ich budowy, naukowcy wciąż się kłócą.
Badań pewnie nad tym nie ma.

Poczytaj tutaj jak działa szklarnia.

http://takiklimat.blox.pl/2010/09/Efekt-cieplarniany-czyli-jak-dziala-szklarnia.html

Znalazłam też analizę wybranych typów szklarni

http://ir.ptir.org/artykuly/pl/107/IR%28107%29_2323_pl.pdf
Szklarnia w ogrodzie 18:58, 25 lut 2015

Do góry
Proszę o radę czy lepsza jest szklarnia poliwęglanowa czy tradycyjna kryta szkłem? Która cieplejsza i praktyczniejsza ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies