Ogród różany od frontu dostał żywopłot liściasty.
Ścieżka do pierwszego wnętrza.
Pani Danusia opowiedziała tutaj, że plan był taki, aby każda kolejna rabata z tych czterech zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara miała coraz ciemniejszy kolor płatków zaczynając od tej jasnoróżowej, a kończąc na bardzo ciemnych. Niestety dużo pomyłek szkółek przy oznaczeniu roślinek krzyżuje te plany. Nie udało mi się zrobić zdjęcia wszystkich 4 ani pergoli z bliska z uwagi na to, że ten pokój ogrodowy był najbardziej oblegany odwiedzającymi. Jedynie napiszę, że przechodząc pod pergolą czuło się zapach róż.
Za pergolą jest kolejne wnętrze.
Róże są dopełnione innymi roślinami. Całość robi turbo efekt. Metalowe podpory/obeliski pasują idealnie do materiałów pergoli, altany.
Na brak cienia narzekamy odkąd się wprowadziliśmy-niestety mój bakcyl ogrodowy na tamte czasy byl tylko warzywno-owocowy i w ten sposób mamy 8letnie drzewka owocowe za szklarnią i warzywnikiem a nie mamy drzew ozdobnych, ktore teraz byłyby już calkiem pokaźne...
Projekt muszę zaktualizować- frontowe derenie Sibirica będą przesiedlone a tu będzie żywopłot z cisa. Mężu stwierdził że jakos go ten dereń nie zachwyca... przed cisami chcę na froncie dać jakieś kwitnące niewysokie drzewa żeby nie musieć ich przycinać jak zaczną haczyć o linie z prądem, bo jednak wolę żeby miały naturalny pokrój. Nie umiem sie zdecydować co tutaj wybrać. Podobają nam się wiśnie piłkowane,bo zdobią wiosną, np Kanzan-tu ma super pokrój o jaki mi chodzi.
Sugerujesz jakieś mini drzewka na rabatach okalających dom? Bo ja tam widziałam przy wschodniej wnęce Perukowca Podolskiego, który miałby tu zacisznie, tyle że cienia nie da zbyt wiele...a sadzić drzew z większymi koronami bliżej domu, to po prostu sie boję
I na koniec taki widok, mają dziś ucztę i chyba im smakuje, tylko teraz pada, no i czy im tego jedzonka nie zmyje, nie wiem? Ale trochę już mnie męczyło to bieganie z nożem po ogrodzie
Tu widać jak zajada granulki.
U nas zrobiło się zimno i mokro. Była przerwa, teraz znowu pada, w sumie dobrze, tylko mogło by być cieplej.
W kroplach deszczu
Żurawki też potrafią ogród ozdobić, swoimi drobnymi kwiatkami
Piękne kompozycje Z tymi kulami fajnie to wygląda, bardzo mi się podoba A M widać, że zadowolony, uśmiechnięty, fajnie mieć swoje hobby Jak tak Wam się dokładnie przyjrzeć, to macie taki sam, sympatyczny uśmiech
Aniu, nie pamiętam (chyba) Twojego ogrodu sprzed transformacji, dlatego z wypiekami na twarzy oglądam to "przed" i "po".
To niesamowite, jak pięknie to zaplanowaliście i zrealizowaliście. WOW.
Jestem na 21 stronie i zachwyciły mnie ścieżki. Z czego są zrobione? To jakieś płyty?
edytuję, bo na 23 stronie doczytałam, że to obrzeża na płasko. Tak?
Mała szklarnia i jej bliskie otoczenie w formalnym stylu. Kształty rabat z przodu są symetryczne, a te z tyłu szklarni niemal identyczne.
Widok przed szklarnią.
Rabata z boku szklarni.