Nie wiedziłam, że Ice Dance tak szybko rośnie! Robiłam przymiarki, ale wydaje mi się, że jest za mało wyraźna w tym miejscu... Może też carex evergold? Bo jeszcze w tle wyżej będą miskanty .
Obiecane fotki.
Żurawki Lime Marmelade za nimi hortensje Limelight i przymiarka trawek Carex Ice Dance:
Żurawki bordowe noname, nie widać ich za dobrze na tle kory... Za nimi hortensje Limelight. Pomiędzy nimi będą miskanty - waham się pomiędzy Gracillimusami a Variegatusami. I dołem, przy tych bordowych żurawkach przydałoby się coś żółtego albo limonkowego. Mam pomysła, żeby dosadzić tam jasnych żurawek, albo trawkę carex evergold
Hortensje są jakoś mało wyraźne na tle serbów, może jak zakwitną...? Ale mają już ładne pąki
Rany jestem pod wrażeniem. Ale masz już roślin i na balkonie i u babci.
To mówisz, że z żurawek obsidian daje radę na słońcu. Kurka, ja akurat nie przepadam za tymi ciemnymi odmianami, wole te limonkowe ale one wiadomo, cieniolubne.
Carex evergold- po prostu jest cudna, zakochałam się w tej roślinie.
Ja z tych grzecznych jestem Nie broję
Irenko, gydbyś była tam i znów kupowała w bardziej promocyjnych cenach (tzn.żurawki za 6 a nie za 12zł jak ja ) to daj proszę cynk! Nawet smsem. Potrzebuję jakichś limonkowych (ewentualnie żółtych) żurawek tak ok. 15szt. i trawki carex evergold 6szt. Plisssss
Dziś udało mi się uporządkować rabatę hortensjową do końca! ułozyłam ekobordy i wysypałam kamyk na opasce, wypieliłam, przenioslam drobny kamyk na rabatę z kulkami i lawendą, resztę w worek. Wykopałam też rosnące tam turzye Evergold - tymczasowo do donicy i wystrzygłam cyprysika Ivonne, ktory będzie tam "robił" kiedyś za bonsai przed ekranem z cisa...
Wszystko przygotowane do nasadzeń, lista roślin zrobiona i tylko czekam kiedy bedę mogła pojechać po roślinki. Jeśli M nie będzie pracował w sobotę to SOBOTA!!
A mnie się wydaje, że to akurat jest najłatwiejsze, bo wystarczy sięgnąć po gotowiec. No choćby metamorfoza ogródka Gabika. Przy tarasie jest rabata bukszpanowo-trawiasto-żurawkowa - nic tylko brać! A poza tym to już jest pewien schemat - coś wyższego - np. stożek, albo drzewko na pniu, do tego ze trzy kule różnej wielkości - może być bukszpan, ale gdyby chcieć nieco poeksperymentować to i berberys i tawuła. No i dołem coś zadarniającego jako wypełnienie i rama - pachysandra, żurawki, trawy typu carex evergold, albo trzmielina kolorowa, aha - jeszcze ilex golden gem. I gotowe! Trzeba tylko brac pod uwagę warunki. U Ciebie wystawa południow-zachodnia czyli patelnia więc pachysandra odpada, część żurawek odpada, ale trzmielina i ilex jak najbardziej. Bukszpany i berberysy lubią słońce, tylko podlewać trzeba, ale akurat masz tam wodę pod ręką więc nie ma problemu. Tylko po liściach nie lej
Beta kształt jest ok,
ja bym działała,
ta rabata ze zdjęcia jest jak dla Ciebie,
a to żółte, to jeśli dobrze pamiętam to ilex golden gem, ale ja bym go zamieniła, jakąś żurawką jasną, albo trawą cerex evergold - jest śliczny,
a teraszta jak ze zdjęcia kulki bukszpanowe, cis na kiju i do wyboru żurawka albo carex pod wszystko dać drobną korę alebo tylko kompost i będzie git
Beta kształt jest ok,
ja bym działała,
ta rabata ze zdjęcia jest jak dla Ciebie,
a to żółte, to jeśli dobrze pamiętam to ilex golden gem, ale ja bym go zamieniła, jakąś żurawką jasną, albo trawą cerex evergold - jest śliczny,
a teraszta jak ze zdjęcia kulki bukszpanowe, cis na kiju i do wyboru żurawka albo carex pod wszystko dać drobną korę alebo tylko kompost i będzie git
Moje dzisiejsze zakupy, oczywiście brakło czasu na zrobienie zdjęć za widnego, a po ciemku średnio widać, więc będę podpowiadać Buk Rohan Obelisk
Żurawki Lime Marmelade
Lawenda w malusich doniczkach i czerwone żurawki (nazwy nie pamiętam, ale do uprawy na słońcu )
Nie udało się kupić żadnych trawek na rabatę bukszpanowo-lawendową Holcus mollis było całe 2 szt., dużo carex evergold i silver sceptre (ale one mi nie pasują)... Spodobała mi się carex morrowi Variegata - nie tak żółta jak evergold (bardziej kremowo białe paski na liściach) - tylko czy będzie pasowała??? I czy trawki wys.max. 30cm nie będą za niskie do tych dużych kul bukszpanowych? Może jednak rozplenice?
Podpowiedzcie plissss, bo jutro może jeszcze uda się coś kupić...
Carexy morovi rosną u mnie ale wyłacznie jako obwódka rabaty. Bociek dobrze radzi aby kupić tę hakonechloa, ale do lawendy i bukszpanów to raczej nie żółtą
Gdzie te zakupy kupiłaś??! I po ile buk, bo muszę takiego ustrzelić a u mnie na wsi za 185 zł i za 650 zl widziałam...
Moje dzisiejsze zakupy, oczywiście brakło czasu na zrobienie zdjęć za widnego, a po ciemku średnio widać, więc będę podpowiadać Buk Rohan Obelisk
Żurawki Lime Marmelade
Lawenda w malusich doniczkach i czerwone żurawki (nazwy nie pamiętam, ale do uprawy na słońcu )
Nie udało się kupić żadnych trawek na rabatę bukszpanowo-lawendową Holcus mollis było całe 2 szt., dużo carex evergold i silver sceptre (ale one mi nie pasują)... Spodobała mi się carex morrowi Variegata - nie tak żółta jak evergold (bardziej kremowo białe paski na liściach) - tylko czy będzie pasowała??? I czy trawki wys.max. 30cm nie będą za niskie do tych dużych kul bukszpanowych? Może jednak rozplenice?
Podpowiedzcie plissss, bo jutro może jeszcze uda się coś kupić...
Kurcze, głupio mi że mieszam..
Wydaje mi się że lawenda mogłaby być, nawet fajnie, ale nie z c.Evergold.bo on jest jasny, żółtawy, ciepły a lawenda szarawa- nie widzę dobrze tego połączenia, wydaje mi się za mało wyraźne, mdłe, nieciekawe.
ja akurat uważam że evergold jest trudny, musi mieć dobre tło żeby ładnie wyglądał.
Może pomyśl jeszcze o innej trawie?
Albo zingoruj moje gadanie....
Nie będę ignorować, broń Boże! To w takim razie która wersja lepsza:
1. bukszpany + same carex evergold (ja akurat bardzo lubie ten ich żółtawy kolor, tak jak trzmieliny emerald'n gold)
2. bukszpany + lawendy + inne trawy (rozplenice lub jakieś biało paskowane, np. holcus mollis Variegatus, Carex Siderosticha Variegata)
Trawka biało paskowana musi wytrzymać na słonku, więc wybór jest bardziej ograniczony, bo większość carexów tego typu woli półcień...
A czy uważasz Magnolio, że bukszpany są dobrym tłem dla c.Evergold? Tego typu połączenie widziałam m.in. u Danusi i bardzo mi się spodobało. Mogłoby być jescze hakone, ale poza netem jest nie do zdobycia u nas...
A nie za małe trawy do tych kul? Może jedank rozplenice tylko nie ma paskowanych??? Moźe byś z tyłu miskanty morning light dala???
Ja bym w tym miejcu nie sadziła lawendy.... Oj mieszamy ci..... Ale Magnolia lepiej się zna i też czekam na jej ogród i Malkul!!
Wydaje mi się że lawenda mogłaby być, nawet fajnie, ale nie z c.Evergold.bo on jest jasny, żółtawy, ciepły a lawenda szarawa- nie widzę dobrze tego połączenia, wydaje mi się za mało wyraźne, mdłe, nieciekawe.
ja akurat uważam że evergold jest trudny, musi mieć dobre tło żeby ładnie wyglądał.
Nie będę ignorować, broń Boże! To w takim razie która wersja lepsza:
1. bukszpany + same carex evergold (ja akurat bardzo lubie ten ich żółtawy kolor, tak jak trzmieliny emerald'n gold)
2. bukszpany + lawendy + inne trawy (rozplenice lub jakieś biało paskowane, np. holcus mollis Variegatus, Carex Siderosticha Variegata)
Trawka biało paskowana musi wytrzymać na słonku, więc wybór jest bardziej ograniczony, bo większość carexów tego typu woli półcień...
A czy uważasz Magnolio, że bukszpany są dobrym tłem dla c.Evergold? Tego typu połączenie widziałam m.in. u Danusi i bardzo mi się spodobało. Mogłoby być jescze hakone, ale poza netem jest nie do zdobycia u nas...
Kulkowałam wczoraj krzaczory bukszpanowe na nową rabatę z wiśniami umbraculifera . Oprócz kulek z bukszpanu będą tam trawki - chyba carex evergold albo złote hakone (ale nie mogę ich nigdzie dostać). Podpowiedzcie jak te kule ustawić - nie chciałabym znowu w rządku... Może tak porozrzucane pod wiśniami a pomiędzy nimi trawki? Taka mała przymiarka, ale na razie za mało kul. Podpowiedzcie plisssss!!!
A to jedna z kulek w trakcie kulkowania - moja głowa obok dla porównania wielkości
Nieźle jest, nierówno będzie najlepiej wg. mnie.
Tak jak ustawiasz jest prawie dobrze, tylko zrób większ róznice- tzn, jak maja byc np 3 blisko siebie to blisko, a dalsze niech będa dalej żeby odstęp był wyraźny nawet jak urosną. fajnie będzie za jakiś czas jak te blisko siebie nawet się połaczą, gdzieniegdzie będą pojedyncze, samotne, gdzieś parka, gdzieś parka + dziecko.... itp. czyli nierówno, z fantazją.
Kulkowałam wczoraj krzaczory bukszpanowe na nową rabatę z wiśniami umbraculifera . Oprócz kulek z bukszpanu będą tam trawki - chyba carex evergold albo złote hakone (ale nie mogę ich nigdzie dostać). Podpowiedzcie jak te kule ustawić - nie chciałabym znowu w rządku... Może tak porozrzucane pod wiśniami a pomiędzy nimi trawki? Taka mała przymiarka, ale na razie za mało kul. Podpowiedzcie plisssss!!!
A to jedna z kulek w trakcie kulkowania - moja głowa obok dla porównania wielkości
Tak jak ustawiasz jest prawie dobrze, tylko zrób większ róznice- tzn, jak maja byc np 3 blisko siebie to blisko, a dalsze niech będa dalej żeby odstęp był wyraźny nawet jak urosną. fajnie będzie za jakiś czas jak te blisko siebie nawet się połaczą, gdzieniegdzie będą pojedyncze, samotne, gdzieś parka, gdzieś parka + dziecko.... itp. czyli nierówno, z fantazją.
Aleee kula Ci się trafiła
Ja bym dał pomiędzy kulami tylko trawy - a dalej może być lawenda
Magnolio, o taką właśnie radę mi chodziło !!!!!!!!!!!!!!! Na razie za mało kulek wykulkowałam, ale tak własnie miało być - po trzy, po dwie różnej wielkości, tylko tych odstepów nie byłam pewna i ciężko je postawić na rabacie (przewracają sie w tych jutach). ALe jak skończę kulkowanie to powsadzam je do doniczek, poustawiam i wtedy będę BŁAGAĆ CIĘ o radę !
A czy myślisz, że pomiedzy nimi wszędzie jeden rodzaj trawy (np.carex evergold- czy nie będzie za niska?) czy mozna jeszcze wrzucić lawendę? Nie chciałabym przedobrzyć...