Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

kwiatholandii 13:06, 06 cze 2012

Aaaa, szkoda. Muszęposzperać w takim razie jeszcze.

ps. prośba. Podaj proszę jaki model tego Boscha masz?
Krys 13:13, 06 cze 2012

wow Agnieszka ładny avatarek
Wieloszka 13:13, 06 cze 2012

Moniko, nie mam boscha, tylko Gardenę Dziś z pewnością kupiłabym boscha - najnowszy model jaki jest, bo za chwilę i tak wymyślą cos lepszego Ale jak chcesz wiedzieć konkretny model - spytaj Marzenkę2007 - ona ma boscha
Wieloszka 13:14, 06 cze 2012

Krys napisał(a)
wow Agnieszka ładny avatarek

dzięki Ulubiona donica wielu ogrodowiczanek - Elho, przy Muzeum Archeologicznym w Salonikach
noemi 13:15, 06 cze 2012

Wieloszka napisał(a)

Potrzebuję pięć takich kul bukszpanowych. Wiesz może czy zdecydowali się na sprzedaż wysyłkową? Musze je mieć !!! a u nas bieda, albo takie okazy za 250zł sprzedają

Moniko, nie wysyłają na 100% a i z wykopaniem trudno się teraz dogadać - podobno dopiero we wrześniu, a pracownicy mówią, że cały czas kopią... A nie wiem, czy ze 30szt., które mam będą choć 3 takie duże kule, bo czasem krzak duzy, ale kulka z niego licha...

Potwierdzam, krzaki duże, wczoraj odbierałam ale nie trafiła mi się taka kula ...

Wieloszka avatarek cudny
noemi 13:22, 06 cze 2012

Wieloszka napisał(a)
Moniko, nie mam boscha, tylko Gardenę Dziś z pewnością kupiłabym boscha - najnowszy model jaki jest, bo za chwilę i tak wymyślą cos lepszego Ale jak chcesz wiedzieć konkretny model - spytaj Marzenkę2007 - ona ma boscha

http://bosch24.pl/akumulatorowe-nozyce-do-krzewow-isio.html

Monika są z różnymi końcówkami ...
magnolia 14:31, 06 cze 2012

Kurcze, głupio mi że mieszam..
Wydaje mi się że lawenda mogłaby być, nawet fajnie, ale nie z c.Evergold.bo on jest jasny, żółtawy, ciepły a lawenda szarawa- nie widzę dobrze tego połączenia, wydaje mi się za mało wyraźne, mdłe, nieciekawe.
ja akurat uważam że evergold jest trudny, musi mieć dobre tło żeby ładnie wyglądał.
Może pomyśl jeszcze o innej trawie?
Albo zingoruj moje gadanie....
Milka 14:34, 06 cze 2012

Nie ignoruj, dobrze myśli
Wieloszka 14:45, 06 cze 2012

magnolia napisał(a)

Kurcze, głupio mi że mieszam..
Wydaje mi się że lawenda mogłaby być, nawet fajnie, ale nie z c.Evergold.bo on jest jasny, żółtawy, ciepły a lawenda szarawa- nie widzę dobrze tego połączenia, wydaje mi się za mało wyraźne, mdłe, nieciekawe.
ja akurat uważam że evergold jest trudny, musi mieć dobre tło żeby ładnie wyglądał.
Może pomyśl jeszcze o innej trawie?
Albo zingoruj moje gadanie....

Nie będę ignorować, broń Boże! To w takim razie która wersja lepsza:
1. bukszpany + same carex evergold (ja akurat bardzo lubie ten ich żółtawy kolor, tak jak trzmieliny emerald'n gold)
2. bukszpany + lawendy + inne trawy (rozplenice lub jakieś biało paskowane, np. holcus mollis Variegatus, Carex Siderosticha Variegata)
Trawka biało paskowana musi wytrzymać na słonku, więc wybór jest bardziej ograniczony, bo większość carexów tego typu woli półcień...
A czy uważasz Magnolio, że bukszpany są dobrym tłem dla c.Evergold? Tego typu połączenie widziałam m.in. u Danusi i bardzo mi się spodobało. Mogłoby być jescze hakone, ale poza netem jest nie do zdobycia u nas...
magnolia 15:32, 06 cze 2012

Bukszpany mogą być dobrym tłem , tak jak sa u Danusi, czyli jak same są miejscu któremu przyda się rozjaśnienie- U Danusi zwykle maja tło w postaci świerków za nimi, muru z hederą itp. U Ciebie one sa w słońcu, wokół jest jasno, blado, dlatego boję się tutaj tego zestawienia.
Ja bym dodała tez lawednę, plamkami, nierówno, gdzieś wiecej, gdzieś mało.
Jakieś trawy z białym są lepsze bo mają większe kontrasty.
Albo zielone
Z zielonych rozplenice- ładne, jednak chyba odmiana 'Hameln 'żeby nie była za wysoka, świetna byłaby Medium Boy, ale powiem szczerze nie wiem jak zimuje . Agniecha ma kontakt do szkółki w Waszych ( chyba ) okolicach, gdzie wydaje mi się że maja Medium Boy, możesz pogadać z facetem jak ona zimuje.
To szkółka Grochowskich
Holcus mollis - tak, może być, tylko sporo bukszpanu i lawendy. Nie wiem jak się zachowuje po kwitnieniu, czy nie robi się mu dziura w środku ( upewnij się kupując)
Carex Siderosticha Variegata- tak, ta fajna, ślicznie by było, tylko musi mieć wilgotno żeby dała radę w słońcu pełnym.
Jeszcze Carex montana, Carex morrovi 'Variegata' ,Festuca ovina.