Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Żywopłotki cisowe. 22:41, 18 sie 2017

Do góry
Moja rozplenica Hameln Gold wypuściła kłosy, też są w kolorze gold
Żywopłotki cisowe. 22:37, 18 sie 2017

Do góry
Astry ładne rozkrzewione.

artemisie następne 6 szt

w wątku o berberysach podana nowa odmiana berberys Orange Ice i ja z własnego siewu otrzymałam podobne odmiany, oto

Rozplenica Hameln Gold od Asi, podzieliłam bryłę na dwie, oto jedna z nich rośnie w ścisku.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 19:53, 18 sie 2017

Do góry
Rozplenica będzie osiagalna dopiero we wtorek na sklepie
Tu ma być ogród :) 14:57, 18 sie 2017

Do góry
Tak tak szukam w pamięci to chyba nie ma takiej pośredniej trawy - co najwyżej rozplenica....

Za wszystkimi powtórze - przedpłocie klasa sama w sobie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:30, 17 sie 2017

Do góry
babka napisał(a)
tu jest wejście do tego nnieszczęsnego ogródka

Drzewa na pniu pod płotem też biorę pod uwagę ale nie wiem na jakie rozwiązanie się zdecydować - z drzewami czy bez
Drzewa musiałabym dosadzić w późniejszym czasie, teraz nierealne

Dzrewa na pniu wzdłuż płotu widzą mi się bardzo
Przy ścianie hortki, przed nimi rozchodniki albo rozplenica z rozchodnikami ... pas bukszpanowy z seslerią nieregularnie rozmieszczone wzdłuż chodnika do domu ... tylko niestety nie mam w tym planie miejsca dla lawendy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:33, 17 sie 2017

Do góry
Już nie pamiętam, czy u Nawigatorki jest rozplenica Hameln, czy mniejsza. Stardust dorasta do 50 cm, a hameln u mnie ma z metr średnicy i z 80 cm wysokości. Z piórkami jeszcze więcej.Nie zje go?
Kwitnące skarpy 16:24, 17 sie 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

Ciężko jest mi powiedzieć bo teraz miałem 4 dni wolnego więc jak jutro pójdę to się dowiem
A co do tej rozplenicy to kiedyś pozyskałem je z jednej rośliny matecznej i tylko ona raz zakwitła a jej młode nigdy, dziwne bo powinny mnie uraczyć nawet jednym kotkiem

Może taka jej uroda ?
Dla mnie rozplenica sama w sobie jest piękna niekoniecznie musi mieś kotki, uwielbiam trawy.
Poczekam na info, ostatnio mieliście ładne okazy Hameln ale nie brałam, przypuszczałam bo nie przypuszczałam że będą potrzebne. Od biedy będę dzielić wiosną tą którą mam
Słoneczna skarpa 07:55, 17 sie 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Moja podpowiedź - typowym błędem jest upychanie wszelkich podobajek i chciejstw na jednej rabacie. Trawy - miskanty, rozplenice, trzcinniki mozna dać grupami, min. po 3 -5 gdzieś na rabatach po ogrodzie. Trawy wprowadzają niebywałą dynamikę w ogrodzie.

Zgadzam się z Tobą dlatego nie chce zrobić ze skarpy typowej choinki.
Wolałbym też rośliny wolnorosnące, aby nie kombinować co 2 sezony z przesadzaniem lub wykopywaniem, dlatego cenna Twoja uwaga z kosodrzewinami. Nie mam doświadczenia w roślinach, potrafię je może ładnie rozłożyć na rabacie ale nie znam tych gatunków które wymieniłaś - jak będą wyglądały za rok lub 2.

Po drobnych korektach:
1. Bukszpany stożki
2. Sosna varella
3. Berberys
4. Cis na pniu
5. Rozplenica little bunny?
6.?

Doradździe co włożyć w miejsce 5 i 6. Dodam, że chciałbym coś co będzie mocno kontrastowało z jasnym, drobnym kamieniem. Cała rabata będzie docelowo wpełniona takim drobnym kamyczkiem, pod grillem czarny bazalt.

Zastanawiałem się też czy wzdłuż linii kostki granitowej nie posadzić w rzędzie bukszpan.
Ogród do odnowy 12:59, 15 sie 2017

Do góry
nie pamiętam by ta rozplenica była kiedyś taka okazała, widocznie przyszła na nią pora

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:48, 15 sie 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Najpierw myślałam ze może te małe rozplenice to karlowa odmiana np littel bunny (ona koty wypuszczają jakieś 2 tygodnie później) ale patrząc na zblizenie klosow jestem pewna ze ta duza to na pewno nie hameln. Wogole bym zaryzykowała ze to nie rozplenica... kłos wyglada zupełnie inaczej. Kolor może być rożny bo np maurdry ma ciemne kłosy ale te twoje zupełnie inne są. I liscie takie szerokie... U mnie jeden chwast ma podobne kłosy

Chwasty też mam o podobnych, ale to napweno nie to samo.
Dziś znów obfocę te duże kłosy. moze to coś rozjaśni.

Generalnie ładna ta duża trawa. Jak nie przezimuje, to wynienię
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:31, 15 sie 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Najpierw myślałam ze może te małe rozplenice to karlowa odmiana np littel bunny (ona koty wypuszczają jakieś 2 tygodnie później) ale patrząc na zblizenie klosow jestem pewna ze ta duza to na pewno nie hameln. Wogole bym zaryzykowała ze to nie rozplenica... kłos wyglada zupełnie inaczej. Kolor może być rożny bo np maurdry ma ciemne kłosy ale te twoje zupełnie inne są. I liscie takie szerokie... U mnie jeden chwast ma podobne kłosy

Mnie one na Hameln też nie wyglądają za szerokie liście i koty jakieś inne.
Ale trzeba dać jej szanse moze z wiekiem okaże się być fajna
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:21, 15 sie 2017

Do góry
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:12, 14 sie 2017

Do góry
Ta pierwsza to rozplenica Hameln, druga to Hameln Gold. Ładnie przyrasta ale kotków narazie nie widać. Rośnie swobodnie ale na trasie przelotowej mojej suni Na szczęście ona mała i jak dotąd jej nie zniszczyła. Stara się jak może omijać przeszkody
Ogród Małej Mi 2017 22:22, 14 sie 2017

Do góry
anka_ napisał(a)

Dużo fajniej wygląda w realu. Ma tą zwiewność, ulotność... I te domki zatopione w trawach....

Aniu co za trawki?

Rozplenica Moudry. Mogłam Ci dać siewki, mam uzbierane w doniczce. Za rok by zakwitły. Najpiękniejsza z rozplenic. Ma takie duże czarne kłosy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:25, 14 sie 2017

Do góry
W nocy znowu popadało.

Po południu popracowałam w ogrodzie. Przyjemnie się wyrównywało obrzeża rabat. Ścięłam część przegorzanów.

Trawy na froncie osiągnęły swoją maksymalną wielkość.
Imperata cylindryczna, rozplenice i miskant Variegatus

Sadzona wiosną turzyca Silver Sceptre i rozplenica

Nie będę już zmieniała nasadzeń w donicach na froncie. Te letnie wciąż wyglądają przyzwoicie.
Kwitnące skarpy 20:12, 13 sie 2017

Do góry
Czy może mi ktos powiedziec czemu rozplenica nie kwitnie?
Fotka poniżej oddaje jej wielkość a ona tylko zakwitła raz okolo 6 lat temu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:19, 11 sie 2017

Do góry
Agato, mnie ta ropucha zdziwiła bardzo. Najbliższy strumyczek płynie 2,5 km ode mnie. Nikt nie posiada oczka. Musiała mocno nadłożyć drogi, żeby trafić do mnie.

Makusiu, przyznam się szczerze, że we mnie tez nie wzbudzała sympatii. Dużo jednak zyskała, kiedy doczytałam, że w jej menu są nagie ślimaki.

Gosiek, dzieki posiadaniu ogrodu po raz pierwszy w życiu widzę niektóre zwierzęta. Ostatnio w ogórkach spotkałam 5 cm pasikonika.

Dzień zaczął się obiecująco. Świeciło słoneczko, a potem było już coraz gorzej. W tej chwili przechodzi nad nami kolejna burza. Było ich już osiem. Na drodze dojazdowej potworzyły się potworne rozlewiska. Nowy sąsiad, wybudowany na gliniastej górce, nie uznał za konieczne zamontowanie rynien spustowych i odprowadzenie z nich deszczówki do studni. Cała ta maź spływa na drogę. Ehhhhhh...

Mimo opadów hortensje stoją w miarę sztywno.

Rozplenica się zakotkowała. Te największe jeszcze nie planują kwitnienia.

Stipy szybko obsychają po deszczu. Wystarczy trochę wiaterku.

Prawie - jak ogród 09:25, 09 sie 2017

Do góry
Przez miniony tydzień działałam z nową rabatką. Miały byc to prace jesienne, ale Toszka powiedziała, ze to ostatni dzwonek na sadzenie traw, więc sie wzięłam. Słowa Toszki święte

Chodzi o przedogódek, rabata wzdłuż płotu, do tej pory ciągnął się tam trawnik.
Najpierw były nieśmiałe przymiarki ...

Tak ganiałam z tymi doniczkami, szukalam drzew, których i tak nie kupiłam...
Aż zaczęłamm działać. Wytyczyłam rabatę, zdjęłam darń, wywiozłam na głębokośc szpadla całą ziemię - a właściwie piach, który tam był, nawiozłam gliniastej ziemi, wymieszałam z kompostem, obornikiem, korą...
Z racji tego, ze rabata przy drodze, niektórzy uznali mnie z pewnoscią za wariatkę

Dziś jest tak Dumna jestem, choć roślinki jeszcze malutkie, ale oczami wyobrażni już widze te łany traw. BO rabata w całości trawiasta

Koniecznie muszę wysypać korą i trochę te puste teraz miejsca się zapełnią.
W zblizeniu - kulki bukszpanowe (kurcze, mam nadzieję, ze ćma ich nie zaatakuje) i carex Amazon Mist.

Wzdłuż całego płotu rośnie rozplenica, Hameln. Tu podsadzona molinią Variegata.

Koniecznie muszę jeszcze wysypać korą i zapełnią się te puste miejsca teraz. I będę czekać na kotku rozplenicowe w przyszłym roku
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:52, 08 sie 2017

Do góry
rozplenica little bunny pokazuje kotki

pysznogłówka
Wymarzony sielankowy ogród..... 17:45, 08 sie 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Rozplenica hameln na rozchodnikowej

Tak, takie połączenia są niezawodnie piękne Rozchodniki i rozplenice też na to postawiłam u siebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies