Kasia a Ty chcesz schować te krzesła czy wolisz mieć oko na bramę jak siedzisz na nich?
Wiesz że ostatnio w planowaniu mam sporo potknięć ale może dobrze by było wystopniować te rośliny tzn. przy tui coś na 150 wysokości potem na 100 i na brzegu coś na 50 i na koniec płożące.
Np. tuja, hortensja, rozplenica i żurawki albo funkie zielono białe.
Tylko że Ty kupiłaś niskie hortensje a ja bym wybrała np Magical Moonlight bo wyprostowana jest więc nie pokładałaby się na rozplenice.
Aniu - kochana, dzięki za zainteresowanie . Dokładnie taki mam zamysł, żeby wystopniować nasadzenia i to w dodatku w dwóch płaszczyznach, że tak powiem. Oczywiście od pleców rabaty do przodu, tak jak zwykle. Ale też od prawej do lewej i dlatego kupiłam jedną Limelight - będzie rosła przy tuji i dwie Little Lime, które będą rosły w części krzesełkowej. W pleckach Litlle Limek posadzę te rozplenice (będą wyższe niż hortki). Na razie to wszystko, jak posadzę to zobaczę ile jeszcze mam miejsca i co gdzie dosadzić. Do dyspozycji mam rozchodnika, trawki niższe, dwie kulki danika, 2 tawuły goldflame. Chcę dokupić teraz albo na wiosnę szałwię, może jakąś jeżówkę wcisnę.
Zamiar jest taki by nieco te krzesełka przysłonić. Stąd te rozplenice i niższe od nich hortki przed krzesełkami - te rośliny są ażurowe więc osoba siedząca będzie widziała bramę ale nie będzie widoczna jak na dłoni dla przechodniów. w każdym razie taki jest plan .
A mój szpalerze po trzech latach Magical M kocham za kwiaty ale żeby moje miały sztywne gałązki to niestety . Nie wiem od czego to zależy może jeszcze za mlode
Z moich hortek sztywno, wyprostowane do góry pędy ma tylko jedna - Early Sensation. Reszta rośnie szerzej i luźniej, że tak powiem. A karłowe Bombshele to w ogóle leżą.
Co chcesz od mojej tuji??? Ostała się jedna, samotna .