Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

makadamia 07:44, 30 sie 2017

Bardzo porządnie rozrysowane - plus
Nie ma jałowców ani zebrinusów - plus

Natomiast to co ja bym jeszcze przemyślała: ścieżki do ścianki i do skrzynki zrobiłabym takie same jak ta istniejąca.
Co to jest to zakreskowane pole przy skrzynce?
Z miskantów (14 i 15) wybrałabym jedną odmianę i jej się trzymała.
1 i 2 - wybrałabym albo daniki albo bukszpany, posadziła rzadziej i lekko "rozstrzelone" wzdłuż podjazdu, a nie tak w żywopłocik. Pomiędzy nimi wsadzić te beatlesy i jakieś inne trawki/byliny, które będą się wylewały na ścieżkę.

Aniu, nie bij. Nadal uważam, że z drzewami jest problem. Rozumiem że już porosły i pełnią określoną funkcję, więc nie proponuję rewolucji, ale magnolia kompletnie mi nie pasuje do sosny. Jak będą koło siebie, to ani jedna, ani druga się ładnie nie zaprezentuje.
Zrezygnowałabym z magnolii i z azalii na tej rabacie.

Czy o ściance już rozmawiałaś z eMem? Chodzi mi tylko żeby upewnić się, że prąd do pompy da się podciągnąć.
anna_t 10:10, 30 sie 2017

Ania napracowałaś się i juz wiem ze to cięzki orzech do zgryzienia. Probuję sobie wyobrazic jak obsadzić rabate szeroka na 24 m bo mój ogród na szerokośc 26 i nie dziwię się ze tyle chcesz tam roslin. ale czy to wyjdzie dobrze...
22 gatunki sporo.
ja na swoich 26m planuje tylko rodki z wysoką trawą w jednym rogu, potem hortensje z bergenią, rozplenica z rozchodnikiem (zakochalam się w tym połaczeniu!) i łan red barona pod glediczją.
myslę żebyś tak jak Asia podpowiada wybrała jedno zimozielone scalające rabate i moze kwasolubne posadź w zupelnie nowym miejscu w ogrodzie?

zobacz u Agaty z Pszenicznej tez ma taką duza rabate i cała obsadziła bodajże 26szt hortensji, ja juz kocham to jej miejsce!
mrokasia 10:20, 30 sie 2017

Aneczko, a ten świerk serbski nr 7 to nie za duży będzie? Bo umieściłaś go prawie na brzegu rabaty?
anna_t 10:20, 30 sie 2017

strasznie mi to wyszło i nie koniecznie tak w linijke ma być ale coś takiego moze bardziej. tam gdzie danica też poprzetykać carexem

teraz dokupić hortensji i kulek danika, reszte roslin masz
Makao_J 10:29, 30 sie 2017

Zebrinusy będą w części trawy ozdobne.

To zakreskowane po lewej przez Memory to ekran z ognika. Formowany.

Ścieżkę do skrzynki zrobię chyba taką zatopioną w korze coś drewnopodobnego a do ściany wodnej nie wiem - może też z tego drewnopodobnego. Nie chcę ich już tak uwidaczniać.

Jeśli chodzi o drzewa to tu jest pozamiatane. Tak musi być. Jedynie magnolię muszę zabrać od buka. Teraz rośnie przy sośnie i prezentuje się całkiem dobrze. Inna faktura nieco inny kolor. Jest OK.

Wiem trudno to wszystko sobie wyobrazić ale tym razem będzie dobrze. Zobaczysz.

Na temat ścianki rozmawiamy z eMem od kilku miesięcy i skoro powiedział że da radę tam zrobić to mu wierzę.
Makao_J 10:36, 30 sie 2017

mrokasia napisał(a)
Aneczko, a ten świerk serbski nr 7 to nie za duży będzie? Bo umieściłaś go prawie na brzegu rabaty?

Próbowałam wczoraj wyszperać co to może byś za świerk.
Trudno ocenić ale kupowałam wtedy 2 świerki serbskie które były wielkością bardzo zbliżone. Ten drugi jest już 2 razy większy a ten widzę że mocno się zagęszcza a przyrosty ma 6 cm. Nie wiem czy to czasem nie odmiana karłowa jakaś a z pewnością wolno rosnąca. Tak więc spoko. Rabaty mi nie zarośnie. Pamiętam jak mówili że nie osiągnie 2 m szerokości.
Makao_J 10:44, 30 sie 2017

anna_t napisał(a)
strasznie mi to wyszło i nie koniecznie tak w linijke ma być ale coś takiego moze bardziej. tam gdzie danica też poprzetykać carexem

teraz dokupić hortensji i kulek danika, reszte roslin masz

O jejciu dzięki za pomysł ale pisałam że nie chcę takiego szpaleru hortensji bo to dla mnie za nudne choć u innych oglądać lubię

Hortensje z pewnością przerosną jeżówki więc z tyłu rosnąć nie mogą. Teraz tak mam i to się nie sprawdziło.

Z rozplenicami ryzykować nie będę bo u mnie kiepsko rosną. Tylko w donicy w osłoniętym miejscu przy tarasie rośnie bez problemu.

Zbyt dużo roślin musiałabym wyrzucić a to odpada.

makadamia 10:45, 30 sie 2017

Makao_J napisał(a)

Trzymam za słowo

A czy mogę w takim razie zaproponować inną wersję ścieżki? Czy tu też pozamiatane?
makadamia 10:47, 30 sie 2017

Makao_J napisał(a)

O jejciu dzięki za pomysł ale pisałam że nie chcę takiego szpaleru hortensji bo to dla mnie za nudne choć u innych oglądać lubię

To tak jak ja
kasja83 10:48, 30 sie 2017

Makao_J napisał(a)
Zebrinusy będą w części trawy ozdobne.

To zakreskowane po lewej przez Memory to ekran z ognika. Formowany.

Ścieżkę do skrzynki zrobię chyba taką zatopioną w korze coś drewnopodobnego a do ściany wodnej nie wiem - może też z tego drewnopodobnego. Nie chcę ich już tak uwidaczniać.

Jeśli chodzi o drzewa to tu jest pozamiatane. Tak musi być. Jedynie magnolię muszę zabrać od buka. Teraz rośnie przy sośnie i prezentuje się całkiem dobrze. Inna faktura nieco inny kolor. Jest OK.

Na temat ścianki rozmawiamy z eMem od kilku miesięcy i skoro powiedział że da radę tam zrobić to mu wierzę.

Najważniejsze, ze eM podjął temat ścianki. Ciekawa jestem efektu koncowego-ale to rewolucja większa będzie