Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W samym słońcu 11:47, 11 lis 2019

Do góry

Myślałam o drzewach o kolumnowych koronach, o
buku dawyck gold,
o grabie Fastigata ( ciąć trzeba oba żeby za wielkie nie urosły),
Amanogawy ( które mają być na rabacie na przeciwko tej rabacie z Rozplenicami)
o innych koronach to może Kanzan.
Miłorząb i morwa pendula, świdośliwa lamarck.
To są chyba wszystkie drzewa, które chciałbym u siebie. No dobra, mam jeszcze jedna rabatę, ale nie ma jej na zdjęciu,jest za moimi plecami jak robiłam zdjęcie, ale nie wiem czy to nie za duzo jak na razie.

Chodzi mi o drzewa, które najlepiej by przebarwialy się na żółto- pomarańczowo. Mam wrażenie,że rabata, która mam pod płotem jest zbyt ciemna i przez to cały ogrów wygląda ponuro.
I na tą rabatę co wczoraj zdj dodawałam to może właśnie Fastigata albo dawyck gold, tylko czy one będą widoczne na tle szmaragdów?

Co ważne, to ziemia jest gliniasta, dużo też jest tej sinej gliny, pH jest zasadowe,jest mokro.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:44, 11 lis 2019

Do góry
Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 11:42, 11 lis 2019

Do góry
A u mnie tymczasem ostatni etap dużych spać w tym sezonie czy nawet już ostatni ogólnie stawia się płot między naszą działką a sąsiednią kolor nawet fajnie do altany pasuje

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:39, 11 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Brzozy w barwach starego złota. Mimo niskiej temperatury i pochmurnego nieba, jakoś cieplej na duszy się robi.

Jak ja zaluje, ze mi sie brzoza do ogrodu nie zmiesci! W innym zyciu tez sobie zafunduje taki zagajnik. i takie duze, przestrzenne nasadzenia. czuje sie przestrzen, mozna odetchnac.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:39, 11 lis 2019

Do góry
Bardzo mam jeszcze dużo kolorów o tej porze...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:37, 11 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na tej stronie wątku były zdjęcia z bliższej odległości. Jeśli się jutro uda, to zrobię jeszcze bliższe.

Zrobiłam.

Dziekuje raz jeszcze. Najbardziej chyba ten brenpunkt pasuje, https://edelweissperennials.blob.core.windows.net/gallery/0001248_chrysanthemum-brennpunkt.jpeg
ale to raczej chyba nie to, ale na substytut sie nada Dawno mnie tak zadna chryzantema nie trafila

Gosiek, nie znalazlam, ale tez dziekuje Inne fajne sa
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:34, 11 lis 2019

Do góry
mira napisał(a)

No tak to można sadzić robota idzie.

Piękne kadry ogrodu - szukam czegoś krzaka pod świerk na suche dość miejsce i podglądam u Ciebie.

W słonecznym miejscu:
Ognik daje radę, irga, jałowce, pięciorniki, liguster, krzewuszki, karagana, bzy, leszczyny, forsycja.
U mnie tu jest najbardziej sucho

W cieniu gorzej - u mnie dają radę cienioluby (azalie japońskie zwłaszcza, irgi, trzmieliny, cisy,) ale mocno leje, nawoże, dosypuje ziemi i ściółkuje liśćmi.
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 11:32, 11 lis 2019

Do góry
mira napisał(a)

to właśnie zdjęcie zrobiłam z myślą o Tobie i Dicky powiedziała że to nie wirus
zresztą sporo dalii miało choć jakie plamy na liściach

podziwiam ogrom Twoich prac - w dość trudnych warunkach pogodowych

Miro, bardzo dziekuje. Tak duzo mam takich dziwnych plam na lisciach, ale tez sa prawdziwe maziaje. Wszystkie pieknie rosly i kwitly, poza tymi w cieniu, w trudniejszych warunkach, ale te akurat zadnych maziai nie mialy.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:30, 11 lis 2019

Do góry
yolka napisał(a)
Piękna jesień, Słoneczko dziś było u Ciebie, super, jeszcze grzeje.

Dziękuję

Ale dziś to dopiero jest kolorowo bo słońca dużo więcej jest. Aż się chce biegać po ogrodzie

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:27, 11 lis 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Kasiu, śliczne widoki z ogrodu zapodałaś. Cały czas coś dorabiasz, uzupełniasz w ogrodzie - podziwiam. Uściski dla Cię

dzięki Aguś, więcej teraz odpoczywam niz tworzę, ale jak coś mi wpadnie do głowy to dostaje niezłego kopa Widoki w ogrodzie mnie odprężają, czuje harmonie i to mnie strasznie cieszy
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 11:17, 11 lis 2019

Do góry
Katkak napisał(a)

Też wydaje mi się, że to jest przyczyna. Było intensywnie jak nigdy i teraz jest zmęczenie materiału. Przerzuciłam się na dom- Fifi ms wreszcie własny pokój i fajny stolik zrobiłam. Potem pokażę. Kuruj się, buziaki.

Czasem trzeba trochę odpuścić by znów znaleźć siły
Po odpuszczeniu znów doznała przypływu sił, w końcu skręciłam legary pod podłoge w salonie, czekam teraz na pogodę z malowaniem.

Jestem też już w 3/4 harcówki Darii. Nie mam jak na razie pomalować desek bo leje - drziczki robiłam w piwnicy to pomalowałam - taki będzie kolor domku jak one są pomalowane
Przedziwny Ogród 11:16, 11 lis 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Taki mały cosik wczoraj był w moim ogródku...

Wygląda rzeczywiście na małego zaskrońca. Gdy się wykluwają są wielkości sznurówki do buta. Ten tutaj ma dziwna głowę
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:03, 11 lis 2019

Do góry
miałem zapaść w sen zimowy ale jakoś nie wyszło (wspominki też chciałem usunąć ale jak zwykle przegapiłem)

Przedziwny Ogród 10:48, 11 lis 2019

Do góry

Przedziwny Ogród 10:46, 11 lis 2019

Do góry

Przedziwny Ogród 10:44, 11 lis 2019

Do góry
Troszkę wspomnień złotej jesieni.....

Szmaragdowy Zakątek 10:30, 11 lis 2019

Do góry
Przed wejściem do Escape room cztery panie detektyw….. „ agent z spódnicy”, „szpieg samica”…jak zwał tak zwał, w każdym razie – 4 super kobitki, udały się na krótki spacer, wieczorową porą po Łodzi oraz do fajnej knajpki/pizzerii celem poplotkowania i wrzucenia na rusz czegoś smakowitego.

Super spędzone popołudnie, smaczne jedzonko, wspaniałe towarzystwo i fantastyczna przygoda !!!
Dziękuję moje Lejdis!
Szmaragdowy Zakątek 10:28, 11 lis 2019

Do góry
Dzień z życia Sherloka.
Dlaczego? Bo ekipa łódzka odwiedziła Escape room pod jakże wymowną nazwą „Zbrodnia”.
Fantastycznie spędzony czas. Pokój z naprawdę dużą ilości różnorakich zagadek: logicznych i kryminalistycznych.
„Miejsce akcji” fajnie zaaranżowane, nie zła fabuła, oprócz klucza do wyjścia szukałyśmy również zabójcy. Bardzo sympatyczna obsługa – panowie (psss…same ciacha), którzy w każdej chwili służą podpowiedzią i pomocą.
Jednym słowem nie było nawet sekundy nudy!!! I ta eksplozja radości gdy udało mam się wyjść z zamkniętego pokoju dosłownie w ostatniej sekundzie ustalonego czasu.

Ogród bez reguł 10:22, 11 lis 2019

Do góry
Iwona zapędziłaś mnie do narożnika i jeszcze krótkie odpowiedzi... Spróbuję, ale czasem bez rozwinięcia tematu można wysnuć mylne wnioski...

1. Ot, taka dwoistość natury, sama się nad tym często zastanawiałam. Chyba kanciaste łatwiej mi było zaprojektować i wykonać, a nasadzenia maskuję tę geometrię.
2. Pinów Ci żadnych nie wrzucę, bo nie mam . Gabionów nie lubię, bo: siatka - klatka, sztywne, sztuczne. Kamień - lubię. Drewno lubię. Podoba mi się też beton imitujący drewniane deski - np. w ścieżce z kamykami. Nie lubię zmian o charakterze rewolucyjnym - zdecydowanie wolę ewolucję. Mam wrażenie, że jestem dość konserwatywna.
3. Ogród ma być kameralny. 2 osoby to stały skład, w porywach 4-5. Leżak, książka, palenisko - tyle mi do szczęścia wystarczy.
4. Tunel jest dla pomidorów i bakłażanów. 2 skrzynie wystarczają. Kompostowniki są składane, w każdej chwili można je zredukować lub rozstawić, w zależności od potrzeb.
5. Miejsce do siedzenia - na planie 16. Cień, ale dopiero od wczesnych godzin popołudniowych. Planuję postawić tam pergolę z opcją zadaszenia / zacienienia.

Przez większość dnia na całości nie ma cienia
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 10:00, 11 lis 2019

Do góry
Nie wiem niestety, jakie jest ph. Załączam jeszcze zdjęcia trawnika z góry.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies