Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Trawnik spalony / zniszczony nawozem

Trawnik spalony / zniszczony nawozem

Gardenarium 09:38, 30 wrz 2019

Jak sypnąłeś - taki efekt, tu gdzie spadło dużo - efekt zielony, a tu gdzie wcale albo mało - trawnik dalej głodny.

Instagram Ogrodowiska
pade 22:24, 30 paź 2019

Witam. Jestem tu nowa i bardzo proszę o poradę.
Coś się dzieje z moim pięknym jeszcze we wrześniu trawnikiem
Zaczęliśmy z mężem od przekopania ziemi, odchwaszczenia, wyrównania, wysiania trawy do miejsc nasłonecznionych (bo to takie miejsca), zwałowania, ale trzy dni po wysianiu przyszła ulewa i mimo, iż nasionka były przysypane ziemią i zwałowane, zostały spłukane przez deszcz. Trawa wyrosła nierównomiernie, były puste miejsca i to sporej wielkości. Doradzono nam wysiać w te miejsca trawę samozagęszczającą się, urosła owszem, przez jakiś czas mieliśmy ładny trawnik, ale po trzech koszeniach, na początku października zauważyłam, że w miejscach gdzie dosialiśmy trawę samozagęszczającą się, trawka jest słaba, ledwo rośnie i żółknie.
Nie wiem co robić bo już prawie listopad. Przeżyje zimę? Da się jej jakoś pomóc?
pade 18:43, 02 lis 2019

Czy ktoś mógłby pomóc?
Gardenarium 08:39, 04 lis 2019

Pokaż zdjęcie "pacjenta", jak można pomóc nie widząc trawnika? Nie da się.

Instagram Ogrodowiska
pade 13:05, 10 lis 2019

O, nie dostałam powiadomienia, że ktoś odpowiedział.
Załączam zdjęcia "pacjenta"

waldek727 14:00, 10 lis 2019

Jakie masz pH gleby na której rośnie trawa?
pade 10:00, 11 lis 2019

Nie wiem niestety, jakie jest ph. Załączam jeszcze zdjęcia trawnika z góry.

Gardenarium 13:55, 12 lis 2019

Ziemia ma nierównomierną żyzność i być może niewłaściwe pH, na co zwrócił uwagę Waldek.

Widzisz, jak na granicy z rabatą trawnik jest wyraźnie zieleńszy? Tam jest więcej składników pokarmowych w glebie. Tam gdzie zieleńsze plamy - również.

Ph możesz zmierzyć kupując najprostszy kwasomierz w sklepie ogrodniczym z płynem Helliga.

Wszelkie naprawy tego trawnika to już raczej na wiosnę planuj.

Możesz skorzystać na teraz ewentualnie z takich zabiegów:

wytnij kant trawnika i wybierz niepotrzebną darń, lub ją odwróć, żeby trawa zgniła.
Rabatę ze świerkami posyp grubo korą sosnową.

Na trawniku rozsyp ziemię uniwersalną z worków, przegrab. Całość będzie wyglądała porządnie i estetycznie.

Trawnik ma spadek, więc zastanów się czy czasem woda poi prostu nie wypłukuje składników odżywczych, na brzegu rabaty woda się zatrzymuje i stąd zieleńszy być może kolor.

Instagram Ogrodowiska
pade 20:12, 12 lis 2019

Tak zamierzałam zrobić, podsypać świerki korą, tak samo jak świeżo posadzone tuje z przodu. Kwasomierz na pewno kupię i sprawdzę co z glebą. Dziękuję.
A ile tej ziemi ogrodniczej na m2 potrzeba?
Pytam, bo samego trawnika jest z 600 metrów...
Gardenarium 17:22, 13 lis 2019

Kup 20 worków, rozsyp w zmierzonym prostokącie i wtedy zobaczysz. Myślę że 1 worek na 2 m2 może na więcej starczy. Nigdy tego nie mierzyłam. Sypie się i rozgrabia odwrotną stroną grabi wachlarzy plastikowych.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies