Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:59, 20 wrz 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
A wczoraj nie moglam sie powstrzymac. Za 1,5 roku bedzie usuwany zywoplot a wtedy bergenia zostanie posadzona przy miejscu do siedzenia, na waskiej rabatce pomiedzy nim a plotem Moze ktos wie, co to za odmiana?

to jest taka karłowa bergenia ??? bo jak tak to może być ta co mam ją ja, czyli bergenia "FLIRT" wyglada podobnie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:46, 20 wrz 2019

Do góry
kasiab napisał(a)

W jakim stylu chcesz ogród? Jaka jest wystawa? Jakie rośliny lubisz? Jakie wymiaru ma rabata? Jak z resztą ogrodu?

Kasia, w tej chwili to bardziej trawnik obsadzony tujami niż ogród

Jest to ogródek przy mieszkaniu, niewielkie wymiary. Ogrodzenie przy którym są posadzone drzewka ma jakieś 14 m długości (wystawa pln-zach), jest oddalone 7,5 m od ściany budynku, gdzie jest wyjście na taras; drugie, na końcu którego jest brzoza youngii ma ok 17 m (wystawa pld-zach), 5 m od ściany budynku. Z ogródka korzystają małe dzieci - huśtawka, piaskownica.

Ogrodzenie jest obsadzone tujami szmaragdowymi, planuję dosadzic jeszcze tuje wzdłuż ogrodzenia za "placykiem zabaw" i za brzozą (o tej brzozie też czasami myślę, czy nie lepiej byłoby ją posadzić bliżej bordowolistnej pissardi). Chciałabym też, zeby huśtawka i piaskownica dostały jakieś ładne tło - może budleja Dawida, która wabilaby motyle, dzieci je bardzo lubią, albo np. 3 x miskant i przed nimi hortensje? Jest jeszcze malutki krzew magnolii George Henry Kern za piaskownicą. Koło tarasu są posadzone młodziutkie 4 x miskanty Gracillimus. Myślę też nad nasadzeniami od strony pld-zach, może dosadzenie jeszcze 2 śliw wiśniowych wzdłuż ogrodzenia.

W jakim stylu? Nie wiem w sumie pod co podciągnac to, co już tam jest Chciałabym, żeby było elegancko i nowocześnie, ale też trochę romantycznie

Dopiero co zdjęłam z parapetów skrzynki z białymi surfiniami. Na tarasie stoją jeszcze różowe pelargonie.

Chciałabym mieć jeszcze kiedyś jakaś różę/róże, ale to już temat na oddzielny wątek.

Ps
Dziękuję za zainteresowanie tematem

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:28, 20 wrz 2019

Do góry
Wprawdzie niewyrazne... ale go zlapalam w koncu

Podmiejski ogródek 12:27, 20 wrz 2019

Do góry
Jak do cienia to jaśminowiec Aureus. Świeci po oczach szczególnie wiosną, z daleka go widać. Tak wygląda, wywalę jak już obejrzysz.

Między brzozami 12:16, 20 wrz 2019

Do góry
Mam możliwość wziąć takie 50-60 cm:

Toszko jeśli zajrzysz to mam jeszcze pytanie:

zabrałam się za kolejną rabatę ale nie mam gdzie odkładać darni do kompostowania, czy jeśli przekopie na głębokość dwóch łopat tą trawę a potem dodam maczki granitowej, kory, liści (nie mam dostępu do igliwia) i obornika to wszystko przemieszam to będzie dobrze?? chciałabym tam mieć rośliny bardziej kwasolubne i boję się znów przesadzić z podniesieniem ph
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:14, 20 wrz 2019

Do góry
A wczoraj nie moglam sie powstrzymac. Za 1,5 roku bedzie usuwany zywoplot a wtedy bergenia zostanie posadzona przy miejscu do siedzenia, na waskiej rabatce pomiedzy nim a plotem Moze ktos wie, co to za odmiana? Wczoraj odbyla sie moja ostatnia proba z cebulowymi w pojemnikach. Probowalam juz kilka razy i efekt nie byl zadowalajacy. Czesto cebule gnily, pomimo trzymania ich w garazu by nie byly narazone na te nasze wielkie ilosci sniegu. Podloze dawalam i nasze i same z worka, efekt byl taki sam. Teraz mam ziemie totalnie piaszczysta ale jednoczesnie z odrobina humusu, wiec moze sie uda Zdobyta od znajomych z laki, z kretowiska. Postawilam na niebieski z bialym po jednej stronie domu i na roze z bordowym na tarasie.

To jeden z tulipanow.Inne zamowilam w necie, bo tych odmian w sklepach nie dostane.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:50, 20 wrz 2019

Do góry
Słuchajcie, chyba mojej kalinie coś się pomyliło. Zamierza kwitnąć drugi raz?
Dwa ogrody 11:30, 20 wrz 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

\

Wg mnie to Andromeda inaczej modrzewnica
Zielony AZYL 10:38, 20 wrz 2019

Do góry

Hej przyprowadził nie do Ciebie wątek z choina kanadyjską i mam pytania jakbyś była miła napisać mi jak długi masz obsadzony odcinek choinami co ile? i w jakim odstępie od siebie i płotu ? Też przymieżam się do obsadzenia jednej strony takimi choinami . Bardzo fajny budujesz ogród !!!
Duże pole do popisu 10:26, 20 wrz 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)
W weekend zaszalałam i trochę nagięłam mój budżet i plan zakupów na ten rok. Przy wejściu pojawili się "strażnicy" - dwie tuje. Razem z donicą mają ok. 160 cm. Starałam się wybrać jak najbardziej równe wielkością i proste, co nie było takie proste.
Mam wielką nadzieję, że przetrwają w tych donicach parę lat. Chyba na forum czytałam, że tuje wytrzymują w donicy około 5 lat. To może nie czekać aż padną tylko np. za 4 lata wysadzić do gruntu, a do donic kupić nowe?
Bardzo bardzo się cieszę z tego zakupu

Myślę, że padły w donicy po 4 latach, bo zima się okazała inna niż poprzednie.

Natomiast wejście bardzo eleganckie
Ogród w mieście-ogrodzie 10:06, 20 wrz 2019

Do góry
Dzięki Aga, Eli
Ogród do odnowy 09:32, 20 wrz 2019

Do góry
Psiekrwie, że tak powiem, ciężko nadążyć za Tobą!
Ta rabata jest prześwietna

a do tego kolejne wynalazki:

Napiszesz coś więcej o tym sadźcu, bo gugl za dużo nie mówi? Może jeszcze jakieś fotki Czy on dopiera teraz ma takie pąki?

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:27, 20 wrz 2019

Do góry
Dziewczyny potrzebuje rady. Sprawa nie jest bardzo pilna, ale może być

Nie uratuje klona na podokiennej. Próbowałam, choć Mazan od razu powiedział, że to walka z wiatrakami. Ma to na "w". Zalałam ziemię previcurt i teraz pytanie.
Co zamiast klona?
Może stożek z cisa? Bo będę miała w przyszłym tygodniu.
A może coś zupełnie innego?

Brzoza - Betula 09:23, 20 wrz 2019

Do góry

Dzień dobry
Mam w ogrodzie trzy duże brzozy.
Postanowiłam je przyciąć
Czy ktoś może podpowiedzieć w których miejscach powinnam to zrobić aby je obniżyć, zagęścić i aby nabrały ładnego kształtu i pokroju
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:15, 20 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obecnie

Poprostu przecudnie.
Ta kosta mi sie bardzo podoba.

A jak sie ta jasna trawa nazywa, ktora posadzilas pod stozkiem z cisa?
I czy nie bedzie ona cisa przeszkadzac jak podrosnie? To znaczy czy ten stozek nie bedzie lysial od dolu?

W samym słońcu 08:53, 20 wrz 2019

Do góry
Ostatnie pąki Baronessy

Ogród do odnowy 08:36, 20 wrz 2019

Do góry
Po trzech latach pierwszy raz zakwitł - czy to miskant chiński 'Pünktchen' (taki mieli w tej szkółce).
Jest niższy niż Strictus i liście wyrastają mu w koło łodygi. Strictus tworzy takie jakby płaskie wachlarze

A te palczatki zadołowałam na razie w słonecznym, suchym miejscu... tu była jukka

Ogród do odnowy 08:28, 20 wrz 2019

Do góry
Miały być podobne - aster Ann Lays i floks Blind Lyon - dobrze, że fakturą zbliżone

TAR marcinki na razie kwitną tylko te fioletowo-różówe. Kolor bardzo dopasowuje się i do fioletów i do różnych odcieni różu - to ten kwiatuszek położony na stipie

i taki dalszy plan, nieco zyskał po ostatnich deszczach

Podmiejski ogródek 07:59, 20 wrz 2019

Do góry
Dziewczyny, ja bym bardzo chętnie wyciepała te tuje, ale niestety - sama tego nie załatwię, a wszystkie roboty, które wymagają współpracy eMa ciągną się u nas latami:/
Ale jest jedna robota, za którą też muszę się zabrać i powinnam to ogarnąć sama:

Muszę poprzesadzać te krzaczory w okolicach ławeczki, żeby ją ładnie wyeksponować.
Nie wiem, co widzicie na tych zdjęciach ale od prawej strony rosną tam:
- kalina kilimandżaro (to ta na tle ściany), tegoroczny podarunek, na razie radzi sobie świetnie, ale co będzie za dwa, trzy lata?
- jaśminowiec wonny (krzaczor rosnący w połowie za ławką) rośnie tu drugi rok i kwitnie; mniej ładny od kaliny ale za to pewniejszy
- trzy derenie sibirica variegata (jeden za ławką, dwa przy lipie).

Sadziłam w ten sposób, żeby jaśminowiec miał trochę słońca, a derenie żeby rozjaśniały cień pod lipą. Ale potem doszła kalina i ławeczka i plan się rozjechał.

W tej chwili najbardziej by mi pasowało, żeby derenie posadzić symetrycznie za ławeczką, a tego jaśminowca dać w róg, na prawo od lipy.
Tylko kurczę blade - nie dość że tam ciemno i pewnie przestanie kwitnąć, to jeszcze za duży jest na ten kąt. Szkoda mi go ale chyba będę go musiała wywalić. A w ten róg może fotergilę, o której niedawno rozmiawiałyśmy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies