Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:27, 09 paź 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Drzewa przez pierwsze 3 lata od posadzenia stoją w miejscu bo się korzenią. A potem startują. Oceniając mój -z natury wolno rosnący - buk Purple Fountain, to nie powiem aby wolno rósł (jak już wystartował). Od 2011 przybrał pięciokrotnie co najmniej. Odejmując od tego czas na korzenienie się, to w praktyce w pięć lat z metrowego patyczka przybrał do 3,4m. A to przecież odmiana powolniaka.

Klapy najlepiej zasłania hakonechloa. Przy macra wystarczy jedna kępa.

I dlatego nie kupuję drzew, które docelowo osiągają ogromne rozmiary - może się okazać, że osiągną je szybciej niż bym sobie tego życzyła .
Z drugiej strony - czekać 5 lat na jako-taki efekt? Zbyt niecierpliwa jestem. I za stara .

O hakone własnie myslałam .

Wiolka5_7 napisał(a)
Zgadzam się,że drzewa na początku stoją w miejscu a potem szybko rosną
moje buki 2 lata się ukorzeniały a w 3 roku tak ruszyły,że sama jestem w szoku jakie przyrosty mają...bo podobno buki wolno rosną
graby już w 2 roku mają mega przyrosty

TAR napisał(a)
Kasiu moje propozycje:

Dałabym zwyklego judaszowca kanadyjskiego zielonego (bezodm.), pieknie i szybko przyrasta, nie jest jakis szczególnie ekspansywny, toleruje słabą glebe, w sloncu go nic nie przypala. a wiosenne kwitnienie jest niesamowite. Ma bardzo ładne duże sercowate liscie w kolorze jasnej soczystej zieleni przez cały sezon, jesienią wybarwia sie na żółtosci.

Magnolia tez bylaby dobrym wybortem jakas taka bardziej drzewiasta. U mnie rosna w tempie ekspresowym ale maja dosc mokro. No i te kwiaty kiedy wszystko jeszcze cicho siedzi.

tu moj judaszowiec 2 letni, kupowany jako goły patyk 80 cm grubosci kciuka.

Dzięki Tar, poczytam o judaszowcu, nie znam kompletnie. Ten Twój ładny bardzo .
Magnolię poważnie biorę pod uwagę, muszę popatrzeć co by mi pasowało. I tak chciałam mieć .

tulucy napisał(a)
Popieram Izę z magnolią zresztą kiedyś już Ci ją sugerowałam

Bo ja zawsze się bałam magnolii, że za bardzo frymuśne są jak dla mnie.

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dziewczyny, a ma któras z Was magnolię powiedzmy od 7-10 lat? Bo moja ciocia ma i wiem, że ma problem z podsadzeniem jej czymkolwiek, ona przecież nie lubi grzebania, a po drugie rozłożysta jest. No i słabo własnie wygląda ten placek pod nią. Myślę o tych drzewiastych magnoliach, które jednak robią ładną koronę.

O, chętnie poczytam. Wiola ma pod magnolią trawy, Iza Ursa chyba też.

effka napisał(a)

Rzeczywiście ciężka sprawa z wyborem "cieniodajnego" drzewa, hmm musisz dobrze przemyśleć tą kwestę.

Ano łatwo nie jest. To nie bylina, że sobie ja potem przesadzisz albo komuś oddasz.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:26, 09 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Helen, ciesze się, że zakupy Ci się podobają. Czas na ogród znajdę tylko gorzej z pogodą, ale podobno ma być lepiej, już zacieram rączki .

No i dlatego chyba te szczepione kulki sobie wkomponuje gdzieś w rabaty nie przydzielając im strategicznej funkcji .

To prawda, o drzewkach teraz sporo .
Zakupy dziękują za uznanie. Myślę, że teraz tak biją po oczach bo nie ma nic innego, żadnych bylin, traw, mniejszych krzewów. Potem się to powinno wyrównać.

Zbiornik na deszczówkę nie będzie aż tak widoczny bo po dosypaniu kory znajdzie się na poziomie rabaty a ta okropna betonowa klapa to tymczasówka - pod nią jest ładna żeliwna przykrywa . Dostęp powinien być bezproblemowy - pokrywa jest blisko krawędzi rabaty. Obsadzę ją trawkami i gotowe . Nad zbiornikiem jest 50cm ziemi więc bez problemu byliny i małe krzewy na tym posadzę.

No teraz widać działkę jak na dłoni Jeszcze raz musze pochwalić układ rabat!
Jessu ile miejsca na nowe chciejstwa, aż się w głowie kręci!!!
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:23, 09 paź 2019

Do góry
Ciągle mnie męczy sprawa jakie mam odmianę dereni w ogrodzie i jednak to chyba Elegantissima, bo zdecydowanie przebarwia się na żółto a nie jak Sibirica Variegata na czerwono.

fotka z zeszłego listopada

A wg ogrodeusa i innych źródeł wiedzy w sieci Sibirica Variegata przebarwia sięna różowo-czerwono (wg https://ogrodeus.pl/deren-bialy-sibirica-variegata: "Na wyróżnienie zasługuje zwłaszcza jego piękne - różowe - wybarwienie jesienne")

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:15, 09 paź 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Kasia, cudne te kaliny, buczek i świdośliwa. Zazdroszczę tego rozmachu i czasu na ogród. I chętnie czytam o Twoich pomysłach, podpowiedziach dziewczyn i odgapiam co tylko mogę
Ta magnolia Elisabeth też cudna

Helen, ciesze się, że zakupy Ci się podobają. Czas na ogród znajdę tylko gorzej z pogodą, ale podobno ma być lepiej, już zacieram rączki .

inka74 napisał(a)
Dziewczyny, no nie straszcie z tym platanem.

Liczyłam, że po 3 latach będę miała taką ponad metrową kulkę a wy mi mówicie, że nie bardzo... (( Z jednej strony to mniej cięcia w przyszłości a z drugiej klimatyzator sąsiada nadal będzie w zasięgu mojego wzroku

No i dlatego chyba te szczepione kulki sobie wkomponuje gdzieś w rabaty nie przydzielając im strategicznej funkcji .

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Można się teraz u Ciebie podszkolić z odmian drzewek.
Przepiękne zakupy. Nie martw się, że takie kolorowe. W sezonie będą zielone.

To prawda, o drzewkach teraz sporo .
Zakupy dziękują za uznanie. Myślę, że teraz tak biją po oczach bo nie ma nic innego, żadnych bylin, traw, mniejszych krzewów. Potem się to powinno wyrównać.

Magara napisał(a)

co do drzewa się nie wypowiem, bo się nie znam ale strasznie mnie intryguje co zrobisz z tym zbiornikiem na deszczówkę na środku rabaty? zasłonisz go? jak? czym? jak później z dojściem do niego???
mam dwa takie problematyczne miejsca z klapami, do tej pory nic mądrego nie wymyśliłam, chętnie zgapię

Zbiornik na deszczówkę nie będzie aż tak widoczny bo po dosypaniu kory znajdzie się na poziomie rabaty a ta okropna betonowa klapa to tymczasówka - pod nią jest ładna żeliwna przykrywa . Dostęp powinien być bezproblemowy - pokrywa jest blisko krawędzi rabaty. Obsadzę ją trawkami i gotowe . Nad zbiornikiem jest 50cm ziemi więc bez problemu byliny i małe krzewy na tym posadzę.
Ogród z wilkiem zamkn. 11:33, 09 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Ewa oby ….mam tyle pracy jeszcze w ogrodzie ….a w takiej zimnicy nic nie dam rady robić ,a zakupiłam derenia kousa -nie wiem ,gdzie go posadzić

i taką piękność

wiem ,gdzie posadzić ….tylko cekam na domek ogrodnika

Ale piękności Madzia!!!! Derenie są boskie i China Girl (wiesz w tym sklepie gdzie widziałam śś) za mna chodzi ale drogaśny jest 280zł bo duży okaz.
NA pewno coś wykombinujez gdzie posadzić Terenu masz sporo.

Zimnica była okrutna ale od dzisiaj u nas ciepełko a weeken 21-22 stopnie, posadzę w końcu cebule

Klony palmowe u Ciebie to jakies mutanty jakie wielkie mają przyrosty. U mnie kiepsko rosną Chyba jednak kwasoluby mają się u mnie licho.

Widoczki ogrodowe zacne a ML szok, jakie wielke!!! U mnie ML-dwulatki chyba takie nie są. Super

Buziaczki kochana
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 11:32, 09 paź 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)

Noo, niestety tak

Poszłam dziś na spacer i na obwódce bukszpanowej u sąsiadki, parę ogródków dalej, zobaczyłam takie jakby objedzone listki...

poleciałam zaraz do siebie i na jednym małym stożku znalazłam takie czerwone cóś, myślałam, że to one obżarły trochę listki...

ale po rozgarnięciu gałązek, w środku w jednym małym stożku znalazłam ok 10 gąsienic

Czytałam, że na Lepinox jest już za zimno, zamówiłam więc mączkę bazaltową.
Czy te pułapki feromonowe teraz na jesień i zimę też się wiesza?

Ja pułapki ciągle mam wywieszone. Pierwszy atak odparty i miesiąc spokoju narazie ale licho nie śpi. Ma przyjść ocieplenie teraz, więc trzeba się spodziewać kolejnych wylotów. Nie wiem jak ze skutecznością Lepinoxu przy takiej pogodzie, więc zakupiłam mączkę bazaltową.. niestety z tego co wiem ona działa do pierwszego opadu deszczu, a pada teraz ciągle mniej lub bardziej. Przynajmniej u mnie. W każdym razie pułapki wiszą i nie mam zamiaru ich ściągać do mrozów.
Jeżówkowe-Love 11:20, 09 paź 2019

Do góry
Aktualne fotki
Jeżówkowe-Love 10:41, 09 paź 2019

Do góry

Teraz wygląda tak..trochę smutno

Jeżówkowe-Love 10:39, 09 paź 2019

Do góry
Mam jeszcze parę zdjęć Takie oto kółeczko wiosną sobie zrobiłam
Miejsce na ławkę i parę donic

Zdjęłam darń,wysypałam żwir i kamyki ..kamieni mi zabrakło i do tej pory nie dokupiłam odpowiedniego koloru znaleźć nie mogę

Obsadziłam donice do kółeczka

Po jakimś czasie donice wyglądały tak

Petunie pożarły Kannę
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:24, 09 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)

Właśnie ja też miałam tam dawac leżaki ale jednak palenisko z ławkami super sprawa. Smak pieczonych kiełbasek... mniam! W weekend znów robimy ognisko ze znajomymi
Cieszę się, że Cię zainspirowałam Musze rozglądnąc się za belami dreniwanymi, zobacz jakie piny fajne znalazłam:

https://pl.pinterest.com/pin/375206212702680060/
https://pl.pinterest.com/pin/691935930232052196/
https://pl.pinterest.com/pin/800374165009293405/

Obawiam się tylko, że takie wielkie przekroje drewna będa kosztować majątek Musze do tartaku jechać pogadać.

Ale żeś foty wrzuciła te same piny nam się podobają Mega !

Mój tata ma firmę drzewną ,więc by mi załatwił
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:06, 09 paź 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Wiesz co Effcia zainspirowałaś mnie tym swoim paleniskiem i wymyśliłam,że w przyszłym roku będą zmiany na placyku z leżakami...zamiast nich będzie placyk z paleniskiem i ławkami

Właśnie ja też miałam tam dawac leżaki ale jednak palenisko z ławkami super sprawa. Smak pieczonych kiełbasek... mniam! W weekend znów robimy ognisko ze znajomymi
Cieszę się, że Cię zainspirowałam Musze rozglądnąc się za belami dreniwanymi, zobacz jakie piny fajne znalazłam:

https://pl.pinterest.com/pin/375206212702680060/
https://pl.pinterest.com/pin/691935930232052196/
https://pl.pinterest.com/pin/800374165009293405/

Obawiam się tylko, że takie wielkie przekroje drewna będa kosztować majątek Musze do tartaku jechać pogadać.
Ptasi gaj 09:34, 09 paź 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu poniższa fotka to Memory Kupiona w zeszłym roku jesienią w tym roku wygląda zupełnie inaczej trzecia fotka ta jasna w środku.

Czwarta fotka to początek rozkwitu kupionej wiosna 2018 która ma obecnie piękne białe pioropusze

Duża i piękna ta twoja Memory.
Moja jeszcze taka maciupka.Oby jeszcze tylko dobrze przezimowała.
Pamiętajcie o ogrodach 09:22, 09 paź 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
jeszcze Lemon Drop wypina dumnie pierś

a dywany pod nią rozkładają

Piękne rozchodniki.
Ale i hosty ślicznie się prezentują
Ogród Basi 09:19, 09 paź 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Ostatnio zrobiłam wianki jesienne na stół. Dla mnie i dla dzieci. Jeszcze mam jeden zrobić dla córki.

Piękne !I wianek też.
Mi wciąż brakuje czasu na te wianuszki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:12, 09 paź 2019

Do góry
Kasiu moje propozycje:

Dałabym zwyklego judaszowca kanadyjskiego zielonego (bezodm.), pieknie i szybko przyrasta, nie jest jakis szczególnie ekspansywny, toleruje słabą glebe, w sloncu go nic nie przypala. a wiosenne kwitnienie jest niesamowite. Ma bardzo ładne duże sercowate liscie w kolorze jasnej soczystej zieleni przez cały sezon, jesienią wybarwia sie na żółtosci.

Magnolia tez bylaby dobrym wybortem jakas taka bardziej drzewiasta. U mnie rosna w tempie ekspresowym ale maja dosc mokro. No i te kwiaty kiedy wszystko jeszcze cicho siedzi.

tu moj judaszowiec 2 letni, kupowany jako goły patyk 80 cm grubosci kciuka.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:10, 09 paź 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Jeszcze kilka z wczoraj

To niestety w pelnym słoncu, więc niezbyt atrakcyjnie, ale to starsze kępy raureif dla Ani - Kwartecika - w przyszłym sezonie chyba będę w nich jakieś roszady robić i nieco odświeżać

Piękne
Ja też juz w tym roku nic nie kupuję .
Ogród z wilkiem zamkn. 09:08, 09 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Ewa oby ….mam tyle pracy jeszcze w ogrodzie ….a w takiej zimnicy nic nie dam rady robić ,a zakupiłam derenia kousa -nie wiem ,gdzie go posadzić

i taką piękność

wiem ,gdzie posadzić ….tylko cekam na domek ogrodnika

Piękny i duży
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:56, 09 paź 2019

Do góry
Chodzi o to że tam nie ma ściany, trzeba ją zbudować. Prostopadle do ściany łazienki. Ma to być ściana od prysznica a z drugiej strony ma na niej się trzymać stelaż. Zrozumiał, sam to zaproponował, bo nie chciałam kibelka na wprost drzwi zaraz po ich otwarciu. A tak są porobione odpływy i to rozwiązanie mi się podoba. Więc niestety ściana z bloczków 12tek być musi...
Ogród Cioci cz. 3 08:47, 09 paź 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Zawsze lubię oglądać i podziwiam twój ogród Małgosiu.
Pięknie pokazane rośliny w oszronionym cukrze
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 08:06, 09 paź 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Byłam niecałą chwilkę na działce mróz był bezlitosny

To na razie przymrozki.Większość roślin dała radę.
Tylko dalie sa wrażliwe na przymrozki.
Nawet eukomisy moje przeczyły .
A żurawki to twardzielki.Także spokojnie.
I piękne są
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies