I dlatego nie kupuję drzew, które docelowo osiągają ogromne rozmiary - może się okazać, że osiągną je szybciej niż bym sobie tego życzyła .
Z drugiej strony - czekać 5 lat na jako-taki efekt? Zbyt niecierpliwa jestem. I za stara .
O hakone własnie myslałam .
Dzięki Tar, poczytam o judaszowcu, nie znam kompletnie. Ten Twój ładny bardzo .
Magnolię poważnie biorę pod uwagę, muszę popatrzeć co by mi pasowało. I tak chciałam mieć .
Bo ja zawsze się bałam magnolii, że za bardzo frymuśne są jak dla mnie.
O, chętnie poczytam. Wiola ma pod magnolią trawy, Iza Ursa chyba też.
Ano łatwo nie jest. To nie bylina, że sobie ja potem przesadzisz albo komuś oddasz.
Ciągle mnie męczy sprawa jakie mam odmianę dereni w ogrodzie i jednak to chyba Elegantissima, bo zdecydowanie przebarwia się na żółto a nie jak Sibirica Variegata na czerwono.
fotka z zeszłego listopada
A wg ogrodeusa i innych źródeł wiedzy w sieci Sibirica Variegata przebarwia sięna różowo-czerwono (wg https://ogrodeus.pl/deren-bialy-sibirica-variegata:"Na wyróżnienie zasługuje zwłaszcza jego piękne - różowe - wybarwienie jesienne")
Helen, ciesze się, że zakupy Ci się podobają. Czas na ogród znajdę tylko gorzej z pogodą, ale podobno ma być lepiej, już zacieram rączki .
No i dlatego chyba te szczepione kulki sobie wkomponuje gdzieś w rabaty nie przydzielając im strategicznej funkcji .
To prawda, o drzewkach teraz sporo .
Zakupy dziękują za uznanie. Myślę, że teraz tak biją po oczach bo nie ma nic innego, żadnych bylin, traw, mniejszych krzewów. Potem się to powinno wyrównać.
Zbiornik na deszczówkę nie będzie aż tak widoczny bo po dosypaniu kory znajdzie się na poziomie rabaty a ta okropna betonowa klapa to tymczasówka - pod nią jest ładna żeliwna przykrywa . Dostęp powinien być bezproblemowy - pokrywa jest blisko krawędzi rabaty. Obsadzę ją trawkami i gotowe . Nad zbiornikiem jest 50cm ziemi więc bez problemu byliny i małe krzewy na tym posadzę.
Ale piękności Madzia!!!! Derenie są boskie i China Girl (wiesz w tym sklepie gdzie widziałam śś) za mna chodzi ale drogaśny jest 280zł bo duży okaz.
NA pewno coś wykombinujez gdzie posadzić Terenu masz sporo.
Zimnica była okrutna ale od dzisiaj u nas ciepełko a weeken 21-22 stopnie, posadzę w końcu cebule
Klony palmowe u Ciebie to jakies mutanty jakie wielkie mają przyrosty. U mnie kiepsko rosną Chyba jednak kwasoluby mają się u mnie licho.
Widoczki ogrodowe zacne a ML szok, jakie wielke!!! U mnie ML-dwulatki chyba takie nie są. Super
Ja pułapki ciągle mam wywieszone. Pierwszy atak odparty i miesiąc spokoju narazie ale licho nie śpi. Ma przyjść ocieplenie teraz, więc trzeba się spodziewać kolejnych wylotów. Nie wiem jak ze skutecznością Lepinoxu przy takiej pogodzie, więc zakupiłam mączkę bazaltową.. niestety z tego co wiem ona działa do pierwszego opadu deszczu, a pada teraz ciągle mniej lub bardziej. Przynajmniej u mnie. W każdym razie pułapki wiszą i nie mam zamiaru ich ściągać do mrozów.
Mam jeszcze parę zdjęć Takie oto kółeczko wiosną sobie zrobiłam
Miejsce na ławkę i parę donic
Zdjęłam darń,wysypałam żwir i kamyki ..kamieni mi zabrakło i do tej pory nie dokupiłam odpowiedniego koloru znaleźć nie mogę
Obsadziłam donice do kółeczka
Po jakimś czasie donice wyglądały tak
Petunie pożarły Kannę
Właśnie ja też miałam tam dawac leżaki ale jednak palenisko z ławkami super sprawa. Smak pieczonych kiełbasek... mniam! W weekend znów robimy ognisko ze znajomymi
Cieszę się, że Cię zainspirowałam Musze rozglądnąc się za belami dreniwanymi, zobacz jakie piny fajne znalazłam:
Dałabym zwyklego judaszowca kanadyjskiego zielonego (bezodm.), pieknie i szybko przyrasta, nie jest jakis szczególnie ekspansywny, toleruje słabą glebe, w sloncu go nic nie przypala. a wiosenne kwitnienie jest niesamowite. Ma bardzo ładne duże sercowate liscie w kolorze jasnej soczystej zieleni przez cały sezon, jesienią wybarwia sie na żółtosci.
Magnolia tez bylaby dobrym wybortem jakas taka bardziej drzewiasta. U mnie rosna w tempie ekspresowym ale maja dosc mokro. No i te kwiaty kiedy wszystko jeszcze cicho siedzi.
tu moj judaszowiec 2 letni, kupowany jako goły patyk 80 cm grubosci kciuka.
Chodzi o to że tam nie ma ściany, trzeba ją zbudować. Prostopadle do ściany łazienki. Ma to być ściana od prysznica a z drugiej strony ma na niej się trzymać stelaż. Zrozumiał, sam to zaproponował, bo nie chciałam kibelka na wprost drzwi zaraz po ich otwarciu. A tak są porobione odpływy i to rozwiązanie mi się podoba. Więc niestety ściana z bloczków 12tek być musi...
To na razie przymrozki.Większość roślin dała radę.
Tylko dalie sa wrażliwe na przymrozki.
Nawet eukomisy moje przeczyły .
A żurawki to twardzielki.Także spokojnie.
I piękne są