Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:38, 26 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Kasia
A co masz na brzozowej między kulkami? I jaka ta rabata jest szeroka/głęboka?

sama rabat nie jest głeboka ponad metr na oko może 1,5, sa tam rodgesje, tawułki, paprocie, hosty i trochę Ice dance i dojda jarzmianki i chyba zawilce..nie wime jak to się zmieści szerokośc to chyba z 7 metrów była
Red baron, trzmielina, juki, żurawki, molinia ! 08:51, 25 lut 2016

Do góry
Witam !
Wymienię jak w tytule. Wstawię trochę fotek
Tutaj red baron i molinia variegata:

Juki i żurawki bordowe :

Tutaj trochę widać trzmieliny one są zielono żółte:

Mam też żurawki zielone kwitnące na różowo i w pierwszym rzędzie jest ten barwinek kwitnący na niebiesko:

Na tą chwilę interesują mnie na wymianę głównie trawy:

hakone zielona, runianka, rozplenice, seslerie , ice dance , molinia moorhexe, kule bukszpanowe, szałwie, jeżówki.

ale wszelkie propozycje mile widziane

Ogród z pergolą 21:08, 24 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Oj...ale tu się dzieje...
Nie nadrobię wszystkiego, przyznaję się, że nie do końca dokładnie przeczytałam więc proszę mnie poprawić jeśli zle myślę

Aniu najważniejsze w tej całej dużej dyskusji jest Twoje przekonanie, w jakim stylu chcesz ogród? Musisz sama sobie określić czy wolisz proste, geometryczne ogrody z małą liczbą gatunków czy nasadzenia bardziej luzne z większą ilością roślin i kolorów?

Jeśli dalej jesteś zauroczona tą inspiracją na przedogródek to powinnaś pomyśleć aby taki układ tzn. tych kostek-boksów wprowadzić w całym ogrodzie.
Iwonka rozrysowała jeden kwadrat 2x2 m i myślę, że to dobra miara. Jeżówki, róże, żurawki i myślę, że pozostałe rośliny jakie chcesz można posadzić w takich właśnie kwadratach. Nie wszędzie trzeba zachować układ kostka bukszpanowa, kwadrat traw, kostka bukszpanowa. Można by było zrobić co kilka kwadratów kostki bukszpanowe z drzewami a nawet zamiast kostki buksowej z grabami posadzić np. 4 brzozy obok siebie w skarpecie z jakiejś niskiej trawy. Chodzi o zachowanie tych kwadratów w całym ogrodzie

Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia.

A w kwadratowych boksach można wykorzystać trawy, które się szybko rozrastają np. Ice Dance, Red Baron, niskie molinie czy seslerie. Wtedy kupująć sadzonki, zozdzielasz je przed posadzeniem a one póżniej rozłogami zarastają kwaterę.
To samo z bylinami, jeżówki, lawendy, szałwie też się rozrosną.

Nie wiem czy byłaś u Marty Zielonej? Zobacz w jakich Ona odstępach sadzi rośliny a po roku, dwóch wszystko ma pięknie rozrośnięte

Aniu najważniejsze to nic na siłę, jeśli coś Ci nie leży to nie ma co się zmuszać
To Wasz ogród i Wy macie się tam dobrze czuć. A my tutaj jedynie możemy podrzucać Ci własne propozycje. A ilu ogrodników tyle koncepcji na ogród

Buziaki i głowa do góry

Polina piękny eleborat moja droga i jaki trafiony
na ta chwilę wiem ze moim powtórzeniem w ogrodzie będą drzewa w kostkach muszę przemyśleć Twoją propozycję ogrodu w kostkach, trochę nawiązuje do mojej inspirki z początku wątku https://pl.pinterest.com/pin/166422148708493932/
nie rozumiem tylko tego: "Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia." ???
Ogród z pergolą 20:33, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ten pierwszy pin i następne to projekty na CHFS Fajne, nie ?

Aniu, nie chcę Cię martwić, ale na 18 metrach nie da się zrobić inspiracji Polinki. Jej projekt brałam pod uwagę Ale rozrysowując go wyszłoby troszkę inaczej, niż myślisz. 3 kostki po 2 m (albo po 1m, jak na inspiracji) to dopiero 6 metrów. Do tego 2 metry zabiorą serby i 6 metrów trawki, daje ci to 14 metrów przy kostkach dwumetrowych. To spore kostki.
Przy metrowych masz zaledwie: 8 metrów. Wizja fajna, ale czy powtórzenie tego po całości by dało też taki efekt? No i jeszcze dochodzi koszt takiej rabaty?
Ale to ty decydujesz

zmartwiłaś mnie. czyli ładniejsze były by metrowe kostki, ok. jeszcze trzeba odjąć metr na płyty w trawniku
poczekaj, 18-2 na serby- 3 na kostki=13m - 6 na ice dance (czemu 6?mi wychodzi 4 jest metrowe aha ty chcesz 1,5m trawki?)mamy 7m - 1m na plyty i zostaje 6m.........cholera i dupa....i co teraz?
a jak zrobimy kkostki 1,5m? tylko czy to ladnie wyjdzie?
to będzie 18-2serby-4,5 kostki-6trawki-1płyty=4,5 i co?dużo
Ogród z pergolą 20:14, 24 lut 2016

Do góry
Oj...ale tu się dzieje...
Nie nadrobię wszystkiego, przyznaję się, że nie do końca dokładnie przeczytałam więc proszę mnie poprawić jeśli zle myślę

Aniu najważniejsze w tej całej dużej dyskusji jest Twoje przekonanie, w jakim stylu chcesz ogród? Musisz sama sobie określić czy wolisz proste, geometryczne ogrody z małą liczbą gatunków czy nasadzenia bardziej luzne z większą ilością roślin i kolorów?

Jeśli dalej jesteś zauroczona tą inspiracją na przedogródek to powinnaś pomyśleć aby taki układ tzn. tych kostek-boksów wprowadzić w całym ogrodzie.
Iwonka rozrysowała jeden kwadrat 2x2 m i myślę, że to dobra miara. Jeżówki, róże, żurawki i myślę, że pozostałe rośliny jakie chcesz można posadzić w takich właśnie kwadratach. Nie wszędzie trzeba zachować układ kostka bukszpanowa, kwadrat traw, kostka bukszpanowa. Można by było zrobić co kilka kwadratów kostki bukszpanowe z drzewami a nawet zamiast kostki buksowej z grabami posadzić np. 4 brzozy obok siebie w skarpecie z jakiejś niskiej trawy. Chodzi o zachowanie tych kwadratów w całym ogrodzie

Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia.

A w kwadratowych boksach można wykorzystać trawy, które się szybko rozrastają np. Ice Dance, Red Baron, niskie molinie czy seslerie. Wtedy kupująć sadzonki, zozdzielasz je przed posadzeniem a one póżniej rozłogami zarastają kwaterę.
To samo z bylinami, jeżówki, lawendy, szałwie też się rozrosną.

Nie wiem czy byłaś u Marty Zielonej? Zobacz w jakich Ona odstępach sadzi rośliny a po roku, dwóch wszystko ma pięknie rozrośnięte

Aniu najważniejsze to nic na siłę, jeśli coś Ci nie leży to nie ma co się zmuszać
To Wasz ogród i Wy macie się tam dobrze czuć. A my tutaj jedynie możemy podrzucać Ci własne propozycje. A ilu ogrodników tyle koncepcji na ogród

Buziaki i głowa do góry

Ogród pewnej ogrodniczki 14:02, 24 lut 2016

Do góry
Iwonko, Ice Dance za duża będzie. Żurawki u mnie źle się miewają.
Szukam czegoś innego. Trawowego właśnis. Chcę tam rabatę z trawami mieć.
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:55, 24 lut 2016

Do góry
iwka napisał(a)
to Ice dance

no to super,jak znalazł na nową rabatkę [mam 9 sztuk],dziękuję
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:53, 24 lut 2016

Do góry
to Ice dance
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:41, 24 lut 2016

Do góry
Basiu, a może runianka by tam pasowała, jako zadarniacz pod hortensjami, bo przecież to rabatka przy przejściu, więc trzeba pomyśleć, żeby i zimą była ładna. Albo bergenia w dużej ilości.
A jakaś trawa? Kłosy mają urok zimą.
Carex Morrowii Ice Dance jest zimozielona.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:27, 24 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
No dalej myśle o tej rabacie i pustka. Co tam dosadzić żeby ładnie się komponowało z łanami lawendy i stipy. Chciałabym coś niewysokiego i może tę obwódkę bukszpanową jakoś powtórzyć co jest koło wykuszu.
Myśle o Ice Dance o tej seslerii skalnej albo heuflera. Mam jeszcze te thujki kulki do wykorzystania ale czy pasują?

Na rogu (do linii domu) dałabym kulki ze stipą (coś wyższego mi się nie widzi) chyba, że dalej na tle domu ...
Ale magnolia Ci pomaga więc ja nawet nie śmiem się wtrącać
Na razie wszystko masz pięknie zaprojektowane, przemyślane, będzie cuuudnie

Powodzenia
Ogródek Iwony 18:28, 23 lut 2016

Do góry
Iwonka, możesz mi powiedzieć kiedy sadzi sie trawy?? Mam na myśli na przykład Ice Dance czy miskanty Mornig Light? Pytam bo chcę zrobic duże zamówienie u Pana Trawki i jesli on mi je wyśle w przyszłym tygodniu to nie wiem co z nimi zrobić?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:20, 23 lut 2016

Do góry
Teraz jeszcze weszłam na wątek Madzi i możeby tak wymieszał te carexy bronze i ice dance i te tujki na tej mojej rabacie ?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2564-ogrod-niby-nowoczesny-ale?page=1353#post_1
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:48, 23 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
No wiesz tak wypas a ty piszesz że szału nie ma . Dla mnie jest zapisuje sobie super to wygląda a te Twoje Ice Dance super wyrośnięte

No szału nie ma, bo brakuje jeszcze dalszej obwódki z ID i w środek limek .

Hortensje mam do przesadzenia ale teraz nie mogę bo czosnki obok rosną, i masz babo placek, trzeba czekać aż czochy przekwitną
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:44, 23 lut 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Dla ivo

znalazłam na szybko takie w wątku, w domu mam chyba bardziej widoczne.
W tym roku muszę dosadzić jeszcze dwie limki w to miejsce.

[img size=640x384]

No wiesz tak wypas a ty piszesz że szału nie ma . Dla mnie jest zapisuje sobie super to wygląda a te Twoje Ice Dance super wyrośnięte
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:59, 23 lut 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)
a ile masz tych kulek?

Wiesz nie pamiętam dokładnie bo sama je szczepiłam musiałabym zobaczyć jak po zimie ale 15- 20 sztuk chyba będzie. Widziałam je u Ciebie masz posadzone z Ice Dance o ile dobrze kojarze
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:26, 23 lut 2016

Do góry
No dalej myśle o tej rabacie i pustka. Co tam dosadzić żeby ładnie się komponowało z łanami lawendy i stipy. Chciałabym coś niewysokiego i może tę obwódkę bukszpanową jakoś powtórzyć co jest koło wykuszu.
Myśle o Ice Dance o tej seslerii skalnej albo heuflera. Mam jeszcze te thujki kulki do wykorzystania ale czy pasują?

Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:51, 22 lut 2016

Do góry
Carex lurida Aurea - urosłą ogromna!!!! wyciepałam w zeszłym roku na wygonki... i mam nadzieję, że tego zabiegu nie przeżyła

Carex morrowii ICE DANCE - chyba najlepszy carex, niestety rozchodzi się na boki.. za to szybko do zadarniania powierzchni. jak się zestarzeje (robi się wielka i wypiętrzona) to dzielimy i mamy 100 nowych roślin z jednej kępy Przyjmuje się bez problemu.

Carex oshimensis Everest - sentymentalna trawa z powodu nazwy, też rosła w za suchym (pod brzozą), przesadzi łam i liczę, że się poprawi uroda.

Carex rzędowy Variegata trawka od Irenki, zanika na zimę, ale błyskawicznie rusza.. dziś już ma spore liście Fajna do zadarniania powierzchni. Na foto młoda, zaraz po ruszeniu.
Ogród z pergolą 22:42, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No to sprawdź, jak daleko sięga płyta. Wbij jakiś patyk i zobacz, dokąd będzie opór płyty
Bo ja bym nie sadziła hortek na płycie. U mnie jest ten sam problem. Moje posadziłam wciśnięte za szambem. Uparłam się, ze tam muszą być. A na szambie mam żurawki, Ice Dance, runiankę A dekiel szamba mam równo z ziemią i przykryłam korą. Nie widać jej, bo cała rabata wykorowana

Mój paint też mi nie wyliczył tych 9 metrów. To z tw. Pitagorasa
Tylko mi wstyd, ze się wpuściłam w maliny z tym planem, hi, hi ... Jutro zwymiaruję
A podziałkę np. 8m zrobiłam: na pół, potem jeszcze raz na pół (to już na oko )
Ale teraz zrobię na kartce w kratkę

tego z szambem to nie musze sprawdzać, pół metra jak nic bo taki kominek jest. i co za płytko na hortki?
Ogród z pergolą 22:39, 22 lut 2016

Do góry
No to sprawdź, jak daleko sięga płyta. Wbij jakiś patyk i zobacz, dokąd będzie opór płyty
Bo ja bym nie sadziła hortek na płycie. U mnie jest ten sam problem. Moje posadziłam wciśnięte za szambem. Uparłam się, ze tam muszą być. A na szambie mam żurawki, Ice Dance, runiankę A dekiel szamba mam równo z ziemią i przykryłam korą. Nie widać jej, bo cała rabata wykorowana

Mój paint też mi nie wyliczył tych 9 metrów. To z tw. Pitagorasa
Tylko mi wstyd, ze się wpuściłam w maliny z tym planem, hi, hi ... Jutro zwymiaruję
A podziałkę np. 8m zrobiłam: na pół, potem jeszcze raz na pół (to już na oko )
Ale teraz zrobię na kartce w kratkę

Mój ogród w cieniu drzew 16:32, 21 lut 2016

Do góry
Tych schodkow bym tak nie oddzielała innymi roślinami. Lepiej już po całości wszystko takie samo. Teraz mi się bardziej podoba

Carexy...zależy jakie hosty będziesz miała. Evergoldy nie są takie mocno żółte to może się nie będą gryzły z różowym kolorem tawułek i róż....
Ice Dance się rozłażą.

Wybór należy do Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies