Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mała Eleczka

Mała Eleczka

Zagajanka 21:40, 04 mar 2016

bleebla napisał(a)

Nie łudzimy się Kwestia "nicnierobienia" jest już przedyskutowana Wszystkie wiemy, że tak się nie da. Ludziom się wydaje, że jak trawnik zasieją, to nie muszą nic robić, a tu zonk. Kosić trzeba
Chodziło mi o rośliny, o które trzeba dbać często. Np. dajmy na to bukszpan... trzeba kilka razy przyciąć, pryskać... hotrensje przycinamy raz i już, wieć na plus.

2 propozycja trzmilin na pniu CO masz na myśli pisząc obok trzmilin hortensje? Prosze o dokładniejsze ulokowanie
Gośka lubi konwalnika, zupełnie o tym zapomniałam

edit: mnie też kuci dać tam fiolet. Jeszcze to przedyskutuje, może da się namówić.

O cos takiego mi chodzi:

Zamiast hortensji mozna dac Morning Lighty. I gdzie nigdzie wsadzic stipy, jak juz sa tak lubiane
bleebla 21:42, 05 mar 2016

Juzia napisał(a)
Hortensje też trzeba obciąć wiosną I nawozić
A bukszpany czym pryskać? Ja niczym specjalnym nie pryskam
Trzmieliny na pniu też trzeba skorygować czasem cięciem

Przy każdej roślinie trzeba "coś" zrobić... więc niech robi tak żeby było ładnie

Hortensje przestałam nawiozić. Tylko tne na wiosnę
Za to z bukszpany mają ciągle coś. A to przędziorka, a to grzyba.Wtedy pryskam. No i tnę dwa razy na rok. Zdecydowanie mam z nimi najwięcej roboty w ogrodzie.

Wiadomo, że trzeba coś robić. Palcem będę pokazywać co

bleebla 21:44, 05 mar 2016

Madzenka napisał(a)
Zdecydowanie trawy są najmniej bezobslugowe

Ciachnąć...leżak...związać... leżak z kocem
bleebla 21:51, 05 mar 2016

Zagajanka napisał(a)

O cos takiego mi chodzi:

Zamiast hortensji mozna dac Morning Lighty. I gdzie nigdzie wsadzic stipy, jak juz sa tak lubiane

Bardzo Ci dziękuję Ja nie potrafię tak ładnie rysować.

Tą fioletową roślinę tak narysowałaś, że od razu wpadłam na pomysł... liriope! Pszczół przy niej nie zauważyłam. Powinno być super.
Hortensje raczej odpadną, bo jedna by była pod daszkiem i w grę weszło by częste podlewanie
bleebla 22:20, 05 mar 2016

To chyba siewki ciemiernika

hiacynty prawie jak dłoń

szafirki znowu przedwcześnie

powojnik
bleebla 22:30, 05 mar 2016

obiedka już wyłazi. Nie spodziewałam się jej tak wcześnie

róża też już zaczyna

Uschłe liście irysów już przycięte.

Niektóre tulipany ogromne
bleebla 22:41, 05 mar 2016

Nasiona surfini z balkonu sąsiadki rozsiały mi się po ogrodzie

Czy tak po zimie powinien wyglądać ID?

I ostatnie domowe.
Madzenka 08:12, 06 mar 2016

iCe Dane nie martw sie, ciachnij teraz to co brzydkie lub wyskub, odbije gdy sie zrobi cieplo
nicol21 10:05, 06 mar 2016

Fajne kompozycje w kulach. Czy tak marnie wschodzi Ci stipa w tej wytłaczance czy to coś innego tam czeka?

Ice dance ciachnij ostro i będzie gites. Moja wyglądała lepiej, ale teraz na niej pies się zabawia więc wygląda źle.

A co do ogródka kuzynki to idź w prostotę - jak ma tuje, to dajcie przed nie hortki, a po bokach np zróbcie dwa prostopadłościany z cisów - mniej chorują niż bukszpany i niektóre będą wolniej rosnąć więc powinno być prosto, mało obsługowo a efektownie. Pomiędzy może kora albo żwirek. Szkoda że taraz taki wielki!
może do tego parę stip.
Rozumiem, że donica nie wchodzi w grę tak żeby było podobnie do Ciebie?

No chyba że kuzynka z takich co chciałaby 10 różnych odmian nasadzić na 2m2 To wtedy niech radzi sobie sama.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
bleebla 11:57, 06 mar 2016

Madzenka napisał(a)
iCe Dane nie martw sie, ciachnij teraz to co brzydkie lub wyskub, odbije gdy sie zrobi cieplo

W tamtym roku taka nie była i się wystraszyłam. Dzięki