Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:15, 10 wrz 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
kasiu dalie mega zwlaszcza ta w fiolecie cudownosciiii

Kasiu, dawno mnie u Ciebie nie było- muszę nadrobić, tym bardziej, że mam pytanko o róże

Ta w fiolecie faktycznie ma cudny odcień - jestem jej fanką odkąd rozchyliła płatki
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:13, 10 wrz 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ale piękne kotki na tej rozplenicy
Piękne zdjęcia

Mam wrażenie, że są ciut gęściejsze niż u Hameln, a same źdźbła ciut bardziej soczystą zieleń.

Dziękuję!

Dla Ciebie Green jewel
Przerwa na kawę... 07:50, 10 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
[img a ta rozowa i pomaranczowa pamietasz odmiane ?
Mirkowy ogród (początki) 07:44, 10 wrz 2019

Do góry
Mirka napisał(a)
Taką sobie dziś trawkę kupiłam Mega wielka będzie co dzielić
ale wypasiona sztuka wygląda obłędnie

ja też muszę sobie dokupić i umieścić gdzieś w moich zmianach ogrodowych
LeŚnicZaNka 07:35, 10 wrz 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Uwielbiam ten kolor różyczek
Moja bajka 06:48, 10 wrz 2019

Do góry
Zobaczcie, ipomea jest wręcz stworzona do rozmnażania. Ucięłam kilka gałązek i w ostatni czwartek włożyłam do wody. Dziś namy zaledwie wtorek, a one mają takie korzenie.
Wzgórze chaosu 06:27, 10 wrz 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Nie wiem czemu letnie cięcie jest tak mało znane, a wiosenne "uprawiane" na szeroką skalę. Nawet w sadach wiosną nie tnie się wszystkich drzew.

A prawda jest taka, że najwazniejsze jest letnie cięcie. I to cięcie pozwala na ładne zagęszczenie się drzewa i utrzymanie pożądanego kształtu.

Wiosenne cięcie służy właśnie do pobudzenia wilków, czyli mocnych gałęzi, które mogą pomóc odmłodzić drzewo (zazwyczaj owocowe). Stare gałęzie mniej owocują. I wtedy mozna wyprowadzić nową.
Jednak podstawą jest letnie cięcie. I wcale nie trzeba drzew ciąć co roku jesli kształt korony nas zadowala.

Polecam 'Cięcie drzew i krzewów' Peter Himmelhuber. Bardzo fajnie napisana ksiązka. (nie wiem czy było nowe wydanie)

Toszka dziękuję za polecenie książki Zamówiłam i będę się dokształcać. Przy coraz większej ilości drzew taka wiedza przyda się na pewno. Ciekawa jestem tego letniego cięcia i jak taki zabieg wpłynie na wygląd rośliny w następnym sezonie. Boję się trochę, że po usunięciu wielu wilków latem będę miała efekt "kolejnej korony" - czyli nadmiernego zagęszczania się nie od pnia ale od połowy... Trudno mi to sensownie opisać, ale szczególnie przy kulistym pokroju nie wiem jak to wyjdzie.
Np klon globosum gold widziany z kuchennego okna - przez kilka lat był systematycznie cięty wiosną. Od trzech sezonów nie widział sekatora. Czy tak powinno wyglądać teraz letnie cięcie? Powyżej tej czerwonej linii? Nie chcę, aby to drzewo było większe niż jest teraz. Jak zatem Iwonka go ciąć aby był czymś a'la kula?

Miłkowo - sezon 2016-2022 00:49, 10 wrz 2019

Do góry
Irenko przyłączam się do życzeń. Wszystkiego najlepszego, szczęścia, zdrowia spełnienia marzeń. Buziaki ślę urodzinowe.

Taki kwiatek dla pięknej solenizantki.

Za drzwiami do ogrodu... 00:45, 10 wrz 2019

Do góry
Trochę dekoracji...
Za drzwiami do ogrodu... 00:42, 10 wrz 2019

Do góry
Begonie Dragony niezawodne

Paw ubrał się w takie piórka...

Za drzwiami do ogrodu... 00:28, 10 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Hmmm a ty wiesz,że moje dwa rozchodniki też są bez liści.i zastanawiałam się , co je zwarło
Krecik tez tu i owdzie buszuje.
ale ogólnie jeszcze wszystko cieszy.Tylko róze mnie wkurzają.
A u ciebie żądnie.
A , moja barbula już kwitnie .Dzięki

Zawsze jest na co ponarzekać... ...ale cieszmy się tym co mamy
Moje Barbule też zaczynają,jedna ma ekstremalnie suche warunki...

Ja lubię w swoim ogrodzie ogólne widoczki,bo szczegóły bedę jeszcze dopracowywać

Za drzwiami do ogrodu... 00:10, 10 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu odnośnie nasion traw nie mam pojęcia, ale zapytaj w tej sprawie Mirkę "Mirkowy ogród".

Widziałaś moja róże o której pisałam na str 651 chyba 3 fotka

Widzę, że aspirin też masz u mnie w tym roku coś nie bardzo za duże słońce.

Zajrzę w takim razie do Mirki
Widziałam tą Twoja różę Elu na str 651...a co w związku z nią???
U mnie Aspirynka szybko przekwita,jakoś specjalnie mnie jeszcze nie zachwyciła.
Ale ja czekam na co najmniej trzeci sezon róż

Ta Stadt Rom to też świeżynka
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 00:07, 10 wrz 2019

Do góry
Nasiona kupiłam w zeszłym roku mieszankę trzech kolorów w tym miałam swoje. Najwyższa miała jakieś 70cm tak na oko bo nie mierzyłam. Najczęściej około 40cm, musiałabym pomierzyć. Ale wysokość jej nie służy bo te kolorowe przylistki czy listki są tylko na końcach. Biała najmniej mi się podoba, fioletowa najbardziej.
Kiedy kwitnie? To zależy czy siejesz w domu rozsadę czy z samosiewy albo siewu do gruntu. Moje zaczęły kwitnąć pod koniec czerwca. Zdjęcia z 28 czerwca. Ta biała w tle to ta najwyższa. Ja mocno te siewki wymęczyłam bo przesadzałam kilka razy więc większość kwitła później. I kwitła do zimy.

Zebrałam nasiona mogę wysłać, zresztą już obiecałam paru osobom.

30 pazdziernik

6 listopad
Za drzwiami do ogrodu... 23:56, 09 wrz 2019

Do góry
GorAna napisał(a)
Aniu, ależ bogato masz w ogrodzie!...tyle kolorów i wcale nie widać suszy.

Wiesz Aniu ,sytuację ratuje kropelkowe nawadnianie ...ale deszcz,to deszcz A u nas dawno padało.A na "daliowej" brak nawadniania i niektóre jeszcze nie kwitną,trawy tam też marne.
Na zdjęciach kolorki się bardziej kumuluja A w rzeczywistości ogród łapie jesienny klimat...lecą liście z brzóz...

Malutki pod lasem 23:42, 09 wrz 2019

Do góry
Dziś myślałam dalej działać, szczególnie, że jutro bio śmieci zabierają, ale cały dzień leje. W sumie dobrze, będzie się lepiej ryło
Z góry wygląda to tak:

Pomyślałam, że tą jedną posadzoną brzozę przeniosę bardziej do przodu i posadzę je równo trzy po łuku, w równej odległości od krawędzi rabaty.
Za drzwiami do ogrodu... 23:38, 09 wrz 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Mi też niektóre rośliny chorują,niektóre coś podjada.Np. ciemne rozchodniki zasmakowały jakimś gąsienniczkom.A kreciki zaczęły ponownie buszować w rabatach.Także nie wszędzie tak kolorowo jak by się mogło wydawaćAle cieszmy się tym co się da

Hmmm a ty wiesz,że moje dwa rozchodniki też są bez liści.i zastanawiałam się , co je zwarło
Krecik tez tu i owdzie buszuje.
ale ogólnie jeszcze wszystko cieszy.Tylko róze mnie wkurzają.
A u ciebie żądnie.
A , moja barbula już kwitnie .Dzięki
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:35, 09 wrz 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

W ubiegłym roku zakochałam się w tym trzcinniku... szczególnie gdy rosa na nim siądzie to tylko stać i podziwiać

Miłość zasłużona - zjawiskowy jest, naprawdę! chyba nie skłamię, jak powiem, że wolę tego trzcinnika od wieeelu wielu innych traw

Dla Ciebie Medium boy
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:33, 09 wrz 2019

Do góry
April napisał(a)
Kasiu, postaram się cyknąć fotki i wstawię moje molinie KF nad basenem

super! czekam cierpliwie

Dalijki dla Ciebie
Za drzwiami do ogrodu... 23:23, 09 wrz 2019

Do góry
Dorotko,trochę daleko na częste odwiedziny ...ale chyba nie aż tak żeby w ogóle..!?Daleko jesteś od Warszawy?... i na którą stronę od niej?Mam nadzieję że kiedyś do mnie zawitasz Miło byłoby się zobaczyć

Laguną mnie zainteresowałaś I ciekawa jestem gdzie posadziłaś New Dawn i jaką masz dla niej pergolę.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 23:05, 09 wrz 2019

Do góry
To szałwia powabna. Nie zimuje niestety ale sama się rozsiewa. Dobrze widzisz jest biała, fioletowa i różowa. Traktuję ją jako wypełniacz rabat i nawet w trakcie sezonu przesadzam. Jak zaczyna źle wyglądać to przycinam powyżej pierwszych liści na gałązce, tam już rosną kolejne. Dzięki przycinaniu ładnie się zagęszcza. Można też nie przycinać tylko że z czasem zasychające nasienniki wyglądają mało atrakcyjnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies