Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Żywopłot strzyżony z cisa 18:25, 19 wrz 2016

Do góry
Tu nie o gatunek chodzi a o odpowiednie przygotowanie tego miejsca. Trzeba wybrać całą ziemię na co najmniej pół metra i nasypać żyznej, zgodnie z wymaganiami wybranego gatunku oraz zapewnić systematyczne podlewanie i możesz sadzić co chcesz, aby wąskie (odmiana kolumnowa) było.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 16:21, 19 wrz 2016

Do góry
Lekko kwaśna lub obojętna. Kwaśna nie.
Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 15:09, 19 wrz 2016

Do góry
Przejrzyj ten watek od początku a znajdziesz wszystkie odpowiedzi.
Nie wbijasz gwoździa w drzwi od frontu a z góry, nie widać i nie uszkodzi drzwi.
A jak metalowe to wieszasz jak ja teraz mam powieszony wianek z ciemiernikami
długa wstążka opasująca drzwi i nic nie trzeba wbijać. Albo dwa wianki, jeden wewnatrz a drugi na zewnątrz.

Wszystko mocujesz klejem, nawet żywe gałązki.

Jeszcze ten watek obejrzyj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1609-wianki-dekoracje-na-wielkanoc-i-obsadzanie-skrzyneczek
Robinia akacjowa 12:31, 19 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Palików nie można wyjąć, za wcześnie, niech chociaż zimę przetrzymają.
A w sprawie tej robinii to mogę powiedzieć wszystko co najgorsze, ja bym wyciepała i spaliła.

To się załamałam ale na razie nic nie poradzę ,dopiero co wsadzone ,musze obserwować i czekac ,zobaczymy po zimie Wyciapać i spalic nie mogę bo trzeba pozwolenie a dopiero jedne drzewa wyciapałam ;/ Jesli jest tak jak pani mówi to dziwne ,że znajduje się w dziesiątce najpiękniejszych drzew w Polsce i ponoć mało wymagająca ,przycinać nie trzeba ,nie ma kolców ,ja juz nic nie rozumiem ;/ Pewnie ile ludzi tyle zdań ,na razie są piękne i liczę ze w moich rekach takie już zostaną
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:59, 19 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cały proces możesz obejrzeć w Mai w ogrodzie http://majawogrodzie.tvn.pl/201,Zimozielony-uporzadkowany-ogrod-z-lustrem-odc-487,odcinek.html

Czy bordowe drzewko to klon ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:53, 19 wrz 2016

Do góry
Cały proces możesz obejrzeć w Mai w ogrodzie http://majawogrodzie.tvn.pl/201,Zimozielony-uporzadkowany-ogrod-z-lustrem-odc-487,odcinek.html

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:51, 19 wrz 2016

Do góry
Najlepiej w terminie wiosennym, ale jak robiliśmy ogród zimozielony, to formowanie rozpoczęliśmy w sierpniu, ale tylko ucięte gałęzie najdłuższe a nastepne, właściwe formowanie wykonaliśmy w maju.

Sierpień

Maj

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 20:28, 18 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przeklejam jakby co

To nie zimujące u nas Sisyrinchium, czyli miecznica, pochodzi z rodziny kosaćcowatych. Anglia i te rejony.

bardzo dziękuję Danusiu
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:35, 18 wrz 2016

Do góry
Nie, najlepiej mieć 3 komorę i go przerzucić przed zimą. Świeże dosypujesz do aktualnej pryzmy.
Robinia akacjowa 14:26, 18 wrz 2016

Do góry
Palików nie można wyjąć, za wcześnie, niech chociaż zimę przetrzymają.
A w sprawie tej robinii to mogę powiedzieć wszystko co najgorsze, ja bym wyciepała i spaliła.

Ale pogadamy za kilka lat, jak już będziesz miała dosyć tego drzewa. Ja go w każdym razie sadziłam w latach 90-tych i ogrody z tymi drzewami konserwowałam, to wiem najlepiej. A teraz jest tyle piękniejszych drzew, że o tym to wolę zapomnieć. Dało nam się we znaki.

Co roku, gdy przyjdzie jesienny przymrozek, na tej robinii liście wyglądają okropnie, sine, poskręcane i jako pierwsze robią kaput. Na innych drzewach liście się przebarwiają, na śliwie wiśniowej najdłużej się utrzymują i zdobią. Tutaj nie, po prostu masakra.

Wiosną może połowa drzewa wymarznąć (tam gdzie przeciąg jest) i wtedy masz okropieństwo nie drzewo.
Nie kwitnie, byle co po prostu.

A jak wyrośnie za parę lat to żadną siłą nie uformujesz z tego niczego ładnego. Chwast i tyle. I to w dodatku chwast uciążliwy. Uwierz to ostatni rok, kiedy ono jako tako wygląda.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 14:24, 18 wrz 2016

Do góry
Tak, to wiem oczywiście, ale pytanie brzmiało wysoko szczepiona, a nie "wysoko prowadzona". Wyprowadzić można po latach,a szczepienie jest po prostu od razu na konkretną wysokość. W odpowiedzi o to mi chodziło. Od razu drzewo takie jak trzeba posadzić i pod nim coś.

Wtedy pieniek jest równy, prosty, wysoki, gruby.
Samodzielne prowadzenie często prowadzi do krzywulców i połamańćów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:19, 18 wrz 2016

Do góry
Dwie osoby mogą usiąść, a talerz z ciastem stawiam na nogach rzeźby
Ogród w remoncie 13:51, 18 wrz 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Nie wiem czy udało się z tym podpisem . A jednak nie . Nie mogę się w tym połapać.

Podpis popraw, bo "O' masz poza zielonym linkiem i brak odstępu pomiędzy ASIA a Ogród

Asia - Ogród w remoncie
Ćwiczenia w linkowaniu 13:50, 18 wrz 2016

Do góry
Podpis popraw, bo "O' masz poza zielonym linkiem i brak odstępu pomiędzy ASIA a Ogród

Asia - Ogród w remoncie
Choroby trawnika 12:36, 18 wrz 2016

Do góry
Nie ma rady, trzeba było zmyć, zawsze o tym pamiętać, teraz to już po ptokach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:32, 18 wrz 2016

Do góry
Izka napisał(a)
A cz ja mogę liczyć na jakoś podpowiedz, wrzuciłam post na str 546

Ja tu widzę proste linie.

Aby przymaskować rynnę, bo szpeci posadź pnącze, ładna różę pnącą z klemaitsem albo bluszczem (1)

Na tle ściany posadź jednakowe drzewka pienne np. miłorzęby Mariken (4). Albo szczepione śliwy dziecięce z bordowymi liśćmi.

Jeśli miłorzeby to kule z tyłu borodowe, fioletowe lub burgundowe (berberysy Bagatelle, Admiration, Concorde (2 i 5)

Między nimi w tle miskany 'Morning Light' (6).

Z przodu białe hostki lub Carex 'Evergold' (3)

Przed "5" -tką Stipa tenuissima, z jeżówkami jesli słońce albo japońskimi zawilcami i turzycami zamiast ostnicy - jeśli półcień.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 10:56, 18 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
.. Katalpa późno puszcza liście, bardzo późno.
Danusia to może być też zaletą bo po zimie słońca w pomieszczeniach (które ma osłaniać) nigdy zbyt wiele
sprawa wysoko szczepionego egzemplarza też jest łatwa do rozwiązania, kupując młodziaka bez bez bocznych gałązek lub z niewielkimi odgałęzieniami golimy gościa rok lub dwa i mamy to co chcemy

to co napisałem dotyczy bardziej innych przypadków - jako podpowiedź dla zaglądających do tego wątku
bo podnieść do góry można nawet brzozę Youngii czy np modrzew Stiff Weeper (zwisający) którego z metrowego grzybka zamieniłem w 3m płaczący słupek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:09, 18 wrz 2016

Do góry
Rzeźba ma inne przeznaczenie, ale jeszcze miejsca docelowego dla niej nie ma. Więc cihutko siedzi na ławce.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 10:08, 18 wrz 2016

Do góry
Platan 'Alphens Globe". Katalpa późno puszcza liście, bardzo późno.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 09:11, 18 wrz 2016

Do góry
Oznacza to że pieniek ma minimum 250 cm a korona jest powyżej. Nie ma rozgałęzień od dołu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies