Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 08:57, 07 wrz 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Kasiu, witam sięu Ciebie oficjalnie, bo czasami incognito bywałam
Katka z Mojej bajki poleciła mi Ciebie jako specjalistkęod cięcia himalajki, czy mogłabyś mi pokazać swoją jak teraz wygląda i powiedzieć kiedy ją tniesz?
Pozdrawiam

Witam Cię i zapraszam, ja ostatnio rzadziej bywam, taki czas
Tne na wiosnę, tyle i le potrzeba - nie zawsze urywam w połowie przyrostu, czasem koryguję więcej. Jeszcze powtarzam w czerwcu lub lipcu jak za długi puści przyciete pędy. Moja teraz wygląda tak, nie pamiętam ile ma lat ale z 10 na pewno

Tajemniczy Ogród 07:54, 07 wrz 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Iwonko, aż poszłam zmierzyć Ok. 50 - 60 cm, dość blisko, a ile Ty zostawiłaś? Tam jest szpaler Limków, którym trochę pomagam stać prosto za pomocą sznurków, a w tym miejscu po prostu opierają się o ławkę. Dzięki za miłe słowa!!!

Dziękuję "Brzózko" Ja zostawiłam o wiele więcej, dlatego dokupiłam wczoraj jeszcze dwie hortki. Planuję poprawić dzisiaj te nasadzenia przy ławce, ale aż mnie od tego miejsca odrzuca. W pobliżu mam moje chore perukowcowe nieszczęście i aż się boję tam kopać....
Za drzwiami do ogrodu... 00:45, 07 wrz 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Prześliczna ta jeżówka Aniu

...i fotogeniczna
Za drzwiami do ogrodu... 00:43, 07 wrz 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Pięknie masz

Dalie cudowne. Dawniej sądziłam dużo...teraz nie mam ani jednej.
Dużo roboty z nimi. Trzeba upraszczać sobie życie...
Przy dużym ogrodzie roboty ogrom

Pozdrawiam serdecznie

Agatko ja też jestem za upraszczaniem...ale daliom nie mogłam się oprzeć Zobaczymy ile z nimi wytrzymamMoja ogrodowa przygoda niedawno się zaczęła więc muszę się przekonać co mi najbardziej będzie odpowiadało w ogrodzie.
Życie w wiejskim ogrodzie 00:37, 07 wrz 2019

Do góry

Pora iść spać bo robi się późno a jutro … wróć dzisiaj kolejny dzień wyzwań.

Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia

Życie w wiejskim ogrodzie 00:26, 07 wrz 2019

Do góry

Anabella Pink tak się prezentuje po przekwitnięciu. Swoją drogą ten róż to miała króciutko.

W niektórych miejscach to już taki gąszcz, wiosną trzeba będzie trochę wykarczować.

Dalie w gruncie już mnie przerosły. Mam mieszane odczucia co do ich wiosennego pędzenia.

Biała kartka

Do góry

W donicach jeszcze lato, różowa piękność to moja niekwestionowana faworytka.

Floksy powtarzają kwitnienie, bezobsługowe.

Do góry

Nie mogłem się im oprzeć, mini chryzantemy.

Zjawiskowe Rubrum, dla mnie osobiście najpiękniejsza rozplenica.

Do góry

Wiosna i jesień to okres największej ilości doniczek, zwłaszcza tych małych na stołach w ogrodzie. Wybór jest tak ogromy że ciężko mi się ograniczyć no i nie trzeba tak często podlewać przy tej pogodzie.

Bratki z własnej produkcji, powtórzyły cechy mateczne co mnie niezmiernie cieszy.

Tu już inna bajka, pelargonie, papryczki, hebe.

Do góry

Jesień to oczywiście okres zakupów, planowania i sadzenia cebulowych. Skromne początki gromadzą się w koszyku.

Tak wyglądają moje cebule tulipanów które rosły w donicach. Mocno podzielone dlatego sadzę je zawsze do gruntu, niewiele z nich powtórzy kwitnienie.

Najwięcej tulipanów będę miał w następnym sezonie lilikształtnych, bardzo mi się podobają.

Do góry

Sadzenie to zawsze czysta przyjemność, zostaje podlewanie i jak zawsze oczekiwanie Też tak macie ? raptem coś się posadzi a już ma się duże wymagania. Te maleństwa dopiero w następnym roku pokażą swoje piękno.

Przeszło 50 sadzonek znalazło się w gruncie. Przetaczniki, rdesty, kocimiętki, bylice i wiele innych.

Czyściec wielkokwiatowy 'Superba', Krwawnica pospolita 'Robert'

Sadziec dęty 'Atropurpureum'

Ożanka hyrkańska

Jeśli już jestem w temacie sadzonek pokażę Wam moją małą rozsadę ciemierników. Przeniosłem samosiejki z rabat do doniczek. Planuję sadzić w miejsca docelowe dopiero w następnym sezonie, będą zimować w domku ogrodnika.

Do góry

Witam się z Wami bukietowymi Limelight wieczorową porą. Lubię przysiąść wieczorem przed komputerem gdy za oknem już ciemno a dom wycisza się i można w spokoju ogarnąć swoje myśli i przelać je na monitor.

Bez wątpienia idzie jesień, widać to po pogodzie a jeszcze bardziej w ogrodzie.
Po fali upałów w zeszłym tygodniu przyszło ochłodzenie, poranki i wieczory są dość chłodne. Rabaty bylinowe już nie takie kolorowe, tracą soczystość na rzecz brązów.

Od dłuższego czasu gromadziłem na liście zakupów gatunki których nie można dostać u mnie stacjonarnie. W zeszłym tygodniu przyszła do mnie paczka z roślinami. Większość została posadzona na rabatach w ogrodzie warzywnym. Doszedłem do wniosku że ta część najmniej atrakcyjnie prezentuje się właśnie jesienią.

Sadzonki zaraz po wyjęciu z paczki, zmęczone podróżą ale bardzo ładnie ukorzenione i z rozbudowaną rozetą liściową.

Za drzwiami do ogrodu... 00:22, 07 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Mam te różyczkę mało tego u mnie kwitnie non stop kiściami tfu tfu nie choruje. Teraz miała na jednej kiści 7 rozwiniętych kwiatów a kwiaty duze.
U mnie rośnie 5 rok pod balkonem muszę ją podlewać. Ma ok 80 cm po pierwszym kwitnieniu badyle przycinam do 50 cm od ziemi okwitle.

Aniu podoba mi się Pashmina, ale ciągle coś stoi na przeszkodzie aby ją kupić.
Teraz pięknie w ogrodach wszystko kwitnie naraz. Powoli zbliża się jesień i znowu piękne kolorki.

Elu u mnie ogród już ewidentnie łapie jesienne kolorki.Ale różyczki cieszą każdym kwiatuszkiem jeszcze Wzrok jednak coraz bardziej przyciągają trawy!

Za drzwiami do ogrodu... 23:56, 06 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Aniu, nie wiem czym bardziej się zachwycać.....
Dalie prześliczne.aż ciągle chce mi się nowych.I chyba na drugi rok , kilka dokupię.chociaż już ich trochę mam.ale borowych, fioletowych nie mam.A miały takie sławnie być.a wyszło jak wyszło.Sama wiesz.
No ty fakt, kupiłaś od razu dużo.
Róże tez masz prześliczne, zdrowe.A moje nie wszystkie takie są.Już mi ręce do nich opadają.
Dzięlżany piękności.Hortensje, jeżówki, oj wszystko dorodne i piękne

Mi też niektóre rośliny chorują,niektóre coś podjada.Np. ciemne rozchodniki zasmakowały jakimś gąsienniczkom.A kreciki zaczęły ponownie buszować w rabatach.Także nie wszędzie tak kolorowo jak by się mogło wydawaćAle cieszmy się tym co się da
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:31, 06 wrz 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Piękne zestawienie!!! A ussuryjskiego posadzę sobie na 100% .

Koty to faktycznie bezproblemowe stworzenia mające własny świat. Zdecydowanie są przekonane, że to my mieszkamy u nich i bez pardonu domagają się wpuszczenia / wypuszczenia / jedzenia / miziania. Np. o 2 w nocy. A potem o 4...
Ptasi gaj 23:16, 06 wrz 2019

Do góry
cd

od frontu

z tyłu

Ptasi gaj 23:11, 06 wrz 2019

Do góry
Dalie kołnierzykowe

Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:42, 06 wrz 2019

Do góry
ren133 napisał(a)
Mazan,
Proszę cię bardzo o pomoc w kwestii moich świdośliw. W tym roku chcąc uniknąć przedwczesnego żółknięcia i opadania liści zrobiłam 3 opryski preparatem domark. Długo były ładne. Już myślałam, że poradziłam sobie z problemem ale niestety kilka dni temu zauważyłam że ich stan znowu się pogarsza. Nie wiem co robić. Pomóż proszę

Reniu, moim zdaniem mają za mokro i dlatego przedwcześnie żółkną i opadają liście.
Świdośliwy to krewne aronii, a nie śliw i nie lubią podmokłego gruntu. U Ciebie z tego co pamiętam rosną przy trawniku, który zapewne regularnie podlewasz. Też tak miałam. W zeszłym roku zlikwidowałam trawnik i podlewam sporadycznie, nawet w upały. Liście nie żółkną i nie chorują.
Księżycowy... 22:25, 06 wrz 2019

Do góry
Widok na sad od strony domku ogrodnika

Plan miałam taki, żeby zrobić dwie proste rabaty, przedzielone ścieżkami trawiastymi na linii osi widokowych, ognisko wtopione w rabatę bliżej domku ogrodnika coś w tym stylu
https://pl.pinterest.com/pin/360639882661327869/
https://pl.pinterest.com/pin/360639882661327912/

I nagle pojawił się w mojej głowie problem: moje osie widokowe są "niezamknięte" i poprzez nie jestem otwarta na podglądactwo potencjalnych sąsiadów, którzy mogą kiedyś wykupić działkę za warzywnikiem( to po historiach dziewczyn na różnych wątkach).

Oś widokowa od tarasu

Oś widokowa od wjazdu/wejścia do domu

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:17, 06 wrz 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Wstęp do jesieni przecudowny Uwielbiam

Wiem.

Listki piwonii ładnie się przebarwiają.

Hosty też wyczuwają jesień.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies