Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Gosiek33 09:01, 24 paź 2019

galgAsia napisał(a)

Ot, ciekawostka przyrodnicza Nie podejrzewałam, że takie praktyki się stosuje, i to - jak rozumiem - na szeroką skalę. No i to samo dotyczy małych asterków chryzantemek mieszczących się w dłoni i innych cudeniek, ,które kupujemy, skuszeni ich kompaktowością. A czy te antygibereliny mają jakieś działania uboczne?

Jako doświadczona i zawiedziona napiszę - co przeżyło porosło w duże egzempplarze ni jak nie przystające do moich marzeń

wstawiłam u mnie chryzantemę zimującą u mnie już jakiś czas - kupowana w listopadzie kilka lat temu
April 09:05, 24 paź 2019

galgAsia napisał(a)
Hej, Jolu o Poranku . Jedna to na pewno Marvelous Marble Silver. Teraz nie pamiętam, czy jest tam jeszcze inna, przy okazji sprawdzę.

Twoje zdjęcie jest ładniejsze niż te pokazywane w internecie Musi mieć u ciebie idealne warunki. Cudna. Dawno ją masz? Przyrasta dobrze?
Niestety nie ma jej w mojej ulubionej szkółce. Będę się wiosną uśmiechać o uszczknięcie pędu, jak będziesz się wybierać na Tour de Masovia
Toszka 09:05, 24 paź 2019

galgAsia napisał(a)

(...) A czy te antygibereliny mają jakieś działania uboczne?

Nie, nie mają, prócz rozczarowania w drugim roku nabywcy, ze np. niziutka szałwia na wiosnę stała się szałwią gigant.
Są środki rozkrzewiające, skarlające, zwiększające ilość kwiatów, hamujące przyrost bocznych pędów etc. Biochemia poszła na przód. Widzę to po swoim rodku wyhodowanym z białego bąbelka - ma 5 rok i jeszcze nie ma kwiatów.... a gdyby tak był w rękach szkółkarza to już w drugim sezonie stałby na półce sklepowej rozkrzewiony i usypany kwiatami
galgAsia 09:14, 24 paź 2019

Gosiek33 napisał(a)

Jako doświadczona i zawiedziona napiszę - co przeżyło porosło w duże egzempplarze ni jak nie przystające do moich marzeń

wstawiłam u mnie chryzantemę zimującą u mnie już jakiś czas - kupowana w listopadzie kilka lat temu

Chryzantemę widziałam, kolor cudny, ale pewno rośnie drapak . Ostatnio się właśnie dziwiłam, bo sąsiadka posadziła też taką chryzantemkę, i w tym roku wyszedł z niej wielki krzaczor z pokładającymi się pędami. A super warunków to ona nie ma, o nie . I pewnie stąd pochodzą zalecenia dot. uszczykiwania - bo inaczej tego nie ogarniemy...

galgAsia 09:18, 24 paź 2019

April napisał(a)

Twoje zdjęcie jest ładniejsze niż te pokazywane w internecie Musi mieć u ciebie idealne warunki. Cudna. Dawno ją masz? Przyrasta dobrze?
Niestety nie ma jej w mojej ulubionej szkółce. Będę się wiosną uśmiechać o uszczknięcie pędu, jak będziesz się wybierać na Tour de Masovia

W tym miejscu rośnie od czerwca, a zimę spędziła zadołowana. Rośnie na cienistej - ma ażurowy cień od metasekwoji - ale w nóżkach ma luksus - kompost, ziemia liściowa... Już sobie robię notatkę - Jola: żurawka . Masz na bank
April 09:22, 24 paź 2019

galgAsia 09:24, 24 paź 2019

Toszka napisał(a)

Nie, nie mają, prócz rozczarowania w drugim roku nabywcy, ze np. niziutka szałwia na wiosnę stała się szałwią gigant.
Są środki rozkrzewiające, skarlające, zwiększające ilość kwiatów, hamujące przyrost bocznych pędów etc. Biochemia poszła na przód. Widzę to po swoim rodku wyhodowanym z białego bąbelka - ma 5 rok i jeszcze nie ma kwiatów.... a gdyby tak był w rękach szkółkarza to już w drugim sezonie stałby na półce sklepowej rozkrzewiony i usypany kwiatami

Taaa, marketing na maxa… Ciekawe zatem, co pokażą moje chryzantemki za rok - nie wykluczam przycinania/uszczykiwania.
Tak sobie myślę, czy przypadkiem moje jabłonki ozdobne nie dostały takiego dopalacza w szkółce - bo przyjechały do mnie w ub. roku obsypane jabłuszkami. Sadziłam jesienią, a w tym roku nie zakwitły ani jednym kwiatkiem. No chyba, że zajęły się po po prostu korzenieniem, a kwiaty będą w przyszłym...
Anda 09:26, 24 paź 2019

Jabłonki często rodzą co drugi rok. Liczy się też to, czy masz niedaleko zapylacza danej odmiany. Poza tym, tak jak piszesz, cała siła idzie właśnie w korzenie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 09:36, 24 paź 2019

Dodatkowo szkółkarze sowicie nawożą. Już na jesieni dbają o bogate kwitnienie i owocowanie, bo takie rośliny są atrakcyjne dla nabywcy. Potem posadzone w ogrodzie prócz aklimatyzacji i ukorzeniania potrzebują czasu na detoks poopryskowo-nawozowy. Rośliny potrzebują...nie szkółkarze

Dla mnie to nie tyle kwestia marketingu, co zwyczajny biznes. Zarabianie to nie wstyd. Dla szkółkarza interesem jest ciągła sprzedaż... podobnie jak w interesie lekarza nie jest zdrowy pacjent...temat rzeka...
Anda 09:44, 24 paź 2019

Klient wymaga takich roślin. U nas właśnie takie owocujące i dobrze odżywione najlepiej się sprzedają. Dlatego też co roku conajmniej raz są przesadzane do świeżej ziemi i większych doniczek. Ta ziemia jest z dodatkiem nawozu. Piszę tu o roślinach sprzedawanych w donicach. Krzewy i drzewa z pola, z gołym korzeniem lub w balocie to inna bajka.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies