Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 09:49, 24 paź 2019

Wiesz, Toszka, ja to nawet rozumiem, i masz rację - to nie wstyd. Jedno ale mam: nie jest to wiedza dostępna dla wszystkich. I nabywcy są potem rozczarowani / zaniepokojeni / zdegustowani - niepotrzebne skreślić . Bo dostają trochę zafałszowaną informację odnośnie rośliny - kupuje kompaktową, bo chce kompaktową. A potem ma drapaka...
galgAsia 09:52, 24 paź 2019

Anda napisał(a)
Klient wymaga takich roślin. U nas właśnie takie owocujące i dobrze odżywione najlepiej się sprzedają. Dlatego też co roku conajmniej raz są przesadzane do świeżej ziemi i większych doniczek. Ta ziemia jest z dodatkiem nawozu. Piszę tu o roślinach sprzedawanych w donicach. Krzewy i drzewa z pola, z gołym korzeniem lub w balocie to inna bajka.

No, robi się błędne koło - klient chce wypasione, to dostaje wypasione. A potem zdziwiony... Bo sam już tych roślin tak nie dokarmi.
Anda 09:55, 24 paź 2019

Nie wiem, jak to jest w polskich dobrych szkółkach. U nas jest tak, że jest podział na rośliny sezonowe i byliny. Przy chryzantemach bylinowych jest napisana wysokość jaka osiągną po posadzeniu do gleby. Chryzantemy sezonowe najczęściej nie są wysadzane do gleby. Najpierw klienci sadzą je do donic a potem przeważnie lądują w kompoście. Poza tym sami ostrzegamy klientów przed możliwym rozrostem i ewentualną zmianą koloru tych sezonowych chryzantem. Myślę, że w każdej dobrej szkółce tak to powinno być robione.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:59, 24 paź 2019

galgAsia napisał(a)

No, robi się błędne koło - klient chce wypasione, to dostaje wypasione. A potem zdziwiony... Bo sam już tych roślin tak nie dokarmi.

Wiesz, zależy co radzi mu sprzedawca. Ja np. zawsze mowię o tym, że trzeba ulepszyć glebę przed posadzeniem. Rośliny które nie wyglądają tak, jak sobie wyobraża klient po prostu nie schodzą.

Z tym nawożenie to tez nie jest tak, że nawozi sie bez pamięci. Nawóz kosztuje i czas pracownika i pieniądze. Rośliny przenawozone częściej chorują, zbyt szybko rosną i trzeba je częściej przesadzać. To też kosztuje. Więc żaden porządny szkółkarz nie będzie roślin nawozil bez końca, bo to nie jest ekonomiczne po prostu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 10:04, 24 paź 2019

Ja podejrzewam, Ewo, że większość naszych chryzantem jest kupiona w marketach lub pod cmentarzami w okresie okołolistopadowym, kiedy kwitną, są piękne, a potem niektórym szkoda ich wyrzucić - ja tak właśnie mam . Kolory tak mnie zachwyciły, że postanowiłam spróbować. Przezimowały bez szwanku, zaczynają kwitnąć . Jak jednak porosną wielkie, to je przesadzę .
galgAsia 10:26, 24 paź 2019

Dla Mrokasi - ciekawe, czy te żółte w cieniu nie byłyby limonkowe? Tylko pytanie podstawowe - czy to jest do dostania?

Miłorząb Leda

Dereń kousa Gold Star

Właśnie sprawdziłam - są w szkółkach netowych
anabuko1 10:31, 24 paź 2019

galgAsia napisał(a)
Dla Mrokasi - ciekawe, czy te żółte w cieniu nie byłyby limonkowe? Tylko pytanie podstawowe - czy to jest do dostania?

Miłorząb Leda

Dereń kousa Gold Star

Właśnie sprawdziłam - są w szkółkach netowych

Ale piękne i dereń i ten milorzab.
anabuko1 10:35, 24 paź 2019

galgAsia napisał(a)

Chryzantemę widziałam, kolor cudny, ale pewno rośnie drapak . Ostatnio się właśnie dziwiłam, bo sąsiadka posadziła też taką chryzantemkę, i w tym roku wyszedł z niej wielki krzaczor z pokładającymi się pędami. A super warunków to ona nie ma, o nie . I pewnie stąd pochodzą zalecenia dot. uszczykiwania - bo inaczej tego nie ogarniemy...

Niektóre chryzantemy rosną jak miotły. A niektóre i niższe i same się trochę krzewia. Wszystko zależy też i odmiany i od ziemi w jakiej rosną.
Toszka 10:40, 24 paź 2019

Anda napisał(a)

(...)
Z tym nawożenie to tez nie jest tak, że nawozi sie bez pamięci. Nawóz kosztuje i czas pracownika i pieniądze. Rośliny przenawozone częściej chorują, zbyt szybko rosną i trzeba je częściej przesadzać. To też kosztuje. Więc żaden porządny szkółkarz nie będzie roślin nawozil bez końca, bo to nie jest ekonomiczne po prostu.

I dlatego też przerzucono się w szkółkarstwie ozdobnym na retardanty łatwe w użyciu (oprysk dolistny), np. daminozyt, który prócz zahamowania wzrostu daje także zwiększenie liczby pąków bocznych oraz liczby liści na pędach bocznych, przy zachowaniu wielkości koszyczków kwiatostanowych. Nie trzeba uszczykiwać ani strzyc, tak jak drzewiej to robiono szykując materiał szkółkarski na sezon.
To się nazywa postęp

Nawiasem mówiąc (pisząc) jesli z 3-litrowej donicy można wyciągnąć kilka łyżek nawozu...to ja nie wiem gdzie jest oszczędność... to przykład z poprzedniego roku z jednego sąsiedniego wątku. Z pięciu doniczek uzbierała się pełna szufelka nawozu
mrokasia 10:41, 24 paź 2019

Poczytałam ostatnie rozważania o skarlanych astrach i chryzantemach. Rzeczywiście, takie doświadczenia są irytujące - kupujesz coś co ma 30cm a w następnym roku wyrasta krzaczor 120cm... Najgorsze, że brak o tym info przy roślinie... Ja póki co nie przekonałam się ani do astrów ani do chryzantem w ogrodzie, choć u innych podziwiam.

Asia - dzięki kochana, ten miłorząb jest cudny!!! Dereń jakoś mniej mnie zachwycił, za dużo się na nim dzieje jak dla mnie .