Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:54, 10 lis 2011

Do góry
do nas do ogrodu przychodzą 2 jeże. Wieczorami opróżniają co zostanie po kolacji naszych kotów zewnętrznych ( bo mamy koty na zewnątrz, nie w domu). Jak jeż się posila, to słychać go w całym ogrodzie- najpierw walczy z tackami styropianowymi , bo stając na brzegu podnosi tackę i ona zasłania mu wszystko. Więc musi ją staranować i podeptać. Potem zabiera się za jedzenie- mlaszcze i siorbie jak ktoś bardzo, bardzo niewychowany.

Od kilku dni ich nie widać- może poszły spać.

Pięknie i nastrojowo u Ciebie Danusiu.

Kocimiętka - Nepeta 23:41, 10 lis 2011

Do góry
i ma ładny pokrój jak się tnie ją mocno.
Ułudka wiosenna (Omphalodes verna) 23:38, 10 lis 2011

Do góry
na mazowszu zimuje bez okrycia, na piasku ( u mnie) i na glinie ( u mojej mamy). Z moich obserwacji wynika że jednak woli nie być bezpośrednio w słońcu, bo wtedy więdną jej liście. Często powtarza kwitnienie jesienią, ale znacznie mniej obficie.
Ogród - początek 21:45, 08 lis 2011

Do góry
Witaj Ewo!
Moja magnolia zmieniła już miejsce - przesadziłam ją w okolice studni. Jest tam zacisznie i będzie mogła swobodnie się rozrastać.
A jeśli chodzi o ten wąski pasek przed domem to skorzystam z rady Danusi i usypię lekkie wzniesienie, na szczycie posadzę iglaka formowanego w bonsai, a resztę wypełnię wrzosami. Ale to dopiero na przyszłą jesień (o ile mi się koncepcja nie zmieni), bo na wiosnę planuje obsadzić ją miniaturowymi bratkami, które niesamowicie mi się rozsiały w tym roku i pięknie kwitły od wiosny do wczesnej jesieni.
Nie mam jeszcze pomysłu na iglaka na szczycie tej wysepki. Ciągle szukam czegoś ciekawego.
Klon palmowy - Acer palmatum 21:04, 06 lis 2011

Do góry
Masz rację Danusiu jutro zdejmuję to okrycie bo jak zauważyłam mój klon rośnie właśnie w osłoniętym miejscu magnolia też zeszłą zimę przetrwała bez okrycia bo wokól od zachodniej strony rośnie gęsty szpaler świerków gęsto posadzonych od północy podwórko i obora i stodoła też stanowią wg. mnie zaporę i od wschodu znów gęsto rosnące drzewa.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 17:20, 06 lis 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
Boćku plan Ci sie udał i ładnie wygląda. Jaką ma skalę? Czy kratki na papierze to 1 kratka= 1metr? Pytam, bo mam wątpliwości jak to będzie wyglądało w realu- tzn ta czerwona linia jako brzeg rabaty. Czy boki rabaty nie będą za głębokie? Po ile metrów będą miały?

Witaj Magnolia, no niezupelnie jest to rysunek w skali

Generalnie dzialka ma 42 m dlugosci i 19 m szerokosci. Strona polnocna za domem jest zagospodarowana, reszta to malutki kawaleczek od krawedzi domu do ula na rabate hortensjowa
Czesc zielona od frontu ma 16 m dlugosci i 11 m szerokosci
Czesc zielona z tylu ma 9 m dlugosci i 19 m szerokosci. Rabata narozna od strony ula, ma boki 6 x 6m, dalej trawy w najszerszym miejscu jakies 2 m, i rabata od poludnia z trzema swierkami jakies 2m szerokosci
Bok od poludnia (planowany szpaler hortensji) ma 2,5 m szerokosci.

Ogród Dominiki 08:01, 06 lis 2011

Do góry
To jest magnolia soulangeana ‘Alba Superba’

Ogród Dominiki 20:44, 05 lis 2011

Do góry
Dominiko tulipanki niektóre znam Powiedz mi co to za biała magnolia, masz może jej zdjęcie w całej okazałości ?
Na wiosnę też czekam.
Uwielbiam Twoje zdjęcia
Ogródek Hanusi po zimie 15:48, 05 lis 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Sebastian już poowijał swoje roślinki,ja jeszcze się wstrzymuję.Jeżeli pogoda dopisze kopce różom tylko nasypię,ale owijać ich jeszcze nie będę.
Przygotuję tylko materiał do owijki.Tym razem będę trzymać się prognozy pogody.Może około 20 listopada to zrobię.....

Mi jeszcze zostało kilka do okrycia jak magnolia i róże - no i byliny okryję stroiszem
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:30, 04 lis 2011

Do góry
ewalm napisał(a)
oooo, właśnie - to o nabieraniu dystansu, co napisała magnolia - święta prawda
też tak mam
czasami trzeba na coś popatrzec z pewnej "odległości", żeby to w całości dobrze zobaczyć - i ta odległość może byc w sensie dosłownym lub czasowym
inaczej człowiek się zafiksowuje na jakimś pomyśle i przestaje dostrzegać inne możliwości

Popieram! Głowa do góry, malkul! A jak Ci smutno, to pomyśl, że inni też mają takie dni A za to potem jaka wena twórcza nadchodzi!
Pozdrawiam serdecznie!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:18, 04 lis 2011

Do góry
oooo, właśnie - to o nabieraniu dystansu, co napisała magnolia - święta prawda
też tak mam
czasami trzeba na coś popatrzec z pewnej "odległości", żeby to w całości dobrze zobaczyć - i ta odległość może byc w sensie dosłownym lub czasowym
inaczej człowiek się zafiksowuje na jakimś pomyśle i przestaje dostrzegać inne możliwości
Biały domek pod lasem 08:22, 04 lis 2011

Do góry
tak, to sa propozycje do cienia na cięższą glebę. Glinę dobrze by było rozluźnić np. kompostem, pod każde nasadzenia. .
Twoje gatunki nie wszystkie nadają się do cienia,ale możesz wykorzystać i ładnie będzie z
Carex morrowii Irish Green. A masz go trochę, choć kilka sztuk?
Panicum virgatum Rehbraun' , Festuca amethistina April Green mogą być w półcieniu ( ale nie w cieniu), a reszta to jednak słońce (miskanty dadzą radę w lekkim półcieniu).

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:07, 04 lis 2011

Do góry
czasem też trzeba się zdystansować.
Ja czasem tak mam że myślę o moim ogrodzie non-stop, jak bym chciała, jak by się dało, jak by chciał mój m., jak dam radę to utrzymać, ile jeszcze trzeba przewalić ziemi i temu podobnych..... że przestaję móc spać. Wtedy muszę powiedzieć sobie basta, koniec.
I zająć głowę czymś innym. Po kilku dniach mogę znów myśleć jasno, wszystko ma swój porządek, plany robią się klarowne.
Nie martw się, pomożemy. Może nie będzie tak jak na inspiracjach, nie zawsze się da połączyć ze sobą najpiękniejsze nawet inspiracje, lub je zrealizować. Ale masz dobry kierunek, nie chcesz kolekcji, więc będzie dobrze, będzie ładnie.
Nawet 3 drzewa z polem okrywowych dobrze dobrane i posadzone , zrobią Ci świetny efekt - minimalistyczny, ze smakiem.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 07:42, 04 lis 2011

Do góry
Boćku plan Ci sie udał i ładnie wygląda. Jaką ma skalę? Czy kratki na papierze to 1 kratka= 1metr? Pytam, bo mam wątpliwości jak to będzie wyglądało w realu- tzn ta czerwona linia jako brzeg rabaty. Czy boki rabaty nie będą za głębokie? Po ile metrów będą miały?
Yarn bombing - ubieranie drzew włóczką 12:30, 03 lis 2011

Do góry
...a ja Wam powiem, że pogooglałam sobie troszkę i coraz bardziej mi się to podoba

Pięknie wyglądają kolorowe włoczkowe kwiaty na siatce, magnolia kwitnąca w koronkowej sukience....
Biały domek pod lasem 09:32, 03 lis 2011

Do góry
Acha- jeszcze pomyślałam że możesz rozejrzeć sie czy wokół lasu czy na jego brzegu nie znajdziesz siewek grabu. Jeśli tak to możesz je sadzić jako żywopłot. Po kilku sezonach dadzą taki żywopłot że nawet ogrodzenie może być nie potrzebne, albo zwykła tania siatka wystarczy. Innym sposobem na kupno tanich sadzonek grabu jest wizyta w szkółce leśnej- tam się kupuje w dużych ilościach za nie duże pieniądze.
Biały domek pod lasem 09:27, 03 lis 2011

Do góry
Choina kanadyjska byłaby fajna. Może do tego niżej kilka cisów o niskim pokroju- np Repandens, Fairview czy Summmergold. Do tego można dodać coś lekkiego, bardziej zwiewnego- gromadę traw ozdobnych- np Hakonechloa macra Aureola lub Carex morrowi Variegata czy Ice Dance. Do tego coś kwitnącego- tawułkę chińską Pumila czy inną tawułkę o np białych kwiatach. Tylko sporo ich, żeby była mocna grupa. Gdzieś można dodać plamę gaulterii, żeby o tej porze roku był ładny akcent, albo kopytnik, tylko że on żeby był ładny musi mieć mocno wilgotno. Albo kilka żurawek o jasnych, limonkwych liściach dla kontrastu lub bażynę Bernstein w tym samym celu.
Wtedy jest i ziomozielone, i choinka i kwitnące , no i nie zbyt formalnie, tak że pasuje do wiejskiego krajobrazu
Diamentowy ogród 23:26, 02 lis 2011

Do góry
Marto Międzyzdroje nawet bardziej mi się podobały niż Włochy. Aż n iemozliwe o tej pielęgnacji, co pisałaś

Popieram diagnozę Sebka, to Magnolia grandiflora - jest zimozielona.
Ogródek wśród borówek 08:08, 02 lis 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
trawy na słońce i lekki półcień-
trzcinnik piaskowy Karl Forester,
obiedka szerokolistna
sesleria heufleriana
sesleria skalna
proso rózgowate ( jedna z jego odmian)
owies wieczniezielony

Jak będzie nawodnienie też:
rosplenica japońska,
Trzęślica modra
trzęślica trzcinowata
Turzyca The Beatles
turzyca Morrova Variegata
Carex Buchananii
Carex commans
Carex testacea
śmiałek darniowy
kostrzewa owcza

inne kostrzewy Ewentualnie miskanty chińskie, choć chyba są trochę zbyt egzotyczne dla Twojego ogrodu. Wejdź sobie na www.ogrodytraw.pl lub www. trawki.pl i pooglądaj

Witaj Ewo, z powyższej listy lepiej wykreśl śmiałka darniowego. Opisałam właśnie w moim wątku problemy, jakie sprawia ta trawa. Nie polecam jej nikomu.
Diamentowy ogród 22:09, 01 lis 2011

Do góry
Możesz porównać - tak wyglądała magnolia grandiflora Danusi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies