Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

B&B czyli betonowa Bawaria 19:46, 16 paź 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ile razy mam prosić abyś wstawiła jakieś fotki.

Pozdrawiam

No juz. Za domem w kacie mama posadzila takie kwiatki suszki. Kiedys ich tak bardzo nie znosilam. Staly takie zakurzone u dziadkow a teraz je lubie. Ale nie zrywam do domu.

Znowu cos jest kopane bo rura nam pekla i wykorzystam to i zrobie tam rabate.

Tak myslalam zeby takie rosliny posadzic ale nie pamietam nazwy.

Zaczelam obcinac trawy

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:44, 16 paź 2019

Do góry
No to zdrówka na 1000!!!

Kawkę stawiam

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:43, 16 paź 2019

Do góry
Galeria liści ogrodowych wg mojej córki

Normalnie chyba obraz zrobimy, za szybę i na ścianę

Miłkowo - sezon 2016-2022 19:42, 16 paź 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Dzięki Danusia
pozdrawiamy
Zygi podcina cedry libańskie, rosną, jak wściekłeco rok tak 3 dolne piętra.
A trawy tak wysokie, że nawet on w nich ginie

cedry skończyły 7 lat, z 15cm, takie olbrzymy już są, wspaniałe drzewa

Witek marzy o cedrach, kupię mu tylko ciekawe jak u nas z zimą.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:34, 16 paź 2019

Do góry
Ło takie magnolki znalazłam-bede wiosną pilnować kwitnienia
Kiedyś będzie tu ogród 19:22, 16 paź 2019

Do góry
TUTEK napisał(a)
witaj aniu pozdrawiam serdecznie poczytałem i przeniosłem się w czasie uwielbiam tak sobie patrzeć i czytać o ogrodach wybieram sie do naszego botanicznego i powoli powoli jak ślimak przygotowuję miejsce pod zywoplot grabowy rozlozyłem kartony przykryłem kompostem i czekam prawie 100 m dodatkowo jeszcze to wszystko przykryje obornikiem ptasim udało mi się zdobyć i rok z głowy
pozdrawiam i jeszcze poogladam twój ogród
Możliwości spaceru po wrocławskim Ob zazdroszczę. Chętnie bym go zobaczyła w jesiennej odsłonie. Ogromne wrażenie na mnie zrobił. Zdecydowanie ma to coś.
U mnie Witku też pomalutku do przodu idą przygotowania terenu. Ale problem w tym, że kory czy kompostu potrzebne są przyczepy a nie woreczki. Ale twoje 100 metrów to już spory teren. Żywopłot się odwdzięczy w przyszłości za przygotowany teren.

Jurajski Ogród 19:19, 16 paź 2019

Do góry
Asiu, bardzo dziękuję za takie miłe słowa

Irenko, tego astra mam od GorAni, to aster wrzosolistny 'Snow Flury'.

Miro, na pergoli rosną powojniki, z różnym powodzeniem..., teraz testuję te z grupy 'Atragene'.
Porządki?, u mnie? Pchy, dzisiaj rozwaliłam i przekopałam całą dużą rabatę w przedogródku przy lawendzie. Testowałam tam "Miłkę", rosła super, tulipany też, dopóki nie dobrały się do niej latem nornice... Dzisiaj wyciągałam tylko podgryzione kikuty trawy (w końcu to rodzaj zboża, bo robi się chyba z 'Miłki abisyńskiej' mąkę Teff, dlatego pewnie tak lubią ją nornice), o tulipanach też mogę zapomnieć..., wsadziłam na to miejsce krwawnik "Apple Blossom', wygląda na razie nijak... Takie to nasze ogrodniczkowanie...

Jeszcze kilka ujęć z 'dolnego' ogrodu:

W tym roku udało nam się skosić kilkakrotnie łąkę za rzeką. M kosił, ja grabiłam trawę pod kępy tawuł. Tym sposobem teren nad rzeką nabrał jako takiego wyglądu. Teraz bardzo lubię tam przebywać, bo zrobił się taki nasz prywatny park przy lesie, tylko jeszcze ławeczki brakuje...

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:17, 16 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)
Wracając do tematu Doorenbosów na wjazdowej, pomierzyłam wszystko i wyszło mi, że jak bym wsadziła je między kosodrzewiny wyjdzie odległość od brzegu podjazdu 1.5 m a odległość między drzewami co 1.3 m Wiem, że bardzo blisko i gęsto będzie ale w sumie czemu nie. Stworzą fajny szpaler drzew. Z tyłu kilka metrów dalej są dwie sosny, nie będą sobie przeszkadzać nawzajem. W zagajnik brzozowym za różanka (widać je na dalszym planie zdjęcia mam sześć Doorenbosów posadzonych co 1.6 m.

Aktualne fotki tej rabaty, zaznaczyłam kreskami brzozy.

O proszę!
Super!

Ja tam mam bardzo blisko siebie brzozy, ale one są takie fajne zwiewne, że ro zupełnie nie przeszkadza.
Kiedyś będzie tu ogród 19:14, 16 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Masz dużo miejsca? Ściana z serbów ale przed nimi niższe zmieniające wiosna i jesienią liściaste
Gosiu rozważam pomysł który mi poddałaś jak rozmawiałyśmy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:13, 16 paź 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
[

Malarka z Ciebie, Hania, wiesz? Dziś czuj się jak w galerii.
Między polem, a lasem. 19:12, 16 paź 2019

Do góry

Berberys

Z odmianą rozplenicy nie pomogę, ale zwrócę ci uwagę, że dobrze by było abyś na ok. 10cm odsunęła kamienie, bo trawy nie mają jak się rozrastać... i nie masz jak nawozić po obrębie systemu korzeniowego. W następnym sezonie mocniej podlewaj.

To Morning Light. Też na wiosnę odsuń kamienie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:57, 16 paź 2019

Do góry
Kasiu, lubię lasy sosnowe. Kojarzą mi się z wyjazdami na półwysep Helski. Ale w mojej okolicy typowy drzewostan to buki,klony, graby i jesiony. Starałam się wtopić w krajobraz, choć są pewne sztuczne twory typu tuje.

HEL, to moje ulubione miejsce na Ziemi To pewnie dlatego nawet te igły toleruję Nawet sobie tego nie uświadomiłam, że następują tu pewne relacje uczuciowe Staramy się być na Helu co roku, ale po sezonie, gdy cichnie już turystyczny zgiełk. Kocham też chorwackie sosny pinie rozwrzeszczane cykadami, to miód na moje serce
Wtopienie się w krajobraz to wielka sztuka, która Ci się udała znakomicie ! Uważam, że jest to bardzo ważne, żeby w ogrodzie nie działać wbrew naturze.
Ostatnio moja córka, która mieszka na Kanarach pisała, że uwielbia krokusy i tulipany i co mogłaby zrobić, żeby je mieć. Odpisałam, że najlepiej przyjechać do Polski na wiosnę, bo w innym przypadku, przez pół roku trzeba trzymać cebulki w lodówce bez gwarancji powodzenia. Nie jest to naturalne miejsce dla tych roślin, tak jak u nas palmy, czy bananowce. Można je mieć, ale po co zarówno my jak i rośliny mają się męczyć
Coś się rozpisałam ale chciałam jeszcze powiedzieć, że zacytowane "obrazy" są po prostu przepiękne i nie tylko dlatego, że światło Ci sprzyjało Uzyskałaś piękny efekt zanurzenia domu w ogrodzie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:50, 16 paź 2019

Do góry
Dla GalgAsi ku pokrzepieniu zbolałego ciała i ducha. Będzie dobrze!

Amsonia przydaje się również jesienią.

Jurajski Ogród 18:44, 16 paź 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
jurajska jesień...

cdn...

Czym obsadzasz tą pergolę - coś już rośnie

widoki cudne a ład w ogrodzie .....nie wiem jak to robisz przy tak sporym ogrodzie, ja dziś zrobiłam wielki bajzel

pozdrawiam
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:41, 16 paź 2019

Do góry

Będzie dobrze. Jakoś. Kiedyś. Dziękuję

Mateusz kończy sprzątać i znika. Niestety. Dach skończony, wygląda super.

Ogród do odnowy 18:40, 16 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Pisałam, że bożykwiat zanika po kwitnieniu. Guzik prawda, zaginął w pierwszym roku, teraz zawiązał nasionka, nie wiem czy coś zostało czy wszystko się wysypało

a to ciekawostka, bo rzeczywiście bożykwiat zanika po kwitneniu i trzeba oznaczyć miejsce - fajna niespodzianka
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 18:37, 16 paź 2019

Do góry
Ogród zmienia się szybciej, niż ja wstawiam zdjęcia Po Marcinkach zostały już tylko wspomnienia

Marcinki zostaną przesadzone z pierwszej linii rabatki, także te obrazki już się pewnie u mnie nie powtórzą

Gdzieś czytałam, że żeby ograniczyć wzrost Marcinków, trzeba je przyciąć w czerwcu ? Tylko jak wtedy jest z kwitnieniem ?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:36, 16 paź 2019

Do góry

Dołączyła też świdosliwa.

Cudowna ta świdosliwa, wsadziłaś kilka czy jak?

Podziwiam to przenikanie, i praktyczne podejście do ogrodu - jak tak nie potrafię. Za to zazdroszczę bo mam wrażenie że czerpiesz z ogrodu więcej niż sama dajesz no i to zadowolenie - lepiej byc nie może i na dodatek takie chmury
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:31, 16 paź 2019

Do góry

W takich klimatach to można odpocząć ,spacer - coś pięknego
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:30, 16 paź 2019

Do góry
Jesienne liście, niemożliwe piękne! To wiśnia Rojay Burgundy, której liście jesienią jaśnieją i z ciemnego bordo robią się czerwone.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies