Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:18, 26 sie 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
U mnie też na glinie przezimowały i to takie marnutkie wsadzone do gruntu w sierpniu. Wiosną musiałam przesadzić bo za mało słońca miały. Ciekawe czy kolejną zimę przetrwają. Ale moje to mikruski.

Upasą się.
U mnie sieją się już same. Początkowo wsadzałam je na podwyższonej rabacie.

A potem już same decydowały, gdzie chcą rosnąć. Muszę je pielić.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:14, 26 sie 2019

Do góry
Na siatkę pójdą jeszcze maty słomiane jak gdzieś znajdę w dobrej cenie

zabraliśmy siatke i clematisy znalazły się bez podpory

więc wymyśliliśmy dla nich kratki jako podpory
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:11, 26 sie 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Zarobiona jestem, podczytałam. Też chcę znaleźć u siebie miejsce na graba. A rzeczywistość jest taka, że wczoraj chodziłam w kółko po ogrodzie szukając nkwego miejsca dla rajskiej Oli. Znalazłam, ale z trudem. Na jej obecnym będzie się kończyć wiata na samochód. Dziś przesadzanie.

Jestem u Ciebie na bieżąco. Spore zmiany się szykują.
U mnie nowością są cieniste zakątki. Bardzo ich jestem ciekawa.

Przesadzania Oli współczuję. Z moją już by to nie przeszło.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:09, 26 sie 2019

Do góry
Potem jeszcze przycięłam i teraz jest tak

potem z Emusiem zrobiliśmy obwódkę w miejscu gdzie siatka była wcześniej

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:04, 26 sie 2019

Do góry
Całkiem fajnie wyszłoI mostek juz mamy ogrodzony w całości

powstała też nowa brama
do której wykorzystałam pędy z miscanta giganteusa, które od wiosny w szałasie czekały, bo miałam pewność, że gdzieś mi się przydadzą

Nie wygląda, a pół dnia mi z tym zeszło
W cieniu - zacieniona 22:04, 26 sie 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Śliczne te hortensjowe rabaty a dalie też rosną w cieniu czy tam troszkę słońca masz ? są bardzo ładne bardzo ciekawe jest to ostatnie zdjęcie

Dalie rosną w donicach {ze względu na ślimaki,które je uwielbiają}.Ostatnia fotka to ketmia,w tym roku ma mnóstwo pąków.
Jedną z moich ulubionych hortensji jest Hayes Starburst.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:59, 26 sie 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)
To może wnuki?

Haniu, jak patrzę na Twój ogród, to widzę nadzieję dla mnie Bo u mnie też ciężka, żyzna glina. Do niedawana się wściekałam, że nie mogę łopaty (a czasem nawet wiertnicy) wbić. Teraz już wiem, kiedy jest czas na kopanie (u mnie max do maja i potem dopiero jesień), uczę się pracy z taką ziemią. Zaczynam już widzieć zalety, bo obserwuję u sąsiadki, która przyjeżdża tylko na lato, że rośliny na takiej glinie radzą sobie bez zbytniej pielęgnacji, nawadniania, nawożenia. Ona właściwie daje im na start trochę luźniejszej ziemi i koniec. Zauważyłam też, że rośliny, jak się korzenie przebijają poza zaprawiony dołek, potrzebują roku, dwóch, by się zadomowić w tej glinie, a potem rosną jak dzikie

Uwielbiam u Ciebie stipy. Mam do obsadzenia skarpę i stipy byłyby rewelacyjne. Gdyby tylko była gwarancja na zimowanie ... Mimo to spróbuję w przyszłym roku, chociaż na paru metrach.

W kwestie wnucząt nie ingeruję. Sama bym dostała szału, gdyby moi rodzice byliby w tej sprawie niezbyt delikatni.
Lubię moją glinę, bo rzeczywiście jest tak jak piszesz- rośliny pięknie na niej rosną i w razie suszy większość z nich daje radę bez konieczności podlewania.
Stipy posadź bez obaw. Urosną.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:57, 26 sie 2019

Do góry
Co w ogrodzie.....
W ogrodzie całkiem sporo się ostatnio dzieje....
O choćby taki gość zamieszkał

A tak serio
to zadziało się z ogrodzeniem
zdemontowane tu gdzie było do tej pory i przesunięte już w granicęCzyli spod drzew tu gdzie teraz słupki są

o proszę

Pomogli nam Przyjaciele bo sami w jeden dzień nie dalibyśmy rady, a zależało nam by ogrodu nie zostawiać otwartego bo sarny i zające nie śpią
Moja bajka 21:55, 26 sie 2019

Do góry
Strasznie ładna ta brameczka

I kochana pamiątka
Moja bajka 21:53, 26 sie 2019

Do góry
Sąsiad co chciał być na foci

Tymi pomarańczowymi kwiatuchami się zachwyciłam - i ryms - juz są u mnie bo Kasiula nim sie obejrzałam - wyciągnęła i do siatki włożyła

Moja bajka 21:49, 26 sie 2019

Do góry
Warzywnik - perełka
Moja bajka 21:46, 26 sie 2019

Do góry
Zaczarowana kraina

I przepiękny stawik
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:44, 26 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Akcja z drzewkiem błyskawiczna. Czasami tak jest, że tylko impuls potrzebny, potwierdzenie.

To prawda. Od dłuższego czasu czegoś mi tam brakowało. Ten dom zasłonił ładną oś widokową i nie było już sensu, żeby udawać, że tak nie jest.

Moja bajka 21:43, 26 sie 2019

Do góry
Magia detali
Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 21:40, 26 sie 2019

Do góry
Kolejne dni otwarte w najbliższy weekend. 31.08 - 1.09. od godz 10 do 16. Zapraszamy na herbatkę lub kawę i posiedzenie na ławeczkach lub poleżenie na miękkich trawnikach czy leżakach nad stawem. Mamy akurat wolną sobotę w pracy więc z przyjemnością Was ugościmy wśród kolorów i zapachów. Przypki, ul. Olszowa 7, wjazd od Nadarzyńskiej. Można zakupić pamiątkowe byliny, a także moją książkę z autografem. Zapraszamy

Moja bajka 21:38, 26 sie 2019

Do góry
Wspomnienia z cudownej Bajki Raz jeszcze dziękujemy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:36, 26 sie 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Haniu- niesamowita ta stipa u ciebie. Dawalas w dolki piasku?

Ona nie wymaga piasku. Wystarczy tylko, żeby gleba była przepuszczalna i nie tworzyły się zastoiny wody. Zwłaszcza zimą. Trzeba tylko pamiętać, że nie jest to trawa wieloletnia. Po 3-4 sezonach najlepiej wymienić sadzonki na młodsze, bo te stare trochę tracą na urodzie.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:33, 26 sie 2019

Do góry
W Casa Gaudi zakwitła róża do nieba

Ogród w remoncie 21:31, 26 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)
Asiu, pokazałabyś swoje choiny kanadyjskie? Ciągle się waham czy je zostawić pod garażem czy przenieść na inna rabatę.

Ewa moje choiny jeszcze małe są, trochę urosły od tamtego roku gdy je wsadziłam ale bez szału. Myślę, że na razie się korzenią. Takie są

Czytałam u Ciebie jakie masz dylematy i nie wiem co Ci doradzić. Ja chyba bym zostawiła te choiny ale nie sugeruj się
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:27, 26 sie 2019

Do góry
Wczoraj w ogródku pod rododendronami znalazłam zajączki Trafiły do lecza

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies