Bardzo ozdobny iglak
14:40, 26 lis 2011
Cis da sobie radę na suchym stanowisku. Ja wsadziłam na próbę Wojtka przy tarasie od strony południowej, do tego na rabacie podwyższonej. Rośnie tam już 4 lata i pięknie wygląda.
ja także myślę że typ Sebka nie jest dobrym typem, bo cis nie będzie pięknie rósł na suchych,ubogich glebach.
A ja ponownie obstawiam klon Red Royal!u siebie chcę go mieć, wg projektu Sylwi, a pod nikm ławeczka, za ławeczką limelight!będzie cudnie?no powiedzcie sami
Anulka, przypomnij czy Ty mi dałaś tawułkę czy tawułę?
pozdrawiam
Witaj Anula
Ja tez w sprawie projektu i drzewa przy ławeczce.
Muszę dorzucić swoje trzy grosze - jesienią widziałam u Grąbczewskich w szkółce cudne wiązy Camperdownii wysoko szczepione, chyba na 250-270 cm. Miały grube pnie i wielkie liście. Ty masz chyba niezłą glebę i nawodnienie, to by się u Ciebie dobrze czuł taki wiąz i byłby ładny. U Grąbczewskich kosztowały 350 zł/sztukę, ale wg. mnie na takie drzewo to nie była zła cena. Do dziś się ślinię na ich wspomnienie, ale na moich piaskach od razu by straciły na urodzie.
Czasem trzeba być hamulcowym.
Nie skończyłam pisać o rabacie z trawami, że warto żeby znalazły się na niej nie wysokie trawy zimozielone- kostrzewy, turzyce, seslerie. Sa śliczne zimą, kiedy szron na nie siada, wczesną wiosną trochę są brzydsze, więc trzeba wyczesać je z suchych, a niektóre ściąć, ale szybciutko się regenerują.
Seslerie kwitną bardzo wcześnie- już na Wielkanoc zazwyczaj kwitną. Zimozielone trawki mogą być idealnym towarzystwem dla cebulowych
Wiosną będę dzieliła swoje seslerie, mam 2 odmiany, mogę podarować sadzonki jak ktoś ma apetyt.