Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerabianie ogródka pod swój gust 14:45, 19 sie 2019

Do góry
Dorotko- bardzo mi milo- jak juz spacerujesz, to pomiziaj Eddiego Jemu wiecznie malo, a mnie juz reka boli Wiem, ze zanudzam, ale wziecie Eddiego to byla najlepsza decyzja, jaka moglismy podjac. Urlopy z nim, wyjazdy,sa kompletnie bezproblemowe. Doprowadza nas ciagle do smiechu i wiecznie chce sie piescic

Ogród Małej Mi 2017 14:32, 19 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Niestety piasek pomaga na krótką metę. Wrzuciłam kilka ciężarówek. Po kilku latach robi się z tego glina z piaskiem i dalej nie przypomina to ziemi. Mokro się klei, sucho to jest kamień. Na pewno jest lepiej i warto dodac, ale ... nigdy to nie będzie ziemia która się przesypuje w rękach.
Jak kora to tylko przekompostowana. Ja korę sypałam tylko na powierzchni by się nie zajechać z pieleniem jak było wszytko małe. Niestety cena kory jest znacznym kosztem, a jak sama widzisz 50 worków to nawet na jedną rabatkę jest mało. Nawet do posypania z wierzchu a co dopiero mówić o przemieszaniu z ziemią.
Natomiast dołki pod rośliny zaprawiałam ziemią kupną z worków.. by dać lepszy start korzeniom.
"Książkowo " to tylko jedna rabatę pod kwasoluby zrobiłam.. zajęło mi to tyle czasu, ze potem tylko różaneczniki na podwyższonych rabatach posadziłam przygotowując dość solidnie podłoże. I wyszło oczko..bo ziemię przerabiałam z piaskiem i kwaśnym torfem.. i podwyższałam rabaty by w wodzie RH nie stali.

Rozrabiałam glebogryzałką, bo łopatami to by mnie śmierć zagryzła.. i tak wynajęłam do tego chłopaków Niewiele rzeczy robili u mnie inni, ale kilka razy musiałam poprosić o pomoc. Jak się kupiło kilkadziesiąt RH i zaplanowało spotkanie ogrodowiska, a ogród w rozsypce, to po kilku rh się poddałam.
Tylko ja miałam tak głupie pomysły.. najpierw robiłam a potem myślałam

Dzięki temu mam jednak kilka fajnych rzeczy w ogrodzie na które nigdy myśląc rozsądnie bym się nie porwała

Edit, bo foto powtórzyłam

Rabata RH..jedne z szalonych pomysłów.

Lubię takie opisy. I ten początek pamiętam.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:28, 19 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

jak reszta ketmi podrośnie to one będą dawały kolor w tym momencie

Ostatnio widziałam żywopłot z ketmi pięknie prowadzony i zachwyciłam się. Te kwiaty bardzo pasują do sierpniowego kolorowego, energicznego ogrodu.
Ogród Małej Mi 2017 14:25, 19 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

W tym tygodniu możemy ogarnąć doniczki... jeszcze ze dwa dni totalnego wariatkowa, a potem wariatkowo ale już mniejsze..

Jak będziesz odpowiadać na pytania to ustawiam się w kolejce .
Znasz odmianę tej jasno różowej jeżówki?
Piękne są
Moja bajka 14:22, 19 sie 2019

Do góry
róża od Sylwii jest niezmordowana. Kwitnie baaaardzo długo, robi króciuteńką przerwę, po czym znów zachwyca

kolor jest obłędny i za nic w świecie nie umiem aparatem go uchwycić
papryczka niespiesznie sobie dojrzewa

budleja cieszy oczy i nos

i wiciokrzew gwiazdorzy znowu - najpierw jak kwitnie i teraz kiedy ma owocki
Problemy z tujami 14:19, 19 sie 2019

Do góry
Witam.
Mam ten sam problem co apiniu. W 2018 pojawiły się usychające gałązki po dokładnej weryfikacji w gałązkach był czarny robaczek.Nadgryza dziurkę w gałązkę wchodzi w nią I gałązka usycha. W szkółce doradzono mi oprysk Mospilanem.
W 2018 oprysk zrobiony parę razy. 2019 kwiecień zrobiony oprysk. Lato znowu suche gałązki I te robaczki.zrobiono oprysk mospilanem. Robaczki dalej są, jeszcze trochę to z tuj ok 150 szt nic nie będzie.
Co to za robaczki ? Jak je zwalczyć? Dodam że sąsiedzi też to mieli I psiaki też Mospilan.
Bardzo proszę o pomoc.
Moja bajka 14:18, 19 sie 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Kasieńko bajkowo
a podarowana hortka - zjawiskowa
\
Dziękuję Dominisiu .
A zobacz tutaj, no jak nie kochać?

Różyczki Lupo powtarzają, ale znacznie skromniej niż pierwsze kwitnienie

rozchodniki się rozkręcają

oczar też już czuje jesień
Tajemniczy Ogród 14:17, 19 sie 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)

To dosadź sobie tam jeszcze jakąś paproć - zobacz jakie cudo samo się zrobiło

A co to za bordowa piękność w tej paproci?
Moja bajka 14:15, 19 sie 2019

Do góry
te rudbekie same się tu posiały. Mądre roślinki

i jeszcze jedno zdjęcie z serii "było"
Moja bajka 14:12, 19 sie 2019

Do góry

smagliczka - taka niepozorna roślinka, a jej zapach wręcz upaja zapachem gdy siedzi się na huśtawce

wiat hortensji Hot Chocolate
bzyczki szaleją za sadźcem. Aż serce rośnie na takie widoki . Nieraz po kilka na nim siedzą
Ogród Małej Mi 2017 14:10, 19 sie 2019

Do góry
mira napisał(a)
Kadry na ogród ekstra, kanciki pod bukszpanami ....ja odpadam
no i doczytałam że brzydkiego nie pokazujesz no i to jest dla mnie inspiracja

pozdrawiam

To nie kanty, to założone obrzeże .....kantów to nie robiłam od zeszłego roku.. to już fanaberia

Reszcie odpowiem wieczorkiem, bo muszę kończyć.. zajrzałam na chwilę

Widać obrzeże?? Nie widać ... lepszego foto nei mam..

Moja bajka 14:09, 19 sie 2019

Do góry
i z drugiej strony

tu coś mi się zjechało , ale o horcię mi tylko na tym zdjęciu chodzi, więc wytrzymajcie te turbulencje

zawilce szaleją
Ogród Małej Mi 2017 14:08, 19 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Samo przycięcie buksów i widok piękny ciekawe czy jakbym moje przycięła to i u mnie będzie ładniej czy jeszcze bardziej wtedy drażnić będzie błoto

Tylko Wy możecie mieć tyle samozaparcia do walki z błotem.. ja bym się dawno poddała.. na tyle roboty co chwila mnie po prostu nie stać. I szczerze mówiąc nie wiem co bym zrobiła na waszym miejscu.. chyba sad, z dzika łąką.. a ogrod tylko na górze..

Ale Ty to na szczęście nie ja

Jeden z nielicznych rozchodników co się uchował przed opuchlakami.. i dlatego rozchodników już nie kupuje.. bo to walka o nie to jak walka z twoim błotem.

Moja bajka 14:06, 19 sie 2019

Do góry
w czwartek odwiedziła mnie Kasia z rodzinką. Taaaaakie cudo mi podarowała

chyba w myślach mi czytała, bo chodziła za mną jakaś hortka z tj serii Rembrandt. Te hortki są kompaktowe, więc dla mnie wymarzone
prezent ten spowodował małą rewolucję, która i tak miałam w planie . Wyleciała ogromniasta kępa Ice dance i paprocie samosiejki

i tak powstało miejsce dla tej pięknej damy
Ogród Małej Mi 2017 14:03, 19 sie 2019

Do góry
Anda napisał(a)
No kurczę, jesień.

I nie ma na to rady... kazałam już uruchomić eMusiowi odkurzacz do liści... pora zacząć zbierać.

Ogród Małej Mi 2017 14:02, 19 sie 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Pisalas, ze pozbywasz sie ekspansywnych gatunkow. Jakie to sa u ciebie ?

Na razie myślę aby się pozbyć .. a od myślenia do robienia daleka droga Znajac życie skończy się na myśleniu ...

Na pewno fiołki... są mega inwazyjne.. a z drugiej strony jak kwitną to jest fajnie

Werbena też inwazyjna, ale się sieje tyko na skalniaku, w szklarni i na kamykach Na wrzosowisku... denerwuje, ale jak kwitnie to jest fajna

Ogród Małej Mi 2017 13:58, 19 sie 2019

Do góry
Balea napisał(a)

Aniu jak zykle przepieknie u ciebie ale mnie by interesowalo co to za duze drzewo jest i ile ono ma juz lat?

Dziewczyny dobrze piszą, to katalpa. Ma już 12 lat, i jest od jakiegoś czasu mocno cięta. W tym roku nie zdążyliśmy, a przyrosty ma teraz ponad metr.

Odmiana aurea, szczepiona na pniu.

I focia..jakaś tam..

Do raju daleko - u Ewy 13:27, 19 sie 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
I jeszcze najważniejsze zdjęcie - prezent od Krzysia
Prawda, że pięknie się prezentuje?

Prezentuje się ślicznie, ale gdzie wspólne Wasze zdjęcia?
Tajemniczy Ogród 12:59, 19 sie 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Jakoś ostatnio mnie wzięło, żeby dosadzić tam rodgersje i ciemierniki O kirengeszomie też czytałam

To dosadź sobie tam jeszcze jakąś paproć - zobacz jakie cudo samo się zrobiło

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:53, 19 sie 2019

Do góry
Myslalam, ze bedzie mial zajecie. po 5 minutach pozarl wszystko

Ostatnio rozmawialam z dwoma wlacicielkami doodle, z tej samej hodowli. Oba psy sa na suchej karmie. Jak chcialy po 2 latach zmienic na mieso, psy nie chcialy tego jesc. Tak samo kosci. Wiec lepiej jednak od poczatku dawac, chocby jako dodatek, by pies byl przyzwyczajony.Moja znajoma wziela 2 chore male psy do siebie. I na dobrej miesnej diecie i kosciach, udalo jej sie wyprostowac krzywe lapy u tych psow. Psy przyszly do niej z ewidentnymi niedoborami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies