Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Anda 22:06, 09 paź 2019

Helen, ten klonik za szeroki tam bedzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 22:08, 09 paź 2019

mrokasia napisał(a)
Helen, moim zdaniem, ten klonik fajnie by wyglądał w tym miejscu. Nie wiem tylko czy docelowo będzie miał wystarczająco miejsca. Poczytaj jak szeroki rośnie. I czy do spółki z judaszowcem nie zarośnie Ci tego przejścia .

Wyczytałam tylko, że rośnie do 3 m wysokości i do 2 m szerokości. Gdyby to była prawda, to byłoby ok. Ale chyba muszę znaleźć kogoś, kto go już ma od dłuższego czasu i podpytać jakie ma doświadczenia
Kasia_CS napisał(a)
W tym miejscu to chyba jednak za blisko przejścia, bo jak się rozrośnie, to bedzie taka dysproporcja na rabacie

Mam jeszcze w planach posadzić jakieś drzewko z lewej strony rabaty - żałuję, że tam nie przesadziłam amanogawy
Helen 22:10, 09 paź 2019

Anda napisał(a)
Helen, ten klonik za szeroki tam bedzie.

Ewa, tak myślisz? Widziałaś może dorosłe egzemplarze? Do ilu m mogą dorastać?
Anda 22:18, 09 paź 2019

U mnie w szkółce w wielkich donicach. Są wyższe ode mnie i mają na pewno 2m szerokości, a rosną tylko w donicach. Fotki są z połowy miesiąca, jak były u nas targi.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 22:24, 09 paź 2019

I jeszcze mam pytanie o tę rabatę - jakie drzewa tutaj posadzić?
Z prawej strony rosną 2 duże cisy, myślę że baccata, z tyłu jest posadzony szpaler z cisów. To, co zaznaczyłam na zielono to amanogawa na razie niewidoczna zza ML.
Czereśnia, która rośnie przed red baronami, będzie prawdopodobnie usunięta w czerwcu. Musi się okazać, że kolejny rok nie owocuje, ehh

Czy dosadzić 2 amanogawy czy jakieś klony lub zupełnie inne drzewa? Czy raczej kolumnowe czy szczepione kulki czy zwykłe formy?

Może jakaś magnolia?

I tutaj widok na rabatę - stojąc przed nią.

Helen 22:26, 09 paź 2019

Anda napisał(a)
U mnie w szkółce w wielkich donicach. Są wyższe ode mnie i mają na pewno 2m szerokości, a rosną tylko w donicach. Fotki są z połowy miesiąca, jak były u nas targi.

Fajna ta szkółka
Czyli za szeroki, szkoda. To już nie mam pomysłu co z nim zrobić.
Na szczęście nie był drogi
Anda 22:27, 09 paź 2019

No chyba go nie wyrzucisz? Masz jeszcze tyyyle trawnika...
Helen 22:30, 09 paź 2019

Anda napisał(a)
No chyba go nie wyrzucisz? Masz jeszcze tyyyle trawnika...

I tu jest problem, bo trawnik ma nawadnianie i nie mogę tam niczego posadzić...
Zana 22:38, 09 paź 2019

Helen napisał(a)
Czy klonik Atropurureum będzie dobrze wyglądał na rabacie obok tarasu?

Bliżej starych cisów rośnie judaszowiec kanadyjski - taki cienki patyk, któremu podkreśliłam pieniek.

Czy wkomponowywać go raczej po prawej stronie, gdzie wiosną będę przerabiać rabatę?

Zgodzę się z dziewczynami, że w tym miejscu to on być nie powinien. Rozrośnie się, zablokuje przejście, zasłoni widok na ogród z tarasu.
A w tej rabacie, ale całkiem po lewej stronie, coś jakby w narożniku tarasu?
Helen 22:41, 09 paź 2019

Zana napisał(a)

Zgodzę się z dziewczynami, że w tym miejscu to on być nie powinien. Rozrośnie się, zablokuje przejście, zasłoni widok na ogród z tarasu.
A w tej rabacie, ale całkiem po lewej stronie, coś jakby w narożniku tarasu?

ok, zrobię jutro zdjęcie i poproszę Was o pomoc.
Ale jeszcze pomyślałam, żeby może zamiast klona posadzić np. palibina. Jak siedzimy na tarasie, to nic mi nie pachnie a mogłoby