Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 10:53, 16 lip 2023

Do góry
Dawno tak pięknie nie kwitła zawsze paki marzły

Bardzo ładna hosta w prawym górnym rogu udało mi się kupić 2 szt tej samej hosty

Ptasi gaj 10:47, 16 lip 2023

Do góry
Żar leje sie z nieba. Co rok to gorzej. W ogrodzie tylko rankiem lub po 17. W oczku przeciętnie ubywa ok 1,5cm wody to można sobie wyobrazić ile traci ziemią.
Ptaszki mimo wszystko latają poja się i łapią na wodospadzie.

Dzisiejsza noc do tych upalnych należała wietrzenie mieszkania nic nie dało.

Martagony kwitną pełną parą

Róża Sunny Sky kwitnie obficie i długo warto ją mieć

Ogród w Klein Kottorz 17:24, 14 lip 2023

Do góry
Danusiu czas Jeżowek u mnie zaczynają. Na tych tradycyjnych pełno motyli oblatują też monarde.

Kasiu też mam takiego klinika. Będę go musiała posadzić na jakimś wzniesieniu bo rośnie do ziemi.

Wczoraj niby padał deszcz ale sucho jest Idę zaraz podlewać niech się nasączyć.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:19, 14 lip 2023

Do góry
U mnie drzewiaste mają po 2 metry. Już ich nie podwiązuje zasłaniają mi przejście, ale niech to. Już bym ich nie kupiła.
Dla mnie ładne to są Martagony. One delikatne dostojne, wysokie ale sztywniejsze.

U mnie też Anabel się pokłada. Jeszcze wczoraj ulewa kwiaty nasiąkły i leży.

Bukietowe najładniejsze wg mnie. Bez kłopotu.
Ptasi gaj 13:37, 14 lip 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Elu pierwiosnki dzielę po 15 sierpnia i obficie podlewam. One tracą liście, ale system korzeniowy jest dobry. Dzieląc w tym czasie dajesz im szansę na dobre ukorzenienie się w nowym miejscu. Ja czasem dzielę pod koniec kwitnienia, jak zależy mi na jakimś kolorze.

Dziękuję Dorotka

Podlewam je, ale widać, że chcą odetchnąć i liście byle jakie. Boje się, aby korzeń nie wysechł na maksa.
Wczoraj u nas lało jadę zaraz na wieś i ciekawe czy też podobało.
W moim małym ogródeczku II 22:16, 13 lip 2023

Do góry
Dorotka a ja z pytaniem do ciebie. Masz pierwiosnki kiedy je najlepiej rozsadzić porosły mi duże kępy.
Teraz jak wiadomo susza i marnieją i nie wiem co zrobić czy można je teraz rozsadzić czy wiosna.
Ptasi gaj 22:11, 13 lip 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Pięknie kwitnie ziemia.
Moje cukinię już mają spore owoce.
Widok stawiki przepiękny, kojący.
I te twoje trawy piękne już są

Aniu nie należy narzekać wiosna, że specjalnie rośliny nie rosną. Przyjdzie czas że dają czadu i nadrabiają wszystkie opóźnienia.
Czekam jak będą rosły trawy które zakupiłam jesienią zeszłego roku.
Niektóre palczatki mus przesadzić, gdyż molinia tak się rozrosła, że przykrywa mniejsze trawy.

Ja nie przepadam za cukinia, ale sądzę bo lubię zaglądać jak rośnie. EM uwielbia.

Anna i Ogród 2 20:54, 13 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu zależy jak kapalte chcesz posadzić. Parasol czy taka jak u mnie. Parasol nie kwitnie.
Grab kolumnowy jest ładny. Widzę że tam masz nie daleko palenisko żeby nie przeszkadzało drzewu. Judaszów nie mam więc nie doradze.
Moim zdaniem co posadzisz to będzie dobrze aby cień rzucało bo widzisz co się dzieje na świecie.

U nas luneło solidnie w Wawie co na wsi nie wiem.

Zwykłą katalpę. I nie ciąć by rosła w górę.
Graby fastigiaty mam u siebie i nie mam z nimi problemów tylko żeby by wystarczający cień musiałabym posadzić kilka.
Anna i Ogród 2 15:20, 13 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Dwa miejsca na drzewa. Nie zwracajcie uwagi na bałagan i suchy trawnik. Taki mamy klimat. Dom będzie biały.
Tu katalpa lub judaszowiec

I tu katalpa, judaszowiec lub graby fastigiata.

Co gdzie posadzić?

Aniu zależy jak kapalte chcesz posadzić. Parasol czy taka jak u mnie. Parasol nie kwitnie.
Grab kolumnowy jest ładny. Widzę że tam masz nie daleko palenisko żeby nie przeszkadzało drzewu. Judaszów nie mam więc nie doradze.
Moim zdaniem co posadzisz to będzie dobrze aby cień rzucało bo widzisz co się dzieje na świecie.

U nas luneło solidnie w Wawie co na wsi nie wiem.
Ptasi gaj 14:08, 13 lip 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
Co do piętrowego kwitnięcia hortki ciętej inaczej tez tak cięłam to górne mi kwitły a dolne nie tego roku A nie bardzo widzę czy dolne u Ciebie mają rozety kwiatowe?????/

Patrzyłam Halinko mają tylko dużo mniejsze dopiero zaczynają zawiązywać kwiaty.
To eksperyment więc jeżeli tak będzie jak piszesz to zrezygnuje z takiego cięcia.

Spieszę powiedzieć że była u nas duża ulewa przed chwilą. Byłam w lyroy dzisiaj i pewnie Zawitka u ciebie też popadało bo tam mnie złapała burza. Mam nadzieję że na wsi też padało.
Ptasi gaj 07:57, 13 lip 2023

Do góry

Dzięki Adelo za cenne wskazówki. Mazan zawsze wszystko wiedział i doradzał. Nie wiadomo co się z nim teraz dzieje. Był już starszy człowiekiem.
No właśnie te szczepione wyglądające jak parasole. U mnie pełen luz.
Będę obserwować.

Widzę, że na berberysach miejskich jest mączniak u mnie odstukac nie obecny.

Jego głowa, to encyklopedia wiedzy ogrodniczej. Kto sobie zanotował, ten zyskał. Widzę czasami, że na forum dziewczyny cytują jego wpisy, bo są bardzo przydatne.
Miłego dnia
Anna i Ogród 2 16:02, 12 lip 2023

Do góry
Łuki zabierały trochę światła. Jest dobrze.
Ania ja bym tam naradzie obok róży nic nie sądziła zobaczysz jak będzie rosła zawsze możesz coś nasadzic.

Oj zabierały. Teraz jest jaśniej.
Co do róży to jest to jakaś opcja możliwa do wykonania
Anna i Ogród 2 15:52, 12 lip 2023

Do góry
Łuki zabierały trochę światła. Jest dobrze.
Ania ja bym tam naradzie obok róży nic nie sądziła zobaczysz jak będzie rosła zawsze możesz coś nasadzic.
Ptasi gaj 13:08, 12 lip 2023

Do góry
Adela napisał(a)
Na mączniaka chorują szczepione surmie, bo tworzą bardzo zwartą koronę. Już w sierpniu sypią się liście.
Mączniak przeważnie atakuje od początku czerwca - pisał o tym Mazan. Ja w tym roku zaczęłam profilaktyczne opryski jeszcze w maju, gdy liści było mało i można było do wszystkich dotrzeć. Jest lepiej, ale nie z pełnym sukcesem.
Pozdrawiam

Dzięki Adelo za cenne wskazówki. Mazan zawsze wszystko wiedział i doradzał. Nie wiadomo co się z nim teraz dzieje. Był już starszy człowiekiem.
No właśnie te szczepione wyglądające jak parasole. U mnie pełen luz.
Będę obserwować.

Widzę, że na berberysach miejskich jest mączniak u mnie odstukac nie obecny.
Ptasi gaj 10:35, 12 lip 2023

Do góry
Aniu nie choruje nie widziałam na niej mączniaka. Na osiedlowych też nie. Widocznie łapią jak nie mają przewiewu lub jest rok który sieje maczniakiem.
Ptasi gaj 08:34, 12 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
A surmię masz młodą czy już trochę jest u Ciebie?

Aniu surmia u mnie ok 10 lat. Posadziłam w miejscu gdzie w ogóle nie rosła stała w miejscu.
Syn przesadził w inne miejsce 3 lata temu wiosna, zaczęła rosnąć i kwitnąć już w zeszłym roku.
Zawsze mi się podobała i nie odpuściłam nareszcie ma przyrosty, kwitnie i pachnie.
W moim małym ogródeczku II 23:23, 11 lip 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Miejsce rzeczywiście jest piękne, ma się wrażenie jakby wsiadło się w wehikuł czasu i przemieściło do innej rzeczywistości. Tam jest jedno zdjęcie pomieszczenia w środku. Gdy je zobaczyłam powiedziałam do syna, że w domu rodzinnym mojego taty tak wyglądała izba. Tak samo ustawione małe okna, łóżka po obu stronach pomieszczenia, stół na środku. Tylko ta różnica, że moi dziadkowie mieli dom murowany, bardzo duży jak na tamte czasy, ale i rodzina była wielodzietna.
Kolbuszowa od mojego miejsca zamieszkania nie jest daleko, przymierzałam się już kiedyś do zwiedzenia skansenu, ale trafiałam na tak nieciekawe zdjęcia, że rezygnowałam.

O te mi się podobaja
W moim małym ogródeczku II 23:21, 11 lip 2023

Do góry
To najpiękniejszy okres w ogrodach kiedy najwięcej roślin kwitnie.
Zapach lilii unoszący się w powietrzu.
Dorotka pięknie. Mam dużo lilii, ale u mnie te lilie takie ciężkie i nie mają takiej zwiewności.
Ptasi gaj 23:08, 11 lip 2023

Do góry
Trochę zieleni. Hortensje już nie dlugo. Tutaj eksperyment zostawiłam 3 pedy wiosna nie przycięte i będzie piętrowe kwitnięcie.

Ptasi gaj 22:59, 11 lip 2023

Do góry
Roocika napisał(a)

Bardzo kojący widok na oczko ! I te dęby podświetlone słonkiem.

Tak o poranku można się gapić i gapić. Też mi się oczko i widoczek podoba z tej strony.
Każdy ma ulubione miejsce w swoim ogrodzie.

Jak tylko trochę oddał e będę oglądać wasze ogrody.

Susza okropna nie pada.

Surmia w tym roku urosła około 70 cm. To dobrze bo cień potrzebny w dzisiejszych czasach.

Cukinię maja dużo kwiatów już owocują

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies