Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Joku 18:21, 20 sie 2023

Moją siewkę dzisiaj wykopałam i przesadziłam do doniczki. Niech rośnie.
Przed laty miałam fioła na punkcie wrzosowatych, wtedy podlewałam takim środkiem o nazwie Aliette. Nie wiem czy jeszcze jest dostępny.
basia3012 22:34, 20 sie 2023

Joku napisał(a)
Moją siewkę dzisiaj wykopałam i przesadziłam do doniczki. Niech rośnie.
Przed laty miałam fioła na punkcie wrzosowatych, wtedy podlewałam takim środkiem o nazwie Aliette. Nie wiem czy jeszcze jest dostępny.

Ja nawet ten Aliette chyba mam w piwnicy. Jutro zobaczę. Może na zmianę z Magnicurem będę podlewała.
Ja dzisiaj znowu widziałam siewki cisa ale jeszcze nie wykopałam ich.
Pozdrawiam Jolu serdecznie.
Adela 11:22, 21 sie 2023

Basiu, a zapewniasz rododendronów odpowiednią ilość wody? Banalne pytanie, ale zadam na wszelki wypadek
basia3012 18:40, 21 sie 2023

Adela napisał(a)
Basiu, a zapewniasz rododendronów odpowiednią ilość wody? Banalne pytanie, ale zadam na wszelki wypadek

Elu, te które padają to mogły być przeze mnie nawet zalane zbyt dużą ilością wody. Ja je przesadzałam chyba w czerwcu i korzenie jeszcze rozluźniałam. Mogła tu być przyczyna ich padania. Potem zraszałam 2x dziennie i podlewałam ale i tak padały.
Adela 20:07, 21 sie 2023

basia3012 napisał(a)

Elu, te które padają to mogły być przeze mnie nawet zalane zbyt dużą ilością wody. Ja je przesadzałam chyba w czerwcu i korzenie jeszcze rozluźniałam. Mogła tu być przyczyna ich padania. Potem zraszałam 2x dziennie i podlewałam ale i tak padały.

O kurczę, szkoda
Pogoda zwariowana, uzbrój się w cierpliwość, może teraz przetrwają kryzys związany z przesadzaniem. Muszę przyznać, że ja nie mam z przesadzaniem, a już na pewno z rozluźnianiem bryły dobrego doświadczenia.
Oby Tobie się udało
Pozdrawiam
basia3012 22:54, 21 sie 2023

Adela napisał(a)

O kurczę, szkoda
Pogoda zwariowana, uzbrój się w cierpliwość, może teraz przetrwają kryzys związany z przesadzaniem. Muszę przyznać, że ja nie mam z przesadzaniem, a już na pewno z rozluźnianiem bryły dobrego doświadczenia.
Oby Tobie się udało
Pozdrawiam

Wiesz Elu, te dwa przesadzane to jeszcze przyczynę rozumiem. Już się pogodziłam z ich stratą. Ale jeden Rasputin był nieruszany przeze mnie i w ciągu tygodnia padł. I tu przyczyny nie znam. Może opuchlaki? Bo liście od roku miał mocno pogryzione. Niby nicieniami polałam ale potem susza nadeszła i nie wiem czy nicienie przeżyły.
Już teraz będę ostrożniejsza z przesadzaniem. A szczególnie z przesadzaniem rodków.
Pozdrawiam Elu gorąco.
anabuko1 12:24, 22 sie 2023

U cibie Basiu jak zawsze pirzadrczek na medal
Krzewy wystrzyżone na medal.
Bukszpany dobrze ci się trzymają.

Hortensje przepiękne. Nic tak lko podziwiać i cieszyć się nimi
basia3012 15:10, 24 sie 2023

anabuko1 napisał(a)
U cibie Basiu jak zawsze pirzadrczek na medal
Krzewy wystrzyżone na medal.
Bukszpany dobrze ci się trzymają.

Hortensje przepiękne. Nic tak lko podziwiać i cieszyć się nimi

Aniu, dziękuję za tyle pochwał.
Byłam u Ciebie. Masz cudnie. Te bujne hortensje, budleje i byliny czynią ogród jak malowany.
Adela 17:01, 24 sie 2023

Basiu, o tej porze opuchlaki atakują liście. Zimą larwy gryzą korzenie. Ale ty nie masz śladu bytowania opuchlaków na liściach. To może być inne przyczyna. Rododendrony nie lubią przesuszenia, ani też zalania. Z niedożywienia nie padłyby, tylko brak składników odbiłby się na wyglądzie liści. Tylko, że Ty ich nie głodzisz
Jedyne, co zostaje, to jakieś choróbsko. Basiu szukaj przyczyny dalej, bo szkoda ich, a może jeszcze da się uratować?
Ps. Masz zdjęcie takiejego niedomagającego rodka?
ElzbietaFranka 19:35, 24 sie 2023

basia3012 napisał(a)

Witam Basiu

Jednak bergenie to piękne rośliny. Wprost nie do uwierzenia że po zimie takie beznadziejne. W moich zostawiłam po 2 liście teraz piękne rozety. Też będę może w sobotę rozsadze niech rosną w każdym miejscu.
Ciemierniczki rosną.
U ciebie tak czysciutko wypielęgnowane. Pewnie siedzisz i pielusz na okrągło. U mnie to bałagan. Krzaki wysokie to nie widać.