pięknie pachną lilie martagon. Mam dwa rodzaje: miodowa i bordową
Jeszcze późne kosaćce mają po kwiatku
Za radą Dorotki przygiąłem gałązkę magnolii Alba. Przysypałem ziemią . Teraz czekam czy się ukorzeni. W tym roku jeszcze nie miała kwiatów.
Ojojoj, ile miłych słów Witaj u mnie, miło, że do mnie zaglądasz I jeszcze chwalisz
Skyfall dopiero kupiłam , nie wiem, jakie urosną. Powinny mieć ok. 120cm wysokości i 70cm szerokości. Kwiaty rzeczywiście przypominają hiacynty. Będziemy obserwować
Cześć Asiu Gałgasiu, piszę po raz pierwszy u Ciebie chyba
Ogrom przeróżnych roślin, bajkowo tu u Ciebie
Ta hortensja Skyfall fajowa to ta, co przypomina hiacynta czy nie ta?
Jak duża Ci rośnie?
Z resztą lilie też piękne
P.S. też skorzystałam z prawa do głosowania - a jak wracałam to nas deszcz zmył
Kawciu, ile ja bym dała za kilka dni deszczowych
Te cudne lilie to l. królewska. Obłędnie pachnie. Jedyna wada, jaką ma, to trzeba ją podeprzeć, te kwiaty są bardzo ciężkie.
Elu
Wszystkie kwiaty zniszczone przez deszcz powycinałam bo mnie strasznie drażniły i nie chciałam aby te zgnilce zarażały choróbskami całe krzewy.
Stipa rzeczywiście wymaga podpór naturalnych z innych roślin to wtedy ładnie się trzyma. Podwiązywana już nie prezentuje się tak ładnie i nie będzie falowała na wietrze.
U mnie stipa wysiewa się od wielu lat sama i zostawiam siewki tylko tam gdzie mi dobrze pasuje na rabatach, ale zwracam też uwagę na towarzystwo innych roślin.
Wszystko prawie kwitnie Elu, bukietówki tylko w pąkach.
Róża przy szałwi to Paschmina, a ta pomarańczowa to miniaturowa Sweet Dream.
Miłego dnia
Kasia, ale masz piękny ten kopytnik On poszedł tak w górę czy tam jest po prostu wyżej ziemia?
A lilie orientalne chyba nie pachną. Ja też mam taką czerwoną i też bez zapachu...
Strong annabelle 140 cm wysokosci.Zastanawiam sie, dlaczego moje lilie nie pachna? No i co mam zrobic z tym miskantem, ktory nie chce sie zebrac po przesadzeniu?
U ciebie takie rośliny jakby deszcz ich nie ruszył. U mnie nawet nie pokazuje bo jak się rozpędzi to kosi równo. Jedynie oczko się cieszy.
Stopa piekna, ale po tych deszczach niektóre mi się położyły i musiałam wiązać. Jak ja te go nie lubię. Trzeba je wsadzać tak aby miały obok siebie sztywne średniej wielkości byliny.
Najgorsze to wiązanie róże wiązać, jorty hiszac, mieczyki, lilie tysiące patyków i sznurków - widocznie źle sądzę.
Lilie, hortensje wszystko kwitnie. Piękna ta roza na ostatniej fotce przy szałwi jak się nazywa. I na drugim ta pomaranczowa
Dziękuję Jolu.
Na tej rabacie mam rozplenicę Hameln Gold, Little Boy, proso nn, stipę, jeżówki w odmianach, ostróżka, przetaczniki kłosowe, szałwia, różowa gipsówka, nachyłek 'Red Elf', tuberoza wonna, lilie, żurawki, kłosowiec i oczywiście róże. Po ścięciu kocimiętki 'Purple Haze' dosadziłam niziutkie dalie. Cis kolumnowy fastagiata 'Robusta'.
Jeśli interesują Cię odmiany wymienionych roślin to postaram się odszukać bo nie wszystkie pamiętam