Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 08:22, 19 maj 2018

Do góry
Basiu, też mam irgę przy szambie i powiem Ci, że się sprawdza. Tnę ją nisko i mam zielony dywanik maskujący beton.
Na Twojej rabacie na pewno potrzeba jakiegoś zimozielonego akcentu - może kulek tujowych? Jeśki chcesz by ta rabata była podobna do pozostałych to dorzuciłabym tawuły bo szybko startują po zimie i dają kolor. No i koniecznie jakieś trawki do tego.
Ogród Basi 23:58, 18 maj 2018

Do góry

Tak było w czwartek. Dzisiaj cięłam bukszpany, trzmieliny i tawuły w kulkę. Jutro będę kończyła. Oczywiście te tawuły, które nie mają jakiś bardzo urokliwych kwiatów. Za to w "kulce" wyglądają b. dobrze. Bukszpany to w ogóle nie przypominają kulki bo to ich pierwsze cięcie. Posadziłam je w listopadzie i w marcu. A trzmieliny to już były cięte wcześniej więc trochę przypominają kule. W niedzielę lub poniedziałek zrobię zdjęcia to pokażę efekty.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:28, 18 maj 2018

Do góry
Mam plan dziś trochę podziałać tu:

Może komary mnie nie zeżrą, choć bestie strasznie głodne są...

Foty słabe bo z telefonu.
Bonsajopodobny jałowiec do golenia, oczywiście . I podkasana tujka też trochę.
Reszta do innego rozmieszczenia - jest tam 7 tawuł goldflame (zbierają się po cięciu), 4 karłowe hortki (2 Bobo i 2 Bombshell), 3 perovskie (wokół podkasanej tujki) i trochę Ice Dance. Chce dosadzić żurawki Chocolatte Ruffles. A może coś jeszcze?

Uwiera mnie symetryczność nasadzeń po obu stronach ścieżki.
Najpierw chciałam dać wszystkie tawuły i ice dance pod jałowca a po drugiej stronie ścieżki same hortki, z perovskią i żurawkami. Ale chyba wolę, by po obu stronach ścieżki były i tawuły i hortki. Co myślicie? Jak to rozmieścić?
Część tawuł mogę stąd zabrać.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:00, 17 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczny stoliczek, świetnie Ci wyszły te donice mozaikowe
Ogrodem się zachwycam nieustannie, Maje powinnaś zaprosić do siebie. Buksy teraz ciachałaś jak mają młode przyrosty?
Ja mam teraz do cięcia forsycje, lilaki i tawuły, ale nie mam kiedy tego zrobić bo plewienie wzywa mnie od nowa i jak nie doleje mocniej to nadal muszę podlewać
Sylwio u mnie wreszcie dolało. Pada drugi dzień. Bukszpany tnę teraz, łatwiej odkurzaczowi wciągnąć młode nie zdrewniałe pędy. Forsycje tnij w pierwszym rzędzie, nie wszystkie lilaki się przycina. Za pochwały dziękuję.
Zielona przestrzeń 13:16, 17 maj 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Choć ja sama napisałaś mało masz teraz kwitnących, to kolorowe iglaki, żurawki, tawuły robią całą robotę. Nie jest nudno, jest kolorowo, różnorodnie, ciekawie. Podobają mi się iglaki a u Ciebie jest ich wyjątkowe bogactwo.

Co posadziłaś na pniu przy wjeździe , w nózkach szałwie widzę i kulki żółte.

Dziękuję

Jeśli chodzi Ci o te nasadzenia...

...to przy szałwii rosną hortensje bukietowe na pniu
Zielona przestrzeń 12:48, 17 maj 2018

Do góry
Choć ja sama napisałaś mało masz teraz kwitnących, to kolorowe iglaki, żurawki, tawuły robią całą robotę. Nie jest nudno, jest kolorowo, różnorodnie, ciekawie. Podobają mi się iglaki a u Ciebie jest ich wyjątkowe bogactwo.

Co posadziłaś na pniu przy wjeździe , w nózkach szałwie widzę i kulki żółte.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:20, 16 maj 2018

Do góry
Śliczny stoliczek, świetnie Ci wyszły te donice mozaikowe
Ogrodem się zachwycam nieustannie, Maje powinnaś zaprosić do siebie. Buksy teraz ciachałaś jak mają młode przyrosty?
Ja mam teraz do cięcia forsycje, lilaki i tawuły, ale nie mam kiedy tego zrobić bo plewienie wzywa mnie od nowa i jak nie doleje mocniej to nadal muszę podlewać
Ogród w remoncie 18:53, 16 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
U Makusi właśnie do tego celu zaproponowałam tawuły anthony waterer

Też je biorę pod rozwagę,mam aż jedną
Ogród w remoncie 18:41, 16 maj 2018

Do góry
U Makusi właśnie do tego celu zaproponowałam tawuły anthony waterer
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 18:19, 16 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

Asiu nie wiem ile ma ta rabata, ale na pewno nie tyle
O dwóch szpalerach nie ma mowy- jeśli hortki, to już nie IH. A tawuł nie chcę-nie przemawiają do mnie.
Planuję jako słoneczną, bo taka jest. Mimo, że zasadniczo być nie powinna, bo jest i dom sąsiada, i tuje z boku wysokie. A jednak.

Wiem, ze stipy jednoroczne (podobnie jak werbena ). Będę co roku wysiewać

Nie nie chodzi mi że IH mają być przed hortkami, tylko obok

A te tawuły są zwyczajnie zielone, a nie żółte, jak te najczęściej spotykane
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:45, 16 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Martusia, ja mam jedną wątpliwość co do Twojej WIZJI

Lewą stronę (tą od dęba) planujesz jako słoneczną, ale o ile dobrze pamiętam kierunki świata, to wkrótce po posadzeniu tuj ona przestanie być słoneczna.
Lawendy i stipy bym tam nie planowała.

Jakiej szerokości jest ta rabata? Jeśli się zmieści, to pod samymi tujami dałabym te anabelki i/lub IH (a najlepiej: mały szpaler IH, szpaler anabelek, znowu szpaler IH). Anabelki lubią mieć solidną podporę przed pokładaniem się, więc (znowu - jeśli miejsca starczy) posadziłabym tam np.: tawuły anthony waterer. One kwitną przed hortkami, dadzą im oparcie i dobrze znoszą półcień.

Lawendy, stipy (wiesz, że one w zasadzie jednoroczne są?) dałabym pod wykusz.

Asiu nie wiem ile ma ta rabata, ale na pewno nie tyle
O dwóch szpalerach nie ma mowy- jeśli hortki, to już nie IH. A tawuł nie chcę-nie przemawiają do mnie.
Planuję jako słoneczną, bo taka jest. Mimo, że zasadniczo być nie powinna, bo jest i dom sąsiada, i tuje z boku wysokie. A jednak.

Wiem, ze stipy jednoroczne (podobnie jak werbena ). Będę co roku wysiewać
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:03, 16 maj 2018

Do góry
Martusia, ja mam jedną wątpliwość co do Twojej WIZJI

Lewą stronę (tą od dęba) planujesz jako słoneczną, ale o ile dobrze pamiętam kierunki świata, to wkrótce po posadzeniu tuj ona przestanie być słoneczna.
Lawendy i stipy bym tam nie planowała.

Jakiej szerokości jest ta rabata? Jeśli się zmieści, to pod samymi tujami dałabym te anabelki i/lub IH (a najlepiej: mały szpaler IH, szpaler anabelek, znowu szpaler IH). Anabelki lubią mieć solidną podporę przed pokładaniem się, więc (znowu - jeśli miejsca starczy) posadziłabym tam np.: tawuły anthony waterer. One kwitną przed hortkami, dadzą im oparcie i dobrze znoszą półcień.

Lawendy, stipy (wiesz, że one w zasadzie jednoroczne są?) dałabym pod wykusz.
Z południa Polski - ogród Marzeny 11:13, 15 maj 2018

Do góry
Kamila - w tym roku nie pozwoliłam zakwitnąć tawułom i już drugi raz byly ciachane. Na tle szmaragdów pięknie ten seledyn się odznacza.

Alicja - uważam, że tawuły warto mieć. A poidełko kupione jakiś czas temu w Jysku.
Z południa Polski - ogród Marzeny 09:07, 15 maj 2018

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Wszystko chce już kwitnąć, szałwia, lawenda, przywrotnik... Hortensje dorodne...

Pięknie przystrzyżone tawuły, aż żałuję, że mam tylko 2, czosnki super!
Zainteresowało mnie to poidełko, gdzie można takie kupić?
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:06, 15 maj 2018

Do góry
pięknie te tawuły wyglądają!
ekstra kulaski
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:31, 14 maj 2018

Do góry
Dominika, tawuły uwielbiam. Ten ich seledyn! Działaj, działaj
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:22, 14 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Rany jaki ładnie wygoliłaś te tawuły.. Też musze moje rozczochrańce poskromić

Zadowolona jestem z nich, dokupiłam jeszcze cztery krzaczki, żeby zrobić obwódkę tawułową do końca rabaty.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:29, 14 maj 2018

Do góry
Rany jaki ładnie wygoliłaś te tawuły.. Też musze moje rozczochrańce poskromić
W samym słońcu 09:20, 14 maj 2018

Do góry
Szukam właśnie roślin na ta rabatę wizytową.
Narazie znalazłam Limelight (3 szt)
Liatria (4szt?)
może Tawułka różowa lub brzoskwoinowa (2-4 szt)
żurawki też w plamy posadzić bym chciała

coś co będzie psować do Szmaragdów, Limelignt, Tawuły japońskiej, bukszpanów ? Może
Jeżówka (5 szt) ( w planach mam żeby je dzielić )
Rudbekia
zawciąg
szałwia (nie wiem ile sztuk)
dam też żurawki

Mam jeszcze 8 sadzonek Rozchodnika okazałego

Trawy mam dwie- nie wiem jaka to, chyba jakiś Miskant- jeden wyglada łąsnie, drugi po zimie wyglada nie fajnie- ciekawe czy można to dzielić jeszcze czy już za póżno. Jakies niśkie takie do 30 cm ....nie znalażłam jeszcze

Nie wiem czy dobrze wymyśliłam żeby był i poziom niski (żurawki) i średni i wyysoki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies