Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

18:20, 16 cze 2018
trawy dziele wiosną ...to bardzo dobry termuin ....jesienia szkoda ich osłabiac

podjełam wyzwanie i dwa dni temu oderwałam kilka zdziebełek od mojego miskanta ML i seselerii jesiennej ...licze na sukces rozmnazania letniego w upałach i suszy)))
Adela 23:13, 16 cze 2018

Urszulla napisał(a)

Tak by należało
Nie robię ponad siły. Ale zawsze coś pracy w ogrodzie skubnę przy dobrej pogodzie.

Dziś była idealna pogoda na plewienie. To podziałałam nawet przesadziłam coś niecoś. Znów Będę latać z konewką bo lato wraca

A przy okazji wymyśliłam zamianę wszystkich żurawek na trawkia tak niedawno rozmnażałam tu żurawki

Musi tu być rabata trawiasto- bukszpanowa bo patelnia tu straszna więc rewolucja za rok za całego.

Ja dziś też plewiłam, walczyłam ze szczawikami, które rozpanoszyły się u mnie w korze okrutnie.
Wykorzystuję Twój pomysł z chwastami (oczywiście bez szczawików ). Zobaczymy co mi z tego wyjdzie na wiosnę?
Podobnie jak i Ty, w trakcie pracy w ogrodzie przychodzi mi ochota na małe zmiany, i też robiłabym już, natychmiast.
Na szczęście rozsądek zakazuje.
Widzę wiele pieknych kadrów z trawami. One pięknie komponują z bylinami. Może też zwiększę kolekcję?
Pozdrawiam
Urszulla 23:13, 16 cze 2018

eee_taam napisał(a)
trawy dziele wiosną ...to bardzo dobry termuin ....jesienia szkoda ich osłabiac

podjełam wyzwanie i dwa dni temu oderwałam kilka zdziebełek od mojego miskanta ML i seselerii jesiennej ...licze na sukces rozmnazania letniego w upałach i suszy)))

Lato to dobry termin na robienie sadzonek z zielonych odrostów roślin.

Osobiście dzieliłam latem turzycę palmową ale wsadzałam do doniczek z lekką ziemią. Jak stworzysz im dobre warunki to się uda.
Urszulla 23:20, 16 cze 2018

Adela napisał(a)

Ja dziś też plewiłam, walczyłam ze szczawikami, które rozpanoszyły się u mnie w korze okrutnie.
Wykorzystuję Twój pomysł z chwastami (oczywiście bez szczawików ). Zobaczymy co mi z tego wyjdzie na wiosnę?
Podobnie jak i Ty, w trakcie pracy w ogrodzie przychodzi mi ochota na małe zmiany, i też robiłabym już, natychmiast.
Na szczęście rozsądek zakazuje.
Widzę wiele pieknych kadrów z trawami. One pięknie komponują z bylinami. Może też zwiększę kolekcję?
Pozdrawiam

Powiem Ci,że w warzywniku wysypywałam w tym roku ziemię przerobioną z chwastów i nawet nieźle. Jedyny mankament to mrówki. Ale w tym roku nie wiem czy jest takie miejsce gdziecich nie ma. Pełno jaj.

Trawy u mnie fajnie rosną na suchym i mokrym
Adela 23:26, 16 cze 2018

Rzeczywiście pełno mrówek.
Zmieniałam w jednym miejscu linię obwódki z kostki, więc były tam niewyobrażalne ilości jaj.
Przędziorek znowu u mnie atakuje i te mszyce....
A niedługo zaczynam batalię z misecznikami na cisach brr
Urszulla 10:56, 17 cze 2018

Adela napisał(a)
Rzeczywiście pełno mrówek.
Zmieniałam w jednym miejscu linię obwódki z kostki, więc były tam niewyobrażalne ilości jaj.
Przędziorek znowu u mnie atakuje i te mszyce....
A niedługo zaczynam batalię z misecznikami na cisach brr

Wczoraj już nie miałam sił pisać, poszłam spać. A dziś zrobiłam fotkę. Mrówki zagnieździły mi się w korzeniach tej trawy, którą dostałam od Kindzi. Wczoraj im rozgrzebałam mrowisko i zrobiłam obok domek- pułapkę

Renii 11:20, 17 cze 2018

Piękne ujęcia ogrodu. Masz już duże roślinki. Edenkowa super z lawendą wygląda i trawiszcza też super
Macham cieplutko
Urszulla 13:21, 17 cze 2018

Renii napisał(a)
Piękne ujęcia ogrodu. Masz już duże roślinki. Edenkowa super z lawendą wygląda i trawiszcza też super
Macham cieplutko

Dzięki
omijam to, co nie do pokazania ale moja letnia hortensjowa rabata już mi się podoba. Wymaga dosadzenia jeszcze: kilku postemonów, żółtych kłosowców na tyły ( muszę sobie wysiać z nasion) i lawendy z przodu ( też w rozmnażalniku siedzą).
Inne miejsca to u mnie kolejna 5-latka prac. Ogarniam naraz 3 obszerne miejsca. W tym roku pobijam ilości robionych sadzonek. Wczoraj dodałam 30 szt tawuły Princess Gold.

Łączka lawendowa ta odmiana bardziej mi się podoba bo rośnie zwarta.

Makao_J 13:30, 17 cze 2018

Lubię tawuły choć zawsze mam z nimi problem jak zmieniam coś w ogrodzie bo nie wiem jak je traktować. Jako obwódkę czy kontrastowy dodatek
Ale lubię.
Urszulla 21:18, 17 cze 2018

Makao_J napisał(a)
Lubię tawuły choć zawsze mam z nimi problem jak zmieniam coś w ogrodzie bo nie wiem jak je traktować. Jako obwódkę czy kontrastowy dodatek
Ale lubię.

Jeszcze inną mam w donicy. Na jesień pójdzie do gruntu.