Pergola z przyległościami
10:01, 05 wrz 2011
Magnolia, jak mi miło gościć Ciebie w moich skromnych progach
Przy okazji możesz zobaczyć jak ostatecznie wybrnęliśmy z tematu kostki, bo m.in. dzięki Twojej pozytywnej opinii o Romano zdecydowaliśmy się na tę kostkę i jej "krewne", tyle, że wszystko z torfowego brązu.
Powtórzenie łuku... fajny pomysł, jakaś całosć, kontynuacja, tylko z czego go zrobić? Z roślin czy żwiru, ale nie jako ścieżka a ramka? Za wszelką cenę chciałabym uniknąć dosiewania trawy a znowu ta prosta linia, która jest, nie wygląda dobrze.
Może wyjaśnię, skąd się wzięła - po prostu jeszcze w ubiegłym roku do tej linii był warzywnik, ale uległ drastycznemu cięciu, oceniłam nasze realne potrzeby warzywne i zamiast siać, pielić i rozdawać wolę uprawiać tyle, ile mi potrzeba a "nadwyżki" gruntu przeznaczyć na rośliny ozdobne.
Co do gleby, to jest dość słaba, gliny to w niej tyle, co sami domieszaliśmy z cegieł niepalonych ze starych chałup, ale to bardziej w szklarni i warzywniaku, rośliny ozdobne startują w glebie przepuszczalnej, dosć piaszczystej, lawendzie akurat tu całkiem dobrze. Mimo wszystko szałwia rośnie całkiem dobrze, najstarsza jaką mam, ma z 5 lat i została przeniesiona z poprzedniego ogrodu, ale to akurat szałwia lekarska.
Magnolio, myślisz, żeby z lawendy zrobić całą tę całą rabatkę na lewo od ścieżki do brzegu tarasu, nie mieszać tam innych roślin?