Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Mój kawałek raju 19:05, 28 lip 2011

Do góry
Aniu u Ciebie i coś dla oka i żołądka zawsze można znaleźć no ale magnolia niezłe kwitnie chyba trochę pory roku jej sie pomyliły albo tak dobrze jej u Ciebie, że postanowiła Ci się odwdzięczyć
Mój kawałek raju 18:34, 28 lip 2011

Do góry
po porannym przejrzeniu wątków, poszłam pozbierać ogórki do ogrodu

porobiłam też trochę zdjęć biednym wymęczonym deszczem roślinkom, bo rano oczywiście padało
zejście z tarasu a na nich calla, hortensja i miniaturowa budleja

druga strona , hortensja i bergenia
na koreance powojnik Duchness of Edinburgh
na wprost schodów magnolia Ann, zresztą Messel ma też już jeden pączek
Mój kawałek raju 17:14, 23 lip 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
dzisiaj zimno jakby była jesień pada deszcz z przerwami i jest nieprzyjemny wiatr
przycięta wczoraj wierzba i kwitnąca magnolia Ann

wiatr poniszczy mieczyki

Aniu u nas też jest bardzo zimno, od rana padał deszcz mieczyki tak jak u Ciebie mam wysokie i od deszczu ciężkie, zastosowałam dla nich podpórki z suchych gałązek, pomysł Danusi godny powielenia
Mój kawałek raju 17:08, 23 lip 2011

Do góry
dzisiaj zimno jakby była jesień pada deszcz z przerwami i jest nieprzyjemny wiatr
przycięta wczoraj wierzba i kwitnąca magnolia Ann

wiatr poniszczy mieczyki
Mój kawałek raju 08:32, 23 lip 2011

Do góry
Piękne okazy. Ta magnolia zjawiskowa.
Mój kawałek raju 00:08, 23 lip 2011

Do góry
U mnie nie padało ,więc mogłam popracować.... w ogrodzie
może ktoś nie jadł kolacji, to proszę się częstować
odmiany: od lewej Opałka, Polish Giant i Amana Orange
Duchness of Edinburgh przerosła kamczacką
i moja datura zakwitnie, chyba ta akurat na żółto
magnolia Ann zakwitła po raz drugi ma pełno kwiatów i pączków
Mój kawałek raju 21:58, 20 lip 2011

Do góry
Przepiękna ta magnolia
Mój kawałek raju 20:26, 20 lip 2011

Do góry
O Jezuuuuuu jakie piękne liście ma ta magnolia nawet bez kwiatów jest cenna.
Mój kawałek raju 18:16, 20 lip 2011

Do góry
Było spotkanie i już po spotkaniu.Dzisiaj odwiedziła mnie Joanka z mężem Sławkiem, przywitałyśmy się jak stare kumpele, rozmowom nie było końca, potem zwiedzanie mojego ogrodu
przywitanie naszych piesków, 2 yorków Joanki i mojego jamnika
Joanka, bardzo miła wesoła dama
zwiedzałyśmy ogród po deszczu, Joanka przemoczyła nogi i buty ale co tam potem się rozgrzewałyśmy
kwitnie moja magnolia Ann
mamy takie same upodobania co do kawy, nie dość,że taki sam rodzaj, to jeszcze musi być porządny śniadaniowy kubek Joanka pije b/cukru, Sławek lubi wodę najchętniej gazowaną
zdjęcie na tarasie, mieliśmy pecha z pogodą, po deszczu zrobiło się strasznie parno, przyjemniej było w mieszkaniu niż na świeżym powietrzu. Ok.15.30 zaczeliśmy się żegnać, Joanka ze Sławkiem ruszyli w stronę Sztutowa, chcieli zwiedzić obóz koncentracyjny, pożegnaniom nie było końca oczywiście z obopólną obietnicą następnego spotkania
prezent od Joanki, żurawka Midnight Rose
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 00:31, 14 lip 2011

Do góry
Magjo, mam nadzieję, że poprawa nastąpi.
Masz rację co do stanowiska. Dzisiaj w pobliżu sadziliśmy pierisa i przy okazji obejrzeliśmy okolice rh. Niestety, porażka. Okazało się, że miał dołek właściwie na włożenie bryły. Żadnego zalecanego płaskiego, a rozległego. Ta dosypana do sadzenia ziemia była jak gąbka. Można ją było wyżymać. Dlatego zdecydowaliśmy się go podnieść i poprawić warunki. Mam nadzieję, że nie zaszkodziliśmy jeszcze bardziej, ale bałam się, że zgnije na dokładkę. Tak to jest, jak osoba nieznająca się bierze fachowców.
Na razie kolejne 2-3 liście są żółte, ale w 1 dzień to mogło jeszcze nie zadziałać?

A tak na przyszłość, co z tym biohumusem? Tak zalecają do wszystkiego, że jak obornik. A rh chyba lubią obornik? W ogóle biohumusu nie stosować, czy przy zdrowych można będzie?

A na innych kwasolubach się znasz? Nie wiem co dokładnie robić z kiścieniem i pierisem (na razie wyglądają OK), no i moja jedyna magnolia zaczyna biednie wyglądać. Też jej jaśnieją liście. Można to samo zastosować? I może też jej na stanowisko zajrzeć?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:20, 05 lip 2011

Do góry
Dzisiaj w końcu dostałem weny i zrobiłem mojego skalniaka. Wygląda to tak

A tak to mniej więcej wygląda w nasadzeniach

1 róża romantyczna żółta
2 głównie karmnik
3 firletka smółka
4 ostróżki od Basi
5 wrzosy (chyba różowe)
6 dostane irysy (chyba fioletowe)
7 dzwonki od Basi ( Basiu - to karpackie????)
8 prymulki
9 trzykrotka
10 lilie ( chyba różowe)
11 szczypiorek
12 liliowce
13 powojniki
14 floksy szydlaste ( jeden fioletowy od Basi, różowe i białe)
15 magnolia różowa
16 rozchodnik ostry
17 rozchodnik okazały
18 kanny
19 żurawki geogria peach.

Po drugiej stronie pod płotem nad kanałem ułożyłem 8 gazonów - do nich dałem liliowce.
Możliwe że pójdą tam jeszcze lawendy, ale nie wiem czy będą rosnąć.
Na razie wygląda to strasznie i jest pusto, ale w przyszłym roku rośliny już nieco podrosną i będzie OK. Dodam, że to co dziś posadziłem nie było kupione - tylko dostane lub rozdzielone. Mam zamiar tu na jesień posadzić oczywiście cebulki aby coś cieszyło już wiosną. Może macie jakieś sugestie co dosadzić lub zmienić ?
MOJE MARZENIE 09:57, 30 cze 2011

Do góry
Mam małe wrzosowisko które z czasem chcę powiększyć. Na środku rosła magnolia siebolda - rówież padła. Ale to chyba mija wina. Zabrałam ją z ogródka przy mieszkaniu gdzie rosła kilka lat. Chyba była za duża.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:11, 24 cze 2011

Do góry
za tą rabatą wreszcie wspina się po siatce mój ulubiony bluszcz

darowana magnolia chyba się przyjęła, bo puściła młode pędy

Mój kawałek raju 23:49, 07 cze 2011

Do góry
a tutaj dojrzewają czereśnie, będę musiała chyba założyć firankę ,żeby szpakuny wszystkiego nie zjadły, ta jest wysoka czereśnia, mam jeszcze kordię młodszą to z tamtą sobie poradzę ze stołka z okryciem też ma sporo owoców
ale z tą starszą, będę musiała kogoś prosić)

powojnik Popiełuszko
kwitnie jeszcze magnolia Ann
pod lasem wysokim 15:05, 24 maj 2011

Do góry
Dziękuję za miłe słowa, oto co już zostało zrobione:
- pod płotem wykopałam laurowiśnie, które co roku przemarzały i zastąpiłam je kaliną "Down" oraz pod pergolą Orszeliną" Pink spire":
Orszelinki, niestety ogród pod lasem ma to do siebie że co chwilę jak nie jakieś leśne choróbska to szkodniki i tak młode orszeliny są już obgryzane macie może jeden niezawodny środek na szkodniki gryząco - ssące?

Kalinki:

Kolejna zmiana obsadzenie lewej strony rabaty na której prawie nic nie było prócz tui Smaragd, host, pomarańczowych pięciorników i iglaka zamykającego obwódkę (nie znam nazwy), dokupione zostały"
2szt Kolkwicja Chińska "pink cloud",
2szt żylistków "kalmiflora",
3szt berberys czerwony "red lady",
3szt bergerys min żółty "goldalita",
2szt cyprysik groszkowy
1szt Bez czarnolistny "Black Beauty"
2szt Żywotnik Thuja "golden globe"
1szt Jaśminiowiec min"MANTEAU DHERMINE"
1szt drzewko przekopane z innego miejsca w ogrodzie

Po prawej stronie od świerka poprzez magnolie powstała nowa głównie iglakowa rabata, jedyne kwitnące rośliny to 2szt żylistek "strawberry fields", 2szt żylistek "Nikko", malutki kielichowiec wonny oraz magnolia + samotna kalina koreańska obok

Proszę o uwagi odnośnie doboru roślin oraz obsadzenia. Następnym razem pokażę resztę ogrodu oraz moje plany na kolejne 2 rabatki
ogrodowe zacisze 00:39, 19 maj 2011

Do góry
magnolia przekwiata to powojnik sie rozkwita, to daje uroku
W sowim ogrodzie (od pobojowiska do ogrodowiska) 14:45, 17 maj 2011

Do góry
Olgo i Lilko- dzięki.

Piszę dopiero dziś bo miałam bardzo pracowity czas.Oczywiście ogrodowo.
Straty podsumowane.Najbardziej ucierpiały magnolia i azalie (wszystkie dwie),i krzewiasta młodzieżerukowiec,żylistek,krzewuszka,tamryszek.Orzechów oczywiście nie będzie w całej okolicy.
W ogóle nie liczę na żadne owoce.
Pozytywne zaskoczenie to piwonie.Wyglądały tragicznie,ale okazało się,że większość była wygięta a nie połamana.Podniosły się powoli, podwiązałam do palików i nawet najwcześniejsza zbiera się do kwitnienia.Hura!
Jedną sobotę układałam kamienie (kamiory) na brzegu rabat od strony wjazdu a mąż dzielnie woził je taczką z lasku.
Drugą sobotę i ile się dało popołudniami pieliłam dzielnie (jakieś 6 taczek chwastów do nowego kompostownika).Przesiewałam ziemię ze starej pryzmy kompostowej- też kilka ładnych taczek, które zniknęły prawie bez śladu na rabatach.
Było też kilka "przeprowadzek" roślin.Wiadomo jak człowiek myśli to zawsze cos wymyśli...
Żeby nie być gołosłownym zamieszczę zdjęcia jak zrobimy.
Mówiłam mężowi,że potrzebuję zdjęcia "przed" i "po" a On stwierdził, że "po" są zdecydowanie lepsze...Jak tak dalej pójdzie to te zdjęcia bedą znowu "przed" bo deszczyki u nas skrapiają rabatki i chwasty lada chwila wylezą.
ogrodowe zacisze 08:09, 16 maj 2011

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Jurku bardzo ładne zdjęcia ... Czy ta magnolia na pierwszym to ta sama co na 2 ??
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:04, 14 maj 2011

Do góry
Na dziś jeszcze pelargonie

Brateczek

Magnolia - pozostały dwa kwiaty - a właśnie - mam oberwać te końcóweczki?

I zapałki na słoneczniku
Ogród zmyślony 21:13, 11 maj 2011

Do góry
No i przyszła pora na naszą relację z wielkiego ogrodu Madzi.

Magnolia z żółtymi kwiatami i zauważcie nawet pająk żólty na niej siedział

Kasia i Michał cosik wąchają - niechybnie to macierzanka

Dołączyła do nich Magda

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies