Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:08, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję za dedykację, jestem wzruszona. Mam wiele tajemnic, nie wszystkie wypada odkrywać przed ludźmi

Danusiu, my wszyscy TUTAJ jesteśmy CI ogromnie wdzięczni za OGRODOWISKO.
I tak słowa to za mało - 'dziękuję' jakoś tak słabo brzmi...
Rekultywacja łąki kwietnej 18:15, 24 sie 2016

Do góry
Oczywiście, dla trawnika kluczowe jest podlewanie, najważniejsze. Potem koszenie i nawożenie, żeby nie wyglądała na zagłodzoną.

Oryskać dwuliścienne w trawniku i dbać jak o trawnik.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:02, 24 sie 2016

Do góry
W końcu weszłam tu, bo toczę przegraną dyskusję o drzewo w wątku o lustrze
4 strony już prowadzimy dialog, a ty swoje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/933-lustro-w-ogrodzie?page=8

Drzewo ma mieć pieniek co najmniej dwa metry a lepiej 2.5 bo masz pod nim przejść, koronę ma mieć nad tujami. Ten klon na zdjęciu ma za niską koronę. ot co.

Najpierw napisałam ze ważne jest zduszenie tej ściany a nie czy pasują miskanty, o 8 rano 23 sierpnia napisałam, żeby posadzić drzewa przed, ale widzę że o 13 mam konkurencję. Masz doradcę tutaj na wątku, a ja na boku toczę bój. Czuję się wpuszczona bocznym torem
Tu się wszyscy ekscytują a ja sama w duecie z Tobą gdzieś tam.....
Lustro w ogrodzie 17:59, 24 sie 2016

Do góry
No to nie sadź, chodzi o konkretny efekt jaki ma się dzięki temu uzyskać, a nie wsadzanie na siłę akurat wielopniowych drzew, bo takie lubisz. To nie jest drzewo, to jest w zasadzie krzew. Ma za zadanie ozdabiać rabatę, pod nim byliny, trawy, ale nie zasłaniać ścianę.
Co na podjazd? 17:56, 24 sie 2016

Do góry
Tańsze ale niewygodne nie mają sensu. W pierwszym roku wysyp tłuczeń, zagęść, będzie się dawało jeździć a jak zbierzesz kasę zrobisz kostkę lub płyty, które dają się odśnieżać, zamiatać i sprzątać. Kratka i kamienie to dużo roboty, niewygoda a użytkowaniu i tak do przeróbki. Po co robić po głupiemu, jak można od razu dobrze i mądrze.

Chyba że chodzi ci wyłącznie w poście o przemycenie konkretnej nazwy/symbolu kratki jaką produkujesz?
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:45, 24 sie 2016

Do góry
Aż tak daleko moje instruktaże nie sięgają ani obiektyw aparatu też nie sięga aby uwidocznić gęstość kulek leżącego nawozu

Każdy nawóz będzie wyglądał inaczej. Jeden ma grube kulki, inny pomieszane z pyłem.

Oblicz powierzchnię całego trawnika, następnie ustal wagowo ile kg powinieneś wysiać na cały trawnik, a nie na metr2. Nie baw się w pojedynczy metr.

Podziel teren na dwie części, podziel nawóz na dwie części.

Ustaw ręczny siewnik Scottsa na najmniejszy wysyp i chodź po pierwszej cześci tyle czasu, aby wysypać wszystko i aby upadało równomiernie. Dobrze gdyby nawóz był niebieski, wtedy lepiej widać.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:39, 24 sie 2016

Do góry
marcin544 napisał(a)

Mam zamiar dosiać trawe bo niby jest zielono ale trzeba podosiewać cały trawnik aby się zagęścił.
Na chwile jest trawnik Sport ale zastanawiam się na dosianiem samej wiechliny łakowej.
Czy to bobry pomysł ????
Czynności bedą wykonane tak jak pisze Pani Danusia

Koszenie.
Wertykulacja.
Wygrabienie filcu, przegrabienie pustych placków.
Dosianie nasion.
Posypanie lekko ziemią.
Przegrabienie.
Nawóz.
Lanie wody

Nie, nie dosiewaj samej wiechliny, będzie widać wyraźnie na trawniku inne trawy. Dosiewaj mieszankę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:38, 24 sie 2016

Do góry
maqus napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź

Rozumiem, że teraz kolejność moich działań powinna być następująca:
- pryskam na dwuliścienne
- po kilku dniach dokładam ziemię z worków
- dosiewam (dowolną mieszanką?), przegrabiam
- nawożę interwencyjnym.
- podlewam, podlewam, podlewam
- usuwam chwasty

Czy mogę dla lepszego doczyszczenia podłoża użyć ręcznych grabi do wertykulacji? A w jakiej dawce ten nawóz, standardowej?

A więc tak:

nadmiar zabiegów jest szkodliwy, daj spokój tej trawie, jest już tak wydrapana że niech ochłonie po drapaniu.

Masz dwa wyjścia:

teraz nie przejmujesz się dwuliściennymi i:

- rozsypujesz ziemię
- dosiewasz, przegrabiasz
- nawozisz i lejesz wodę
kosisz wyżej niż teraz bo jest zdecydowanie za nisko koszona.

II wersja

- opryskujesz dwuliścienne
- czekasz aż znikną albo przynajmniej zaczną się zwijać i żółknąć
- robisz wg wersji I dalej.
Rozpoznawanie chwastów 17:33, 24 sie 2016

Do góry
Przy pomocy herbicydu totalnego albo na dwuliścienne. Albo gorący ocet z odrobiną płynu do mycia naczyń.

Chwast nazywa się powój
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:30, 24 sie 2016

Do góry
Ja bym się pajęczynką nie przejmowała, a skupiła się na czymś innym. Daj tej trawie się rozkrzewić, rosnąć, wypuść ją wyżej, nie ścinaj tak krótko na rżysko, bo ona nie ma siły rosnąć. Daj nawóz, podlewaj i skoś za 5 dni o dwa stopnie wyżej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:27, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Troszkę bym przeczekała te upały, we wrześniu zrób.W ogrodzie z lustrem robiliśmy w zeszłym roku we wrześniu i trawnik dużo zyskał. To widać w tym roku.

Danusiu jak zwykle czekamy na sygnał

Mam przyjemność być w Różanej Rezydencji w Żychlinie (niedaleko Warszawy) - to miejsce by ci się spodobało mnie kojarzy się z Tobą właśnie.
Choroby róż 17:17, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mączniak rzekomy.
Rekultywacja łąki kwietnej 17:09, 24 sie 2016

Do góry
Łąki się nie nawozi. Łąka ma sama się utrzymać. Kosi się w zależności czy to łąka jednoroczna czy wieloletnia. Ale te zalecenia to dotyczą łąk wysiewanych (trawy+ kwiaty dzikie), a nie dzikich chwastowisk.

Łąka wieloletnia - stosuje się na dużych obszarach. Jeśli przekwitnie to brzydko wygląda, jak opuszczony nieużytek. Można jej nie kosić.

Łąka jednoroczna wysiewa się sama, po zawiązaniu nasion należy skosić, wtedy nasiona opadną i wyrosną w następnym roku. Po skoszeniu brzydko wygląda.
Rekultywacja łąki kwietnej 17:00, 24 sie 2016

Do góry
Pytanie brzmi, czy jest sens robienie łąki kwietnej skoro ma być do posiedzenia z kocykiem itd.?

Jak wiesz w zaroślach nie koszonych (łąki takie są) bywają często kleszcze, sama doświadczyłam tego, więc na łące nikt nie będzie chciał siedzieć. Duże zagrożenie dla ludzi i dla psów.

Najtańszym kosztem ? - to należy kosić to, co jest, a w wolnych miejscach zwertykulować, nasypać ziemi i dosiać normalnej trawy jak na trawnik i nawozić ewentualnie, ale kto to będzie podlewał skoro to dziki teren? Więc nawożenie odpada, bo po rozsypaniu nawozu trzeba go rozpuścić, jeśli nie to spali trawę.

Prowadzić ten teren jak na terenach miejskich, gdzie takie dzikie "niby trawniki" z chwastów, ale nie łąki, koszą trzy razy w roku i po robocie. Będzie i tanio i wygodnie. Kosić tyle ile masz możliwość.
Choroby róż 16:29, 24 sie 2016

Do góry
bart_ek92 napisał(a)
Witam, prosze o pomoc w rozpoznaniu choroby lub szodnikow róży na pniu. Załączam zdjęcie liścia. Wszysykie liscie mają te same objawy nastepnie usychają i opadają. Proszę o pomoc.

Nawożenie, zasilanie trawnika 11:41, 24 sie 2016

Do góry

Skoro ponawiasz to moje przypuszczenia są takie:
Brak nawozu w tym miejscu a jeśli był tak samo sypany to jak na zdjęciu:

Ale jak sypałeś w tym miejscu to tylko kamera by mogła zarejestrować. To ja nie wiem, czy nie doleciało tutaj czy ziemia inna, bardziej uboga.
Chwasty w trawniku 11:37, 24 sie 2016

Do góry
Chodzi o to, że ta trawa sypie nasionami jak z wiadra i im więcej ich wysypie, tym więcej będziesz miał chwastów. Dlatego żeby nie dopuścić do wysiania, musisz wyrywać zanim się chwastnica wysieje.

Tak, nie czekaj, tylko wyrywaj.
Przestrzeganie praw autorskich (teksty i zdjęcia) 11:34, 24 sie 2016

Do góry
Ważne dla korzystających z Pinteresta.

http://czaplicka.eu/zrodlo-pinterest/
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:35, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róża powinna mieć inną kratkę, pionowo powieszoną na ścianie. Ta wygląda nieporządnie, różę nawoź dobrze obornikiem i próchnicą, żeby obficie kwitła i tworzyła ładą kępę.

Rabatka jest za mała na to wszystko, co chcesz umieścić.

Donicę na nóżce wywal stamtąd. Skrzynki z parapetu także.

Podaj plan rzut z góry, podpowiem jak powiększyć rabatę i jak rozmieścić rośliny. Ściany domu nanieś i to wejście.

Kratka jest narazie prowizoryczna.Będzie zmieniona.Chyba, że róże przesadze w innej miejsce, bo ona nie jest całkiem w kącie, tam akurat by miała za wilgotno, sama nie wiem co z nią zrobić.
Co do roślin,to nie napisałam , że wszystkie rośliny chcę posadzić, tylko że takie akurat mam.
Rabata w kącie,ściana z lewej i prawej po 2,30m, z lewej zaraz za rabata,jest okno do piwnicy.
Będę wdzięczna za pomoc.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:53, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Troszkę bym przeczekała te upały, we wrześniu zrób.W ogrodzie z lustrem robiliśmy w zeszłym roku we wrześniu i trawnik dużo zyskał. To widać w tym roku.
dziękuję kochana, tak zrobię bo widzę dużo siana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies