Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Moja glebo terapia 17:44, 28 sie 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Jola, fajna masz tą piwniczkę , świetny klimat robi w ogrodzie.
A jak tam Twój miskant Yaku Jima? Urósł troszkę? Bo ten mój zeszłoroczny kurdupel oszalał, zrobił piękną kępę średnicy ponad 50cm i kwitnie, także nie martw się, możesz liczyć na przyszły sezon .

Miskant dalej mikry ledwie go widać zza rabarbaru ale mam nadzieję, że się weźmie w przyszłym roku.

Drugiego z gryza mam z rozplenica moudry też wiosną kupowana, rośnie ładnie ale na razie puki co zero kłosków. Tak się zastanawiam czy to napewno rozplenica?

Chyba więcej traw nie zamówię w albamarze o ile hosty i hortensje mają super to trawy i jeżówki bardzo mikre.

To ta moudry

Moja glebo terapia 15:47, 28 sie 2018

Do góry
Jola, fajna masz tą piwniczkę , świetny klimat robi w ogrodzie.
A jak tam Twój miskant Yaku Jima? Urósł troszkę? Bo ten mój zeszłoroczny kurdupel oszalał, zrobił piękną kępę średnicy ponad 50cm i kwitnie, także nie martw się, możesz liczyć na przyszły sezon .
Na zielonej... trawce :) 14:28, 28 sie 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Moje anabelle mam jakieś 7 lat...
Co do trawy za hortki to wszelkie "duże" miskanty (dojrzałe anabelle sięgają ok 1,40-1,60) u mnie jest gracillimus i miskant olbrzymi... ale jeśli chcesz dać tam cisa to ładnie też będzie wyglądać morning light - ładnie rozświetli rabatę i da fajny kontrast do ciemnej zieleni

Natomiast co do pytania czy za trawami potrzebne jest zielone tło.... wszystko zależy od tego jaki jest zamysł, czy chcesz osłonić się od tego sąsiada, jaki jest płot ( np. betonowe pola sa raczej mało urodziwe i ja akurat swoje zasłaniam ). Ja lubię zielone plecki - robią dobrą robotę, np. wiosną gdy hortki i trawy pociachane....

Nie wiem też jaka długa i szeroka ta rabata, więc ciężko radzić - jakieś foty masz?

Tak, mam właśnie niechciany mur, bardziej chcę zasłonić ten beton jak odgradzać się wysokim murem od sąsiadów dlugość to 30m chciałam pokombinować aby nie było nudno: metalowy garaż za ogrodzeniem chciałam przysłonić sadząc 3-4 świerki serbskie bo szybko rosną i będą w rogu działki, póżniej byłyby powtarzalne 3 ścianki z cisów 2, 2 szerokie, dzielone tujami -po 4 szt. Wtedy podsadzę niższe piętraLubię taką geometrię i porządek z domieszką lekkości traw i piękna kwiatów...Dodałam fotkę muru i koncepcji tła
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:59, 28 sie 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ja też mam takie nie-gracki i urosły mi wielkie i rozczochrane. Zastanawiam się nad ich wymianą na bardziej zwarte gracki .
Twoje Wiolu śliczne, takie tłuściutkie . Może to Graziella?

Dla mnie mogą być rozczochrane
Wiesz co może masz rację,ze to Graciella ,bo widziałam dziś w innej szkółce i wyglądał identycznie
W sumie nie ważne jaki miskant,ważne że mi się podoba
Na zielonej... trawce :) 12:53, 28 sie 2018

Do góry
Moje anabelle mam jakieś 7 lat...
Co do trawy za hortki to wszelkie "duże" miskanty (dojrzałe anabelle sięgają ok 1,40-1,60) u mnie jest gracillimus i miskant olbrzymi... ale jeśli chcesz dać tam cisa to ładnie też będzie wyglądać morning light - ładnie rozświetli rabatę i da fajny kontrast do ciemnej zieleni

Natomiast co do pytania czy za trawami potrzebne jest zielone tło.... wszystko zależy od tego jaki jest zamysł, czy chcesz osłonić się od tego sąsiada, jaki jest płot ( np. betonowe pola sa raczej mało urodziwe i ja akurat swoje zasłaniam ). Ja lubię zielone plecki - robią dobrą robotę, np. wiosną gdy hortki i trawy pociachane....

Nie wiem też jaka długa i szeroka ta rabata, więc ciężko radzić - jakieś foty masz?
Moja bajka 21:15, 27 sie 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
No to do zdjęć masz już następczynię .miskant ci nie żle wyrósł .czy ciężko je dzielić??????

Halinko zależy od krzepy dzielącego. Jeden kolega, który go sobie odkopywał skakał na łopacie, bo nie mógł przeciąć karpy, a drugi zrobił to z nadspodziewaną lekkością i zręcznością .
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:42, 26 sie 2018

Do góry
Miskant chiński 'Stardust'

Proso rózgowate ' Rehbraun'.

Proso rózgowate 'Rotstrahlbusch'

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:47, 26 sie 2018

Do góry
Miskant chiński' Cute One'.

Miskant 'Nanus Variegatus'

'Red Baron'

Turzyca cienista.
Moja bajka 19:08, 26 sie 2018

Do góry
No to do zdjęć masz już następczynię .miskant ci nie żle wyrósł .czy ciężko je dzielić??????
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:11, 26 sie 2018

Do góry
Miskant 'Flamingo' już kwitnie.

Ogródek Iwony II 14:10, 23 sie 2018

Do góry
Szafir, dziękuję.

Dziewczyny, piszcie sobie, ja poczytam. Bo do wieczora mam tylko telefon. A on wie lepiej wszystko ode mnie. Na dodatek duble mi robi.

Aniu, miskant klaine fontanne. Uwielbiam go. Potem poszukam ci fotki. Więcej jego fotek.

Ogródek Iwony II 13:18, 23 sie 2018

Do góry
Iwonko przypomnisz mi co to za cudowny miskant? Bo mam bardzo mocno ograniczone możliwości techniczne do przeglądania wątku.

Czy on na jesieni się przebarwia?
Skarpa w ogrodzie 12:20, 23 sie 2018

Do góry
Mam do Was prośbę o pomoc z wyborem roślin na niewielką (stromą) skarpę. Usytuowana jest od strony południowej więc jest tam dużo słońca.
Aby okryć powierzchnię chciałem zastosować Irgę Major (kolor zielony na zdjęciu), natomiast pośrodku skarpy w trzech miejscach Ostnicę Stipa Tennuissima (żółty kolor na zdjęciu).

Nie mam pomysłu na prawą część skarpy przy schodach, może jakiś Miskant? Chociaż może być za duży na taki niewielki kawałek miejsca.

Jeśli warto wybrać coś innego niż wspomniałem, też poproszę o radę.
Okno na ogród 19:58, 21 sie 2018

Do góry
Dla Polinki miskant:

Okno na ogród 14:01, 21 sie 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Haniu, czy ten miskant, którego podejrzewasz, że nie jest Gracilimusem co roku u Ciebie kwitnie? Pokaż zdjęcie kwitnącego i zrób fotkę podstawy kępy. Chodzi mi o ułożenie żdziebeł od samego dołu Może będę mogła pomóc w rozszyfrowaniu

Witaj Polinko .
Właśnie niedawno wróciłam z Bieszczad (niestety nie połoniny, ale samochodem objechałam całe ). Twoje zdjęcia z gór boskie. (Nie wspominając o trawiastym ogrodzie, bo to już wszyscy już wiele razi mówili)

Wieczorem obfotografuję miskanty. Mają 3 sezon i co roku kwitną.

Mam też inne miskanty, które siostra przywiozła mi z Węgier. Mają delikatniejsze źdźbła, cieplejszy kolor i nie kwitną w ogóle.
Okno na ogród 10:31, 21 sie 2018

Do góry
Haniu, czy ten miskant, którego podejrzewasz, że nie jest Gracilimusem co roku u Ciebie kwitnie? Pokaż zdjęcie kwitnącego i zrób fotkę podstawy kępy. Chodzi mi o ułożenie żdziebeł od samego dołu Może będę mogła pomóc w rozszyfrowaniu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:34, 20 sie 2018

Do góry
Gosia jaki busz!
Szkoda że nieszczęscia ogrodowe Was nie omijają, ale w sumie nie sa duże i nie widać za bardzo ich w ogrodzie.
Wszystko piękne i bujne bardzo.
Jeżówy zielone w tym roku masz wypasione- wsadzałaś je wiosną ze szklarni, czy zimowały w gruncie?
Buksy ogromne!!!

Wszystko się robi wyraźne, duże- pięknie macie.
Jak miskant za jeżówkami?- lubisz? Wygląda bardzo ładnie.

Ptasi gaj 22:45, 19 sie 2018

Do góry
Moje rosna od 2014 roku raz mi wymarzly ale w polowie lata odbily.
Piekny miskant w zimie cudowne pioropusze.
Teraz jak go trocze rusze to pyli bardzo i promienie slonca i ta maka daly taki efekt jak na focie.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:43, 18 sie 2018

Do góry
Miskant Giganteusy posadzone, uff ciężka robota, bo ziemię musiałam wzbogacić, przekopać wokół bo chwastowisko. Z 10 sztuk został mi jeden i teraz szukam mu miejsca na rabatach.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:35, 15 sie 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Biała Marianna to drobny (marmurkowy) biały kamień, ulubiony moich sąsiadów. Wszyscy mają nią podsypane tuje i obowiązkowy kwadracik na froncie najczęściej z wierzbą Hakuro po środku i dwoma jałowcami. W wersji na bogato jest jeszcze rododendron i miskant Zebrinus. Miesiąc temu wprowadził się nowy sąsiad. Już mu zwożą.

Hahahaha! To jak u mnie! Wszystko się zgadza

P.S.
Rodek w ubiegłym tygodniu do Mamusi nad jezioro wyjechał
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies