Ogródek frontowy
21:24, 01 lis 2016
Zaczęłam myśleć nad obsadzeniem najwyższej skarpy wiecie jaka była moim marzeniem
http://jogardens.co.uk/tennis-court--landscaping#/i/3 chyba niestety jest to marzenie nieosiągalne.
Przy takiej skarpie z tyloma gatunkami nie mam szans na utrzymanie jej w ryzach.
Zaczęłam się zastanawiać nad powrotem do pierwotnego planu czyli zrobienia szpaleru drzew ze "skarpetkami" Drzewa nad którymi się zastanawiałam to katalpa, klon 'Globosum', wiśnia 'Umbra' i robinia. Po przeczytaniu wątków o tych drzewach zrezygnowałam z robinie (ze względu na przemarzanie) i z katalpy. Klony takie zawsze mi się bardzo podobały i zawsze chciałam takie mieć w ogrodzie no i ślicznie się wybarwiają
Wiśnie wydają się bardziej regularne
Generalnie nie mogę się zdecydować które będą lepsze
Jakie Wy polecacie drzewa liściaste na szpaler mają rosnąć tu
skarpa z wystawą na wschód cały dzień słońce przynajmniej to co nad płot wystaje bo na ziemi cień już od 15-16.
http://jogardens.co.uk/tennis-court--landscaping#/i/3 chyba niestety jest to marzenie nieosiągalne.
Zaczęłam się zastanawiać nad powrotem do pierwotnego planu czyli zrobienia szpaleru drzew ze "skarpetkami" Drzewa nad którymi się zastanawiałam to katalpa, klon 'Globosum', wiśnia 'Umbra' i robinia. Po przeczytaniu wątków o tych drzewach zrezygnowałam z robinie (ze względu na przemarzanie) i z katalpy. Klony takie zawsze mi się bardzo podobały i zawsze chciałam takie mieć w ogrodzie no i ślicznie się wybarwiają
Jakie Wy polecacie drzewa liściaste na szpaler mają rosnąć tu
skarpa z wystawą na wschód cały dzień słońce przynajmniej to co nad płot wystaje bo na ziemi cień już od 15-16.
Witam, szukam pomysłów na aranżacje ogrodu tuż za bramą wjazdową (bramę kiedyś chcemy zmienić dlatego chcę się zająć przestrzenią od czerwonej linii do linii która tworzy choinka z pęcherznicą) Brama jest mniej więcej od wchodu, od południa jest skarpa porośnięta głównie leszczyną i klonami dlatego na tej części ogrodu panuje półcień. Między świerkiem a pęcherznicą jest przejście, przez które często biegają dzieci, zastanawiam się czy można jakoś sensownie dalej pociągnąć tą "ścieżkę"w kierunku bramy. Brakuje mi jednak wizji całości.