Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 00:14, 06 paź 2016

Do góry
Asiu, skarpy to moje utrapienie, tony kamienia po wytarasowaniu nareszcie przy takich deszczach jak mamy teraz zatrzymują ziemię. Druga skarpa, po lewej stronie jeszcze nie skończona, wybieram każdego dnia kamień (łupek), który powbijał się w grunt, płuczę i szykuję do wysypania z powrotem. Chyba jak zasadzimy tam winorośl i hyzop to dołożę głazy, aby mi nie wymywało gruntu, bo po deszczach jest za każdym razem akcja z taczką, zaszlamioną pompą itp.
Jak się już po deszczach posprząta to się można relaksować w hamakach, podziwiać to co powstało na skutek ogrodowiskowych inspiracji ... i to lubię

Margerytka40 napisał(a)
Podziwiam pracę jaką wykonaliście ! Pięknie się robi i tak elegancko .Zazdraszczam skarpy przy tarasie . Będę podglądać
Tu narazie jest ściernisko... 22:08, 05 paź 2016

Do góry
Jaka fajna podpowiedź o rozmnażaniu rozchodników, nigdy nie próbowałam.

Skarpa zaczyna wyglądać, a kolorów u Ciebie jak w lecie
Ogród wśród pól i wiatrów 09:48, 05 paź 2016

Do góry
Pięknie u ciebie. Rabata z hortensjami powala. Skarpa też super się prezentuje, widać że kosztowała masę pracy ale jak się wszystko rozrośnie to dopiero będzie efekt
Tu narazie jest ściernisko... 09:29, 05 paź 2016

Do góry
zoja napisał(a)
kwiaty w donicach zaczynają budzić moją zazdrość
u mnie już wypadły wszystkie poza pelargoniami...

hmmm... ta skarpa to kiedyś będzie prawdziwie piękna zapowiada się przepięknie jak wszystko się rozrośnie

Noce coraz zimniejsze więc pewnie za kilka dni moje doniczki pewnie też padną. Już się nie mogę doczekać aż się rozrośnie i będę miała z nią spokój.
Skarpa w ogrodzie 23:22, 04 paź 2016

Do góry
Co to znaczy obsadzać na równej skarpie,. skarpa gdzie jest równa? Jest pochyła, jak to skarpa..nie rozumiem zupełnie pytania bo tak jest zadane, że zagmatwane na amen. Wyłóż jasno kobieto o co chodzi.
Tu narazie jest ściernisko... 02:44, 04 paź 2016

Do góry
kwiaty w donicach zaczynają budzić moją zazdrość
u mnie już wypadły wszystkie poza pelargoniami...

hmmm... ta skarpa to kiedyś będzie prawdziwie piękna zapowiada się przepięknie jak wszystko się rozrośnie
Ogród wśród pól i wiatrów 22:53, 03 paź 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Dawno mnie tu nie było ,ale nadrobiłam Jest pięknie jak zawsze,ale skarpa...super Lariski-rewelacja, jakby nie zauważyły,że już jesień A rabata hortensjowa zachwyca niezmiennie!Nie będę cytowała fotek bo musiałabym wszystkie( łącznie z werbenowa

Gosia, cieszę się że wpadłaś Lariskami wczoraj oglądałam, są całe w pąkach. Mam nadzieję, że zdążą się otworzyć. Dziękuję za wszystkie miłe słowa. Werbenowej nie cytuj, dorzucę wczorajszą - bardziej intensywną w kolorze

Skarpa w ogrodzie 10:39, 03 paź 2016

Do góry

Mam pytanie jeżeli dom będzie położony na ,,równinie,, tak jak już rosnące drzewa na załączonym zdjęciu to czy inne drzewa typu brzoza pożyteczna, świerk serbski mam obsadzać na równej skarpie czy obniżyć się z nasadzeniami do linii ogrodzenia.

Przed domem trawnika będę miała około 19m. Różnica poziomów wynosi 1,6m między skarpą a ogrodzeniem. Nachylenie nie jest strome ale widoków trochę mi zaczyna być żal tylko też chciałabym mieć trochę cienia i przesłonić się od sąsiadów.

A- Dać sobie spokój z tą skarpą i sadzić na równinie, może się brzoza nie przewróci?
B- Czy zachować częściowe widoki i obsadzić płot co by dał cień nasadzeniem na skarpie?
Skarpa jest południowo-zachodnia.
Ogród wśród pól i wiatrów 08:15, 03 paź 2016

Do góry
Dawno mnie tu nie było ,ale nadrobiłam
Jest pięknie jak zawsze,ale skarpa...super
Lariski-rewelacja, jakby nie zauważyły,że już jesień
A rabata hortensjowa zachwyca niezmiennie!Nie będę cytowała fotek bo musiałabym wszystkie( łącznie z werbenowa
Jak feniks z popiołów 07:52, 03 paź 2016

Do góry
O, są nowe zdjęcia - super

Nadal uważam, że front bardzo fajnie sobie zaprojektowałaś. Nasadzenia do poprawy, ale linie rabat i kostka bardzo fajnie poprowadzone.

Teraz pytanie: od czego chcesz zacząć planowanie? Po zdjęciach sądząc, najpilniejsza jest kwestia widoku z tarasu, czyli szopa (czyja ona? jakie tam masz możliwości ruchu?) i skarpa. Ale widzę że dopytujesz się raczej o front. Od czego chcesz zacząć?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 19:42, 02 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Zabawa dzieci czymkolwiek tylko je rozwija a w dzisiejszych czasach jest takie pomieszanie ról damsko-męskich ze na pewno nie powinno się bronic zabaw które dotąd były dla innej płci.
Nie wiem gdzie krecono ,,Alternatywy 4" ale chyba nie pod prawdziwym adresem bo tak jak ja to wiem to osiedle na Ursynowie powstało później , nawet chyba dużo później. Tu jest z Google map kawałek mapy z tym adresem a skarpa o której piszę jest miedzy blokiem a tym okrągłym które tez jest blokiem.

Dzieki za zdjecia chłopaków ,uwielbiam ich , są niepowtarzalni.Mały szybko dobija do starszego. Buziaki.

Jednym uchem słucham radia.. aż sprawdziłam jak to z tym Pułtuskiem było i czytam na necie
"Stanisław Bareja kręcił tu sceny do pierwszego odcinka "Alternatywy 4".
Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:01, 02 paź 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wyjścia do ogrodu nie było w planie..

Dziś w radiu mówią, że Alternatywy 4 było kręcone.. w Pułtusku

Po 2 tygodniach skosiliśmy trawnik.. trochę wybujał, chwila na wnuki .. i .. brak czasu na forum i na ogród.. nawet nie mam co pokazać. bo walka z kosiarką i tyle.. potem wnusie... z ciężkim sercem muszę Muminkowi tłumaczyć dlaczego nie może u mnie się zostać..
Dla Ciebie Muminkowo od prysznicem .. a oszołomy skrytykują za danie do zabawy wózka.. bo to dla dziewczynek.. ale mam to w nosie.. wózek do zabawy fajny jest..

I motor też jest fajny.. starzy Muminek kierowca jak się patrzy.. i ubaw po pachy jak młodszemu kazał odłożyć butle z sokiem..bo jak się jedzie to się nie pije .. idzie umrzeć ze śmiechu z nich.. teraz dzieci są dużo mądrzejsze niż kiedyś... a jak dorosną to jakim cudem są głupsze???? Mam nadziej żę, że to nie spotka moich...

Zabawa dzieci czymkolwiek tylko je rozwija a w dzisiejszych czasach jest takie pomieszanie ról damsko-męskich ze na pewno nie powinno się bronic zabaw które dotąd były dla innej płci.
Nie wiem gdzie krecono ,,Alternatywy 4" ale chyba nie pod prawdziwym adresem bo tak jak ja to wiem to osiedle na Ursynowie powstało później , nawet chyba dużo później. Tu jest z Google map kawałek mapy z tym adresem a skarpa o której piszę jest miedzy blokiem a tym okrągłym które tez jest blokiem.

Dzieki za zdjecia chłopaków ,uwielbiam ich , są niepowtarzalni.Mały szybko dobija do starszego. Buziaki.
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 10:31, 02 paź 2016

Do góry
Moja pomoc jest w kwestii wyrzucenia maty szkółkarskiej, która jest plastikiem powodującym zamieranie życia w glebie i zatraceniem wytwarzania próchnicy oraz niszczeniem struktury gruzełkowatej, reszta ok - super wygląda.

Skarpa moim zdaniem zbyt stroma i mata z patyków robi brzydkie tło. Zrób żywopłot.
Ogród z pergolą 15:29, 01 paź 2016

Do góry
Łukasz tylko tam u nich cis baccata a Toszka mi piszę że na takie niskie kostki to lepiej repens dać :/ oni chyba takich nie mają..
a powiedz te kostki czy bloki powinny być różnej wysokosci czy rowne? (oczywiście same sadzonki rózne bo skarpa)
Ogród wśród pól i wiatrów 20:29, 30 wrz 2016

Do góry
achimee napisał(a)
O akcja skarpa rozpoczęta... fajnie się zapowiada! i wrzosiki jednak są, myślę że będziesz z nich zadowolona. Pomysł z rozplenicą na skarpie też dobry.

Tak achimee akcja skarpa rozpoczęta Wrzosy i wrzośce już rosną, dołączyła do nich irga major po całości, rozplenice po całości i biały rozchodnik. Irgi widać, że już żyją swoim życiem. Co mnie cieszy niezmiernie, bo znając życie wkrótce i trawa ruszy z wielkim impetem
Ogród z pergolą 14:24, 30 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Asia to ja też się przyznam że posliniona siedzę
rozrysujemy to?? jezu...

No jak nie jak tak?
60x60 to za mało - wyjdzie za dużo kwadratów i będzie naćkane.

Tutaj mi wyszły kwadraty o boku niecałe 1,5 metra. Duże. Ale w jednym rzędzie wychodzi 5 kwadratów, czyli akurat w sam raz.

Nie udało mi się dobrze wyrysować wysokości, ale widać, że 15 kwadratów jest w sam raz. Zwłaszcza jeśli do środka chcesz dać te nieszczęsne trzmieliny szczepione

anna_t napisał(a)
a i jeszcze jedna sprawa skarpa ma ok 1,8-2m szer, taka wieeeelka kostka w rogu i przy schodach??

Wiem ale nie mam pomysłu jak to zmienić. Chyba żeby zrobić jak na poprzednim rysunku; dać te obeliski z tyłu, a pasy po prostu przedłużone. Wtedy wyjdzie pas buksów "wcięty" w taras.
Jak feniks z popiołów 13:50, 30 wrz 2016

Do góry
makadamia - skaczę - jak pasikonik - powiadasz? - podoba mi się to określenie na motylka się nie nadaję - nie ta smukłość, żaba byłaby przyciężka - to jeszcze nie mój kaliber, pasikonik - tak, pasuje do mnie.
Skaczę po tych rabatkach, bo staram się całościowo podejść do tematu zagospodarowania rabat. Przymyśliwuję, szkicuję, ale jakoś się tym tu tak całościowo nie "pochwaliłam" co w mej głowie się wykluło/ wykluwa. Z tego względu, że to jeszcze niegotowe. Placki gdzieniegdzie puste i pomysłu brak na dopełnienie rabat. Chciałabym z "czymś" konkretniejszym wyskoczyć, by Wasze doradzanie nie było jak strzelanie ze śrutówki we wszystkich kierunkach i do wszystkiego co zielone i się rusza, ale byście miały tarcze wystawioną z celem i od razu "10" ustrzeliły.
Wysyłam w eter pojedyncze pytania - bo bardziej obeznane w mnogości gatunków jesteście. Ja musiałabym jak archiwista pogrążyć się w czeluściach internetu na wieki wieków amen w poszukiwaniu mojej idee fixe, a tu rzucę: coś bordowego, niedużego i dzięki Wam pole poszukiwań znacznie zawężone mam i czasu tyle nie tracę.
Zmian spektakularnych w tej chwili nie widać i ich nie czynię, bo chcę się do nich solidnie przygotować, a nie na łapu capu jak to wcześniej było.
Choć nie - jest zmiana i na miano spektakularnej zasługuje. To moje myślenie i postrzeganie ogrodu, zasad komponowania i pielęgnacji.
Ja uważam, że w tym roku dużo zrobiłam. Znaczna część nasadzeń przy betonowym płocie powstała właśnie w tym sezonie. Skarpa przekopana, poplon na części wysiany, dolna skarpa zmodyfikowana, nowa rabata "pizza" powstała, nawet kompostownika się dorobiłam .
Mam świadomość, że nie rzucam na kolana moim tempem działania. Nie mam męża, który by podzielał moją pasję - dla niego sam trawnik to już jest stadium wystarczające i zadowalające. Finansowo też nie mogę sobie zaszaleć. Więc tkam na miarę moich możliwości i zapału. Bo słomianym zapałem nie ukrywam, że też grzeszę.

Za słowa uznania co do planu - dziękuję. Trąbicie tu na wszystkich wątkach, że dobry plan to podstawa do dalszych działań więc się zastosowałam do poleceń , a że zawodowo kiedyś babrałam się w planach zagospodarowania, pozwoleniach na budowę etc. i program graficzny mam opanowany - więc samo tak wyszło.

Toszka (zdaje się, że w elinkowym ogrodzie) kazała obfocić jej cały ogród "szerokokątnie". A że ja słowa Toszki odbieram bardzo osobiście, to mimo, że nie do mnie one były skierowane to zaraz pobiegłam z aparatem na ogród i pstrykałam.
Bo dotychczas to tak się zakręcałam na te moje rabatki, kwiatki, że wzrok mój wyżej niż nasadzenia nie sięgał. I wzdychałam tylko jakie to one ładne. Z nosem przy ziemi to może i one ładne, ale dopiero jak tak szerokokątnie spojrzałam to dojrzałam. Całkiem mi się perspektywa i optyka zmieniła. I już mniej więcej wiem gdzie trzeba poprawić.
I właśnie jestem na tym etapie by to do kupy pozbierać i obnażyć się przed Wami.
Więc Asiu daj mi chwilkę. wszystko to będzie. Już niedługo.
Ogród z pergolą 13:39, 30 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Obydwie inspiry są super (a ja w sumie nie przepadam za stylem nowoczesnym)!

Ta druga, to dokładnie tak jak sobie wyobrażałam twoje kwadraty na froncie!
Szachownicę z różanki wyobrażam sobie doskonale - też super by wyglądała. Co więcej - w tej wersji skarpa jest zaletą, bo można by było zrobić ją schodkowo. Aż się zaśliniłam
Tylko czy dwie szachownice to nie za dużo jak na jeden ogródek?

Co do obelisków, to mam złą wiadomość - w tej wersji zostawiłabym tylko te trzy przy oknach. Razem z trawami niech robią tam zieloną ścianę. Planujesz jeszcze gdzieś róże? Tam bym przeniosła pozostałe

Asia to ja też się przyznam że posliniona siedzę
rozrysujemy to?? jezu...
dobra..eee aa co do frontu to wiesz tam szachownica bylinowo-trawkowa raczej - nie przeszkadza

a i jeszcze jedna sprawa skarpa ma ok 1,8-2m szer, taka wieeeelka kostka w rogu i przy schodach??
Ogród z pergolą 13:22, 30 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Asia bierzmy już pod uwagę tylko Twoj wariant. nie chce jednak trumienek.jak zauwazyłaś wczoraj na swoim watku trochę mnie poniosło na pinterest i podobają mi się bloki!https://pl.pinterest.com/pin/166422148710141850/

przeszła mi przez myśl jeszcze taka szalona inspirka
https://pl.pinterest.com/pin/166422148710142245/
szachownice zrożanki zrobićale taką w miarę zejścia wdoł rozsuwającą się ale nie potrafiłabym tego raczej dobrze ułozyć

a co do róż to na skarpach rosną okrywowe the fairy,niskie raczej.
a co zobeliskami dwoma na skarpach?moze ta narozna kostka przed obeliskiem? tam mam swany która doprowadza mnie do pasji

Obydwie inspiry są super (a ja w sumie nie przepadam za stylem nowoczesnym)!

Ta druga, to dokładnie tak jak sobie wyobrażałam twoje kwadraty na froncie!
Szachownicę z różanki wyobrażam sobie doskonale - też super by wyglądała. Co więcej - w tej wersji skarpa jest zaletą, bo można by było zrobić ją schodkowo. Aż się zaśliniłam
Tylko czy dwie szachownice to nie za dużo jak na jeden ogródek?

Co do obelisków, to mam złą wiadomość - w tej wersji zostawiłabym tylko te trzy przy oknach. Razem z trawami niech robią tam zieloną ścianę. Planujesz jeszcze gdzieś róże? Tam bym przeniosła pozostałe
Ogród z pergolą 13:01, 30 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Przemyślałam

Wersja 1 jest prosta:

W miejsce ciemnozielonych kwadratów można dać albo ostrosłupy z cisów albo kulki(sześciany?) na pniu z trzmieliny. Wsio rawno.

Wersja 2 trudniejsza. Chciałam po prostu pociągnąć te pasy na drugą stronę

ale nie podoba mi się sam lewy górny róg, tam gdzie skarpa łączy się z rabatą podokienną.

No więc może tak:

te zielone kwadraty, to sześciany buksowe, strzyżone dokładnie tak samo jak bloki po prawej - poziomo i na tą samą wysokość. Pomiędzy nimi to samo co po prawej stronie, czyli albo same róże, albo róże ze stipami, szałwiami - czym tam będziesz podsadzała.
Od razu uprzedzam, że technicznie to będzie chyba dość trudne do wykonania, bo nie wiem, jak róże będą sobie radziły na skarpie. Trzeba też dobrze dobrać odmiany, żeby nie wystawały zbyt wysoko nad buksy.

Asia bierzmy już pod uwagę tylko Twoj wariant. nie chce jednak trumienek.jak zauwazyłaś wczoraj na swoim watku trochę mnie poniosło na pinterest i podobają mi się bloki!https://pl.pinterest.com/pin/166422148710141850/

przeszła mi przez myśl jeszcze taka szalona inspirka
https://pl.pinterest.com/pin/166422148710142245/
szachownice zrożanki zrobićale taką w miarę zejścia wdoł rozsuwającą się ale nie potrafiłabym tego raczej dobrze ułozyć

a co do róż to na skarpach rosną okrywowe the fairy,niskie raczej.
a co zobeliskami dwoma na skarpach?moze ta narozna kostka przed obeliskiem? tam mam swany która doprowadza mnie do pasji
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies