Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogródek frontowy

Ogródek frontowy

sylwik69 19:09, 18 lis 2016

To fakt, miłorzęby nie należą do tanich,a Twoja skarpa do małych ale pozostałe proponowane rośliny bardzo mi się podobają.Będzie piękna skarpa
wrobelki 21:46, 18 lis 2016

Hej Sylwia, bardzo się cieszę, że podobają Ci się wybrane roślinki Teraz zostało jeszcze wymyślić jak je rozplanować , a do tego trzeba weny, której na razie brak
beata_m 22:50, 18 lis 2016

na szczęście trochu czasu jest więc na razie brakiem weny nie ma co się martwić
kasja83 07:36, 21 lis 2016

wrobelki napisał(a)
Hej Sylwia, bardzo się cieszę, że podobają Ci się wybrane roślinki Teraz zostało jeszcze wymyślić jak je rozplanować , a do tego trzeba weny, której na razie brak

Daj sobie czas-do wiosny mnóstwo czasu.Albo wrzuć tu jakiś wstępny szkic-napewno mądre głowy doradzą.
roma2 12:47, 25 lis 2016

Witaj Wróbelku . Znalazłam taki pomysł na skarpę. Moze Ci się przyda? Pozdrawiam ze słonecznego Opola.
wrobelki 09:56, 26 lis 2016

Dziękuje Roma bardzo fajna ta skarpa właśnie teraz o takim dywanie tylko z irgi myślę. W to chce na pewno tawułę ( i tu twoja skarpa przekonała mnie, że to dobry pomysł ). Myślałam tez o czymś z bordowymi liśćmi miała być krzewuszka, ale teraz zastanawiam się nad berberysem ( bo nie kwitnie ). Pod drzewa chcę dać w nóżki hortensję.
Miałam jeszcze jeden pomysł ponieważ bardzo podobają mi się rozplenice. Dać na całej skarpie róże okrywowe i między nie rozplenice 'Moudry'. Tylko przy takiej wersji nie wyobrażam sobie tam pielenia
Dziękuję też za słoneczko od Ciebie bo u mnie szaro i buro.
wrobelki 10:01, 26 lis 2016

Kasja czasu nawet więcej bo większe prace ogrodowe dopiero po maju będą możliwe Coś tam mi się klaruje więc jak uda mi się coś narysować to wrzucę
sylwik69 10:08, 26 lis 2016

Irga zimozielona i ma koraliki ozdobne zimą,krzewuszka i berberys ozdobne z liści ale zimą łyse.Tak jak na inspiracji od Romy dodałabym kosodrzewiny,są różne odmiany o ciekawych igłach np Winter Gold.Super wyglądają na skarpach! z rozplenic nie rezygnowałabym,są ozdobne nawet zimą.Na skarpę zaprojektuj co ci się podoba i co w duszy gra
kasja83 07:45, 29 lis 2016

wrobelki napisał(a)
Kasja czasu nawet więcej bo większe prace ogrodowe dopiero po maju będą możliwe Coś tam mi się klaruje więc jak uda mi się coś narysować to wrzucę

Nooo-to w takim razie ze szczegółami i poplanujesz
wrobelki 16:36, 29 lis 2016

Teraz myślę aby iść w coś takiego zimozielona irga + tawuła 'Golden princes' + berberys bordowy + hortensja w roli skarpetek do klonów( oczywiście klonów 7 szt). Przy placyku wypoczynkowym rząd rozplenic 'Moudry'(ewentualnie myślę jeszcze o rozsypaniu ich po całej skarpie).
Co do zimozielonych doszłam do wniosku, że jak będzie dywan z irgi + tawuły wcześnie startują, berberys na zimę będzie miał owoce więc powinno nie być chyba źle? Do tego hortki całą zimę nie ścinane i snopki z rozplenic.
Nie wiem czy z tego co narysowałam widać coś :/

i ręcznie

Co Wy na to?