Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Pod bosymi stopami 15:49, 24 maj 2019

Do góry
To stipa, już kwitnąca. W markecie, konkretnie dużym na literę A, są po ok 6 zł, takie zielone i pokładające się, ale bardzo szybko przyrastają i jak teraz kupisz i wsadzisz to jeszcze w tym roku będą kwitły.
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 14:45, 24 maj 2019

Do góry
Tak, z Daglezji
Chyba bede reklamowac
Stipa jeszcze jakos wyglada, ale miskanty to tragedia...
Pod bosymi stopami 13:19, 24 maj 2019

Do góry
Wani napisał(a)
Ewa a jakie siałaś kwiaty? Ja myślałam o klasyce : szałwia i jeżówka, może rozchodniki - na pewno nie będę co roku wysiewać...Są gdzieś stipy we Wro? Jakie ceny? Co do tychw markecie to dokładnie były takie jak piszesz, no i cena podobna - dobrze że poszłam sprawdzić bo chciałam brać.

Siałam jednoroczne, werbenę patag., mikołajki, czarnuszkę, bo zależy mi na lekkim zwiewnym charakterze tej brzozowej ścieżkorabaty.
Do tego stipa i mam nadzieję, że coś fajnego z tego wyjdzie. Z nasin wykiełkowały maluszki zobacze, czy w ogle w tym roku będą kwitnąc, pierwszy raz siałam i prosto do gruntu, bylejak rzucałam.
Stipy kupię przez neta, dużo taniej.
Pod bosymi stopami 11:43, 24 maj 2019

Do góry
Tylko stipa? A z czym ją ewentualnie przemieszać? I jeszcze jedno pytanie : widziałam dziś w jednym z marketów stipę i ona tak mocno się przewieszała. To co mam u siebie rośnie pionowo w dość sztywnych kłosach. To są inne odmiany? Niby wszystko pony tails według etykiety a zupełnie inne...
Pod bosymi stopami 11:14, 24 maj 2019

Do góry
Stipa
Pod bosymi stopami 11:13, 24 maj 2019

Do góry
Stipa? Ale ja się słabo znam
Ogród Ani :) 20:56, 20 maj 2019

Do góry
Elu pocieszasz
Ja kupowałam te irysy w doniczce i każdy miał już rozkwitniętego kwiatka
Jeden jest biały, drugi fioletowy. Gdzieś jeszcze mam karteczki z nazwami tych roślin.
Dziwne, że teraz, w gruncie nie kwitną a w doniczce w sklepie ogrodniczym kwitły?
Dlatego mam wątpliwość czy aby ich za głęboko nie posadziłam...
Elu u nas ostatnio pada sporo, ziemia jest już mocno nasiąknięta. Widzę, że służy to roślinom. Zresztą ja wolę mokre lata, niż suche - dlatego nie narzekam na pogodę
Na drugiej fotce po lewej stronie to szałwia, u mnie drugi rok Stipa jest tegoroczna, dlatego już taka duża
Funkie uwielbiam i w formie hostowisk i jako zapchajdziury
Buźka
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:23, 20 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

noo, ja aż zapomniałam o melisie cytrynowej

tulucy napisał(a)

Do mnie nie dotarło w amoku, że jest stipa do wzięcia

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:02, 20 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Kochana, taki był rejwach a u Ciebie to nie wiadomo na co patrzeć, że wiesz... .

noo, ja aż zapomniałam o melisie cytrynowej

Do mnie nie dotarło w amoku, że jest stipa do wzięcia
Czas na ogrodowe podboje 09:14, 19 maj 2019

Do góry
Niesamowite,to jakby inny ogród,inna przestrzeń... odrobiłaś zadania i 3 lata nie poszło na marne geometryczne rabaty i stipa zawsze na czasie stipa wszędzie się fajnie komponuje
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:16, 17 maj 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Kukliki masz takie inne. Moja stipa mniejsza. A to ciemno różowe ładne, ładnie się komponuje rabata. Oj te miodunki.

Lubię te kukliki za kolor, bo nie są aż tak pomarańczowe. Ten kolor jakoś mi tutaj nie pasuje.
Stipy nie przycinałam, tylko podzieliłam, pewnie dlatego jest wyższa.
Miodunki kwitną i kwitną, a na dodatek mają bardzo ładne liście
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:56, 16 maj 2019

Do góry
Kukliki masz takie inne. Moja stipa mniejsza. A to ciemno różowe ładne, ładnie się komponuje rabata. Oj te miodunki.
Ogród Mirelli 12:32, 16 maj 2019

Do góry
Inne CD: róże, stipa uwięziona, jeszcze tulipanki, tawuła

Koniec
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 16:00, 15 maj 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Ja tam już widzę jako dodatek Silver Scpetre Idealne rozświetla cieniste zakątki i słońce wcale im nie służy. Do ładnego wzrostu potzrebuje dobrze przygotowanego dołka ale Ty jesteś wzorowa ogrodniczka to sobie poradzisz

Polinko to TY JESTEŚ KRÓLOWĄ TRAW nie przeceniaj mnie...u mnie rosną dobrze seslerie,trzcinniki,stipa,a już rozplenice i miskanty niekoniecznie.Gleba jest tak jałowa,że wciąga jak gąbka wszystkie dobrocie.Nie mogę posiać trawnika,bo zdaje sobie sprawę,że na tym co mam nie utrzyma się trawa
Silvery piękne
Tu narazie jest ściernisko... 21:35, 12 maj 2019

Do góry
A ze spraw ogrodowych to nareszcie i u mnie popadało. Poranne przymrozki niestety skosiły mi kolejnych kilka roślin. Ale pozostałe nabierają mocy i kolorków.
Kochani mam sprawę. Jak ktoś chce stipę to chętnie oddam bo już jej nie ogarniam.
Jest to stipa zeszłoroczna, przycinana, która odbiła. Jak nie będzie chętnych to wyciepię na kompost.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:50, 12 maj 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

..

Podoba mi się ta wąska rabata z tulipanami, wchodząca na podjazd. Co masz tam posadzone?

I jeszcze jedno - jaka molinia rośnie przy buku? I jaka odmiana buka?

rabata - czyściec i stipa plus wiosną tulipany a wcześniej irysy. no i dwie sosny Varelki

molinia - bezodmianowa
Ostnica - Stipa 09:20, 11 maj 2019

Do góry
Jak powinna wygladac o tej porze stipa, by zdarzyc zakwitnac?Jeszcze cala zielona?Bo mam do kupienia kilka sadzonek i w roznych punktach bardzo sie roznia.
Lawendowy zawrót głowy 16:28, 09 maj 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Ale pięknie równiutko, ta ścieżka gdzie są hortensje, bukszpan i trawy (stipa?) wygląda bajecznie. Najlepsze zdjęcia to te gdzie piesek się uśmiecha na pierwszym planie
Pozdrawiam.

Dzięki wielkie . Jeśli mowa o ścieżce z białek kostki to widać evergoldy które zakwitły stipy mam mało nie panuje nad nią i ja ograniczyłam )(
Lawendowy zawrót głowy 08:37, 09 maj 2019

Do góry
Ale pięknie równiutko, ta ścieżka gdzie są hortensje, bukszpan i trawy (stipa?) wygląda bajecznie. Najlepsze zdjęcia to te gdzie piesek się uśmiecha na pierwszym planie
Pozdrawiam.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 19:26, 08 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Barwinek spokojnie da rade na sloncu i na suchym podlozu. Na poczatku trzeba go podlewac, ale jak sie rozrosnie, to nic go nie powstrzyma Kwitnie krotko, ale jest zimozielony. Robi ladny kobierzec i kamieni nie widac. Pomiedzy moglabys dosadzis lubiace slonce i suche podloze Geranium.

Jako trawe proponuje Stipa calamagrostis 'Algäu'. Jest duza, rozlozysta, szybko przyrasta, u mnie sie nie wysiewa. Szybko startuje i jest dlugo zielona. U mnie sie troche poklada, bo ma zbyt zyzne podloze. Miskant nie lubia zbyt suchego podloza.

Inaczej niz Asia mysle, ze B nie musisz dopasowywac do A. To dwa pokoje ogrodowe, ktore niekoniecznie musza byc polaczone, bo maja zupelnie rozne funkcje.

Tawula osiaga rozmiary 2x2 m. Czy nie bedzie za duza? Ona jest ladna, ale bardzo rozlozysta.

Ewa, bodziszkowi robiłam zdjęcie w Wojsławicach, wiec strzał w dychę bo mi się podobał tylko fiolet nie bardzo by pasował na ogniskowej - musiałabym poszukać jakiejś innej odmiany. Ale ten himalajski strasznie mi się podobał

Stipa ładna, ale własnie szukam czegoś nie rozłożystego, bo na ogniskowej nie mam na tyle miejsca, trawa musiałaby być bardziej w pion niż taka pokładająca się. Ten gracimillus wydawał mi się w miarę kompaktowy, ale może kurde znowu coś nie doczytałam
Tawuła może być rzeczywiście zbyt rozłożysta, nie będzie na tyle miejsca, masz rację. Szukałam czegoś wczesnego, co ozdobi rabatę B przed hortensją, trawami i hostami.
dzięki! będę myśleć, bo z moim tempem zrywania darni, posadzę cokolwiek w okolicach czerwca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies