Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Agania 08:11, 04 cze 2019

Masz niejedną przepiękną oś widokową Haniu...kanciki są jesteś niesamowita
Kawa 08:32, 04 cze 2019

przepięknie
tyle gatunków roślin , fajnie mieć duży ogród
mikina34 10:29, 04 cze 2019

Haniu, kiedyś rozmawiałyśmy o czarnym bzie, temat u mnie wrócił i mam teraz dylemat, którą odmianę kupić. Po uwagę biorę Black Lace "Eva", Black Tower, Black Beauty "Gerda". Wiem,że u siebie masz "Evę" ale może masz jakieś spostrzeżenia czy info zwrotne o pozostałych dwóch?
U mnie pod biurowcem są rabaty gdzie w różach okrywowych rosną bzy Black Tower, wyglądają naprawdę fajnie ale to maluchy na razie (maja około 80cm, zastanawiam się jakie będą w przyszłości). Przyznam, że chyba najbardziej się skłaniam do własnie do towera ale "pierzastość" Evy jest kusząca
Brzozowadzie... 13:07, 04 cze 2019

Haniu, ach!!! Twój busz mam teraz w głowie! Piękne masz już te graby. I falbaniaste piwonie. I te plamy błękitu, którego u siebie nie lubię, a u Ciebie mnie zachwycają. I rutewka subtelna i stipa. I ta obfitość kolorów. I bujna zieleń. Uściski zostawiam!
Gruszka_na_w... 20:37, 04 cze 2019

kasia1 napisał(a)
A graby to fastigiata? I zawsze chciałam się jeszcze Ciebie zapytać o wykrzykniki (widać je na zdjęciu z grabami). Co to za gatunek? Czy je formujesz, czy one takie smukłe, strzeliste "z natury" ?

W prawej części zdjęcia są graby Fastigiata. W sumie rosną cztery.
Te ostre igiełki to 3 jałowce skalne Blue Arrow. Posadzone niestety w okresie mojej niewiedzy ogrodniczej. Dzisiaj zastąpiłabym je cisami Fastigiata. Niecięte jałowce wyglądały niechlujnie i wewnątrz zasychały. Bardzo ostre cięcie spowodowało, że nieco zyskały na urodzie i są wyraźnym pionowym akcentem na tej rabacie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:40, 04 cze 2019

wiklasia napisał(a)
Twoje graby prześliczne, mój dopiero rozwija swój potencjał (mam nadzieję)

Rozwinie, prędzej niż myślisz.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:52, 04 cze 2019

Agania napisał(a)
Masz niejedną przepiękną oś widokową Haniu...kanciki są jesteś niesamowita

Przy braku obrzeży kanciki trzeba robić. Linie rabat są wtedy ładnie podkreślone. Naturalne osie widokowe przesłoniły mi sąsiednie budynki. Widać było góry i pagórki. Trzeba teraz inaczej kształtować kierunek, w którym ma biec oko. Czasem się zapomina, że nadejdzie taki moment, w którym za płotem pojawi się sztuczna przesłona wysokości kilku metrów.

Bylinkami się tego nie zneutralizuje. Większy kaliber jest potrzebny.

Gruszka_na_w... 21:08, 04 cze 2019

mikina34 napisał(a)
Haniu, kiedyś rozmawiałyśmy o czarnym bzie, temat u mnie wrócił i mam teraz dylemat, którą odmianę kupić. Po uwagę biorę Black Lace "Eva", Black Tower, Black Beauty "Gerda". Wiem,że u siebie masz "Evę" ale może masz jakieś spostrzeżenia czy info zwrotne o pozostałych dwóch?
U mnie pod biurowcem są rabaty gdzie w różach okrywowych rosną bzy Black Tower, wyglądają naprawdę fajnie ale to maluchy na razie (maja około 80cm, zastanawiam się jakie będą w przyszłości). Przyznam, że chyba najbardziej się skłaniam do własnie do towera ale "pierzastość" Evy jest kusząca

Nie doradzę. Lubię duże gabaryty (potrzebuję przesłon), raczej swobodne w pokroju. Łatwiej mi przewidzieć docelowy kształt i wielkość. Bez jest częścią pewnej całości. Ani tam nie gwiazdorzy, ani nie spełnia szczególnej roli. Inaczej bym na to patrzyła, gdybym go planowała w roli solitera. W tej chwili zrównał się wzrostem z sąsiednimi krzewami. Z miejsc, skąd najczęściej oglądam ogród już go nie widzę.

Rośnie blisko wschodniej ściany budynku (wzdłuż płotu robi przesłonę drewutni, żeby sąsiadowi nie zakłócała widoków).
Pierwsze zdjęcie jest z ubiegłego sezonu

Gruszka_na_w... 21:12, 04 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, ach!!! Twój busz mam teraz w głowie! Piękne masz już te graby. I falbaniaste piwonie. I te plamy błękitu, którego u siebie nie lubię, a u Ciebie mnie zachwycają. I rutewka subtelna i stipa. I ta obfitość kolorów. I bujna zieleń. Uściski zostawiam!

Niebieskości uwielbiam. Staram się je przełamać plamkami w innych barwach.

Uściski odwzajemniam.
Gruszka_na_w... 21:24, 04 cze 2019

Kawa napisał(a)
przepięknie
tyle gatunków roślin , fajnie mieć duży ogród

On nie jest duży. Mały też nie. Raczej średniak- całość ma 12,5 ara. Utworzenie rabat wyspowych pozwoliło zaspokoić różne zachciewajki, ale koneserem roślinnym zdecydowanie nie jestem. Nie przepadam za olbrzymimi połaciami trawnika, stąd też ten niejako wymuszony busz.

Parzydło Kneiffi

Molinia variegata bardzo ładnie rozjaśnia półcieniste zakątki. Szkoda, że nie jest odrobinkę większa.

Patelnia przy południowej ścianie budynku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies