Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Nasz mały raj na ziemi :) 22:50, 07 lip 2013

Do góry
Troszkę kwiatów z naszego ogrodu...

W wiszących koszach przed wejściem w tym roku bakopa i pelargonie...

Dalie w donicach. Troszkę się się już pozbierały po ataku mszyc...

Rdest na tle nieba wygląda zjawiskowo

Mój zielony świat 14:05, 07 lip 2013

Do góry
Aniu, dziękuję
Pomyślę nad ścianą wschodnią. Za daleko, aby na jeden dzień samej wyskoczyć.
Marsylie bardzo przypadła mi od gustu. Uwielbiam paprocie, koniczynka dobrze mi się kojarzy no i jeszcze te czterolistne konotacje.
Bardzo byłoby mi miło, gdybym miała ją od Ciebie, to rodzi szczególny rodzaj przywiązania, kiedy roślina jest od kogoś. A jak z zimowaniem, nie masz problemu? Moja kałuża malutka.

Mariusz, dziękuję. Chętnie skorzystam z propozycji kurierowania tak cennej rośliny. Nie wiedziałam, że jest chroniona. Pozdrawiam

Marzenko, dla Ciebie zaraz wstawię kielisznika. Jestem z niego bardzo zadowolona. Same pochwały. Ma obecnie około metra wysokości, tzn u mnie dokładnie długości, bo puściłam go poziomo po barierce altanki. Według opisów, osiągnie 2-3 metry. Kwiaty pomponowe, utrzymują się długo. Kwitnienie ma trwać dotrwać do września. Ta informacja wydaje się być bardzo proawdopodobna, bo jest cały obsypany pąkami i w miarę wzrostu, pojawiają się nowe. Liście też ma ciekawe, strzałkowate.

Irenko dziękuję. Współodczuwam z Tobą zachwyt kielisznikiem. Tak, winnik jest pnączem. Będziesz zadowolona, bo to piękna i różnorodna roślina. Cyknę dziś mu nowe zdjęcia i pokażę.
Trójsklepce zapewnisz dobrostan przesadzając ją w cieniste miejsce.
Nie może. Na pewno. Wkrótce

Agatko, dziękuję
Bingo - to rdest. Mam jego pstrą odmianę. Roślina została też tak zidentyfikowana w wątku o bylinach, obejrzałam zdjęcia i się potwierdziło. W miejscu gdzie go posadziłam, ma miejsce na ekspansję (zasłania od sąsiadów lukę pod brzozą), ale liczę również, ze odmiana variegata nie będzie aż tak z innej planety
Pozdrawiam

kielisznik

Mój zielony świat 21:34, 06 lip 2013

Do góry

Witaj JUstyna
Masz niesamowite rośliny, pięknie je pokazujesz, ja nawet połowy z nich w życiu nie widziałam
Ale tego tu to chyba znam i to jak zły szeląg. Moim zdaniem to jest po prostu rdest, tylko nastąpiła jakaś mutacja, która wybarwiła go na pstro. Walczę z tym draniem o d dłuższego czasu i nic, słownie nic, nie daje mu rady. Odrasta nawet z mikroskopijnych kawałków i spod dwumetrowej warstwy ciężkiej gliny. Potraktowanie roundapem, co zrobiłam po raz pierwszy w życiu, nie zrobiło na nim żadnego wrażenia. To chyba jakis kolonizator z obcej planety! Ale moze taki pstry będzie mniej agresywny i da szansę innym roślinom wokół. pozdarwiam ciepło i gratuluję pięknego ogrodu

i roślina do identyfikacji
stanowisko cieniste, wysokość ok 1m, rozłogi

Spotkanie w Pisarzowicach - lipiec 2013 12:46, 05 lip 2013

Do góry
Ok czyli ogród azaliowy Tez się zastanawiałam gdzie w końcu się spotykamy
Roślinki mam już przygotowane...

Kłosówka dla gierczusi
Rdest dla Basi

wzięłam jeszcze drobne goździki u mnie w wątku ich zdjęcie, taki w niebiesko wpadający rozchodnik, rozchodnik z żółtymi kwiatami, też zdjęcie w wątku... Może ktos się skusi

Czy o kimś zapomniałam? Nie wiem czy kopać jeszcze lubczyk? Chce ktoś?
Pszczelarnia 01:20, 02 lip 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Ewa czy ten rdest to to? http://www.crocus.co.uk/plants/_/persicaria-bistorta-superba/classid.3393/

Ania, tak wygląda. Ale jest nieco inny od tych, które mam. Ten ma węższe liście jakby. Pszczelnika ostatnio widziałam na łące.
Pszczelarnia 01:02, 02 lip 2013

Do góry
Ewa czy ten rdest to to? http://www.crocus.co.uk/plants/_/persicaria-bistorta-superba/classid.3393/
Spotkanie w Pisarzowicach - lipiec 2013 21:30, 28 cze 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Asiu - to chyba mozga....Za nią podziękuję, bo ona mnie pochłonie Ale o werbenie i karmniku będę pamiętać

Sebek to nie mozga Tą też mam jesli ktoś by chciał Ona rośnie bardzo wysoka a ta moja trawka jest niska góra 30cm.

Basiu zzapisuję rdest dla Ciebie Wezmę wszystkiego więcej może ktoś się jeszcze skusi
Jak przystało na ogrodowiczki zielono nawet w aucie
Spotkanie w Pisarzowicach - lipiec 2013 08:42, 28 cze 2013

Do góry
Elu - ja poproszę tego iryska herbacianego na wymianę za mojego białego.
Asiu - poproszę o rdest.

Ja chyba w dżungli pojadę w obie strony
Spotkanie w Pisarzowicach - lipiec 2013 22:27, 27 cze 2013

Do góry
Elu śliczne te herbaciane irysy Mogę chociaż malutką sadzonkę ?

Jeśli ktoś potrzebuje to mam jeszcze lubczyk (magi), rdest pośredni, dąbrówkę, ubiorek wiecznie zielony.
Rozpoznawanie bylin 19:24, 25 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja twierdzę że rdestowate, niekoniecznie rdest, cechy liści i łodygi mi to mówią.

Cholercia, coś mi się zdaje że mam rację że to rodzina rdestowate, bo taką roślinę wygoglałam pod hasłem rdestowate w grafikach. Tylko nie ma nazwy, ale znajdę.

http://ogrod-koryciny.pl/rosliny-w-ogrodzie/

Tak Danusiu to jest to dokładnie! Czyli co z tym robić? Zwalczać? Czy to inwazyjne?
Rozpoznawanie bylin 19:19, 25 cze 2013

Do góry
Ja twierdzę że rdestowate, niekoniecznie rdest, cechy liści i łodygi mi to mówią.

Cholercia, coś mi się zdaje że mam rację że to rodzina rdestowate, bo taką roślinę wygoglałam pod hasłem rdestowate w grafikach. Tylko nie ma nazwy, ale znajdę.

http://ogrod-koryciny.pl/rosliny-w-ogrodzie/
Rozpoznawanie bylin 18:30, 25 cze 2013

Do góry
Może to jakiś rdest inwazyjny? wygląda na rdestowate.
O....! 23:56, 06 cze 2013

Do góry
Czy na tej łączce to koniczyna? ładnie wygląda a len jest jeszcze o białych kwiatkach i rdest pokrewny mi się podoba
O....! 22:06, 06 cze 2013

Do góry
jeszcze mokre rośliny...
rdest pokrewny na tle paproci Onoclea

len ogrodowy

biały goździk brodaty przy berberysie
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 19:52, 03 cze 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Martus to już duża masz Anabelke Mi w koncu udało sie ją kupic w tym roku ale widze, ze dużo ma pąków z czego bardzo się cieszę Mam kilka ogrodowych i trzy z nich to bez problemu dają rade nawet w najwieksze zimy ale kilka przemarzało ale w tym roku widze, ze mają pączki moze dlatego, ze postraszyłam, ze bedzie koniec z nimi? Oj Martus u mnie tez leje okropnie i przeraża mnie to bo jak widze co sie dzieje, ze powodz to koszmar jakiś. Powalone u mnie wszystko w ogrodzie bo u nas takie deszcze są już od dłższego czasu, trawa do koszenia juz do kolan to nie trawnik tylko łaka juz. Tez mi ten wunobluszcz rosnie jak szalony a mam go tez w takich ilosciach jak u Ciebie i tez za chwile do garazu nie wjade, Jeszcze mam rdest,ktory jeszcze bardziej rosnie a pogoda sprzyja.Milego dnia i słonka zycze a za zdrówko dziękuje Ci bardzo ale dalej głucha jestem a od antybiotykow wszelakich to mi wątrobe rozwalli

Danusia widzę że nawet hortensje ogrodowe mają u Ciebie posłuch i kwitną
Czytałam w jakimś katalogu wysyłkowym o nowej odmianie hortensji ogrodowej która nie przymarza i kwitnie każdego roku
U nas dzisiaj byla ulewa,ale narazie powódż nam nie grozi,a w ogródku stoi woda i widzę że codziennie zapowiadają deszcz
Danusia a może to antybiotyki zaszkodziły Ci na słuch,kiedyś pamiętam zaczeli wycofywać niektóre antybiotyki np.Gentamycyna ponieważ uszkadzała słuch dzieciom,ja kiedyś też miałam kłopoty z wątrobą spowodowane zażywaniem leków na astmę,ale zregenerowało się wszystko czego i Tobie z calego serca życzę
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 09:57, 03 cze 2013

Do góry
Martus to już duża masz Anabelke Mi w koncu udało sie ją kupic w tym roku ale widze, ze dużo ma pąków z czego bardzo się cieszę Mam kilka ogrodowych i trzy z nich to bez problemu dają rade nawet w najwieksze zimy ale kilka przemarzało ale w tym roku widze, ze mają pączki moze dlatego, ze postraszyłam, ze bedzie koniec z nimi? Oj Martus u mnie tez leje okropnie i przeraża mnie to bo jak widze co sie dzieje, ze powodz to koszmar jakiś. Powalone u mnie wszystko w ogrodzie bo u nas takie deszcze są już od dłższego czasu, trawa do koszenia juz do kolan to nie trawnik tylko łaka juz. Tez mi ten wunobluszcz rosnie jak szalony a mam go tez w takich ilosciach jak u Ciebie i tez za chwile do garazu nie wjade, Jeszcze mam rdest,ktory jeszcze bardziej rosnie a pogoda sprzyja.Milego dnia i słonka zycze a za zdrówko dziękuje Ci bardzo ale dalej głucha jestem a od antybiotykow wszelakich to mi wątrobe rozwalli
Mój ogródek pod Gdańskiem 20:43, 25 maj 2013

Do góry
Moje wiciokrzewy i gdzieś tam pomiędzy nimi rdest Auberta - jeszcze nie kwitną , w nogach maja powojnika Toki i róże ale one tez jeszcze nie kwitną
Bodziszki pod piwoniami zaczynaja kwitnąć
Domki dla pożytecznych owadów 17:36, 22 maj 2013

Do góry
Pusty w środku chyba jest rdest - no i słoma.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:25, 16 maj 2013

Do góry
Gabi a dlaczego boisz się winobluszczu? Mialam pięcioklapowego i przepięknie porósł mi ogrodzenie w starym domu.... Teraz posadziłam trzy aby zasłonić siatkę i taras sąsiada....
Najszybciej Ci zasłoni siatkę i będzie bardzo uporządkowany... Inne pnącza są bardziej poczochrane.... Miałam kiedyś rdest auberta.... O matko... To rosło 20 m na rok.... o dopiero był madżenkowy potfffór... Aż go sprzedałam.... Powojniki sąoczochrane, Wiciokrzewy równieź i lubią je mszyce (bardzo)

Piekne skarpety po brzozami. Czy umbrelki strzyżesz? Bo moje się nieregularne zrobiły a Twpje takie okrąglutkie
Ogród z łezką 19:41, 14 maj 2013

Do góry
Znalazłam takie:
krwawnica,
odętka wirginijska,
rdest wężownik,
jarzmianka.Oczywiście zawilec, floks, irys syberyjski i astry.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies