Magnolia, Ewa- jeśli chodzi o łąkę to tak jak pokazałam na zdjęciach część (myślę że jakieś 50% została wykoszona 2-3 tygodnie temu za radą Pana Łuczaja, mam mu jeszcze za jakieś 2 tygodnie przesłać zdjęcia i będzie decyzja co dalej, jest obawa że nasiona właściwej łąki mogły zostać zagłuszone i nie wyrosną ale mam nadzieje że jednak dadzą radę. Myślę że pod koniec czerwca jak przekwitną jednoroczne będziemy kosić wszystko (aż się boję ilości ) Ewo jako doświadczoną właścicielkę łąki liczę na Twoje rady. Jaki efekt da wapnowanie łąki wiosną?
Wyprze albo zrównoważy gatunki kwaśnolubne szczaw, babkę etc., rdest.
Ale ja mówię o hektarach a Ty masz kawalątek w zadbanym (czyt. bezchwastowym) otoczeniu. To zabieg może być niepotrzebny. Potrzebne będą dosiewki gatunków pożądanych.
Pan Łuczaj wie co mówi . Zawsze jest problem z gatunkami nachalnymi aż się ustali pewna równowaga, siedlisko dla roślin.
Pergola jest z metalu postawiona na fundamentach pod tarasem, będzie pod nią podwieszany materiał i mam nadzieję że uda nam się zrobić elektryczne rozsuwanie tego materiału. Wzorowaliśmy się na zadaszeniach Corradi.
Magda70 , aleksandra_g z bieganiem było by dość trudno ale bardzo fajnie jest stanąć na ścieżce i obserwować jak łąka "żyje", "bzyczy" i dosłownie się porusza