Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Kasya 22:31, 05 lip 2014

Gabriela napisał(a)
Jak to miło wejść i od razu zastać swój wątek na górze w powiadomieniach. Jestem jeszcze pod Poczdamem, jutro już koniec, zostały Ogrody Świata w Berlinie i wio do domu.
Byłam w dwóch rozariach - Forst i Europa - to największe w Europie podobno. Byłam w ogrodzie Karla Foestera, który jest zachwycający. Był pałac i ogrody Sanssouci.
W ogrodzie pensjonatu w którym mieszkamy, stoi trochę moich doniczek - pięć różanych, dwie piwoniowe i trochę bylinowych- astry, przetaczniki, przetacznikowiec, kocimiętki, rdest i coś jeszcze, czego nazwy nie pamiętam, a widziałam w Bury Court.
Pozdrawiam Was. Zdjęcia będą oczywiście i nowy cykl - co Niemcy Wschodni mają w swoich ogródkach.

Ps. Wiem, że nie mam róży Paul Himalayan Musk, jeszcze się łudziłam jak rozwijała pąki, ale jak rozwinęła całe kwiaty już było to widoczne na 100%. Nie widziałam nigdy jeszcze tej róży na żywo.
I nie kupiłam jej w Rosarium, tylko dostałam od znajomej,która się pomyliła i wykopała co innego.
Akurat z Rosarium jestem bardzo zadowolona i na tyle zakupionych róż - niemal wszystkie które mam, pomylili się tylko raz - właśnie z Leonardo da Vinci. Ta róża jest u mnie pusta i ma żółte pręciki widoczne, kolor też bardziej jaskrawy, wobec czego wątpię by nagle zrobiłą się wypełniona płatkami w sposób typowy dla Leonardo i do tego zmieniła kolor.

ale super wycieczka
troszke zazdoszcze

ale zdjecia mam nadzieje zrekompensuja choc troszke brak moozliwosci obejrzenia na zywo
Gabriela 18:47, 09 lip 2014

Niemcy Wschodnie ogrodowo i przede wszystkim różanie. Róże do zawrotu głowy, choć niestety czas kwitnienia historycznych w większości przeminął i musiałam obejść się smakiem. Pierwotnie termin był planowany na 20 czerwca i wówczas byłyby róże historyczne. Odwiedziłam dwa rosaria - Ostdeutscher Rosengarten we Frost i Rosarium Europa w Sangerhausen. W obu od "niemek" i "angielek" można dostać zawrotu głowy.
W rozarium w Forst upajająco pachnie, bo tam róże posadzone są gęsto i ogród nie jest tak duży jak ten drugi. Są i rabaty bylinowe.
Obrazki:

Gabriela 19:02, 09 lip 2014

Rozarium Europa - podobno największe w Europie.

Kondzio 19:05, 09 lip 2014

A jak pieknie
Gabriela 19:18, 09 lip 2014

Ogrody Świata w Berlinie. Zaskakująco niewielkie, poza środkowym - w stylu Karla Foestera. Szykuje się też duży ogród angielski, z przewodnika wynika, że miał być gotowy w tym roku, ale poziom zaawansowania prac pozwala na stwierdzenie, że dobrze będzie jak zostanie otwarty w przyszłym roku.
Nie bardzo podobały mi się ogrody japoński i chiński, bo kto widział w nich betonowe alejki? A tutaj i owszem. No i część "bajkowa" z koszmarnymi lalkami wyobrażającymi postaci z bajek - zdecydowanie w stylu niemieckim.

Pokażę to co mi się podobało plus jedno "ujęcie z bajki".

KasiaWB 19:25, 09 lip 2014

Gabriela napisał(a)

Ależ piękna podróż a jak tam pachnie cudownie
bardzo spodobała mi się ta ciemna pnąca róża na drugim planie piękna
grazyna 19:33, 09 lip 2014

Coś fantastycznego, ależ raj dla oczu, wspaniała wyprawa
Kondzio 19:40, 09 lip 2014

Ale u nas leje od kilku godzin
grazyna 19:41, 09 lip 2014

quote=Gabriela napisał(a)
.... jedno "ujęcie z bajki".

:
Gabriela 19:49, 09 lip 2014

Na deser ogród Karla Foestera - nieduży, bylinowy, klimatyczny. Tam też by można trochę pomieszkać. No i ten bajeczny sklep z bylinami - wszystko co rośnie w tym ogrodzie i o wiele więcej...