Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

baraga1904 20:43, 30 cze 2014

...rdest zapisałam sobie do listy na nastepny rok...czyściutko u ciebie...
Luki 20:46, 30 cze 2014

Po wychyleniu się z okna widać kawałek przedogródka z masą lili już niedługo będzie pięky spektakl.
Lilie mają po ponad dwa metry, a niektóre po 35 kwiatów z jednej cebuli
olaw 20:50, 30 cze 2014

Ale masz wypasione żurawki
Jaką byś polecił na rabatkę południową - patelnia od rana do wieczora - mam tam caramel ale się przypala...?
leon60 20:51, 30 cze 2014

Luki napisał(a)
Na rabacie przychodnikowej miały być tylko dwa kolory żurawek, ale jak posadzić tylko dwie odmiany
Zrobiłem eksperyment i jestem z niego bardzo zadowolony, na zdjęciu jest 6 odmian po dwie sztuki z każdej, z daleka tworzą prawie jednokolorową barwną opaske, a z bliska jest różnorodnie.

Rozchodnik 'przypadek' bardzo przypadł mi do gustu

Świetnie to wygląda
Ja też lubię ten rozchodnik, najbardziej jak kwitnie
Luki 21:00, 30 cze 2014

Krysiu gdzie ta sama żurawka tyle cech je przecież różni.
Żółta bylina to tojeśc kropkowana, bardzo edzięczna i długo kwitnąca bylina, rozrasta się rozłogami, ale nie jest problematyczna

Lamazedziękuje. Caramel i Obsidian to bardzo łądne zestawienie w większej grupie też robią świetny efekt.

Bogusiu rozchodnik jest na prawde taki niebieski, sam jestem zaskoczony bo jak kupowałem byłem pewny, że to Matrona... ciekawe na jaki kolor będzie kwitł.

Agnieszko dopiero co wysprzątane rdest mam od kilku lat i jest bardzo ładny właśnie na przód rabaty... wiosną wystarczy wyciąć brązowe liście i szybko robi się zielony.

Olu niestety trzeba się liczyć z tym, że żurawki na całkowitej patelni zawsze troszke się przypalą, ale chodzi o to by jak najmniej
Podstawa to odmiana Marmalade, dobrze radzi sobie Redstone Fals, również te odmiany, które pokazałem przed chwilką. Bo jak dobrze rozumiem chodzi o tonacje pomarańczową. Jest też Big Top Gold, ale rzadko dostępna. Jak jeszcze jakaś konkretna kolorystyka to pisz

olaw 21:22, 30 cze 2014

Łukasz właśnie nie jestem zdecydowana na jaki kolor zamienić, jak możesz wstąp do mnie do wątku wstawiłam zdjęcie z tego miejsca -może coś podpowiesz odnośnie koloru
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1338-nieforemny-ogrod-na-przodzie?page=16#post_6
barbara_kraj... 21:42, 30 cze 2014

Łukaszu, gdzie kupowałeś rdest. Jak długo kwitnie?

Jednokolorowa żurawkowa opaska bardzo ładna.
Katkak 21:52, 30 cze 2014

Pięknie, pięknie i jeszcze raz pięknie . Pozdrawiam
Luki 21:58, 30 cze 2014

Olu dziękuje, dla mnie kwitnienie tego rozchodnika to jeszcze zagadka

oluw już byłem i coś tam doradziłem

Basiu nie pamiętam już gdzie kupowałem bo rośnie u mnie od 4 lat. Kwitnie bardzo długo, nawet i dwa miesiące. Cały czas pokazują się nowe kwiatostany. Szybko się rozrasta to i sadzonke dla Ciebie zrobie

Kasiu od tych Twoich pochwał w głowie mi się przewróci dobrze, że jestem dośc krytyczny dla siebie bo już bym obrósł w piórka
Pawlus 22:17, 30 cze 2014

Piękne masz te żurawki. Świetna wyszła ta jednokolorowa obwódka, choć Twoje fale fajnie eksponują pojedyncze odmiany.

Dzięki za informacje dotyczące pomarańczowych żurawek. Zamówienie muszę zrobić przez Internet, w okolicznych szkółkach brak interesujących mnie odmian.

Możesz polecić mi jakiś sklep?