Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Viola 23:42, 01 cze 2014

Dziękuję Alinko za wyjaśnienia w sprawie kompostownika. Już wkrótce ruszę swój wątek, to się "pochwalę" tym co mam aktualnie i czego nie polecam.
Madzenka 06:48, 02 cze 2014

Am trzy komory kompostownika drewnianego. W jednym już niemal roczne dojrzałe złoto, drugi już prawie cały zapełniony od wiosny. Czy przerzucić go do trzeciego i przemieszać. Trzeci na razie pusty
zbigniew_gazda 08:48, 02 cze 2014

Alinko a czy skrzyp z którego robisz gnojówkę to dajesz później do kompostownika? Rozłoży się szybko jak i inne produkty?
alinak 10:38, 02 cze 2014

MARZENKA ----- u mnie to tak wygląda że przerzucam z pierwszej do drugiej , z drugiej do trzeciej . trzecia pusta to znowu w kółko ...pierwsza zawsze na świeży , druga na ledwo co rozłożony i trzecia na czyściutkie złoto ....

ZBYSZEK ---taki skrzyp oczywiście nadaje się na kompost ale ja go zawsze gdzieś od razu na rabatę ...oczywiście ja nie mam takich wymuskanych rabat to zawsze się gdzieś schowa . a to już tak wspaniały nawóz zarazem . opowiadałam wam już jak podlałam taką resztka rdest ....tak gdzie luchnęłam ten skrzyp to wybujała na pół metra ...a tam gdzie nie to był normalny na ok . 20 cm

VIOLA ---praca jak widzę wre ...ale lepiej dłużej pomyśleć jak przerabiać ...pamiętaj . na twojej działce od razu powstał kompostownik ....to dobry początek i zapowiada zdrowe i ładne rośliny ..
agata19762 14:52, 02 cze 2014

alinak napisał(a)

AGATA ---- ja się wybieram w lecie do Anki , więc może zahaczę o ciebie ....

Alinka

ale czad !!!!!!!
będzie mi baaaaaaaaaaaaaardzo miło

agatanowa 15:01, 02 cze 2014

alinak napisał(a)

Agata to się trzyma kupy ...tak robią . ja pryskam gnojówką . te robię na oko . pół wiadra skrzypu zalewam wodą żeby go przykryło i kiszę z 4-5 dni . potem pryskam roztworem pól na pół ale to na jakieś lekkie zbrązowienia , rdzę , plamitość ...jednak mączniaka niestety traktuję chemią .
ten drań ciężka sprawa , tu potrzeba wojny a nie podjazdów ...i to jeszcze za dwa opryski na raz tzn co 7 dni i powtórka w sierpniu wrześniu znowu dwa , choćby objawy ustąpiły .. to gwarancja że nie wróci na drugi rok .

Aliniaku, bardzo dziekuję za info.
zbigniew_gazda 16:48, 02 cze 2014

alinak napisał(a)

ZBYSZEK ---taki skrzyp oczywiście nadaje się na kompost ale ja go zawsze gdzieś od razu na rabatę ...oczywiście ja nie mam takich wymuskanych rabat to zawsze się gdzieś schowa . a to już tak wspaniały nawóz zarazem . opowiadałam wam już jak podlałam taką resztka rdest ....tak gdzie luchnęłam ten skrzyp to wybujała na pół metra ...a tam gdzie nie to był normalny na ok . 20 cm

Też tak zrobię i dzięki za info. Skrzyp pójdzie na deskę i pociacham go na kawałki malutkie.

Madzenka 21:32, 02 cze 2014

Jak przestanie padać to sobie przerzucę kompost
Kondzio 22:27, 02 cze 2014

Alinko śpiochu hi hi hi

monteverde 23:45, 02 cze 2014

Kondzio napisał(a)
Alinko śpiochu hi hi hi

Spotkanie z Laurowiśnią i Renatąmama fajne a u Dzidki przespane a ja i z tych wizyt chciałam u Ciebie relację zobaczyć, ale teraz już jesteś usprawiedliwiona pozdrówka serdeczne