Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:07, 25 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Z ciekawości otworzyłam program komputerowy gdzie mam rozrysowaną działkę z domem i rabatami ..... i przeliczyłam szacunkowo ile powierzchni zajmuje u mnie trawnik.. mam około 1200m2 trawnika... czyli 12 arów zajmuje trawnik.. to jest tylko 13,3 raza więcej.. około 700m2 zajmuje dom, parking, dojście do domu, szklarnia. Na nasadzenia (drzewa, rabaty) i kałużę (z częścią wysypaną kamykiem wokół) zostaje się ok 1000m2. Proporcja terenu zielonego do zagospodarowanego wychodzi ładnie..
10 arów nasadzeń i 12 arów trawnika do obrobienia.. .. nawet robiąc byle jak jest co robić.. plan naprawczy musi być..
10 arów to często całą działka z domem, parkingiem i garażem... u mnie na to odpadło 7 arów.. na trawnik i rabaty z drzewami zostaje się 3 ary....
Wracam do planu naprawczego.. bo mam co robić..

No u mnie masz 10 arów, dom+ garaże+ kostka + szałas to zabrało 3 ary (ja mam dom 10 na 11 m-mały do tego przytulony do granicy działki)
Zostaje 7 arów i roboty po pachy. A co dopiero tyle co u Ciebie? Nic tylko zdrowia życzyć, bo zapału Ci nie brakuje
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:58, 25 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jakże się cieszę, że mam tylko 90 m2 trawnika, bo resztki z rabat pieknie się rozkaldaja. Podziabię je co pewien czas łopatą, podsypię przyspieszaczem do kompostownika i jest złoto ogrodnika. Wczoraj domuwiłam sobie 2 komory kompostownika, razem będą 4 ... Na taki maly ogród u mnie + rozdrabniarka do galązek wystarczy

Z ciekawości otworzyłam program komputerowy gdzie mam rozrysowaną działkę z domem i rabatami ..... i przeliczyłam szacunkowo ile powierzchni zajmuje u mnie trawnik.. mam około 1200m2 trawnika... czyli 12 arów zajmuje trawnik.. to jest tylko 13,3 raza więcej.. około 700m2 zajmuje dom, parking, dojście do domu, szklarnia. Na nasadzenia (drzewa, rabaty) i kałużę (z częścią wysypaną kamykiem wokół) zostaje się ok 1000m2. Proporcja terenu zielonego do zagospodarowanego wychodzi ładnie..
10 arów nasadzeń i 12 arów trawnika do obrobienia.. .. nawet robiąc byle jak jest co robić.. plan naprawczy musi być..
10 arów to często całą działka z domem, parkingiem i garażem... u mnie na to odpadło 7 arów.. na trawnik i rabaty z drzewami zostaje się 3 ary....
Wracam do planu naprawczego.. bo mam co robić..
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:43, 24 mar 2014

Do góry
_KaSka_ napisał(a)
Witaj Malkul,

Przyłączam sie o pytania dotyczące tarasu. Jak wygląda drewno po roku użytkowania i ostatniej zimie?
O ile pamiętam zastosowaliście termodrewno, ale nie pamiętam gatunku. Przymierzam się do budowy tarasu i zastanawiam się nad modrzewiem syberyjskim bądź termodrewnem z jesionu. Jaki olej zastosowaliście? Byłabym wdzięczna za fotki z budowy

No i najważniejsze na końcu, super fajna ta szklarnia i w ogóle wszystko co tu widzę. Podziwiam siłę, wytrwałość, tempo prac i zaangażowanie (wyszło patetycznych, ale co tam, pochwały się należą

pozdrawiam
Kasia

Witaj
Drewno wygląda wysmienicie. absolutnie moge stwierdzić że termsosna się sprawdziła.
jesteśmy b. z tego wyboru zadowoleni. niestety rozczaruje Cię cena bo było drożej niż np. modrzew syberyjski
olej to altax ale nei polecam kolejne olejowania to będzie już tylko OSMO.
termodrewno z jesionu cudne by było pod kątem koloru i faktury

Dziekujemy też za wszystkei miłe słowa, to miłe jak ktoś docenia.
Całuski
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:15, 24 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Haniu - teoretycznie wszytko to prawda, ale z mojego trawnika co ok. 5 dni.. mam co najmniej metr sześcienny zmulczowanej i ubitej trawy.. to jest 10 worków 100 litrowych.... Z sezonu mam ponad 30 m3. Gzie to suszyć i gdzie uprawiać tyle pomidorów.. moja szklarnia ma 24 metry kwadratowe.. zasypałabym pomidory na wysokość półtora metra, czyli szklarnię po sufit .. Zmulczowna trawa już niewiele siada do dołu I gdzie ustawić taki wielki kompostownik bo zakładam, że drugie tyle powinno być innych materiałów w trawie, i kto będzie przerzucał ten kompost, to ciężka praca.. przez 4 lata walczyłam z kompostem z trawy.. i nawet faceci ze wsi, co to rozrzucają gnój, powiedzieli, że za żadne pieniądze tego mi nie przerzucą... przewaliłam sama kilka metrów sześciennych... Dziękuję, jestem już za słaba na takie manewry.. mam mały kompostownik.. i tyle mi wystarczy na drobne potrzeby. Za choinkami mam zdjętą darń z ziemią.. i sie rozkłada.. magazyn dobrej ziemi na długo Wada taka, że muszę tam sie czołga z wiaderkiem Zaleta.. nie szpeci ogrodu bo schowane..
Teraz jakbym zakładała ogród to z pewnością bym go inaczej rozplanowała, a teraz jest jak jest i trudno Z kompostowni kiedy odbiorę gotowy materiał
Wiem, że Ci się podobają, wiec wstawiam

OO takie też mam tylko moje jeszcze zamknięte pozdrawiam
Ogród na górce 18:20, 23 mar 2014

Do góry
Fajna szklarnia ale moje parapety prawie podobnie wyglądają hehe.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:42, 23 mar 2014

Do góry
Haniu - teoretycznie wszytko to prawda, ale z mojego trawnika co ok. 5 dni.. mam co najmniej metr sześcienny zmulczowanej i ubitej trawy.. to jest 10 worków 100 litrowych.... Z sezonu mam ponad 30 m3. Gzie to suszyć i gdzie uprawiać tyle pomidorów.. moja szklarnia ma 24 metry kwadratowe.. zasypałabym pomidory na wysokość półtora metra, czyli szklarnię po sufit .. Zmulczowna trawa już niewiele siada do dołu I gdzie ustawić taki wielki kompostownik bo zakładam, że drugie tyle powinno być innych materiałów w trawie, i kto będzie przerzucał ten kompost, to ciężka praca.. przez 4 lata walczyłam z kompostem z trawy.. i nawet faceci ze wsi, co to rozrzucają gnój, powiedzieli, że za żadne pieniądze tego mi nie przerzucą... przewaliłam sama kilka metrów sześciennych... Dziękuję, jestem już za słaba na takie manewry.. mam mały kompostownik.. i tyle mi wystarczy na drobne potrzeby. Za choinkami mam zdjętą darń z ziemią.. i sie rozkłada.. magazyn dobrej ziemi na długo Wada taka, że muszę tam sie czołga z wiaderkiem Zaleta.. nie szpeci ogrodu bo schowane..
Teraz jakbym zakładała ogród to z pewnością bym go inaczej rozplanowała, a teraz jest jak jest i trudno Z kompostowni kiedy odbiorę gotowy materiał
Wiem, że Ci się podobają, wiec wstawiam

Mój wymarzony ogród 22:09, 22 mar 2014

Do góry
Moja szklarnia tez juz stoi, tzn konstrukcja, trzeba folie ejszcze naciągnąc i ziemie do niej wrzucić fajną i tez niestety musze czekac.
Mój wymarzony ogród 21:29, 22 mar 2014

Do góry
kupiliśmy dziś szklarnię
jednak na pierwsze siewy trzeba będzie poczekać najpierw warzywniak trzeba ogrodzić, żeby szklarnia nóg nie dostała do końca kwietnia powinniśmy się ogarnąć
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:46, 22 mar 2014

Do góry
Witaj Malkul,

Przyłączam sie o pytania dotyczące tarasu. Jak wygląda drewno po roku użytkowania i ostatniej zimie?
O ile pamiętam zastosowaliście termodrewno, ale nie pamiętam gatunku. Przymierzam się do budowy tarasu i zastanawiam się nad modrzewiem syberyjskim bądź termodrewnem z jesionu. Jaki olej zastosowaliście? Byłabym wdzięczna za fotki z budowy

No i najważniejsze na końcu, super fajna ta szklarnia i w ogóle wszystko co tu widzę. Podziwiam siłę, wytrwałość, tempo prac i zaangażowanie (wyszło patetycznych, ale co tam, pochwały się należą

pozdrawiam
Kasia
Mój wymarzony ogród 08:08, 21 mar 2014

Do góry
Aga napisał(a)
OOO tak to juz konktertna szklarnia

Hej jak dawno Cię nie było działasz ogrodowo ??
Mój wymarzony ogród 20:45, 20 mar 2014

Do góry
Mój wymarzony ogród 20:44, 20 mar 2014

Do góry
Mój wymarzony ogród 20:06, 20 mar 2014

Do góry
teraz trzeba kupić szklarnię ale tym razem już dobrą....myślicie, że taka będzie na 100 lat
http://allegro.pl/szklarnia-solidna-12mkw-stelaz-ocynk-poliweglan-i4076567199.html
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 20:01, 20 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No ta rabata z placykiem baardzo mi się podoba dla mnie nie trzeba nic zmieniać tylko sadzić
Jednak szklarni to ja tam nie widze

Cześć Łukasz

Cieszę się że rabata się podoba.
Wiem że szklarnia tam nie pasuje wizualnie ,
ale fizycznie to byłoby najlepsze miejsce na działce
Ja lubię kombinować,pokrążyć po temacie, a potem wychodzi że pierwsze a zarazem pierwsze rozwiązanie jest najlepsze .

A rabata z liliowcami jest zainspirowana Twoimi pięknymi okazami

Mój wymarzony ogród 08:39, 20 mar 2014

Do góry
donice i grill to pewniak w tym sezonie przenoszenie szklarni zaczęte ale deszcz pokrzyżował nam plany - łobuz nad zadaszeniem jeszcze myślimy. Mamy w planach na przyszły rok ocieplenie i elewację domu i zastanawiamy się czy potem takie zadaszenie nie będzie nam przeszkadzało w pracach tego typu może tylko zalejemy taras a zadaszenie w przyszłym roku sami nie wiemy jak będzie lepiej

Poza tym jak już szklarnia będzie gotowa to bierzemy się za ogrodzenie warzywniaka
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:23, 16 mar 2014

Do góry
Gosia, szklarnia super podczytuję i się doszkalam w tym temacie .
Ogród cioci 18:09, 14 mar 2014

Do góry
Luckaa napisał(a)
O ja nie moge jaka szklarenka, wpisuje na liste ,,chce", musze sie rozjrezć za taką, m ma już zaklepane robienie szklarni, ale taka tez jest fajna.

Fajna na rozsadę Ale taka szklarnia to super sprawa
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:01, 13 mar 2014

Do góry
Rewelacyjna ta drewutnia i szklarnia też super. Podziwiam Was oboje za konsekwencję w realizacji celów ogrodowych. Właśnie pokazałam M Wasze dzieło, jako przykład. Może w końcu i u mnie stanie obiecana drewutnia i piec chlebowy.
iryski śliczne. U mnie tylko krokusiki zakwitły.
pozdrawiam serdecznie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:29, 13 mar 2014

Do góry
Szklarnia piękna - będzie pani zadowolona

A irysy cudne!!!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:11, 13 mar 2014

Do góry
Gosiu u mnie dopiero 1 kwitnie,drugi zaczyna. Nierówno wychodzą, niektóre jeszcze mają po 1.5 cm dopiero.
Tak, nie są granatowe jak się spodziewałam, tylko takie głęboko fioletowe.
Ale nie przeszkadza mi to, teraz każdy kwiatek cieszy.

Czosnki Krzyśki już wychodzą u Ciebie?- u mnie chyba Purple Sensation wyłażą, a Krzyśków nie widać ( chyba że to także Krzyśki, ale nie wszystkie, mało trochę).

Szklarnia super, super!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies