Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Zaczątek ogrodu 14:30, 23 lut 2015

Do góry
Dzięki za odwiedziny Macham.
Ogród na glinie 14:28, 23 lut 2015

Do góry
Małgosiu, ja w sprawie patyczków hortensji.
Dwa tygodnie temu dostałam przedwcześnie patyki hortensji - 5 odmian bukietowych. Ziemia była zmarznięta jeszcze, więc do dużych doniczek z ziemią kompostową i trochę takiej z worka plus trochę z wierzchu w ogrodzie zebrałam powtykałam patyki, do każdej doniczki jedna odmiana. Zaniosłam do nieogrzewanego garażu i podlałam, aby miały wilgotno. Jak w ogrodzie będzie już podobna temperatura, to wystawię donice w cień i niech się ukorzeniają. Na zimę zadołuję, wiosną przyszłego roku te, co się przyjmą powinny nadawać się do wysadzenia. taki mam plan
Ogródek Iwony 12:54, 23 lut 2015

Do góry
Olu, miskanty są ładniejsze I chyba dobrze kombinujesz z tą wysokością.
A słońce do jedenastej - to będzie taki półcień.

Mirella, nie mam doświadczenia z trawami, dopiero je poznaję. Pewnie w cieniu gorzej mogą rosnąć. Ale najlepiej posadź i obserwuj.Jak nie będą ładnie rosnąć, to przesadzisz na inną rabatę po dwóch latach
Prawie - jak ogród 12:33, 23 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
....czy muszę stipę ciachnąć już teraz, czy mogę też później? Pytam, bo jak teraz ciachnęłam kilka sztuk, to tak jakoś pusto sie zrobiło na tej rabatce I chyba ją na razie oszczędzę

Beatko, dziś u Małej Mi był temat stipy poruszany i dziewczyny piszą, że nie powinno się jej ciąć, tylko wyczesać, bo po przycięciu się uśmierca jej komórki wzrostu. Nie miałam jeszcze stipy, ale może ta informacja jest istotna?
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:29, 23 lut 2015

Do góry
Dorotko, możesz pokazać, jak zrobiłaś w łuk podpórki z leszczyny i jak wyglądają podpórki kupne?
Prawie - jak ogród 12:20, 23 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Renatko, nie żal mi ich...
Ja bym całkiem wyciepała (moje ulubione ogrodowiskowe słówko ), ale mąż broni ręcami i nogami i zazwyczaj przesadza gdzieś na tyły, a ja się modlę, coby się nie przyjęło

Ha, ha.
Mojemu ostatnio spodobało się to "wyciepywanie". Zaskoczył mnie i mówił ostatnio, że żaden problem z wycięciem tego, czy owego. Na wiosnę padną dwa niskie jałowce. Miał ochotę wywalić moją rajską jabłoń i w to miejsce wsadzić coś nowego, ale ja tylko zarządziłam jej przycięcie i powiedziałam, że najpierw musimy kupić to, co jest w planach, a potem będziemy wymieniać resztę
Ogródek Iwony 07:21, 23 lut 2015

Do góry
Pozdrowienia poniedzialkowe dla wszystkich zostawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:18, 23 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Aniu MOnte - bo liście nie są zielone tylko całe zgniłe, w plamy.. nigdy takie nie były... chyba obraziły się na mnie, że chcę połowę eksmitować do Iwonki. Ładne i wielkie są... może je czymś opryskam, liście chore wydłubię i odżyją. Rok temu liście przycięłam bo zawalały pół skalniaka i przeżyły i kwitły.

Aniu,moje sadzonki hodowane w domu jak usłyszały, ze chcę je wykorzystać, wszystkie padły w ciągu dwóch tygodni. Zgniły, mimo ze nie były zalane. Nie mam nic. Najwyżej kupię w szkółce nowe sadzonki.
Pozdrawiam poniedziałkowo.
Prawie - jak ogród 21:42, 22 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Może o takie kolory chodzi, co kwiatki dodają?
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/eb/2e/07/eb2e0755e211d8ac89e25909810e6121.jpg
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/b3/6f/f8/b36ff8acf3e46e4b3db2bd298ee06250.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/63/639513/original.jpg

tu masz link do ogrodu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=641

Iwonko,
Fajne są te Twoje inspiracje! może coś dla mnie znajdziesz?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:06, 22 lut 2015

Do góry
A ciebie dziś tu nie ma? Pozdrawiam Wpadnę jutro
Kosolkowa Pasja 21:05, 22 lut 2015

Do góry
Olu, pozdrawiam niedzielnie. Jutro poczytam, więcej czasu będę miała
Ogródek Iwony 21:01, 22 lut 2015

Do góry
Beatko, dzieki za linka, kiedyś byłam tam, warto odświeżyć znajomość z tym wątkiem
Ogród Mirelli 20:51, 22 lut 2015

Do góry
Mirella, wklejam u ciebie link do artykułu o miskantach:
http://ogrody-perspektywa.com.pl/porady/miskanty-uprawa-i-najlepsze-odmiany/
Ogródek Iwony 20:49, 22 lut 2015

Do góry
Kopiuję z artykułu powyżej. Jeśli ktoś ma inne doświadczenia, proszę o weryfikację i uwagi:

‚Adagio’ – niska odmiana o wysokości do 0,7 m (1,2 m) o zielonych delikatnych liściach, wygiętych łukowato; kwitnienie IX-X;
‚Yaku Jima’ – grupa niższych odmian od 0,4 do 0,8 m (0,8-1,2 m) o wyprostowanym pokroju i wąskich, efektownych liściach, kwitnienie VIII-X;
‚Gnome’ – niska odmiana o wysokości do 0,7 m (1 m) o zielonych wąskich liściach, wygiętych łukowato; kwitnienie IX-X;
‚Silver Stripe’ – niska odmiana o wysokości do 0,9 m (1,2 m) o srebrzystych delikatnych liściach, wygiętych łukowato; kwitnienie VIII-X;
‚Kleine Silberspinne’ – średnio wysoki, dorasta do 1,2 m (1,5 m), liście wąskie z pięknym jasnym żebrowaniem, pokrój wyprostowany; jesienią ładnie się wybarwia; kwitnienie od VIII-X;
‚Herman Müssel’ – średnio wysoki, kępa dorasta do 1-1,2 m, kwiatostany wyrastają znacznie powyżej liści pięknie powiewając (nawet do 2 m); kwitnienie od VIII-X;
‚Morning Light’ – średnio wysoka odmiana o szalenie eleganckich, wąskich liściach z białymi paskami, które w efekcie robią wrażenie srebrzystej poświaty, dorasta do 1,5 m; równie cenny jest pokrój, zwarty i fontannowy; bardzo rzadko kwitnie w naszym klimacie;
‚Kleine Fontäne’ – odmiana średnio wysoka, dorastająca do 1,2 m (1,5 m); piękny pokroju i fantastyczne wybarwienie jesienne czynią go jednym z najefektowniejszych miskantów; kwitnienie od VIII-X;
‘Flamingo’ – średnia odmiana do 1 m ( 1,5 -1,8 m) z kwiatostanami wyrastającymi wysoko ponad kępę, kwiatostany pięknie się przewieszają nadając mu niezwykły wygląd, kwitnienie VIII-X;
‚Gracillimus’ – wysoka odmiana dorastająca do 2 m wysokości, liście wąskie, delikatne, pokrój wyprostowany fontannowy, bardzo elegancki; rzadko zawiązuje kwiatostany;
‚Malepartus’ – średnio wysoka odmiana do 1,5 m (1,8m) o wyjątkowo pięknych, intensywnie czerwono – miedzianych kwiatostanach; ładnie wybarwia się jesienią na pomarańczowy kolor, kwitnienie VIII-X;
‚Rotsilber’ – podobna od poprzedniej ale niższa odmiana do 1,2 m (1,6 m) o równie pięknych, intensywnie czerwono – miedzianych kwiatostanach; ładnie wybarwia się jesienią na pomarańczowy kolor, kwitnienie VIII-X;

Wyjątkową uwagą cieszą się miskanty o paskowanych i nakrapianych liściach:

‚Little’ Zebra’ – niska odmiana, dorastająca do 0,6 cm (1,2 m) z mocnym żółtym rysunkiem na liściach, kwitnienie IX-X;
‚Zebrinus’ – odmiana wysoka 1,5 m (1,8-2,4 m), na ciemnych liściach poprzeczne, żółte paski; kwitnienie IX-X;
‚Cabaret’ – piękna, duża odmiana dorastająca do 1,8 m (2,4 m) z szerokim paskowaniem na liściach; kwitnienie IX-X; niestety wrażliwy na niskie temperatury;
‚Variegatus’ – odmiana o przewieszających się pędach, bardzo jasnych liściach, dorasta do 1,6 m (2 m); kwitnienie VIII-X;

Ogródek Iwony 20:45, 22 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Iwonko, a sprawdzałaś na O. poprzez wyszukiwarkę? Ja wpisałam "miskant" i wyskoczył mi wątek. Dużo ciekawych wiadomości i zestawienia miskantów. No, chyba, że myślisz jeszcze o czymś innym

Beatko, to znalazłaś ?
http://ogrody-perspektywa.com.pl/porady/miskanty-uprawa-i-najlepsze-odmiany/
Faktycznie, kiedyś już czytałam ten artykuł i zapomniałam Za długi mam wątek.
Ogródek Iwony 20:42, 22 lut 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Nie otwiera mi się zdjęcie Twojej stipy Iwonko ale moja też zaczęła wypuszczać drugie żdziebełko.

No to czekamy. Ty siałaś wcześniej, więc ja po tobie będę wszystko robić
Ogródek Iwony 20:40, 22 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć zestawienie nazw miskantów z ich cechami i wysokością? Kiedyś na coś takiego trafiłam, nie zapisałam i nie pamiętam, gdzie szukać

Iwonko, a sprawdzałaś na O. poprzez wyszukiwarkę? Ja wpisałam "miskant" i wyskoczył mi wątek. Dużo ciekawych wiadomości i zestawienia miskantów. No, chyba, że myślisz jeszcze o czymś innym
Ogródek Iwony 20:38, 22 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Joasiu, znalazłaś się w dobrym momencie, bo chciałam iść do ciebie się pytać A twoja stipa jest większa ?

Nie otwiera mi się zdjęcie Twojej stipy Iwonko ale moja też zaczęła wypuszczać drugie żdziebełko.
Ogródek Iwony 20:30, 22 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirello, dziękuję, roślinki kiełkują, a to cieszy
Dziś przeszłam się po moim ogródku. Znalazłam oznaki początków wiosny.
Przebiśniegi - po rewolucji rabat znalazły się

Pierwsze krokusy:

Takie widoki to cieszą oko.
Ogródek Iwony 20:28, 22 lut 2015

Do góry
Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć zestawienie nazw miskantów z ich cechami i wysokością? Kiedyś na coś takiego trafiłam, nie zapisałam i nie pamiętam, gdzie szukać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies