Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 12:54, 23 lut 2015

Olu, miskanty są ładniejsze I chyba dobrze kombinujesz z tą wysokością.
A słońce do jedenastej - to będzie taki półcień.

Mirella, nie mam doświadczenia z trawami, dopiero je poznaję. Pewnie w cieniu gorzej mogą rosnąć. Ale najlepiej posadź i obserwuj.Jak nie będą ładnie rosnąć, to przesadzisz na inną rabatę po dwóch latach
as226 13:19, 23 lut 2015

Iwonko wzajemnie pozdrawiam
szemusia 16:27, 23 lut 2015

kosolka napisał(a)
Ja też planuje Miskanty do cienia (słońce do 11). Długa była u mnie debata na ten temat. Ustaliliśmy w końcu ze one po prostu w cieniu nie będą tak wysokie i okazałe, ale mi to nie przeszkadza, nawet tak wole, żeby okien nie zasłonily. Alternatywa były trzcinniki.

Ola, o to dobra informacja. U mnie też słońce tylko do południa będą miały Tylko wolałabym, żeby na wysokość jednak urosły...
Dzięki za kolejną cenną wiadomość
waldek727 16:42, 23 lut 2015

Witaj Iwonko.
Trawy ozdobne jak sama nazwa wskazuje powinny stanowić w naszych ogrodach część dekoracyjną. W przeważającej większości pochodzą one ze stref nasłonecznionych. Rosnące w cieniu trawy będą miały tendencję do wydłużania się w efekcie czego, staną się wiotkie i słabe. Na takim stanowisku nie ma także co liczyć na ich piękne wybarwienie, oraz zawiązywanie kwiatostanów, które nie jednej trawie nadają całego uroku.
Pozdrawiam.
MirellaB 16:50, 23 lut 2015

Ehh mimo to posadzę i będę obserwować, przesadzić zawsze mogę. Za rok lub dwa podzielę się moimi obserwacjami.
Iwonka zajrzyj do mnie. Obcięłam pierwszy raz derenia .
Ewa777 17:16, 23 lut 2015

Iwonko, wszystko wczoraj u Ciebie nadrobiłam, ale byłam tak padnięta, że nie dałam rady nic napisać. U Ciebie jak zawsze dużo ważnych informacji
Iwk4 17:43, 23 lut 2015

waldek727 napisał(a)
Witaj Iwonko.
Trawy ozdobne jak sama nazwa wskazuje powinny stanowić w naszych ogrodach część dekoracyjną. W przeważającej większości pochodzą one ze stref nasłonecznionych. Rosnące w cieniu trawy będą miały tendencję do wydłużania się w efekcie czego, staną się wiotkie i słabe. Na takim stanowisku nie ma także co liczyć na ich piękne wybarwienie, oraz zawiązywanie kwiatostanów, które nie jednej trawie nadają całego uroku.
Pozdrawiam.

Waldku, witaj na moim wątku. Ponieważ cenię sobie twoją wiedzę, to może potrafisz określić, co oznacza stanowisko słoneczne i półcień ?
Dziewczyny się zastanawiają nad posadzeniem traw z określonej strony domu.

Ja mam ogród wkoło domu, zamiast mieć w centrum trawnik, stoi dom.
Trawy chciałabym posadzić od strony południowej i wschodniej. Południe jest słoneczne, ale na stronie wschodniej po południu jest cień. Czy to wystarczy trawom? Pozdrawiam
szemusia 17:46, 23 lut 2015

Właśnie też się nad tym zastanawiałam
CZy słońce do południa to już miejsce cieniste? Z wypowiedzi Waldka, chyba tak wynika...
Chyba że pisał globalnie, bez odniesienia do konkretnego wcześniejszego postu
kosolka 18:45, 23 lut 2015

Iwonko, skoro u Ciebie toczy się dyskusja o trawach w cieniu/półcieniu, to tu też wkleję ciekawego linka na ten temat ok?
http://trawyozdobne.com/wymagania-srodowiska/100-trawy-tolerujace-niedobor-swiatla.html
szemusia 19:34, 23 lut 2015

O miskantach i nasłonecznieniu wypowiedział się też właśnie Waldek na swoim wątku - dodam jeszcze