Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Do raju daleko - u Ewy 07:45, 08 kwi 2018

Do góry
W przyszłym tygodniu u nas lato zapowiadają, nawet 25 stopni widziałam...dziwna ta wiosna w tym roku.

Ja z cięciem jeszcze w lesie, połowa róż mi została, wrzosy, cisy, tawuły, jałowce(dojrzewam do ich wywalenia) i oprysk. A nowa robota czeka : cycuś nr 2. Za tydzień balujemy na wielkiej imprezie...skąd ten czas wziąć

Macham Ewcia
Małymi kroczkami do celu... 07:37, 08 kwi 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
U mnie przymroziło tawułki, szkoda mi ich bo miały pąki i teraz nie wiem co będzie

A jakiej odmiany masz? Ja też mam tawuły, takie żółte i jak kwitną mają różowe kwiaty, ale je zawsze ścinam, osobiście wolę je nie kwitnące
...uDany ogród 20:14, 07 kwi 2018

Do góry
Dzisiaj był cudowny dzień iście letni
Byliśmy na ogródku i troszkę popracowaliśmy, ale głównie łapaliśmy słońce i wsłuchiwaliśmy się w naturę
Byliśmy tez na starociach, znów przytargałam kilka gratów do nowego domu
Zahaczyliśmy tez o Kapiasa, ale tylko na lody
Dzionek cudny!

Zaczynają kaliny, niestety sarenka uznała że źle podcięłam moje krzewy i poprawiła po mnie i zeżarła większość pąków...ale coś tam się uchowało

tawuły, wreszcie całkiem ładnie wygląda śliwolistna już nie mogę się doczekać

Zielona przestrzeń 21:55, 05 kwi 2018

Do góry
koliber napisał(a)
Dzisiejszy dzień upłynął mi na tym...

Przycięłam dosyć mocno tawuły japońskie na jednej z rabat

Aż tam mocno??? Ja cięłam pod kwiatem, ale chcę wyższe
Zielona przestrzeń 21:19, 05 kwi 2018

Do góry
Dzisiejszy dzień upłynął mi na tym...

Przycięłam dosyć mocno tawuły japońskie na jednej z rabat

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 20:52, 05 kwi 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Jeżeli red baron Ci ładnie wygląda, to jest szansa że rozplenice też dadzą radę. Z berberysem może być trudniej ale powiem Ci, że u mnie też słońca nie za dużo, a zarówno rozplenice jak i bagatelki dały rade w zeszłym roku. Z tym że jeden rok to trochę za mało, żeby ocenić, czy danej roślinie pasują warunki czy nie.
W razie czego, bagatelki można zamienić na tawuły anthony waterer - trochę większe są, ale nie potrzebują tyle słońca.

A jeśli chcesz iść w kierunku wskazanym przez Toszkę, to też nie widzę problemu. Trzymasz się rysunku, tylko rośliny zamieniasz:
- rozplenice na duże hosty, bagatelki na hakone lub
- rozplenice na hakone a bagatelki na małe hosty
żurawkę potraktować jako wypełniacz
carex jako ta ostatnia trawka, na którą nie miałam pomysłu.

jeśli trzmielina nie, to raczej enkiant niż kolejny klon, bo przydałaby się tutaj jakaś zgrabna kula dla kontrastu, a zarówno trzmieliny jak enkianty można ładnie strzyc:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859379362/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860700757/

rzecz jasna, nie oczekuj takiego efekty wcześniej niż za 10 lat

Asia jesteś zawsze pomocna
Nie znałam enkianta - faktycznie bardzo podobny do trzmieliny. Ale skoro ma byc zgrabna kula a trzmieline juz mam - wiec sprawa jest oczywista
Efekty mówisz za 10 lat...warto czekać
Najbardziej podoba mi sie to, ze umiecie tak zamienic jedna rośline na druga i po problemie.Jak nie jedno to drugie
Zakątek z fioletową ławeczką 20:18, 05 kwi 2018

Do góry
Ja po wczorajszym ledwo się z łóżka podniosłam, obrobiłam 7 rabat, miałam wczoraj wolne i korzystałam ale się przeliczyłam z siłami.Obcięłam wszystkie róże, 2 chyba mi przymarzły, poczekam jeszcze.Przycięłam radykalnie tawuły i pięciorniki, budleje,i inne byliny. Sasanki wychodzą. Cebulowe coraz większe.Jeszcze przycięłam powojniki, tego Krakowiaka muszę gdzie indziej przesadzić bo nie kwitł w ogóle.Czekam za ziemią.
A iglaki to co już formujecie?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:49, 05 kwi 2018

Do góry
Kamilko, ostatnie ciepłe dni bardzo przyspieszyły wegetację roślin.
Startują tawuły japońskie i wczesne.

Pokiereszowane przez mróz mahonie będą kwitły.

Forsycja zaczyna być widoczna, zmieniają kolor kotki na wierzbie

Na wrzoścach uwijają się pszczółki.

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 13:22, 05 kwi 2018

Do góry
Jeżeli red baron Ci ładnie wygląda, to jest szansa że rozplenice też dadzą radę. Z berberysem może być trudniej ale powiem Ci, że u mnie też słońca nie za dużo, a zarówno rozplenice jak i bagatelki dały rade w zeszłym roku. Z tym że jeden rok to trochę za mało, żeby ocenić, czy danej roślinie pasują warunki czy nie.
W razie czego, bagatelki można zamienić na tawuły anthony waterer - trochę większe są, ale nie potrzebują tyle słońca.

A jeśli chcesz iść w kierunku wskazanym przez Toszkę, to też nie widzę problemu. Trzymasz się rysunku, tylko rośliny zamieniasz:
- rozplenice na duże hosty, bagatelki na hakone lub
- rozplenice na hakone a bagatelki na małe hosty
żurawkę potraktować jako wypełniacz
carex jako ta ostatnia trawka, na którą nie miałam pomysłu.

jeśli trzmielina nie, to raczej enkiant niż kolejny klon, bo przydałaby się tutaj jakaś zgrabna kula dla kontrastu, a zarówno trzmieliny jak enkianty można ładnie strzyc:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859379362/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860700757/

rzecz jasna, nie oczekuj takiego efekty wcześniej niż za 10 lat
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:50, 28 mar 2018

Do góry
A wracając do tematów ogrodowych - zrobiłam dziś szybki obchód moich włości i jednak tę wiosnę trochę już widać. Tylko tak trochę dziwnie. Krokusy dalej w formie małych pędzelków, szafirka dostrzegłam jednego - wystaje z ziemi na jakieś pół centymetra. Niektóre tulipany mają już z 10cm, inne po 5cm a jeszcze inne dopiero wyłażą. Wylazło też kilka czosnków - wystają na jakieś 3 cm. Części tulipanów i czosnków nie widać - myślicie, że jeszcze wyjdą???

Tawuły mają pączki, lilaki i migdałek też. Za to pół liści zgubiła żółta szczepiona trzmielina . Mam nadzieję, że odbije.

Trawnik to obraz nędzy i rozpaczy.

Trzeba się brać do roboty. Tylko niech się cieplej wreszcie zrobi!!!
Przedziwny Ogród 16:57, 28 mar 2018

Do góry
Donia72 napisał(a)
Agatko, na tym pierwszym zdjęciu to co to za roślinka, która robi za żywopłocik? To tawuły?

Tak to tawuła, tylko nie przycięta. W lecie tak wygląda ta rabata....

Przedziwny Ogród 16:21, 28 mar 2018

Do góry
Agatko, na tym pierwszym zdjęciu to co to za roślinka, która robi za żywopłocik? To tawuły?
Moja bajka 21:07, 27 mar 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Ewcia u mnie dziś leje i zumno, ale przed pracą obcielam brzydkie liscie ciemiernikom i przycięłam tawuły. Wczoraj poleciałam miedzianem.

U mnie też ta pogoda nie mrawa, ja jeszcze czekam z opryskiem, bo albo wieje, albo deszcz, albo przymrozki... może po świętach już ta pogoda troszku się ustabilizuje w końcu...
Moja bajka 19:08, 27 mar 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
U mnie taka pogoda, że nie chce mi się nic robić w ogrodzie... dlatego Twoja energia mnie zadziwia

Ewcia u mnie dziś leje i zumno, ale przed pracą obcielam brzydkie liscie ciemiernikom i przycięłam tawuły. Wczoraj poleciałam miedzianem.
Moja bajka 19:08, 27 mar 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
U mnie taka pogoda, że nie chce mi się nic robić w ogrodzie... dlatego Twoja energia mnie zadziwia

Liliowo i kolorowo:) 10:02, 26 mar 2018

Do góry
nebel napisał(a)
Piękne zdjęcie...i nie tylko

A dziękuje Ewo Tawuły już chcą zakwitnąc tylko ciepełka potrzebują a w nocy dalej mrozi.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 19:13, 22 mar 2018

Do góry
u mnie ziemia się nadaje do przesadzania, bo posadziłam dzisiaj te tawuły i nie była zamarznięta. Temperatury w nocy przez następne dni to -1 stopień, więc chyba powinno być ok. Ale w środę ma być jeden dzień z temperaturą nocną -5 stopień... chyba powinno być dobrze. Jutro mam czas do południa spróbuję je poprzesadzać tak żeby już rosły we właściwym miejscu.
Ogród Muszelki 15:22, 22 mar 2018

Do góry
oliwka napisał(a)
A u nas zima na całego - śnieg i mróz. Zobaczymy co uchowa się po moim cięciu roślin w ub sobotę ...

Oliwko, również wyrwałam się w tę cieplutką sobotę z cięciem. Pod sekator poszły wszystkie borówki, powojniki, hakuro, tawuły... Oskubałam też hakone ze staruszków.
Pożyjemy, zobaczymy.

Jestem dobrej myśli
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 11:40, 22 mar 2018

Do góry
dzisiaj zajechałam do ogrodniczego i zadowolona wróciłam do domu z 20szt tawuły w bagażniku-zastanawiając się czy mi wystarczy na ten kawałek.... jakże się uśmiałam jak zrobiłam połowę tego kawałka i tawuł zabrakło...
ale jestem zadowolona pierwsza praca w ogrodzie w tym sezonie wykonana. Temepratura +3stopnie - dla chcącego nic trudnego
Liliowo i kolorowo:) 19:02, 21 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Danusiu, ja pamiętam te poprzednią sunie i smutek po niej, tez kruszyna była. ta młodziutka, słodka bardzoi też malutka
Świetny pomysł masz, na to nowe miejsce. Te róże się sprawdzą, a co dołem, może tawuły w żywopłot, albo ostrokrzewy, bo one zimozielone.
Właśnie wróciłam od kardiologa, uff...w końcu dopiero za pół roku znowu znowu tylko pakiet leków

Kruszynka ale słodka łobuziara, kochamy ją bardzo Z sobą też masz problem kardiologiczny?? Czy o psie mówisz co ma wade serca. Naszą Kropke to nawet w ogrodzie nie puszczamy już, tylko na smyczy bo już dwa razy była bardzo zatruta, że ledwo ją uratowali i co chwile coś leży a to kości z pół kurczaka a to chleb Biedna była bardzo bo tyle zastrzyków. A potem ile leków jeszcze. Niedaleko mamy plac zabaw dla psiaków to tam ją wypuszczamy, tam chociaż są ludzie co kochają zwierzaki
Co do pergoli to chce ją dać w tą dziure pomiedzy tuje i róże pnące a Angele obok żeby beczke zakryła i drugą z drugiej strony a potem jak to uporzadkuje i bedzie już pergola i posadzone róże to pomysle jak to dalej zrobić i co posadzić ale o tawułkach też mysle.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies