Coś nie mam weny dzisiaj
Baza (nie do końca mi się zgadza ze zdjęciami ale mniejsza o to):
Wersja 1:
Na środku dałam berberysa green carpet - on ma ładny, fontannowy pokrój i na jesień się przebarwia. Z jednej strony stożek, z drugiej jakiś nieduży krzew, któremu będzie można nadać kulistą formę. Może być palibin szczepiony, może być trzmielina oskrzydlona, może być nawet forsycja, byleby była ładnie cięta

W rogu pod katalpą - trzmielina na pniu.
Jako podszyt dałam wszędzie hakone, ale może też być też np.: Ice Dance. Można też dodać jakieś hosty albo runiankę, albo nawet jarzmianki, jeśli tej hakone jest za dużo.
Dodałam jeszcze kulki bukszpanowe, bo uznałam, że za mało zimozielonych jest jak na Twoje potrzeby

Pod ogrodzeniem jest chyba jeszcze miejsce na jakieś pnącze albo dodatkowe kuleczki na pniu, jeśli byś je chciała.
Wersja 2:
Tutaj dla odmiany dałam na środek berberysa kolumnowego erecta, a przed nim hakone lub jakiś inny fontannowy wypełniacz. Jeśli chcesz, to pomiędzy nimi zmieściłyby się może jakieś inne kwitnące (byłoby jak u Jagody).
Ponieważ podszytu jest tutaj więcej, od razu narysowałam tą runiankę.
Jako kulki mogą być tawuły, jeśli chcesz kwitnąco albo bukszpany, jeśli wolisz zimozielono. Jeśli bukszpany, to tak bardziej w trójkątach trzeba by je posadzić, a nie w rządkach

.
Nie dorysowywałam już, ale pod katalpą i w rogu pomiędzy 2, 3 a 4 też mogą być te trzmieliny na pniu

.
Przejście do sąsiada w obu wersjach zachowane i miejsce na drzewko przy furtce też

.