Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Życie w wiejskim ogrodzie 13:25, 06 sie 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Przemo bukiet cudowny chcem taki

Kasiu właśnie powstał nowy więc ten dedykuję dla Ciebie .

W ogródku emerytki 13:20, 06 sie 2019

Do góry
Reszta ogrodu.

Rabata pod siatką z rudymi kratkami, rósł tu w sporych kępach nieatrakcyjny przez suszę zawciąg, który usunęłam.
Tak wygląda rabata po zmianach, posadziłam niebieskie trawy, jukę Color Guard, dąbrówkę rozłogową, kostrzewy Rosally, niski nachyłek, pod siatką między miskantem Apache, a jeżówkami perowskię, rudbekię, z przodu dwie kępki rozchodnika, lawendy i kocanki piaskowe.

Tajemniczy Ogród 13:12, 06 sie 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
A teraz uprzejma prośba o pomoc
Najpierw fota poglądowa:

Tak, tak, wiem, zdecydowanie nie gra. Ale tak to jest, jak się już posadziło sporo, a potem dokupuje się działkę obok
I teraz prośba: powiedzcie mi proszę, jak zgrać te dwie rabaty pomiędzy którymi powstało przejście na dokupioną część? Jesienią wysadzę tą tuję po lewej z brzegu - reszta szpalerka poszła do sąsiadki ale tej tuji mi żal - jest naprawdę ładna więc trafi w żywopłot pod ogrodzenie z nowym sąsiadem. Ale co dalej?
Z prawej jest rabata z klonem podsadzona seslerią jesienną, a z lewej mój przechowalnik z którego eksperymentalnie zrobiłam ognistą rabatkę. Jak to połączyć, żeby się oczywiście nie narobić? Wszystkie pomysły mile widziane!

Ja się nie znam ale jakoś nie pasuje mi tu ten powojnik na kratce...
Życie w wiejskim ogrodzie 13:11, 06 sie 2019

Do góry
Wendy79 napisał(a)
No nie Panie Przemysławie i nic nie żre perfidnie tych wypasionych kapustnych? To nie może być!...W tym momencie wzdycham ciężko nad swymi kapustami...Jeżeli znajdziesz kiedyś jakieś fajne, nowe dalie i dobre źródło, podziel się na priv proszę, bo zachęcona udanym zimowaniem, też z chęcią dosadziłabym więcej

Agnieszko oczywiście że moje kapustne dziurawe Na początku sezonu nakryłem je siatkami z drobnym oczkiem tak jak robią to w angielskich ogrodach. Konstrukcje porobiłem które raziły strasznie w oczy ale mówię sobie .... cóż, tak trzeba. No i przyszedł termin pielenia ... nie wiedziałem jak się za to zabrać Przy kolejnym razie zdemontowałem konstrukcje, ściągnąłem siatki. Wolę już jeść z robakami niż się tak z tym wszystkim mordować.

W ubiegłym roku kupowałem u mnie w szkółce kłącza, mieli spory wybór odmian a co najważniejsze nie było żadnych pomyłek. Sklepy internetowe też mają bogatą ofertę ale nie mam żadnego sprawdzonego źródła godnego polecenia.

Tajemniczy Ogród 13:03, 06 sie 2019

Do góry
Najpierw fota poglądowa:

Tak, tak, wiem, zdecydowanie nie gra. Ale tak to jest, jak się już posadziło sporo, a potem dokupuje się działkę obok
I teraz prośba: powiedzcie mi proszę, jak zgrać te dwie rabaty pomiędzy którymi powstało przejście na dokupioną część? Jesienią wysadzę tą tuję po lewej z brzegu - reszta szpalerka poszła do sąsiadki ale tej tuji mi żal - jest naprawdę ładna więc trafi w żywopłot pod ogrodzenie z nowym sąsiadem. Ale co dalej?
Z prawej jest rabata z klonem podsadzona seslerią jesienną, a z lewej mój przechowalnik z którego eksperymentalnie zrobiłam ognistą rabatkę. Jak to połączyć, żeby się oczywiście nie narobić? Wszystkie pomysły mile widziane!

jak napisałam wyżej: ogniste jeżówki przenieść do brązowego klona, a tutaj rozmnożyć np.: te bylinowe lobelie (bardzo ładne są - znoszą cień? jeśli tak, chętnie bym przytuliła do siebie).

Czy z tej tui nie dałoby się zrobić kulki? Pasowałaby mi w przejściu
Sezon 2017 u Hanusi 13:02, 06 sie 2019

Do góry
Moje też jeszcze nie wszystkie z kwiatami, ale ja cierpliwie czekam na te późniejsze również.

A te "chwaściory" są niezawodne, aż do jesieni.

Tajemniczy Ogród 13:00, 06 sie 2019

Do góry

Proszę bardzo

Do tych brązów bardzo pasowałyby mi te ogniste jeżówki, które chcesz wydać mamie (pożałowałam)

wiązowa rabata boska, jak i cała reszta
Tajemniczy Ogród 12:57, 06 sie 2019

Do góry
Najpierw fota poglądowa:

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:55, 06 sie 2019

Do góry
mira napisał(a)
Kolejne miejsce do zmiany a w zasadzie do dodania - dodam tu jeszcze piony z powojników
brakuje mi w ogrodzie pnączy za mało

ciut przed - dotyczy to tego miejsca - będzie zasłona przed słońcem dla hortensji - zauważyłam że lepiej zmieniają kolor w miejscach mniej słonecznych

a ja moim już dałam wszystko żeby zapomniały o różu i sfioleciły się

A czym je kolorujesz na fiolet?
W ogródku emerytki 12:53, 06 sie 2019

Do góry
Ta rabata dzisiaj.

Posadziłam: sadziec, pysznogłowki, rudbekia, zielone jeżówki i zawilce.

Za drzwiami do ogrodu... 12:52, 06 sie 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Nie wiem co smacznego wyczuł na stoliku pewien jegomość ,który postanowił wspiąć się po koronkowym obrusiku...

Z góry widok zdecydowanie lepszy...
Życie w wiejskim ogrodzie 12:50, 06 sie 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Ale pięknie i warzywnik, donice, kolorowe rabaty,
normalnie dech zapiera

Madziu dziękuję bardzo za pochwały, pomijając suszę sezon zaliczam do udanych. Obyło się bez większych strat a pogoda szalała, plagi i zarazy też stroniły od mojego ogrodu.

Tajemniczy Ogród 12:50, 06 sie 2019

Do góry
I standardy
W ogródku emerytki 12:49, 06 sie 2019

Do góry
Zrobiłam aktualne zdjęcia ogrodu, żeby lepiej było widać zmiany.
Widok z okna, lewa strona.
Rabata przy sosnach, rósł tam złocień maruna, samosiejki jakichś dzikich dzwonków, dwie pasiaste trawy, jeżówki i ostróżki.

Dzisiejsze zdjęcie.
Podmiejski ogródek 12:49, 06 sie 2019

Do góry
TAR napisał(a)
moze spróbuj rano fote strzelic. lesna to ta gdzie ostatnio tetris byl, tam gdzie te fioletowe paprocie? boska wyszla.

No właśnie tą paproć chcę jednak przenieść z leśnej

ona jest bardzo ładna, i świetnie wygląda z niebieską hostą i białą miodunką ale chcę, żeby cała ta rabata była w jasnych zieleniach, z akcentami białymi i limonkowymi. Ten zestaw skradł mi serce
Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 12:49, 06 sie 2019

Do góry
Witam na początku mojej ogrodowej drogi.

Od 1,5 roku mam swój wymarzony kawałek ziemi , nawet całkiem spory bo działka ma w sumie 35a.
Aktualnie niewiele na niej jest , bo oprócz domku i kawałka trawnika to w sumie łyse pole , dosłownie! -

jakąś 1/3 dzierżawi znajomi i uprawia sobie zboże bo nie ogarniam narazie tego jest a co mówić gdyby miała pozostała część zarastać. Domek razem z podjazdem stoi na 10a ( 30m to sam podjazd) reszta to poletko i wspomniany trawnik ( jest tam jakiś warzywniaczek jeszcze - w tym roku jest suchym plackiem ;-(
Każdą wolna chwilę mam nawet nie dla siebie a dla ogrodu. Mam 3 rozbrykanych dzieci ( 2 , 4 i 9 lat ) i w sumie to narazie nastawiam się na minimum tak aby to ogród im służył - był dla nich miejscem zabawy i wypoczynku.
No i dla nas rownież ,oczywiście ale kiedy najmniejsze przestaną zadeptywać moje doświadczalne rabatki może coś z tego będzie.

Moja wizja jest taka , ponieważ mieszkam na typowej wsi , to ciągnie mnie w kierunku łąk kwietnych , szumiących traw, i mnóstwa roślin, oczywiście preriowych. <3 Kocham rośliny niestandardowe.
Działka bez nawet 1 drzewa , ostatnie na granicy działek zostało przed rozpoczęciem budowy domu wycięte.
Napewno jakieś stanie , ale mam totalny chaos w głowie jeśli chodzi o projekt co gdzie mogłoby być...
Jestem roslinoholikiem każdy grosik wydaję na zielone coś, oczywiście nie kupuję bezmyślnie ! Tu akurat znoszę różne trawy ozdobne i rośliny lubiące spiekotę , bo dzialka południowa i totalna patelnia.
Spójrzcie sami zapraszam do mojej przygody.

Zapnijcie pasy, będzie jazda bez trzymanki,

Tajemniczy Ogród 12:46, 06 sie 2019

Do góry
Za domem:

Róża Candlelight w drugiej odsłonie jest... kremowa...
Podmiejski ogródek 12:41, 06 sie 2019

Do góry
Kim napisał(a)
No ciekawe gdzie takowe u Ciebie są nie wierzę

służę uprzejmie
przejście z podjazdu do ogrodu:

wiosną tego roku dzieliłam barwinka variegata i żurawkę citronelkę ale to ciągle nie jest ten efekt, o który mi chodzi (niezależnie od tego, że rośliny się jeszcze nie rozrosły)
Stwierdziłam, że citronelkę stąd zabiorę, zastąpię ją tą ładną wietlicą, która mi jednak nie pasuje na leśnej, a żeby się nie gryzła z dereniem, to rozdzielę je pasem ciemiernika.

okolice ławki:
czekam głównie na to, żeby plecki się rozrosły; patrząc od lewej strony: wiatę ma zarosnąć hortensja pnąca; przy słupku posadziłam kalinę kilimanjaro, która powinna dać ładny akcent, po prawej stronie, pod lipą, posadziłam te same derenie, które widać na zdjęciu wyżej;
do zrobienia jest front rabaty, ale czekam z tym, aż byliny znowu mi urosną i będę mogła je podzielić
Do zrobienia jest też ogrodzenie - być może uda się je przesunąć jeszcze kilkanaście centymetrów, to by mi się cisy wtedy zmieściły.

rabata cienista naprzeciw tarasu:

moim marzeniem było, żeby wszystkie te tujowe krzaczory wywalić, wymienić ziemię, posadzić żywopłot cisowy i kolumnowe drzewa. W związku z tym w zasadzie nic nie robiłam z tą rabatą. Perspektywy na realizację planu są jednak minimalne, więc wdrażam plan minimum; tuje przycinam, żeby zmniejszyć ich objętość, a na rabatę wprowadzam bardziej atrakcyjne byliny typu hortensje i jarzmianki. Co jeszcze, to zobaczymy
Wszystkiego po trochu 12:41, 06 sie 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

A co to za odmiany kwiatow berberys bardzo ciekawy jezowka a te trzecie nie pamietam jak sie nazywa

Na pierwszym cyt zdjęciu to rudbekia, na drugim obok jeżówki trojeść pomarańczowa
Tajemniczy Ogród 12:39, 06 sie 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies